Tuesday, 26 March 2013

Μυδοπίλαφο στο πήλινο


Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά που θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία, είναι το μυδοπίλαφο.
Η πιο αγαπημένη μου συνταγή είναι αυτή της θείας μου, νομίζω ότι είναι η καλύτερη που έχω δοκιμάσει ποτέ.
Μας το έφτιαχνε κυρίως το καλοκαίρι, στις διακοπές μας στην Σαλαμίνα.
Πιτσιρίκι εγώ, βουτούσα με την μάσκα και τα βατραχοπέδιλά μου παρεούλα με τον θείο μου, στα καθαρά τότε νερά αυτής της περιοχής. Βγάζαμε ωραία, μεγάλα, μαύρα μύδια, που κατέληγαν στην κατσαρόλα της θείας Ειρήνης, όπου μετατρέπονταν σε ένα φοβερό μυδοπίλαφο.
Τώρα πια βρίσκουμε μύδια όλες τις εποχές, φρέσκα ή κατεψυγμένα. Ολόκληρα ή καθαρισμένα, που είναι και πιο βολικά.
Το πιλαφάκι αυτό είναι μια νοστιμιά, που μπορούμε να την απολαύσουμε και τις περιόδους την νηστείας.
Το φτιάχνω είτε στην κατσαρόλα, είτε το ξεκινώ στην κατσαρόλα και τελειώνω το ψήσιμό του σε πήλινη γάστρα, στο φούρνο. Αυτή την εκδοχή, θα σας δείξω σήμερα.
'Έχω βέβαια προσθέσει και τις δικές μου πινελιές στο φαγάκι.
Ίσως, κατά βάθος να θεωρώ το μυδοπίλαφο των παιδικών μου χρόνων, αξεπέραστο. Οι παιδικές μνήμες βλέπετε, είναι συνήθως τυλιγμένες σε ένα ροζ συννεφάκι.
Αν όμως δοκιμάσετε κι εσείς αυτήν την συνταγή, είμαι σίγουρη ότι θα καταλάβετε τι εννοώ! Και ίσως κι εσείς να ανασύρετε παρόμοιες, όμορφες εικόνες του παρελθόντος.
Κι αν όχι, σίγουρα θα εκτιμήσετε την νοστιμιά του!!
Θα χρειαστούμε:
500 γρ. μύδια ψίχα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1 μεγάλη ντομάτα
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1 κίτρινη ή πράσινη πιπεριά
5-6 κόκκους μπαχάρι
μισό κουταλάκι κόκκους πιπέρι διαφόρων χρωμάτων
μισό φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι κρασιού, λευκό κρασί
1 μικρό ξύλο κανέλας
ρίγανη, μαντζουράνα
ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ρύζι κίτρινο για πιλάφι
8 φλιτζάνια περίπου νερό
αλάτι και πιπέρι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια, να φύγει η άμμος που ίσως έχουν. Αφαιρούμε και το "μαλλάκι", που έχουν κάποιες φορές, ακόμα και αν αγοράσουμε τα μύδια καθαρισμένα.
Το καλό πλύσιμο των μυδιών είναι πολύ σημαντικό. Αν δεν ξεπλύνουμε καλά την άμμο που ίσως έχουν στο εσωτερικό τους, θα την βρούμε στο πιάτο μας.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Καθαρίζουμε την ντομάτα από την φλούδα και τους σπόρους και την τρίβουμε στο χονδρό του τρίφτη.
Καθαρίζουμε την πιπεριά και την κόβουμε σε λωρίδες, σε φάρδος ένα δάχτυλο περίπου. Δεν τις κόβουμε πιο λεπτές, γιατί θα λιώσουν στο ψήσιμο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λωρίδες πιπεριάς διαφόρων χρωμάτων, για επιπλέον χρώμα στο φαγητό.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πιπεριά, την κανέλα, τα μπαχάρια, την ρίγανη, την μαντζουράνα και τα σοτάρουμε όλα μαζί.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και αυτόν δύο τρία λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
Προσθέτουμε την φρέσκια τριμμένη ντομάτα, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για πέντε λεπτά.
Προσθέτουμε το νερό και όσο αλάτι χρειάζεται.
Μόλις βράσει το υγρό στην κατσαρόλα, το ρίχνουμε προσεκτικά στην γάστρα που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο του φαγητού στον φούρνο.
Βάζουμε την γάστρα στο φούρνο μας και αφήνουμε μέχρι να βράσει και πάλι ο ζωμός με τα ωραία μας υλικά.
Στο μεταξύ, πλένουμε και σουρώνουμε το ρύζι. Όταν δούμε τον ζωμό στην γάστρα μας να βράζει, ρίχνουμε και το ρύζι. Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί και να μαλακώσει το ρύζι.
Ανακατεύουμε το φαγητό μας με ξύλινη κουτάλα κατά την διάρκεια του ψησίματος. Αλλιώς το ρύζι μας, θα κολλήσει στον πυθμένα της γάστρας. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι.
Επτά περίπου λεπτά πριν το φαγητό μας να είναι έτοιμο, προσθέτουμε και τα μύδια και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Δεν βάζουμε τα μύδια στο φαγητό από την αρχή. Όταν τα μύδια παραβράσουν γίνονται σκληρά και χάνουν την ωραία τους γεύση. Γι' αυτό τα προσθέτουμε περίπου επτά λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος του φαγητού..
Όταν το μυδοπίλαφό μας είναι πλέον ψημένο, βγάζουμε την γάστρα από το φούρνο.
Αφαιρούμε τα μπαχάρια και την κανέλα.
Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπεράκι αν θέλουμε.
Μπορούμε να μην βάλουμε το φαγητό απ' ευθείας στα πιάτα μας. Είναι πιο εντυπωσιακό να τοποθετήσουμε την γάστρα στο κέντρο του τραπεζιού μας και να σερβιριστούμε από εκεί. Δεν θα ξεχάσουμε βέβαια να τοποθετήσουμε κάτω από το σκεύος ένα κατάλληλο σουπλά, για να μην κάψουμε το τραπέζι.

