Wednesday, 13 March 2013

Για ένα πετυχημένο ριζότο


Το ριζότο είναι ένα πιάτο καθαρά ιταλικό, και μάλιστα με προέλευση από την Βόρεια Ιταλία.
Είναι γνωστό για τον ιδιαίτερο τρόπο μαγειρέματός του, ο οποίος απαιτεί υπομονή και κάποιο χρόνο.
Χρησιμοποιούμε ρύζι ειδικών ποικιλιών, με μικρούς κόκκους, το οποίο σε συνδυασμό με διάφορα υλικά μας δίνει ένα φαγάκι με κρεμώδη υφή, νόστιμο και υγιεινό!
Οι πιο γνωστές ποικιλίες ρυζιού για ριζότο, είναι το arborio και το carnaroli, το δεύτερο είναι αυτό το οποίο προτιμούν και οι περισσότεροι σεφ για τα ριζότο τους.

Πάμε λοιπόν να σας πω μερικά μυστικά για να ετοιμάσετε ένα πετυχημένο και πολύ νόστιμο ριζότο.
- Όπως είπαμε, προτιμάμε ρύζι ειδικό για ριζότο, arborio ή carnaroli, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο.
- Δεν πλένουμε ποτέ το ρύζι , ακριβώς για να μην χαθεί το άμυλο που θα μας δώσει ένα νόστιμο ριζότο.
- Πριν ξεκινήσει το βράσιμο του ρυζιού, καλό είναι να το σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, για 1-2 λεπτά, ώστε να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό στρώμα γύρω από τον κάθε κόκκο ρυζιού.
- Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του ζωμού.
Ο ζωμός, βοδινός, κότας ή λαχανικών ανάλογα με τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να προστίθεται πάντα ζεστός και σταδιακά.
Αφήνουμε δηλαδή να απορροφηθεί η ποσότητα που ρίξαμε στην κατσαρόλα και κατόπιν προσθέτουμε λίγο ακόμα, συνεχίζοντας σταδιακά μέχρι να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
- Ο συνήθης χρόνος για το βράσιμο του ριζότο, είναι 18-20 λεπτά.
- Το βούτυρο και το τυρί προστίθενται στο τέλος.
Το τελικό αυτό στάδιο είναι επίσης σημαντικό, είναι το στάδιο που θα ενωθούν οι γεύσεις και θα φουσκώσει κατάλληλα το ρύζι.
Το καλύτερο τυρί για το ριζότο θεωρείται η παρμεζάνα, η οποία πρέπει να είναι φρεσκοτριμμένη, για να μην αλλοιώσει την γεύση του φαγητού.
- Το ριζότο τρώγεται πάντα ζεστό, δεν είναι φαγητό που σηκώνει ξαναζέσταμα.
Φροντίζουμε λοιπόν να το ετοιμάσουμε λίγο πριν το απολαύσουμε!
Είπαμε, το ριζότο θέλει χρόνο και υπομονή.
Το αποτέλεσμα όμως μας αποζημιώνει!

55 comments:

elen said...

Λατρεύω το ριζότο. Πολύτιμες οι οδηγίες σου Ελενάκι μου για τέλειο ριζότο!! πολλά φιλιά!!

Selcouth said...

Πάρα πάρα πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Έλενα! Με το ρύζι γενικότερα τα πάω χάλια... Βαρέθηκα να βγάζω λαπάδες. Αν είχες και κάποιες συμβουλές για ένα πετυχημένο πιλάφι, θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα!
Πολλά πολλά φιλιά! Καλημέρα!

ΥΓ. Ξανάστειλα σχόλιο, αλλά μου έβγαζε service unavailable... Αν εμφανιστούν 2 παρόμοια, θα καταλάβετε!

Notoula said...

Τρελαίνομα για ριζότο! Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου!

Summertime Blues said...

καλημέρα. μέρες τώρα το γυροφέρνω στο μυαλό μου να κάνω ένα ριζότο! ε, λοιπόν καλή η αναβλητικότητα, τώρα με τις έξτρα συμβουλές θα πρέπει να γίνει τέλειο.
φιλιάάάά!!!

Marianthi Moreti said...

Καλημέρα,

Πολύ ωραίο το ριζότο σου αλλά να σου πω την αλήθεια οι συμβουλές σου είναι πιο σημαντικές γιατί πως να το κάνουμε το ριζότο δεν είναι και εύκολο!!! Να 'σαι καλά.

Ευχαριστούμε

SpIrToKoYto said...

ωωωωωωω...τέλειο...!!!
Και πολύ εύκολη λύση όταν θέλουμε κάτι γρήγορο αλλά όχι πρόχειρο για το τραπέζι...
Συνμέλος Ελενα,πολλά μπράβο για την εκτέλεση αλλά και για την παρουσίαση...

Φιλιά σε όλες σας...-:))

mm_skg said...

