Monday 16 January 2012

Σιροπιαστό κέικ λεμόνι με παπαρουνόσπορο

Καλημέρα, τι κάνετε??
Κρύο σήμερα, αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τον χειμώνα για τα καλά!
Προσωπικά το ξέρετε ότι λατρεύω το καλοκαιράκι και δεν το θέλω καθόλου το κρύο.
Προσπαθώ λοιπόν να το … ξορκίσω, με κάποιες στιγμές χαλάρωσης και ζεστασιάς, με αχνιστό καφέ ή τσαγάκι κι ένα κομμάτι μυρωδάτο κέικ.
Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου, και μου έκανε μεγάλη εντύπωση από την πρώτη στιγμή που την είδα.
Το λεμόνι ταιριάζει υπέροχα με τον παπαρουνόσπορο, οπότε και μόνο από τα υλικά σκέφτηκα ότι θα μου αρέσει.
Αυτό όμως που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν το cream cheese στην ζύμη του κέικ.
Δεν το είχα ξανα-χρησιμοποιήσει σε ζύμες και ήμουν περίεργη για το αποτέλεσμα.
Η διαφορά φαίνεται από την ώρα που «δουλεύετε» την ζύμη, η οποία είναι τελείως διαφορετική από τις ζύμες των περισσοτέρων κέικς.
Πιο πολύ κρέμα θυμίζει.
Το αποτέλεσμα είναι ένα αφράτο σιροπιαστό κέικ, με έντονο το άρωμα και την γεύση του λεμονιού, που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τα υλικά μας:
Για το κέικ
300 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
200 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ανάλατα
200 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
200 γρ. cream cheese (έβαλα μασκαρπόνε)
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
ξύσμα από 1,5 λεμόνι
1 γεμάτη κουταλιά σούπας παπαρουνόσπορο (θα τον βρείτε σε μαγαζιά που πουλάνε μπαχαρικά)
Για το σιρόπι
300 γρ. ζάχαρη
250 γρ. νερό
100 ml χυμό λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
μία μεγάλη φλούδα λεμονιού
Πάμε να το φτιάξουμε:
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι, γιατί πρέπει να έχει κρυώσει καλά όταν θα περιχύσουμε το κέικ μας.
Βάζουμε λοιπόν όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα, και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά (ο χρόνος μετράει από το σημείο βρασμού), σε μέτρια φωτιά.
Αφαιρούμε την κανέλα και την λεμονόφλουδα και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το κέικ.
Χτυπάμε στο μίξερ ή με σύρμα, την ζάχαρη, το βούτυρο και τα αυγά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και το cream cheese και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αμύγδαλα που τα έχουμε προηγουμένως κάνει σκόνη στο μούλτι, και τον παπαρουνόσπορο.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι και ξανα-ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ ή μια μεγάλη φόρμα ή ακόμα μια κουμπωτή φόρμα.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 50 λεπτά.
Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ βυθίζοντας ένα καλαμάκι ή ένα μαχαίρι σε κάποιο σημείο του.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο όταν είναι έτοιμο, και όπως είναι ζεστό μέσα στην φόρμα ή στο ταψί, το τρυπάμε σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια με ένα καλαμάκι ξύλινο και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε το σιρόπι να απορροφηθεί καλά , και κατόπιν προσεκτικά ξεφορμάρουμε το κέικ μας σε μια πιατέλα.
Το διατηρούμε καλυμμένο για να μην μας ξεραθεί και να παραμείνει σιροπιαστό και αφράτο.
Καλή επιτυχία, καλή γλυκιά εβδομάδα σας εύχομαι!

60 comments:

gwgw said...

Μμμμμ...κατι το διαφορετικο σε κεικ..τωρα εχω κι εγω την περιεργεια να το δοκιμασω...
Γεια στα χερακια σου Ελενακι μου!
Καλη σου μερα και καλη εβδομαδα να εχεις,πολλα πολλα φιλακια!!!

dhmhtra said...

Καλημέρα Ελενα καλή εβδομάδα.
Ολο εκπλήξεις είσαι!
Πολύ καλό!

Eleni said...

Καλημέρα Έλενά μου!Νομίζω ότι είναι εκρηκτικός συνδυασμός!!!Καλή εβδομάδα να έχεις. Φεύγοντας παίρνω και τα τρια απίθανα κομμάτια όπως είναι!!!Φιλιά!

