Friday 19 April 2013

Πασχαλινό ψωμί με καρύδια


Μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες του Πάσχα, είναι να φτιάχνω το πασχαλινό μας ψωμί. Μια συνήθεια που κρατώ εδώ και χρόνια.
Είναι το ψωμάκι με το οποίο ασχολούμαι περισσότερο από τα άλλα που φτιάχνω για τις καθημερινές ημέρες.
Έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο την μεγάλη αυτή εορτή, τοποθετημένο στο κέντρο του τραπεζιού μας, μαζί με το γεμιστό αρνί και τα κόκκινα αυγά. Γεμισμένο με καρύδια, έχει ξεχωριστή γεύση και νοστιμιά.
Ξεκινώ την προετοιμασία του προζυμιού από την Μ. Τετάρτη.
Ίσως σας φανεί χρονοβόρα αυτή η διαδικασία, αλλά πείτε μου, για μια τέτοια ημέρα δεν αξίζει να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω; Το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει!
Ένα γιορτινό ψωμί, που οι συνδαιτυμόνες του γιορτινού μας τραπεζιού, αλλά και εμείς, θα απολαύσουμε!
Το φετινό Πάσχα, ας φτιάξουμε το δικό μας ψωμί και ας βάλουμε όλη την αγάπη και την δεξιοτεχνία μας! Αξίζει!!

Τα υλικά μας:
Για το προζύμι
3 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
25 γρ. μαγιά μπύρας φρέσκια
1,5 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 κουταλιά ζάχαρη
Για τη ζύμη
1,5 κιλό αλεύρι λευκό για ψωμί ή
1 κιλό αλεύρι λευκό για ψωμί και 1/2 κιλού αλεύρι σταρένιο, κίτρινο
550 ml. περίπου χλιαρό νερό
1 γεμάτη κουταλιά γλυκάνισο
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλιά αλάτι
50 γρ. μαργαρίνη μαλακή
70 γρ. καρύδια χονδροκομμένα
σουσάμι για το πασπάλισμα
ένα αυγό, βαμμένο κόκκινο
Πάμε να το φτιάξουμε:
Προζύμι:
Πιάνουμε το προζύμι 3 ημέρες πριν ζυμώσουμε το ψωμί. Δηλαδή αν πρόκειται να ζυμώσουμε το Μ. Σάββατο, ξεκινάμε το προζύμι την Μ. Τετάρτη.
Βάζουμε σε μπολ την φρέσκια μαγιά με μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό και μια κουταλιά ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε την μαγιά ν΄ αφρίσει. Αν δεν αφρίσει, η μαγιά είναι αδύνατη και ακατάλληλη για να χρησιμοποιηθεί. Την πετάμε και ξεκινάμε την διαδικασία από την αρχή.
Αφού δούμε ότι αφρίσει η μαγιά μας, προσθέτουμε το ένα από τα τρία φλιτζάνια αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με την πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε το μπολ σε κάποιο ζεστό σημείο της κουζίνας μας για είκοσι τέσσερις ώρες.
Την επομένη, Μ. Πέμπτη, προσθέτουμε το δεύτερο φλιτζάνι αλεύρι και άλλο μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη για άλλες είκοσι τέσσερις ώρες.
Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε για τρίτη φορά, την Μ. Παρασκευή, με το τρίτο φλιτζάνι αλεύρι και άλλο μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό.
Αφού ανακατέψουμε το μείγμα, σκεπάζουμε και αφήνουμε το μπολ στην άκρη μέχρι το Μ. Σάββατο, που θα ζυμώσουμε το Λαμπριάτικο ψωμί μας.
Φτιάχνουμε το ψωμί μας:
Καθαρίζουμε το γλυκάνισο, το πλένουμε και το στραγγίζουμε καλά.
Κοσκινίζουμε σε ευρύχωρη λεκάνη ζυμώματος ή μεγάλο μπολ το αλεύρι ή τα δύο αλεύρια. Προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη, το γλυκάνισο.
Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και κάνουμε στο κέντρο μια γουβίτσα. Εκεί θα ρίξουμε το προζύμι.

