Wednesday 20 March 2013

Κουλούρια Θεσσαλονίκης


Ποιος δεν τα ξέρει???
Χρόνια και χρόνια, είναι το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων!
Τα κουλούρια αυτά αρέσουν πολύ στην κόρη μου, γι αυτό όταν αποφάσισα να της τα φτιάξω, δοκίμασα πολλές συνταγές, πειραματίστηκα αρκετά και τελικά κατέληξα στην συνταγή αυτή που θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας.
Η συνταγή αυτή δίνει αρκετά πεντανόστιμα κουλούρια.
Όσα δεν καταναλώσετε, μπορείτε αφού κρυώσουν να τα βάλετε σε ειδικές σακούλες και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη. Όταν θα τα ξεπαγώσετε, θα είναι φρέσκα φρέσκα!
Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
50 γρ. φρέσκια μαγιά
450-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι σκληρό κίτρινο για ζυμώματα
30 ml σπορέλαιο
20 γρ. μέλι
10 γρ. ζάχαρη
3-5 γρ. αλάτι (προσαρμόστε ανάλογα)
350 ml χλιαρό νερό
σουσάμι αρκετό
Στην πράξη:
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, μέσα σε μια λεκανίτσα.
Προσθέτουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι, και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε όλο το σκληρό αλεύρι και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ζυμώνοντας ταυτόχρονα.
Η ζύμη είναι μαλακή και κολλάει ελαφρά στα χέρια μας.
Καλύπτουμε τη λεκάνη με μια διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά, μέχρι να τριπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.
Αδειάζουμε το σουσάμι σε ένα πιάτο.
Παίρνουμε ποσότητες ζύμης (περίπου 45γρ. τη κάθε φορά) και πλάθουμε λεπτά και μέτρια σε μήκος κορδόνια.
Αν η ζύμη μας δυσκολεύει λίγο στο πλάσιμο, λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας.
Ενώνουμε τις δυο άκρες από τα κορδόνια που πλάσαμε, σχηματίζοντας κουλούρια.
Αν χρειαστεί να κολλήσουν πιο εύκολα, περνάμε τις άκρες με ένα πινελάκι βρεγμένο με νερό.
Τοποθετούμε τα κουλούρια μέσα στο πιάτο με το σουσάμι και φροντίζουμε να καλυφθούν ολόγυρα με σουσάμι.

Στην συνέχεια τα τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο ταψί, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν κι άλλο.

Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα ή διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά περίπου, για να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 165 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ.

76 comments:

DIMI said...

Καλημέρα Ελένη μου!!Καλή Σαρακοστή!!Τά κουλουράκια σου μοσχοβολούν έως εδώ!!Ωραία συνταγή!!!Καί κυρίως ότι πρέπει γιά τήν νηστεία!Φιλάκια!!

mia maria said...

Υπέροχα Ελένη μου! Σαν νε μοσχομύρισε ο τόπος! Να είχα τώρα!!!

Unknown said...

Καλημέρα Ελένη!!! Εξαιρετικά τα κουλούρια Θεσσαλονίκης και λαχταριστά έτσι όπως τα βλέπω. Ωραία συνταγή...Καταγράφεται. Φιλιά πολλά.

SpIrToKoYto said...

Καλημέρα καλονοικοκυράδες...
Καλή Σαρακοστή...
Ελενάκι,είσαι αστέρι...
Αγαπημένα κουλουράκια και φυσικά η συνταγή κλοπυ πέιστ ε...???...
φιλιά πολλά πολλά σε όλες σας...-:))

mm_skg said...

Μοσχομυρισαν μεχρι την Θεσσαλονικη!
Καλημερα σας! ♥

Anonymous said...

Καλημερα
Πολύ ωραία συνταγή.
Ηθελα να ρωτήσω, το κίτρινο σκληρό αλεύρι που το βρίσκουμε;
Σε φούρνο ή στο σούπερ μάρκετ μπορώ να βρω;
Ευχαριστώ πολύ!
Αντωνία

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Ελένη μου γηράσκω αεί διδασκομένη!
Δεν ήξερα ΤΙΠΟΤΑ!

Φιλιά σε όλα τα κορίτσια μου!

