Wednesday, 24 April 2013
Τσουρέκι με ρικότα και ανθότυρο
Φέτος το Πάσχα είπαμε να πρωτοτυπήσουμε και να σας ετοιμάσουμε τσουρέκια και κουλουράκια διαφορετικά από τα κλασσικά και αγαπημένα!
Φυσικά στις πασχαλινές συνταγές μας θα βρείτε και τις πατροπαράδοτες συνταγές για πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια, όλες εύκολες και δοκιμασμένες!
Αν όμως ψάχνετε κάτι διαφορετικό, έχουμε πρόταση και γι αυτό.
Έτσι μετά τα σοκολατένια τσουρέκια της Ελένης, ιδού και η δική μου πρόταση, για αρωματικά πασχαλινά τσουρέκια γεμισμένα με ρικότα και ανθότυρο.
Αυτό είναι κάτι, που οι συνδαιτυμόνες σας σίγουρα δεν θα περιμένουν και θα εκπλαγούν ευχάριστα.
Ωραία στην εμφάνιση, ακόμα ωραιότερα στην γεύση.
Στολίστε τα όπως σας αρέσει!!
Μπορείτε κάλλιστα αφού τα πλάσετε και τα τοποθετήσετε στο ταψάκι, να βάλετε ενδιάμεσα βαμμένα αυγά,.
Θα μπορούσαν επίσης να προσφερθούν ως το "τσουρέκι της νονάς-ού", όπως συνηθίζουμε εμείς στα μέρη μας, για όσους έχετε βαφτιστήρια.
Ή αν είστε καλεσμένοι για το Πασχαλινό τραπέζι, προσφέρετέ το ως ένα γλυκό, ιδιαίτερο δώρο. Θα σας ζητούν την συνταγή!
Φτιάξτε κάτι διαφορετικό για εφέτος, που όμως δεν ξεφεύγει από τα πασχαλινά μας έθιμα.
Το ανθότυρο κυρίως, επειδή αυτή την εποχή υπάρχει σε αφθονία, πρωταγωνιστεί σε πολλά μέρη της χώρας μας σε πασχαλινές συνταγές, γλυκές και αλμυρές.
Σε αυτήν την γευστική πρόταση, η γέμιση είναι που κάνει την διαφορά!
Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
Για τα τσουρέκια
600 γρ. περίπου, αλεύρι για τσουρέκι
115 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδος
3 μεγάλα αυγά
150 γρ. ζάχαρη
100 γρ. γάλα φρέσκο, χλιαρό (1/2 φλιτζάνι)
μισό κουταλάκι μαχλέπι
μισό κουταλάκι κόλιαντρο
ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
ελάχιστο αλάτι
Για την γέμιση
150 γρ. ανθότυρο
100 γρ. ρικότα
50 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα και καβουρντισμένα, με την μαλακή τους φλούδα
1 αυγό
1 γεμάτο κουταλάκι μέλι
ζάχαρη όση χρειαστεί
60 γρ. ξερά σύκα (3 τεμάχια)
35 γρ. χουρμάδες
3 κουταλιές λικέρ ή κονιάκ
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Για το προζύμι
50 γρ. μαγιά φρέσκια
1 φλιτζάνι αλεύρι για τσουρέκι
μισό φλιτζάνι γάλα φρέσκο, χλιαρό
1 κουταλάκι ζάχαρη
Για το άλειμμα και την επικάλυψη
1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κουταλιά γάλα
αμύγδαλα ψιλοκομμένα και καβουρντισμένα, με την μαλακή τους φλούδα
κρυσταλλική ζάχαρη
Στην πράξη:
Βάζουμε σε μπολάκι, από την προηγούμενη ημέρα, τα σύκα και τους χουρμάδες κομμένα σε κομματάκια, όχι πολύ μικρά. Προσθέτουμε το λικέρ ή το κονιάκ. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να μαλακώσουν ως την άλλη ημέρα.
Φτιάχνουμε το προζύμι ως εξής.
Διαλύουμε στο χλιαρό γάλα την μαγιά μαζί με την ζάχαρη σε ένα μπολ.
Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος την μαγιά να αφρίσει. Αν δεν αφρίσει, έχει ξεθυμάνει και πρέπει να πεταχτεί, γιατί αν την χρησιμοποιήσουμε το τσουρέκι μας δεν θα φουσκώσει.
Προσθέτουμε το μισό φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε και πάλι. Περιμένουμε ως να φουσκώσει το προζύμι.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι αλεύρι, ανακατεύουμε να γίνει ένα μαλακό και κάπως αραιό ζυμαράκι. Αφήνουμε να φουσκώσει και πάλι. Το προζύμι μας είναι έτοιμο.
Αλέθουμε το μαχλέπι με το κόλιαντρο και ένα κουταλάκι ζάχαρη, να γίνουν σκόνη.
Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ ή λεκάνη ζυμώματος το αλεύρι μαζί με τα μυρωδικά. Προσθέτουμε στο αλεύρι το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι.
Κάνουμε μια λακκούβα στην μέση του αλευριού.
Σε μπολ ανακατεύουμε καλά τα αυγά, την ζάχαρη και το γάλα. Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι, προσθέτοντας και το προζύμι. Ζυμώνουμε πολύ καλά, τουλάχιστον πέντε λεπτά.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά. Αφαιρούμε όλο τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Προσθέτουμε το βούτυρο στην ζύμη, ρίχνοντας το περιφερειακά του μπολ, λίγο λίγο. Ζυμώνουμε την ζύμη μας, διπλώνοντας την από τα έξω προς τα μέσα, παίρνοντας συγχρόνως και το βούτυρο που είναι γύρω γύρω. Ζυμώνουμε ως να απορροφηθεί το βούτυρο.
Σκεπάζουμε την ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Φτιάχνουμε την γέμιση.
Λιώνουμε με πιρούνι μέσα σε ένα μπολ τα δύο τυριά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ζάχαρη θα προσθέσουμε τόση, όση χρειαστεί για να αποκτήσει το μείγμα μας την επιθυμητή γλυκύτητα.
Το αυγό, καλύτερα να το προσθέσουμε αφού βάλουμε την ζάχαρη. Ανακατεύουμε ως να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
Ετοιμάζουμε το γεμιστό μας τσουρέκι.
Πατάμε την φουσκωμένη ζύμη μας, να φύγει ο αέρας.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας.
Χωρίζουμε την ζύμη στα δύο και πλάθουμε δύο χονδρά κορδόνια.
Πατάμε με τον πλάστη μας τα κορδόνια ζύμης να πλατύνουν, ώστε να χωρέσουν την γέμιση.
Χωρίζουμε την γέμιση στα δύο. Την απλώνουμε ομοιόμορφα κατά μήκος, όπως μας δείχνει η φωτογραφία.
Κλείνουμε καλά και προσεκτικά τις άκρες των κορδονιών, κρύβοντας μέσα την γέμιση.
Ενώνουμε τα δύο κορδόνια και τα στρίβουμε. Ενώνουμε τις άκρες τους, φτιάχνοντας μια κουλούρα.
Τοποθετούμε προσεκτικά το τσουρέκι σε ταψάκι με διάμετρο 28 εκ. στρωμένο με λαδόκολλα.
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Χτυπάμε καλά τον κρόκο με το γάλα και αλείφουμε το τσουρέκι. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα αμύγδαλα, κρυσταλλική ζάχαρη ή ότι άλλο μας αρέσει.
Βάζουμε το τσουρέκι στο φούρνο και ψήνουμε για δέκα λεπτά. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για άλλα τριάντα πέντε με σαράντα λεπτά. Ο δικός μου φούρνος χρειάστηκε συνολικά πενήντα λεπτά.
Βγάζουμε το τσουρέκι μας και το αφήνουμε δέκα λεπτά να σταθεί μέσα στο ταψί. Το βγάζουμε και το μεταφέρουμε σε σχάρα, να κρυώσει εντελώς.
Το τσουρέκι στεγνώνει γρήγορα. Αν θέλουμε να διατηρηθεί φρέσκο και αφράτο, πρέπει να το φυλάξουμε σε αεροστεγές κουτί ή σακούλα τροφίμων.
Αν θέλουμε να δώσουμε περισσότερο χρώμα στην γέμιση, μπορούμε να προσθέσουμε κερασάκια γλασέ ή κόντιτα.