Ξεκινάμε το ζύμωμα, προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό. Ίσως να μην χρειαστεί όλη την ποσότητα ή ίσως να χρειαστεί και λίγο ακόμα. Γι΄ αυτό προσθέτουμε το νερό που θα είναι απαραιτήτως χλιαρό, σταδιακά.
Ζυμώνουμε πολύ καλά, τουλάχιστον για ένα τέταρτο της ώρας.
Αφήνουμε την ζύμη μας σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα σε ζεστό σημείο της κουζίνας μας, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη μας, κρατάμε ένα μικρό μέρος με το οποίο θα υπολογίσουμε ότι θα φτιάξουμε δύο κορδόνια.
Την υπόλοιπη ζύμη την ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας με τον πλάστη, σε χονδρό φύλλο.
Απλώνουμε με κουτάλι την μαλακή μαργαρίνη και σκορπίζουμε επάνω τα καρύδια.
Θα μπορούσαμε να λιώσουμε την μαργαρίνη και να την αλείψουμε με ένα πινέλο, αν αυτό μας εξυπηρετεί καλύτερα. Θα πρέπει όμως να την αφήσουμε πρώτα να χλιαρίνει.
Φέρνουμε τις άκρες της ζύμης προς το κέντρο, κλείνοντας μέσα τα καρύδια.
Πλάθουμε μια μπάλα και την βάζουμε σε στρογγυλό ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Φτιάχνουμε δύο χονδρά κορδόνια με την ζύμη που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Τα τοποθετούμε σταυρωτά στην επιφάνεια του ψωμιού. Φροντίζουμε να τα στερεώσουμε κάτω από την ζύμη του ψωμιού.
Στο κέντρο τοποθετούμε το βαμμένο αυγό. Το βυθίζουμε καλά μέσα στο ζυμάρι του ψωμιού, έτσι ώστε φουσκώνοντας η ζύμη να μην μας βγει τελείως έξω.
Σκεπάζουμε το ψωμί με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε λίγο νερό με ένα κουταλάκι ζάχαρη. Με ένα πινέλο, αλείφουμε με το ζαχαρόνερο, όλη την επιφάνεια του ψωμιού. Πασπαλίζουμε με όσο σουσάμι θέλουμε.
Βάζουμε το ψωμί στο φούρνο και κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε περίπου μία ώρα, ανάλογα τον φούρνο μας. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο.
Το ψωμί είναι έτοιμο όταν χτυπήσουμε το κάτω μέρος του με το χέρι μας και ακουστεί κούφιος ήχος.
Αν δούμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Αφήνουμε το ψωμί μας σε σχάρα μπισκότων να κρυώσει εντελώς.
Το κλείνουμε σε μεγάλη σακούλα τροφίμων ή μεγάλο κουτί που κλείνει καλά, για μην μας στεγνώσει.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

24 comments:

Selcouth said...

Αχ αυτό το προζύμι... Μαχαιριά στην καρδιά! Όσες φορές έφτιαξα ψωμί μ' αυτό, στο τέλος κατέληξε στα σκυλιά της θείας μου για να ακονίζουν τα δόντια τους (πραγματική ιστορία). Τούβλο μου έβγαινε το ψωμί...
Ας το ξαναπροσπαθήσω όμως, ακολουθώντας τυφλά τις οδηγίες σου κι ελπίζω αυτή τη φορά να βγει κάτι της προκοπής!
Το ψωμάκι σου βγήκε εντυπωσιακότατο και μου άρεσε η ιδέα των καρυδιών!
Πολλές κι όμορφες καλημέρες Ειρήνη μου!

Unknown said...