Elpiniki said...

Λατρευω κεηκ λεμονι! Φαινεται τελειο και το ζηλευω!

Maria B. said...

Αχ βρε Λενάκι μου, εαν δεν ήσουν και εσύ να μαγειρεύεις και να φτιάχνεις λιχουδιές για το μπλοκ μας να δούμε τι θα κάναμε !!!!!!!
ώς συνήθως ζωγράφισες πάλι με τις πρωτοτυπίες σου !!! χιχιχι!!!

παίρνω απαραιτήτως κομμάτι/κομματάρα για το καφεδάκι μου!!!!
φιλια πολλά πολλά και πολλές καλημέρες !!!!!!

Sophie said...

Φαίνεται πολύ λαχταριστό!!!Μου αρέσει και σίγουρα θα το δοκιμάσω λατρεύω και το λεμόνι οπότε σίγουρα θα είναι νόστιμο!!!Φιλάκια Έλενα και καλή εβδομάδα!!!

mari beika said...

Να είχα λίγο μόνο ήθελα!! μπορώ; δεν μπορώ!!μόνο αν το φτιάξω.
Φαίνεται απίθανο!!
Φιλιά, καλή βδομάδα.

Rena said...

Παπαρουνόσπορο!!!!
Ελπίζω να βρω.
Καλημέρα!!!!!

Anonymous said...

Λατρεύω τα γλυκά με λεμόνι!Φαίνεται πάρα πολύ καλό!

Lila Xagorari said...

Τα λεμονογλυκά είναι η αδυναμία μου, ότι πρέπει για να ξεκινήσουμε καλά την εβδομάδα!

Ερμιόνη said...

Καλημέρα Έλενα και καλή εβδομάδα! Εντάξει... αυτό το κέικ θα το λατρέψω, δεν υπάρχει περίπτωση! Παπαρουνόσπορο δεν μπορώ με τίποτα να βρω τουλάχιστον στην περιοχή μου, αλλά και χωρίς αυτό θα είναι πολύ νόστιμο και αρωματικό! Όσες φορές έχω συνδυάσει σε ζύμες λεμόνι και τυρί κρέμα, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό! Φιλιά, καλή συνέχεια!

paraxeno pirouni said...

Πολύ ωραίο το κέικ, το λεμόνι το κάνει ιδανικό για τσάι -και καφέ βέβαια! Παπαρουνόσπορο έχω χρησιμοποιήσει σε κέικ, έχει και μια ιδιαίτερη, κάπως καπνιστή αίσθηση -μου άρεσε!
Να έχεις μια ωραία, γεμάτη με ζεστά ροφήματα και αχνιστά φαγητά εβδομάδα!

Helen Gr said...

Καλημέρα, Ελενάκι, καλή εβδομάδα. Κι έψαχνα ένα αφράτο κέικ λεμονιού, τι να πω! Μου ήρθε κουτί, να είσαι καλά. Φιλάκια.

Unknown said...

Ελενάκι μου ωραία πρόταση για χουχούλιασμα και καφεδάκι...φιλάκια πολλά κι ευχαριστώ για την κατανόηση..

My Little Expat Kitchen said...

Τρελαίνομαι για σιροπιαστά κέικ και ειδικά γι' αυτά που περιέχουν λεμόνι. Η προσθήκη παπαρουνόσπορου είναι φοβερή ιδέα και κάνει το κέικ να έχει τόσο όμορφη όψη!

Peter M said...

Afto to keik einai poli gnosto edo...lemoon poppyseed cake..me aresi poli ta paparounospora!

Zeta Mp said...

ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΟ ΛΕΜΟΝΑΚΙ!! ΧΙΧΙΧΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΚ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ! ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ ΣΕ ΓΛΥΚΑ Η ΦΑΓΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ...!!! ΕΛΠΙΖΩ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΚΕΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ!! ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΕΛΕΝΑ said...

