Tuesday, 16 September 2014
Πατάτες φούρνου με μπέικον
Οι … διαφορετικές πατάτες φούρνου!!
Εμπλουτισμένες με μπέικον, μανιτάρια και τυριά, θα αποτελέσουν ένα πεντανόστιμο συνοδευτικό για τα μπιφτεκάκια και τα διάφορα ψητά κρεατικά σας.
Μα και σκέτες ακόμα, είναι ωραιότατες για ένα εύκολο βραδινό αλλά και γιατί όχι?? …. για ένα πλούσιο πρωινό που θα μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας κάποιο χαλαρό κυριακάτικο πρωί.
Πάμε να τις μαγειρέψουμε!
Θα χρειαστούμε:
1,5 κιλό μέτριες πατάτες
8-10 φέτες μπέικον
5-6 σκελίδες σκόρδο
250 γρ. μανιτάρια σε φετάκια
100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο γάλακτος
150 γρ. τριμμένα κίτρινα μαλακά τυριά
200 ml κρέμα γάλακτος
100 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
3 γεμάτες κουταλιές μουστάρδα
πιπέρι, ρίγανη, καπνιστή πάπρικα
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βράζουμε σε μπόλικο νερό, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, για 15 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Κόβουμε το μπέικον σε μικρότερα κομμάτια και το σκόρδο σε φετάκια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε την μαργαρίνη με βούτυρο (έβαλα Μινερβίνη με βούτυρο γάλακτος).
Σοτάρουμε μπέικον, μανιτάρια και σκόρδο (όλα μαζί) για 5-8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Στην αρχή σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά και κατόπιν χαμηλώνουμε λίγο την θερμοκρασία και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Σε μεσαίο πυρέξ αραδιάζουμε τις κυδωνάτες πατάτες, οι οποίες θα πρέπει να έχουν σχετικά κρυώσει.
Τις πασπαλίζουμε με πιπέρι, ρίγανη και πάπρικα καπνιστή ή και γλυκιά αν δεν έχουμε καπνιστή.
Αλάτι δεν βάζω, γιατί τα τυριά και το μπέικον είναι αλμυρά, αν θέλετε να βάλετε , λίγο και με προσοχή. Προσωπικά πιστεύω δεν χρειάζεται.
Καλύπτουμε τις πατάτες με τα τριμμένα τυριά.
Πάνω από όλα απλώνουμε το περιεχόμενο από το τηγάνι, μαζί με το βούτυρο.
Χτυπάμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος, το εβαπορέ και την μουστάρδα, να ομογενοποιηθεί το μείγμα και περιχύνουμε όλα τα υλικά στο πυρέξ.
Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε το πυρέξ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμη.
Έτοιμες οι πατατούλες μας να τις απολαύσουμε ζεστές ζεστές!
Καλή επιτυχία!
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση σχετικά με την συνταγή, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο μέιλ του blog μας syntageskardias@yahoo.com ή στο γκρουπάκι ή την σελίδα μας στο facebook.
Labels:
Μεζέδες-ορεκτικά