Αξίζει Ειρήνη μου !Εξάλλου πάντα σημαντικές γιορτές συνδέονται ,εκτός από το γεγονός του εορτασμού και με τις διαδικασίες και τις προετοιμασίες που κάνουμε για να τιμήσουμε τη μέρα αυτή.Όσο χρονοβόρες και αν είναι αυτές, η χαρά της προετοιμασίας και της αναμονής της γιορτινής μέρας ,δεν συγκρίνεται με τίποτε!
Πολύ ωραίο ,αφράτο και εντυπωσιακά φουσκωτό το ψωμάκι σου!Με τον πασχαλινό διάκοσμο του κόκκινου αυγού μας έφερες πιο κοντά στις άγιες μέρες του Πασχα!Μπράβο σου Ειρήνη!!!
Καλή σου μέρα!

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!!!Πώς μού άρέση νά ανακατεύομαι μέ τά ζυμάρια!!Καί αυτές οι ημέρες, είναι ημέρες χαράς!!Τό πασχαλινό ψωμάκι σου είναι φανταστικό!!Μού αρέση τό γλυκάνισο όσο καί τά καρύδια πού έβαλες!!!Μπράβο Ειρήνη!!Καί τού χρόνου!!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!!

SpIrToKoYto said...

Ειρηνάκι μας και του χρόνου να είσαι καλά...
Υπέροχο το ψωμί σου,κλέβω τη συνταγή και το προγραμματίζω για το Πασχαλινό μας τραπέζι...

φιλιά σε όλες σας...-:))

eleni said...

Έτσι είναι οι καλές οικοδέσποινες και νοικοκυρές!
Τέλειο το ψωμάκι σου,Ειρήνη,σίγουρα διαφορετικό και νόστιμο!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Eιρηνάκι, τι προκομμένο κορίτσι είσαι εσύ!!!!
Μα και τι προκομμένη η ως άνω φιλενάς Βιβή, που επίσης θα το φτιάξει!
Να δω ποια από τις δυο σας θα μου στείλει λιγάκι σ' εμένα, που ως γνωστόν δεν το χω με τα αναπιάσματα!
Ειρηνάκι μου είμαι σίγουρη ότι το ψωμάκι σου θα είναι κόσμημα για το πασχαλινό τραπέζι!
Και η γέμιση με τα καρύδια θα το κάνει φοβερό!
Φιλιά πολλά!

Ερμιόνη said...

Πραγματικά πολύ εντυπωσιακό ψωμάκι για το πασχαλινό μας τραπέζι!
Φιλιά πολλά Ειρηνάκι και γεια στα χέρια σου!

Maria B. said...

Ειρηνάκι !!!!!! και εγώ θέλω ψωμάκι!!!! είδες για να σου δείξω την μεγάλη επιθυμία μου έκανα και ρίμα !!!!!!!!!! γεια στα χεράκια σου και χαρά σ'αυτούς που θα έχεις καλεσμούς !!!!!

φοβερή η ιδεα σου !!!


φιλια πολλά πολλά

Tante Kiki said...

Πολύ ωραίο το ψωμί σου Ειρήνη μου κι ό,τι καλύτερο για το γιορτινό τραπέζι! Γεια στα χέρια σου... υπέροχη η συνταγή που μας δίνεις!
Καλό απόγευμα!

Δημιουργία said...

Για μένα είναι κανόνας το εορταστικό ψωμάκι για κάθε γιορτή να το φτιάχνω εγώ Ειρήνη.Το δικό σου ψωμί εξαιρετικό,εξάλλου λίγος κόπος παραπάνω δεν πειράζει άμα θέλουμε να κάνουμε κάτι για τους αγαπημένους μας.

Βίκυ said...

Εξαιρετικό...Αντε Καλό Πάσχα να έχουμε...Φιλιά Πολλά!!!!!!

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ said...

Kαλησπέρα Ειρήνη και Ελενα, ευχαριστώ που πέρασατε από το μπλοκ μου και το σχόλιο σας στο κολοκάσι..μόλις σας απάντησα...