TzinaVarotsi said...

Με το που γυρίζω σπίτι στρώνομαι να τα φτιάξω, νά'σαι καλά :)

Μαίρη (Ginger) said...

και κουλούρια Θεσσαλονίκης στην Ουγγαρία?

paraxeno pirouni said...

Αγαπημένα τα κουλούρια αυτά που τα έχω συνδέσει με πρωϊνό ελληνικό καφέ και εργασία :)
Η φρέσκια μαγιά και το μέλι θα τα κάνουν μαλακά και αφράτα, όπως τα θέλω & προτιμώ δηλαδή!
Ωραία η συνταγή σου Ελένη και σε κατάλληλο timing! :)

Vasia b. said...

Πολύ αγαπημένα τα κουλούρια Θεσσαλονίκης Ελένη μου!!!
Θυμίζουν πρωινό καφεδάκι στην δουλειά όπως λέει και η Dark chef!!!!!
Ευχαριστούμε για την συνταγή!!!!!
Θα φτιαχτούν οπωσδήποτε!!!
Φιλιά πολλά πολλά !!!!

eleni said...

Ελένη,πώς να περιγράψεις αυτή την ξεχωριστή νοστιμιά-γεύση,μυρωδιά ξεχωριστή,που μας ακολουθεί πάντα.Μια φορά να δοκιμάσεις,αρκεί!
Φιλιά!

gwgw said...

Γεια στα χερια σου Ελενη ωραιοτατα δειχνουν και λαχταριστα για φαγωμα..
Καλη σου μερα,φιλια!!!

Ειρήνη Ε. said...

Ποιος δεν ξέρει και δεν αγαπά τα νόστιμα κουλούρια Θεσσαλονίκης!! Ελένη μου, είναι απίθανα! Γεια στα χεράκια σου!!
Καλό μεσημέρι.

Μarion, said...

Στρουμπουλά έγιναν τα κουλουρια ..τέλεια είναι.
Μοσχομύρισαν..

Φιλιά

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Τέλεια!!!πάντα ήθελα να φτιάξω!!!

Roula Tofea said...

Πόσο τα αγαπώ αυτά τα κουλούρια!!!
Φαίνονται υπέροχα Ελένη μου.
Φιλιά

Ξανθή said...

Υπέροχα!!Μπράβο Ελένη.

Maria B. said...

Λενιώ μου χτύπησες φλέβα !!!!!!!!
τρελλαίνομαι για τα κουλουράκια Θεσσαλονίκης !!!!! θα δοκιμάσω να τα φτιάξω σε πρώτη ευκαιρία. Τι ωραίο χρώμα που έχουν και τι ωραία παρουσίαση - όπως πάντα βέβαια !!!!

Μπράβο Ελενιώ μου !!!!!!!!


σε φιλώ πολύ πολύ

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου respect!!!!!!!!
Ποιος δεν αγαπά αυτά τα κουλούρια???
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην δοκιμάσω να τα φτιάξω!
Πολλά φιλιά!

Γιούλα Δημιουργίες χαράς said...

Καλώς σε βρήκα.Τα κουλουράκια σου φαίνονται νοστιμότατα. Θα προσπαθήσω να τα φτιάξω. Ελπίζω να τα πετύχω.Φιλάκια

Κατια Μαρκουϊζου said...

καλή Σαρακοστή καρδούλα μου πως τα καταφερνεις και κολλαει τόσο καλά το σησαμι φιλιά

Μουσική προ-ΠΑΙΔΕΙΑ ''Η Ροδούλα και τα μουσικά της αστεράκια'' said...

Κουλούρια Θεσσαλονίκης;1!!!!!!
Τέλεια!!!!!!!!!!
Θα τα δοκιμάσουμε. Άμα τα φτιάξουμε κι αυτά, ποιος μας πιάνει!!!!
Ευχαριστούμε πολύ Ελένη μου!!!
Φιλιά πολλά και καλή Σαρακοστή!!!

Helen Gr said...

Πολύ νόστιμα τα έφτιαξες τα αγαπημένα τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, Ελένη μου!!!
Να είχα μερικά για το πρωινό καφεδάκι μου!
Ευχαριστούμε για την συνταγή! Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!
Φιλάκια πολλά.