Στην γέμιση μπορούμε να βάλουμε και άλλους ξηρούς καρπούς εκτός των αμυγδάλων, όπως είναι τα φουντούκια, τα καρύδια, φυστίκια Αίγινας, κλπ. Δεν βάζω καρύδια στην επικάλυψη, γιατί όταν ψηθούν αρκετά, πικρίζουν.
Η δοσολογία της συνταγής, μας δίνει ένα ωραίο και μεγάλο τσουρέκι, σε σχήμα στριφτής κουλούρας.
Καλή σας επιτυχία, και του χρόνου!!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
28 comments:
Καλημέρα σας...καλημέρα σας ( μη δω καμιά ξανθιά να λυποθυμάει )...
Μου έσπασε τη μύτη Ειρηνάκι μου το τσουρέκι σου και ήρθα να κλέψω για το πρωινό καφεδάκι...
Απίθανο είναι και ωραίο φούσκωμα...
( ακολουθείς και εσύ τη μέθοδο της Μαρίας και της Μέτης - τα σεργιανάς με το αυτοκίνητο βόλτες κανένα 8ωρο Αθήνα Κόρινθο και σου φουσκώνουν - ???
Φιλιά πολλά σε όλες σας,πάω να το σερβίρω στο γνωστό μαγαζί...
( όχι Ελενα στο γνωστό μπουγατσάδικο...στο Cafe'...ppp )
τελειο. τα γεμιστα τσουρεκια τελικα ειναι ευελικτα. μπορεις να βαλεις ο,τι θελεις μεσα. αυτο με το ανθοτυρο και την ρικοττα
ειναι υπεροχο.
γεια στα χερια σου!
ειρηνη
Καταπληκτική ιδέα!!
Δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να γεμίσω τσουρέκι με τυριά.
Έγινε φανταστικο!!
Ας προσπεράσω το σοκ να δω το μέλος Βιβή ξύπνιο από τα άγρια χαράματα να μασουλάει τσουρέκι και ταυτόχρονα μες την καλή χαρά να σερβίρει στο καφέ, και ας σερβιριστώ κι εγώ από το άκρως πρωτότυπο και λαχταριστό τσουρέκι σου Ειρήνη μου!!!
Φιλιά πολλά πολλά!!!
Και να θέλεις να αντισταθείς, ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ!!!
Απλά, δε γίνεται!!!
;-)
Φιλάκια!!!
Πολλές καλημέρες!!!
Υπεροχο τσουρεκι, φανταζομαι τι νοστιμια η γεμιση με την ρικοττα και τα φρουτα!
Υπέροχο και νοστιμότατο το τσουρέκι που συνδυάζει πρωτοτυπία και παράδοση σ'έναν μοναδικό συνδυασμό!!!
Τέλειο για δώρο!!!
Και του χρόνου!!!
Πολύ μου αρέσουν οι πρωτότυπες προτάσεις σας κορίτσια! Το τσουρέκι σου Ειρηνάκι είναι το κάτι άλλο! Τι γέμιση είναι αυτή! Πολύ διαφορετικό, αλλά άκρως παραδοσιακό!
Φιλιά πολλά!
Πολύ ωραίο φαίνεται Ειρήνη μου το τσουρέκι σου..και σίγουρα θα είναι και πεντανόστιμο με τα ωραία υλικά που του έχεις βάλει. Καταγράφεται για το Πάσχα...Φιλιά πολλά..
Ειρήνη μου,πολύ πρωτότυπο,διαφορετικό το τσουρεκάκι σου,γι΄αυτούς,που τους αρέσουν οι ανάμικτες γεύσεις!Σίγουρα θα μ΄αρέσει,αφού το τσουρεκάκι το απολαμβάνω με φέτα.
Και του χρόνου!
Φιλιά!
Πω πω, "ανθότυρο-ρικότα-μέλι-σύκα" πανδαισία! Και λες πως το δίνουν και οι νονε΄ς στα βαφτιστήρια; Είμαι και νονά!!! Για μένα είναι αυτό το τσουρέκι πάει και τελείωσε!!!
Τρελαίνομαι για τσουρέκια μπορώ να τραφώ μόνο με αυτά!!!!
