Wednesday 17 September 2014

Ψαρονέφρι με ούζο και ελιές


Στο ψαρονέφρι έχω ιδιαίτερη αδυναμία, καθώς είναι ένα μαλακό κομμάτι κρέατος με λίγα λιπαρά αλλά εξαιρετικά νόστιμο. Ευέλικτο ως προς την χρήση του, μαγειρεύεται με χίλιους δύο τρόπους.
Κατά την γνώμη μου είναι από τα μέρη του χοιρινού που εκτός από λίγο αλατάκι και πιπεράκι, δεν χρειάζεται απαραιτήτως επιπλέον καρύκευση για νοστιμίσει. Όταν όμως του προστεθούν καρυκεύματα, μυρωδικά και άλλα συνοδευτικά, "συνεργάζεται" άψογα μαζί τους!
Λειτουργεί ως ένα εξαιρετικό "υπόβαθρο" γι΄ αυτά, αναδεικνύει την συνταγή μας, δίνοντας ένα γευστικότατο αποτέλεσμα. Θέλει όμως προσοχή στο ψήσιμό του για να μην σκληρύνει.
Στην συνταγή που σας δίνουμε σήμερα κυριαρχούν τα αρώματα του ούζου, σιγοντάρει η νοστιμιά της ελιάς Καλαμών μαζί με αγαπημένα μυρωδικά, κάνοντας το ψαρονέφρι μας μια γευστική πανδαισία!
Μικρές, χρωματιστές πιπεριές δίνουν το χρώμα στο φαγητό μας!
Δεν θα σας πω περισσότερα! Πάμε χωρίς καθυστέρηση να σας δείξω πως θα το μαγειρέψουμε!!!

Τα υλικά μας:
μισό κιλό ψαρονέφρι
μισό φλιτζάνι ελιές Καλαμών μέτριες
1 μεγάλο πράσινο κρεμμυδάκι
50 ml. ούζο
3 μεγάλα κλωνάρια μαϊντανό
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
μερικά φύλλα φρέσκο βασιλικό
4 μικρές χρωματιστές πιπερίτσες
2 κουταλιές κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι νερό
αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο αγελάδος
λίγο αλεύρι γ.ο.χ.
Τι κάνουμε:
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες του ενός εκατοστού.
Κόβουμε το κρεμμυδάκι σε ροδελίτσες. Χρησιμοποιούμε και το πράσινο τρυφερό μέρος.
Πλένουμε και κόβουμε τις πιπερίτσες σε λωριδίτσες.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα μυρωδικά μας. Από τον μαϊντανό χρησιμοποιούμε μόνο τα φυλλαράκια του.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι που έχει και καπάκι, το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο να ζεσταθούν καλά σε μέτρια φωτιά.
Εν τω μεταξύ αλευρώνουμε ελαφρά τις φέτες από το ψαρονέφρι. Τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι.
Σοτάρουμε το ψαρονέφρι από όλες τις πλευρές, να ροδίσει. Το αφαιρούμε και το βάζουμε σε πιάτο.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τις λωριδίτσες από τις πιπεριές. Όταν αρχίσουν να μαραίνονται προσθέτουμε και το κομμένο πράσινο κρεμμυδάκι. Τα αφήνουμε να σοταριστούν και να ροδίσουν.
Ξαναβάζουμε στο τηγάνι τις σοταρισμένες φέτες από το ψαρονέφρι. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το νερό.
Προσθέτουμε πιπεράκι και λίγο αλατάκι, έχοντας κατά νου ότι και οι ελιές που θα προσθέσουμε περιέχουν αρκετό αλάτι.
Μόλις το φαγητό μας πάρει μια πρώτη βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά. Σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του. Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει και να μαλακώσουν το κρέας και οι πιπερίτσες.
Λίγα λεπτά πριν κατεβάσουμε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τις ελίτσες. Αφήνουμε να δέσει η σαλτσούλα και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με κάποιο ρυζάκι της αρεσκείας μας, πουρέ πατάτας ή ότι άλλο μας αρέσει.
Στολίζουμε τα πιάτα μας με ένα κλωναράκι φρέσκο θυμάρι.
Καλή μας όρεξη!!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση σχετικά με την συνταγή, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο μέιλ του blog μας syntageskardias@yahoo.com ή στο γκρουπάκι ή την σελίδα μας στο facebook.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...