Καλημέρα Γωγούλα μου!
Εχεις δίκιο, είναι ένα κέικ λίγο διαφορετικο από τα άλλα!
Με έντονες γεύσεις και αρώματα όμως, πολύ νόστιμο!
Καλή βδομάδα σου εύχομαι, φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλή βδομάδα Δήμητρά μου!!
Μα τι εκπλήξεις πλέον εγώ χα χα χαα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου η αλήθεια είναι ότι το λεμονάκι συνδυάζεται υπέροχα με τον παπαρουνόσπορο!
Πολλά φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελπινίκη μου στα λεμονάτα κεκάκια έχω κι εγώ ιδιαίτερη αδυναμία!
Κι αυτό είναι ξεχωριστό πιστεύω!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου σε ευχαριστώ πολύ φιλεναδίτσα!
Ελπίζω σύντομα όλα να είναι καλά!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Σοφάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
Καλή βδομάδα και σε σένα εύχομαι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι για σένα πανεύκολο είναι να το φτιάξεις!
Πιστεύω θα σου αρέσει πολύ αν αγαπάς το λεμονάκι!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ρενάκι παπαρουνόσπορο έχουν όλα τα μπαχαράδικα και κάποιες φορές βρίσκω και σε κάποια μεγάλα ΣΜ
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

itsacookaffair σε ευχαριστώ πολύ!
Καλή βδομάδα συ εύχομαι!

ΕΛΕΝΑ said...

Λίλα ξέρεις εσύ!
Με λεμονάκια από το μποστάνι σου το φτιάχνεις, αλλιώς έρχεσαι για καφέ, μπιρίμπα, κέικ και τα σχετικά;-)
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερμιόνη μου παπαρουνόσπορο θα βρεις σίγουρα στο Κέντρο στο Μπαχάρ, αλλά και σε ένα καινούριο φανταστικό μπαχαράδικο που ανακάλυψα πρόσφατα, το Baharat στην Κηφισιά!

Εγω πρώτη φορά έβαλα cream cheese σε ζύμη κέικ και ετυπωσιάστηκα είναι η αλήθεια!
Φιλάκια, καλή βδομάδα.

ΕΛΕΝΑ said...

Dark Chef για πολλούς ο συνδυασμός λεμόνι-παπαρουνόσπορος θεωρείται τελείως κλασσικός!
Σε ευχαριστώ πολύ, να έχεις επίσης μια ζεστή, χουχουλιάρικη εβδομάδα!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου αν ψάχνεις για λεμονοκεκάκι, και τα δύο κεκάκια που έχουμε βάλει είναι υπέροχα (δες και το άλλο κέικ λεμόνι, κι αυτό πολύ καλό)
Καλή βδομάδα σου εύχομαι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ευάκι, έλα καλέ που με ευχαριστείς χα χα χαα!
Κανόνισε για καφεδάκι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Τζένη μου συμφωνώ μαζί σου!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Peter νομίζω ότι στο εξωτερικό θεωρείται κλασσικό κέικ!
Καλή βδομάδα σου εύχομαι!
Φιλιά!

Anonymous said...

Hi dear Elena, delicious your cake, I love the lemon too, like you, and I love too the summer. I'm so happy for I'll be back. Have a nice week!

ΕΛΕΝΑ said...

Ζετάκι είσαι αλλεργική στον παπαρουνόσπορο??
Η γενικά στα μπαχαρικά??
Και με σκέτο λεμονάκι ωραίο θα σου γίνει, αφράτο και αρωματικό!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Hi Odile:)
So glad to see you again!!!
Have a very nice week:)

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς! said...

Πάνω που έλεγα να σταματήσω να φτιάχνω γλυκά!!!! Θα το φτιάξω οπωσδήποτε χωρίς όμως τον παπαρουνόσπορο που δεν μπορώ να το βρω εδώ που μένω.

Eri said...

Πολύ ωραίο Ελενά μου, μου αρεσει ιδιαίτερα ο παπαρουνόσπορος! Φιλάκια πολλά

ΕΛΕΝΑ said...

Βάσω μου που μένεις??
Στην Αθήνα μπορείς να τον βρεις εύκολα νομίζω!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερη μου σε εχαριστώ!
Ο παπαρουνόσπορος ταιριάζει πολύ όμορφα!
Φιλάκια!

eleni said...

Αρωματικόοο,υπέροχο Έλενα!
Η γεύση και το άρωμα λεμονιού είναι τέλεια στα γλυκά.
Φιλιά!

Effie's Sweet Home Designs said...

ΜΟΣΧΟΒΟΛΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ!!!!!!!!!!
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!

Vasia b. said...