Μου αρέσει πολυ που ο κάθε τόπος έχει τα ήθη και έθιμα του..για ψωμάκι δεν ήξερα..για τσουρέκι ήξερα ότι φτιάχνεται στην Ελλάδα τώρα το Πάσχα. Εμείς φτιάχνουμε τις φλαούνες...

κυκλάμινο said...

μας δίνεις υπέροχη συνταγή. Φιλάκια!

Chrisi said...

Φανταστικό το ψωμί σου και πολυ εμφανίσιμο απο γεύση σίγουρα είναι νόστιμο...καλό βράδυ φιλιά.

Mary said...

Τι ωραίο που είναι με το κόκκινο αυγό στη μέση!
Χριστόψωμο έφτιαχνα ανέκαθεν, αλλά Λαμπρόψωμο δεν είχα σκεφτεί!

Καλό Σ/Κ Φιλάκια!

ΤΟ ΠΛΕΧΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ said...

μια περιοδο ειχα μανια κι εφτιαχνα ψωμι αρκετα συχνα.μετα μια η διαιτα, μια οτι ο αντρας μου τρωει με το φαγητο πιο ευχαριστα παξιμαδια, το εγκατελειψα το σπορ.αυτο το ψωμι ομως ειναι ειδικο, εορταστικο-ισως το προσπαθησω!καλημερα....

Eleni said...

Ειρήνη μου αξίζει σίγουρα όλη η διαδικασία!!!Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, εντυπωσιακά αφράτο και πολύ φουσκωτό το ψωμάκι σου!Πολλά πολλά μπράβο, γεια στα χέρια σου!
Φιλιά πολλά!

mari beika said...

Πρέπει να έγινε καταπληκτικό, μακάρι να μπορέσω να φτιάξω κι εγώ φέτος!!
Φιλιά.

kiki said...

Πολύ καλό δείχνει!

Unknown said...

Ωραίο το ψωμάκι σου Ειρήνη μου αλλά σας παρακαλώ συνμέλη Ειρήνη και Βιβή στείλτε μου και μένα λίγο γιατί ως το αρχιμέλος Έλενα δεν το έχω με τα ζυμάρια...Φιλάκια και καλή εβδομάδα.

SpIrToKoYto said...

Ευάκι μου,
εμείς γιατί είμαστε εδώ...???
για να συμπαριστάμεθα ( γενικώς )στα συνμέλη μας...
Μόλις τελειώσω με τις τιμολογήσεις ,θα πιάσω τα ζυμάρια...λολ

ΕΛΕΝΑ said...

Ευάκι μου πολύ σωστά με ψυχολόγησες χα χα χααα
Δεν μπορώ να πω ότι το ζύμωμα είναι το δυνατό μου σημείο, ούτε ότι το βλέπω ως ψυχοθεραπεία, ξέρω όμως και να εκτιμώ ένα καλοζυμωμένο ψωμάκι, αλλά και τις φιλενάδες που ευγενώς προσφέρονται να με τρατάρουν, και αχάριστη δεν είμαι .... με κάτι τις θα ανταποδώσω κι εγώ από αυτά τα εύκολα-άκοπα-αβασάνιστα-αβίαστα που φτιάχνω ;-)
Φιλιά πολλά!

Unknown said...

Συνμέλη Έλενα και Βιβή θέλω να σχολιάσω δύο αναρτήσεις και δεν με αφήνετε γιατί μου μιλάτε. Εγώ πότε επιτέλους θα σχολιάσω? Και μετά μου λέτε να ανοιξω και ζυμάρια...προλαβαίνω?

SpIrToKoYto said...

Σχολίαζε Εύα πουλάκι μου εσύ...αυτό έλειπε να αφήσουμε τα σχόλια να πάμε για ζυμάρια...
( κι άμα τιμολογήσω εγώ να μου στείλεις επιστολή )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...