Unknown said...

Xαιρόμαστε που το θεσσαλονικιώτικο πρωινό κολατσό ελκύει τόσο!Είναι υγιεινό,νόστιμο και λαχταριστό!Και τα έκανες υπέροχα Ελένη μου!Φουσκωτά και στρουμπουλά, φαντάζομαι τα αρώματα που ξεχύθηκαν στο σπίτι!
Καλό βράδυ!Φιλιά πολλά πολλά!

mirsini's creations said...

Ελένη...έγραψες !!! Σε ευχαριστούμε τόσο πολύ για αυτή τη συνταγή !!!! Τα λατρέυουμε τα κουλουράκια Θεσσαλονίκης....καί την Θεσσαλονίκη !!!
Θα τα επιχειρήσουμε λείαν συντόμως !!!! Πάντως τα δικά σου φαίνονται πολύ λαχταριστά !!!
Πολλά φιλιά !! :)

Unknown said...

Αγαπημένα κουλούρια Θεσσαλονίκης!Πολύ ωραία!:)

Charalampidou Elpida said...

Eλένη μου φανταστικά και αγαπημένα!!!!πολλά φιλιά!!!!

Vita said...

Ως εξ αγχιστείας Θεσσαλονικιά τα λατρεύω αυτά τα κουλούρια και δεν έχω βρει καλή συνταγή χρόνια τώρα! Θα δοκιμάσω τη δική σου οπωσδήποτε!

Pepi said...

Και πάνε και με αλμυρά και με γλυκά συνοδευτικά! Πολυ πολύ νόστιμα είναι τα Θεσσαλονικιώτικα κουλούρια! Δεν σε προλαβαίνω, στις συνταγές σου! χαχα!! Φιλιά πολλά!

sundayspoon said...

Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε!!! Να μοσχομυρίσει το σπίτι! Φαίνονται τέλεια! Καλύτερα από τα έτοιμα!
Πολλά φιλιά!

Ερμιόνη said...

Τι φανταστικά που φαίνονται έτσι στρουμπουλά και γεμάτα σουσάμι!!
Το καλύτερο σνακ όλων των εποχών!
Φιλιά πολλά!

Chrisi said...

Ωραία και φουσκωτά φουσκωτά,μπράβο,είναι στις αγαπημενές μου γεύσεις,φιλιά καλο βράδυ.

mia xara said...

Καλή σου μέρα Ελένη μου,ωραιότατα και πολύ λαχταριστά τα κουλούρια σου!ΧΟΧΟ

Tante Kiki said...

Καταπληκτικά σου έγιναν Ελένη μου τα κουλουράκια!!! Νοστιμότατα και χορταστικά!! Τέλεια!!
Φιλια!

Unknown said...

Καλημέρα,

Από τα αγαπημένα μου σνακ. Ειδικά τώρα που είναι και νηστεία. Αυτό που με τρελαίνει είναι το σχήμα τους!!!

Ευχαριστούμε

SPYRIDOULA said...

Τέλεια τα κουλούρια σου!Υπέροχα φαίνονται και πολύ λαχταριστά!Φιλάκια πολλά και καλή Σαρακοστή!

Eleni said...

DIMI μου συμφωνώ και πιστεύω πως είναι το καλύτερο ξεκίνημα για ένα υπέροχο πρωινό!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Σε ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Σε ευχαριστώ πολύ Ευάκι μου, χαίρομαι που σου αρέσουν!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Βιβίκα μου ελεύθερα, ότι θέλεις εσύ!!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Σε ευχαριστώ πολύ Μαρίνα μου!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Αντωνία μου υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ, εγώ χρησιμοποιήσα της Αλατίνη αυτό στη κίτρινη συσκευασία, γράφει επάνω για ζυμώματα!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!

Eleni said...

Αντιγόνη μου χαχαχα!!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Ελπίζω να σου άρεσαν Tzina μου!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!

Eleni said...