Ετσι ειναι οπως τα περιγραφεις Ελενακι, το ριζοττο εχει τον τροπο του... Αλλα ειναι πεντανοστιμο πιατο, ακομη και ενα απλο ριζοττο μονο με κρασακι και παρμεζανα, αχνιστο και ωραια χυλωμενο, ειναι πραγματικη απολαυση για τον ουρανισκο!

gwgoyla said...

Ευχαριστουμε πολυ για τις πληροφοριες-οδηγιες χρησης....Ελενακι μου,καλη σου μερα φιλακια!!!

Maria B. said...

Καλημέρα Λενακι μου, λατρεμένο και σε μας το ρυζότο! το απολαμβάνουμε σε διάφορες μορφές αλλά πάντα και εγώ τηρώ αυτά που περιγράφεις τα οποία είναι οι χρυσοί κανόνες!!! Τώρα τελευταία το φτιάχνω σε αντικολλητικό σκεύος -έχω ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι - και ετσι γλυτώνω αρκετό κόπο από το ανακάτεμα γιατί δεν κολλάει σχεδόν καθόλου.

σματς σμουτς φιλεναδίτσα στα γλυκά σου μαγουλάκια !!!

Εφη said...

Αγαπημένο μας φαγάκι, τα κολπάκια του χρήσιμα πολύ! Στα 17 λεπτά το είχα στο μυαλό μου κι έτσι το σκαρώνω από παλιά, κάπου το είχα ακούσει στην τιβούλα παλιά. Συμφωνώ για την παρμεζάνα απόλυτα κι εγώ, να σου πω βλακεία μου? Μία φορά πέρσυ είχα κάνει και είπα να το στολίσω με λίγο δυόσμο από πάνω (κορφούλα). Μέχρι να πάρω τη φωτ. μηχανή στα χέρια μου είχε μαυρίσει όλος από τη ζέστη του πιάτου...ααχαχαχχα! οσο ζεις, μαθαίνεις! Φιλιά πολλά!

eleni said...

Έλενα,πάντα λέμε ναι στο ριζότο,μόνο που θέλει αυτή την ιδιαίτερη προσοχή.
Μου αρέσει και κρύο προσθέτοντας φρέσκα λαχανικά και τυράκι.
Φιλιά!

Lila Xagorari said...

Χρειάζονται πάντα αυτές οι αναρτήσεις, άσε που πεθαίνω για ριζότο κυρίως με θαλασσινά!!!!

Ερμιόνη said...

Αν κρίνω από την πρώτη φωτογραφία, μάλλον την κατέχεις πολύ καλά την τέχνη κυρία μου!
Είναι υπέροχο πιάτο, αλλά πράγματι θέλει λίγη προσπάθεια για να είναι "σωστό"! Πολλά φιλιά!

cook said...

το ριζότο το αγαπώ πολύ και θα συμφωνήσω σε όλα!

Roula T. said...

Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Ελενάκι μου!!!
Φιλάκια πολλά.

ΕΛΕΝΗ said...

Ελενάκι μου πολύ χρήσιμη ανάρτηση, μπράβο!Ακολουθώ τα "βήματα" που αναφέρεις παραπάνω και γίνεται εκπληκτικό το ριζότο.Τελικά θέλει τον τρόπο του!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Foteini Thes said...

Το ριζότο πράγματι έχει τα μυστικά του!Θέλει υπομονή και καλής ποιότητας υλικά.Το μυστικό είναι στο σωστό χύλωμα και φυσικά στα χρήσιμα tips που μοιράζεσαι μαζί μας Έλενα.Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες συμβουλές σου.
Καλό βράδυ,φιλιά πολλά,πολλά.

ΥΓ.Κάτι συμβαίνει με τον blogger..είναι η τρίτη φορά που επιχειρώ να στείλω σχόλιο και κάπου χάνεται..?

Vasia b. said...

Εξαιρετικές οι συμβουλές σου Ελενάκι μου για να φτιάξουμε ένα υπέροχο ριζότο!!!!!!!!
Σ΄ευχαριστούμε πολύ πολύ!!!!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!!!

Ειρήνη Ε. said...

Έλενα, ακολουθώντας την σωστή διαδικασία μαγειρέματος του ριζότο, έχουμε ένα υπέροχο πιάτο, που κλέβει καρδιές!!! Απαραίτητες όσο και χρήσιμες οι συμβουλές σου, για ένα τέλειο ριζότο!!
Καλό βράδυ.

DIMI said...

Καλησπέρα Ελενα!!Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου!!Τό ριζότο μού αρέση,καί τό φτιάχνω μέ ρύζι arborio!Πράγματι,τρώγετε μόνο ζεστό!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!

Sophie said...

Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου για το ριζότο Έλενα και σίγουρα θα τις τηρήσω γιατί το ριζότο είναι από τα αγαπημένα μου!!!!Φιλάκια!!!!

ΤΟ ΠΛΕΧΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ said...