Φιλάκια!!!
Πώ πώ!!!Τί τσουρέκι είναι αυτό αυτό Ειρήνη μου!!Επαθα!!Τραλαίνομαι γιά τσουρέκια!!!Τί θεσπέσια συνταγή!!Καί τού χρόνου!!!Φιλάκια!!!
Υπέροχο και πολύ πρωτότυπο το τσουρέκι σου!!!Φαίνετε πεντανόστιμο!!!Φιλάκια πολλά!!!
πολύ καλό με έστειλες πα πα πα...ωραίοοοοο να σαι καλά
Αυτό είναι που λένε όσο ζεις μαθαίνεις.Αμάν Ειρήνη μου τέλειο θα είναι γεια στα χέρια σου.
Να είσαι καλά φιλιά!!!!
Αααα, δεν παίζω! Εδώ δεν μπορώ να φτιάξω ένα απλό τσουρέκι και μου εμφανίζεις αυτήν την υπερπαραγωγή! Ζηλεύω! Σου βγήκε υ-πέ-ρο-χο Ειρήνη μου! Δεν έχω ξαναφάει κάτι παρόμοιο, αλλά διαβάζοντας τη συνταγή φαίνεται πεντανόστιμο! Γεια στα χέρια σου!
Να είσαι καλά και να έχεις ένα όμορφο βράδυ!
πρωτοτυπη συνταγή. Αλλά.....μόνο μια φορά έκανα τσουρέκια και το λέμε ακόμη Τέτοια αποτυχία. Φιλάκια!!
Υπέροχο το τσουρέκι χρυσοχέρα μου!!!
Φιλιά πολλά.
Ειρήνη μου τι να πρωτοσχολιάσω!!!Είναι φανταστικό το τσουρέκι σου, πρωτότυπο, εντυπωσιακό και σίγουρα νοστιμότατο!Θα το φτιάξω!Γεια στα χέρια σου!
Πολλά φιλιά!!!
Και προτότυπο και καλοφτιαγμένο και φουσκωτό και αφράτο ,και νόστιμο σίγουρα...εεε σταματήστε με γιατι θα λέω για αρκετή ώρα,μπράβο εντυπωσιάστηκα,φιλια καλό βραδυ.
Ειρήνη μου όνειρο η συνταγή σου!!!!!Μου αρέσει πολύ!!!!!!!!!
Πολλά φιλιά!!!!!!!
Πω πω πω! Μετά από την ανάρτηση του Παναγιώτη περί διατροφικού εθισμού να δω αυτή την αμαρτωλή εικόνα;
Η ντοπαμίνη μου χτύπησε κόκκινο!!!
Γεια στα χεράκια σου, υπέροχο!
Πολύ καλή ιδέα η γέμιση με τα τυριά.
Τελεια ιδεα διαφορετικο και πρεπει να ειναι και πολυ νοστιμο!!!!!!!Γεια στα χερακια σου!!!!!
Φαίνεται τέλειο!!!Και πολύ πρωτότυπη ιδέα να το γεμίσουμε με τυριά.
Ειρήνη μου, θα έλεγα εντυπωσιακά πρωτότυπη η ιδέα σου σχετικά με την γέμιση του τσουρεκιού!!!
Εγώ με τα τσουρέκια έχω τσακωθεί και δεν μου πετυχαίνουν τελευταία ...γι΄αυτό θα πως της φίλης μου της Εύας να φτιάξει και για μένα ένα!!!!!
Φιλιά πολλά πολλά!!!!!!
Ενα πραγμα θέλω να πω μονο. Δεν έχω φτάξει ποτε στη ζωη μου τσουρεκι. Ε λοιπον αυτη η συνταγη εκτος του οτι ηταν πανευκολη και για αρχαριο εβγαλε ενα τεραστιο πεντανοστμο τσουρεκι που εξαφανστηκε σε μια ωρα και μ εχει κανει ηδη να σκεφτομαι την επομενη αποπειρα με κρεμα καστανου. Δοκιμασαν και συγγενεις μου με μασκαρπονε ή φιλαδελφεια αντι για ρικοτα κ ολα ηταν το ιδιο νοστιμα. Πολλα μπραβο! Δημητρης
Post a Comment