Και στην Ουγγαρία Ginger μου!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Σκοτεινούλα μου και γω έτσι τα έχω συνδυάσει, καφές και δουλειά!!!
Χαίρομαι που σου άρεσαν!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Σε ευχαριστώ πολύ Βασάκι μου για τα καλά σου λόγια!Καλή επιτυχία!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Ελένη έχεις απόλυτο δίκιο, φοβερή γεύση αλλά και αυτό το άρωμα απο το ψημένο σουσάμι είναι τέλειο!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Σε ευχαριστώ πολύ Γωγούλα μου να σαι καλά!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Ειρήνη μου αγαπημένα μικρών και μεγάλων, μας αρέσουν πάρα πολύ!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Σε ευχαριστώ πολύ Marion!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Ευγενία μου ευκαιρία είναι!Καλή επιτυχία!
Σε ευχαριστώ πολύ!

Eleni said...

Σε ευχαριστώ πολύ Ρουλάκι μου να σαι καλά!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Σε ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου!

Eleni said...

Μαράκι μου γλυκό και γω τρελλαίνομαι γιαυτά τα κουλούρια είναι καταπληκτικά!!!
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Ελενάκι έτσι μας αρέσουν όλους πάρα πολύ αυτά τα κουλούρια, έχουν απίστευτη γεύση και άρωμα!!!
καλή επιτυχία!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Καλώς ήρθες Γιούλα μου σε ευχαριστούμε πολύ και για την επίσκεψή σου!
Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!!

Eleni said...

Marilise μου είναι αρκετά μαλακό το ζυμάρι και κολλάει πανεύκολα, αν δε σου κολλάει πέρασέ τα πρώτα με λίγο νεράκι με ένα πινέλο και μετά πασπάλισέ τα με μπόλικο σουσάμι!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!

Eleni said...

Ροδούλα μου καλή επιτυχία σου εύχομαι ,είναι πολύ εύκολα, δοκίμασέ τα!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Ελενάκι μου είναι φοβερά για το πρωινό μας και μπορούμε να τα φάμε και με αλμυρό(αλλαντικά, τυριά) αλλά και με γλυκό(μέλι, νουτέλα κ.α)!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Φωτεινή μου μας ελκύουν και μάλιστα πάρα πολύ!Είναι μοναδικά!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Mirsini μου έτσι λατρεύουμε και τα κουλούρια Θεσσαλονίκης αλλά και τη Θεσσαλονίκη!!!Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Ελπιδάκι μου συμφωνώ!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Βαγγελιώ μου δοκίμασέ τη, ελπίζω να είναι αυτό που ψάχνεις!!!
Καλή επιτυχία!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Pepi μου ταιριάζουν πράγματι με πολλά συνοδευτικά!!!
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Αναστασία μου μοσχοβολάνε, μου αρέσει τρελά αυτή η μυρωδιά που βγάζει το σουσάμι καθώς ψήνονται!καλή επιτυχία!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Ερμιόνη μου και γω το ίδιο πιστεύω πως είναι το καλύτερο σνακ!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Σε ευχαριστώ πολύ Neli μου!
Πολλά φιλιά!

Eleni said...

Χαρά μου σε ευχαριστώ πολύ!!!
Φιλιά πολλά!

Eleni said...

Σε ευχαριστώ πολύ Cinemarion!!!
Φιλιά!

Eleni said...

Σε ευχαριστώ πολύ Κική μου να σαι καλά!!!
Φιλιά πολλά!!!

Eleni said...

Μαριάνθη μου είναι πολύ νόστιμα τα κουλούρια Θεσσαλονίκης!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!!!
Φιλιά!

Eleni said...

Σε ευχαριστώ πολύ Σπυριδούλα μου να σαι καλά!
Φιλιά πολλά!!!

ελενη said...

Καλημερα ελενη πολυ ωραια η συνταγη σου και θα τα φτιαξω σημερα κιολας.θα ηθελα να αε ρωτησω κατι αντι για σπορελαιο μπορω να το αντικαταστησω με ελαιολαδο?

Eleni said...

@Καλησπέρα Ελένη μου.Επειδή δεν τα έχω δοκιμάσει με ελαιόλαδο δε μπορώ να σου εγγυηθώ αν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.Αν τα φτιάξεις με ελαιόλαδο όμως θα ήθελα να μου πεις πως έγιναν.Καλή επιτυχία!
Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σου στο blog μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...