Καφεδάκι με κεκάκι ...τέλειο ταίριασμα !!!
Υπέροχο φαίνεται το κεκάκι Ελενάκι μου!!
Παπαρουνόσπορο δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ σε κέικ...και για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω και τι γεύση δίνει!!!!
Θα μπορούσε να αντικατασταθεί με σταγόνες σοκολάτας ή δεν θα του πήγαινε καθόλου??
Φιλάκια πολλά!!!!

Vita said...

Το πόσο μ' αρέσουν αυτά τα μαύρα σποράκια και στην εμφάνιση του κέικ δεν λέγεται! Τέλειο!

Tante Kiki said...

Εντάξει Έλενα, τώρα με τσάκισες βραδιάτικα...πάνω που σκεφτόμουν τη δίαιτα ...μου έδωσες τη χαριστική βολή. Τέλειοοοοο το κέικ σου!!!! Γεια στα χεράκια σου!! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα καλή μου!!!!!

eleni said...

Τα κεϊκ είναι τα αγαπημένα μου!!Μου αρέσει πολύ!Φιλιά!

Sugar flowers creations said...

Ελενα Τα κέικ λεμονιού είναι μια γεύση που με τρελαίνει Θα δοκιμάσω και το δικό σου .
Ομως θα σκάσω, άν δεν μου πείς πώς έγινε το λεμόνι καρδιά ΧαΧα!!!
Πολλά Φιλιά

marina4food said...

Μπράβο Έλενα!
Τέλεια συνταγή. Θα την δοκιμάσω σίγουρα!

Unknown said...

Καλησπέρα!!
Υπέροχο πρέπει να είναι!!
Φιλάκια Πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου πραγματικά πολύ αρωματικό, μοσχομυρίζει λεμονάκι!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Εφάκι μου σε ευχαριστώ!
Καλή βδομάδα και σε σένα!

ΕΛΕΝΑ said...

Βασάκι μου όοοοχι!!!
Δεν έχουν καμία σχεση οι σταγόνες σοκολάτας με τον παπαρουνόσπορο!
Ο παπαρουνόσπορος δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα που δένει πολύ όμορφα με το λεμονάκι!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Vita μου έχεις δίκιο, είναι και εμφανισιακά όμορφο το κεκάκι με τον παπαρουνόσπορο!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλή βδομάδα και σε σένα Κικίτσα μου!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Νίκη μου, δεν πιστεύω να φαντάστηκες ότι το λεμονάκι το έκανα έτσι εγώ, ε??
Τι είμαι εγώ?? Χρυσοχέρα σαν κι εσένα?
Αντε να σου φτιάξω μέχρι ένα σιροπιαστό κέικ λεμονιού... ως εκεί χα χα χαα!
Η φωτό είναι από το νετ, κάποια άλλη χρυσοχέρα πιστεύω θα το έφτιαξε, όμορφο δεν είναι??
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαρίνα μου σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά, καλή σου εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Χριστινάκι μου να σαι καλά!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου σε προσπέρασα, χίλια συγγνώμη!
Είδες το μήνυμα που σου έστειλα??
Δεν μπορώ με τίποτα να μπω στα σχόλιά σου.
Το ίδιο έχω πάθει με άλλους 5-6 bloggers, ανησυχώ που αργεί να διορθωθεί το πρόβλημα!
Φιλάκια!

Σμαραγδάκι- Ρούλα said...

ΓΙΑ σου ΕΛΕΝΑ μου περασα να σου πώ μια καλησπέρα.....και κοιτα την ώρα....καλο ξυμερωμα έπρεπε να σου πώ,,χι,,χι,, τον τελευταιο καιρό ασχολούμε με ενα συρτάρι ...που μας προτρέπει η Ρενα η Χριστοδούλου να φιάξουμε και έχω χαθεί λίγο..σε κανενα δυο μέρες θα έχω βρεί παλι τον ρυθμό μου...το κέικ σου μύρισε μεχρι εδώ...να εισαι καλα ...φιλακια..

cook said...

δε μου γλυτώνει!!!λατρευω παπαρουνοσπορο!
σήμερα πάντως εχω και την καραμελενια σου μηλοπιτα εδώ
http://cookthebook.blogspot.com/2012/01/blog-post_18.html
(μονο που δε μπορω να βρω το λινκ της συνταγης στο μπλογκ σας)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...