Σημείωση:
Στο φαγητό αυτό προσθέτω αρκετό ελαιόλαδο, που το κάνει πιο νόστιμο. Ξεκινώ στο σοτάρισμα με μισό φλιτζάνι και στην συνέχεια προσθέτω στο ζωμό της γάστρας ακόμα 1/3 του φλιτζανιού.
Εσείς προσαρμόστε την ποσότητα του ελαιολάδου στα δικά σας γούστα.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

29 comments:

Nena said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ!
ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΨΑΧΝΑ ΣΥΝΤΑΓΗ.
ΚΑΛΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ! ΦΙΛΑΚΙΑ

Foteini Thes said...

Καλημέρα Ειρήνη!
Το μυδοπίλαφο είναι από τα πιο νόστιμα φαγητά με θαλασσινά και έχεις απόλυτο δίκιο να το παινεύεις!Πόσο μάλλον όταν πρόκειται και μία συνταγή ευτυχισμένων παιδικών αναμνήσεων!
Θα δοκιμάσω να προσθέσω τομάτα και πελτέ ,μιας που εγώ συνηθίζω να το κάνω λευκό με μπόλικο άνιθο και μαϊντανό.Αν δε, είμαι σίγουρη για την ποιότητα των μυδιών, τα μαγειρεύω με το κέλυφος που τους δίνει άλλη γεύση.΄
Φιλιά πολλά,πολλά.

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη ...το μυδοπίλαφο είναι ό,τι καλύτερο από τα πιάτα των θαλασσινά και το δικό σου, καλομαγειρεμένο κι εμφανίσιμο με τη ντοματούλα του έγινε υπέροχο.
Εγώ το φτιάχνω χωρίς κανέλα αλλά και άσπρο... με άνηθο και λεμόνι ...παρόμοιο με τη γέμιση που κάνω στα ντολμαδάκια γιαλαντζή.
Να είσαι καλά!
Καλή σου μέρα!