αχ, ριζοτο!!!τσουκου τσουκου-τσουκου τσουκου, βγαινει ενα φαγακι μουρλια!!!

κορδονέτο said...

Χρήσιμα τα μυστικά,γιατί το μαγειρεύω συχνά.Καλό βράδυ!

κυκλάμινο said...

ωραίο και νόστιμο αλλά σε θέλει πάνω από την κατσαρόλα το άτιμο. χρήσιμες οι συμβουλές σου

Neli said...

Πάρα πολύ ωραίες οι πληροφορίες σου αυτό με το τηγάνισμα δεν το ηξερα το κάνω στο κριθαράκι ,θα το εφαρμόσω και στο ρυζότο τώρα ,φιλιά καλό βράδυ.

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!!
Κι εμείς αγαπάμε πολύ το ριζότο!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Sel μου η αλήθεια είναι ότι το ρύζι και το ριζότο, αν και απλά φαγάκια, θέλουν την τέχνη και τα μυστικά τους.
Για το πιλάφι, προτίμησε κάποια ποικιλία που δίνει σπυρωτό ρύζι.
Μην το παραβράσεις, ώσυε να αποφύγεις να σου γίνει λαπάς.

Για τα σχόλια το ξέρω, έχει γενικά πρόβλημα ο blogger αυτές τις μέρες και μας κάνει πάλι τα νάζια του!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Νοτούλα μου σ' ευχαριστώ, να σαι καλά!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Blues μου αν ακολουθήσεις προσεκτικά τις οδηγίες (που μεταξύ μας δεν είναι και τίποτε το δύσκολο) θα πετύχεις το τέλειο ριζότο!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Συνμέλος Βιβίκα με κάνεις και κοκκινίζω!
Φιλιά πολλά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαρινάκι μου δεν θα μπορούσα να το περιγράψω καλύτερα, πραγματική απόλαυση!!!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε ευχαριστώ πολύ Γωγούλα μου, φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου πολύ καλή η ιδέα που προτείνεις, την σημειώνω φυσικά!
Πολλά φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Εφάκι όσο ζεις μαθαίνεις, δεν λες τίποτα χα χα χαα
Φιλάκια, καλό βράδυ!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου ότι υλικά και να προσθέσουμε, το ριζότο είναι πάντα μια λιχουδιά!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Λίλα το ριζότο με θαλασσινά, είναι και το δικό μου αγαπημένο!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερμιονάκι μου θέλει τον τρόπο του, αλλά δεν είναι και τίποτε δύσκολο είναι η αλήθεια!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε ευχαριστώ πολύ Αναστασία μου, φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Να σαι καλά Ρουλάκι μου, φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου εσύ το ξέρω, είσαι μια εξπέρ στο ριζότο!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Φωτεινούλα μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

Ο blogger μου χει σπάσει τα νεύρα αυτές τις μέρες, έχει αρχίσει πάλι τα παλαβά του, κι εγώ έχω πρόβλημα και με τα σχόλια και με την παρακολούθηση κάποιων ιστολογίων!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε ευχαριστώ πολύ Βασάκι μου!
Πολλά φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου να σαι καλά, σε ευχαριστώ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Dimi μου ζεστό, είναι σκέτη απόλαυση!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Σόφη μου αν ακολουθήσει ις οδηγίες, θα απολαύσεις ένα εξαιρετικό ριζότο!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Πλεκτό Μπισκότο, τσούκου τσούκου και ... έτοιμο!!
Φιλάκια~!

ΕΛΕΝΑ said...

Κορδονέτο μου, αν το μαγειρεύεις συχνά ξέρεις ότι έχει τον τρόπο του, αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κυκλάμινό μου η αλήθεια είναι ότι μια παρακολούθηση την θέλει το μαγείρεμά του!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Νέλη μου πολύ σωστά το κάνεις και στο κριθαράκι, έτσι δεν "λασπώνει" καθόλου!
Δοκιμασέ το και στο ριζότο!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριάνθη μου συγγνώμη, σε προσπέρασα!!
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Φιλιά!

Tante Kiki said...

Λατρεύω το ριζότο!! Ευχαριστούμε Έλενα οι οδηγίες σου πολύ χρήσιμες για ένα καταπληκτικό ριζότο!! Να είσαι καλά!
Πολλά φιλάκια!

Sweet Dreams said...

Τέλειες οι οδηγίες!! Ευχαριστούμε!!
(Τις τύπωσα και τις φύλαξα στο τετραδιάκι μου)!

Εύα Ζαρίφη said...

Ωραίες οι συμβουλές σου Ελενάκι...χρησιμότατες για την δημιουργία υπέροχου ριζότου...φιλάκια πολλά..

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ said...

Ωραιο φαγητό..ευχαριστούμε για την ιστορία του ρυζιού και την ανάρτηση όλη

Δημιουργία said...

Πολύ καλές και χρήσιμες οι οδηγίες σου Έλενα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...