SpIrToKoYto said...

Καλημέρα καλονοικοκυράδες μου...
Ειρηνάκι,πολύ ωραία η εκδοχή που μας σερβίρεις...
Θα δοκιμάσω και το μυδοπίλαφό σου στη γάστρα και είμαι σίγουρη που θα είναι πεντανόστιμο...
Αλλά θα χρησιμοποιήσω φρέσκα μύδια με το κέλυφος....
Δεν υπάρχει πιό νοστιμιά από το να χρησιμοποιείς τα κέλυφος σαν κουταλάκι για το φαγητό...
Και φυσικά το ίδιο νόστιμο θα γίνεται και με άλλα όστρακα φαντάζομαι...

φιλιά πολλά σε όλες σας...:-))

Roula T. said...

Μιαμμμ τέλειο φαγάκι!!!
Φιλάκια

Marion Cine said...

Πολύ ωραίο και νόστιμο πιάτο!!!
Καλημέρα!:)

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

υπέροχη συνταγή!!!! Μου αρέσει!

Notoula said...

μμμμ, μου μυρίζει θαύμα γεύση!

Εφη said...

Με βάζει σε μεγάλο πειρασμό έτσι που το βλέπω μελωμένο στο πήλινο. Γειά στα χέρια σου.
Αυτό που λες για τα μύδια και το γενάκι τους είναι αυτό που με έχει αποτρέψει τόσα χρόνια από το να τα μαγειρέψω, μία φορά είχα πάρει και δεν ήξερα τι να κάνω, στο τέλος φοβήθηκα και τα πέταξα (πολύ παλιά). Κανείς στο σπίτι δεν ήξερε να μου πει και δεν ξαναεπιχείρησα, αλλά ήσουν σαφής οπότε θα δοκιμάσω κάποια στιγμή. Φιλιά!

Selcouth said...

Άκουγα μύδια κι άλλαζα πεζοδρόμιο, μέχρι που δοκίμασα μυδοπίλαφο. Δεν έχω φτιάξει ποτέ, οπότε η συνταγή μπαίνει στα αγαπημένα για την προσεχή μου έφοδο στην κουζίνα! Μ'αρέσει που είναι σε πήλινο, θεωρώ ότι του δίνει ακόμα περισσότερη γεύση.
Καλό μεσημέρι Ειρήνη μου! Πολλά φιλιά.

eleni said...

Ειρήνη,για τους λάτρεις των μυδιών είναι μια ξεχωριστή λιχουδιά!
Δεν ανήκω σ΄αυτούς,αλλά οι άλλοι τρεις της οικογένειας και τα δυο νέα μέλη-ο μικρός δεν ξέρω ακόμη-τρελαίνονται για θαλασσινά-όλα.
Φιλιά!

peps said...

φανταστικό!!!

Vasia b. said...

Το μυδοπίλαφο είναι από τα πολύ αγαπημένα μου φαγητά Ειρήνη μου!!!!
Ο τρόπος που το έχεις μαγειρέψει σήμερα πρέπει να του δίνει ιδιαίτερα αρωματική γεύση!!!!!Επίσης η γάστρα πρέπει να το κάνει ακόμη πιο νόστιμο!!!
Δεν το έχω φτιάξει ποτέ στην γάστρα και μια και διανύουμε περίοδο νηστείας,θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!
Πολλά φιλιά!!!!

Ερμιόνη said...

Καλή εβδομάδα Ειρήνη μου!
Φαντάζομαι πόσο νόστιμο θα ήταν το μυδοπίλαφο της θείας με τα φρεσκοψαρεμένα μύδια!
Βλέπω τα υλικά του και νομίζω ότι θα είναι εξαιρετικό!
Ακόμα κι εγώ που με τα θαλασσινά δεν τα πάω και τόσο καλά, σίγουρα θα το δοκίμαζα!
Φιλιά!

Δημιουργία said...

Τι μου θύμισες Ειρήνη,μυδοπιλαφο έχω να φάω χρόνια,από τότε που το έφτιαχνε η μαμά μου με μύδια που μας έδινε ένας γείτονας που τα μάζευε από τα ίδια νερά που τα μαζεύατε και εσείς.

purpleleath said...

Φαίνεται πεντανόστιμο!!! Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!!! Φιλάκια

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου τι ωραία ιδέα να τα φτιάξουμε στο πήλινο!
Εννοείται την επόμενη φορά που θα φτιάξω μυδοπίλαφο θα το δοκιμάσω στο πήλινο.
Το φαντάζομαι και σε ατομικά πήλινα να το σερβίρουμε.... σούπερ!
Φιλιά πολλά πολλά!

ΕΛΕΝΗ said...

Ειρήνη μου πεντανόστιμο φαγάκι, μοσχομύρισε, το μαγείρεψες καταπληκτικά!Θα το δοκιμάσω σίγουρα και μάλιστα σε πήλινο!Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
Φιλιά!

Ροδανθη said...

Έτσι μπράβο δώστε ιδέες κορίτσια γιατί χανόμαστε.Αγαπημένο μυδοπίλαφο να είσαι καλά Ειρήνη μου φιλιά!!!!

Μarion, said...

Aγαπημένο το μυδοπίλαφο.

Μ αρέσει που το έβαλες στη γάστρα.
Πολύ ωραίο.

Φιλιά

KANTHAR0S said...

Εκπληκτικό και αγαπημένο φαγητό.

DIMI said...

Εξαιρετικό τό μυδοπίλαφο σου Ειρήνη μου!!Καί μέ όλα αυτά τά υλικά,πρέπει νά είναι πεντανόστιμο!Θά τό δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!!Φιλιά!

Neli said...

Υπέροχο φαίνεται ,αν και εγώ το κάνω λεμονάτο άσπρο θα δοκιμάσω και αυτή τη συνταγή γιατι τα μύδια είναι στις γεύσεις που μου αρέσουν πολυ,φιλιά καλό βράδυ.

Helen Gr said...

Νόστιμο και εύκολο το μυδοπίλαφό σου, Ειρήνη μου! Θαυμάσια η ιδέα σου για το πήλινο. Μπορούμε να το σερβίρουμε κι έτσι στο τραπέζι.
Σε ευχαριστούμε!

Maria B. said...

Μπράβο Ειρηνάκι μου ! υπέροχο το φαγάκι σου ! πολύ θα ήθελα να εχω μια μεριδούλα !!!! θα το δοκιμάσω και εγω στο πήλινο, φτιάχνω συχνά ρύζι με μύδια αλλά στην κατσαρόλα.

ευχαριστούμε για την πρόταση !!!
φιλιά πολλά πολλά

Εύα Ζαρίφη said...

Ωραιότατο το μυδοπίλαφο Ειρηνάκι..ότι πρέπει για τις μέρες της νηστείας αλλά και όχι μόνο...Φιλιά

Özlemaki said...

to pio agapimeno mou!
yummy!

Μαρία Β. said...

καλησπέρα ειρήνη τέλειο ακούγεται και θα το δοκιμάσω σήμερα κιόλας!!!!!! έχω μια απορία. Πόση ώρα περίπου θέλει το ρύζι για να ψηθεί έτσι ώστε να υπολογίσω τα 7 λεπτά πριν για να βάλω τα μύδια?

Ειρήνη Ε. said...

Μαρία Β., θα δοκιμάσεις το ρυζάκι και θα δεις ότι στο εσωτερικό του "κρατάει" ακόμα, ενώ το εξωτερικό έχει μαλακώσει. Τότε θα ρίξεις τα μύδια. Δεν θα πρέπει να έχει ψηθεί εντελώς το ρύζι, γιατί θα λασπώσει ως να γίνουν και τα μύδια. Και το αντίθετο, δεν πρέπει να είναι αψητο το ρύζι, γιατί θα σκληρήνουν τα μύδια, ως να ψηθεί σωστά το ρυζάκι μας.
Ελπίζω να βοήθησα.
Καλό Σαββατοκύριακο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...