Monday, 13 October 2014

Κορμός σοκολάτας ριγέ


Το γλυκάκι αυτό μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια, ήταν από τα καλύτερα των 80΄s, θυμάστε?
Ακόμη και σήμερα δε παύει να είναι από το πιο αγαπημένα γλυκά, το βλέπουμε σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές, παραμένει όμως από τα πιο κλασικά γλυκάκια.
Φυσικά αναφέρομαι στο μωσαϊκό ή κορμό, που εκτός από τη πιο συνηθισμένη του μορφή με τα σπασμένα μπισκότα ανακατεμένα μέσα στη κρέμα μαργαρίνης – σοκολάτας, υπήρχε και αυτή η εκδοχή, η «ριγέ» όπως την αποκαλούσαμε με την αδερφή μου.
Τις περισσότερες φορές η μητέρα μου μας έφτιαχνε τον κορμό ριγέ, γιατί μας άρεσε πιο πολύ.
Τον πασπάλιζε και με μπόλικο τριμμένο καρύδι, και όταν τον σερβίριζε γινόταν πανικός!!
Πάμε να τον φτιάξουμε και μαζί!

Τα υλικά μας:
1 ¼ κούπας τσαγιού μαργαρίνη με βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουταλιές φρέσκο γάλα
15 μπισκότα πτι-μπερ, ολόκληρα
2/3 κούπας τσαγιού κακάο σκόνη (άγλυκο)
2 κούπες τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
Επιπλέον
λίγο φρέσκο γάλα για τα μπισκότα
Τι κάνουμε:
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γάλα, τη μαργαρίνη, το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και το κακάο. Δουλεύουμε με μίξερ χειρός, να ενωθούν καλά τα υλικά και να αφρατέψει το μείγμα.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Συναρμολόγηση:
Στρώνουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί σε μια καθαρή επιφάνεια.
Ρίχνουμε λίγο γάλα σε ένα μπολάκι.
Βγάζουμε τη κρέμα σοκολάτας από το ψυγείο.
Βουτάμε ένα μπισκότο για δευτερόλεπτα στο γάλα.
Με ένα κουταλάκι παίρνουμε μια ποσότητα από το μείγμα της σοκολάτας και το απλώνουμε στο μπισκότο με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.
Βουτάμε άλλο ένα μπισκότο στο γάλα και το τοποθετούμε επάνω στο προηγούμενο μπισκότο. Η κρέμα θα είναι ανάμεσα στα μπισκότα, σαν σάντουιτς δηλαδή.
Απλώνουμε πάλι κρέμα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ακόμη τρεις φορές.
Κάθε σάντουιτς μπισκότων θα περιλαμβάνει 4 φορές γέμιση, ενώ τα μπισκότα που βρίσκονται στη αρχή και στο τέλος (από έξω δηλαδή) δε θα έχουν κρέμα.
Φτιάχνουμε 3 τέτοια σαντουιτσάκια και τα τοποθετούμε όρθια επάνω στο αντικολλητικό χαρτί, το ένα πίσω από το άλλο.
Για να κολλήσουν μεταξύ τους απλώνουμε λίγη κρέμα σοκολάτας και τα ενώνουμε.
Με το υπόλοιπο μείγμα καλύπτουμε όλο το γλυκό εξωτερικά.
Τυλίγουμε πολύ προσεκτικά το γλυκάκι με το χαρτί, ώστε να κολλάει ακριβώς το χαρτί επάνω στο γλυκό, χωρίς να κάνει ζάρες, για να διατηρηθεί το σχήμα του.
Τοποθετούμε το γλυκό στην κατάψυξη, όπου και διατηρείται.
Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε, το κόβουμε σε φέτες όχι πολύ λεπτές, για να μη σπάσουν τα μπισκότα και μας διαλυθεί.
Καλό είναι το σερβίρισμα να γίνει γρήγορα, γιατί εκτός κατάψυξης λιώνει εύκολα το γλυκάκι.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένους ξηρούς καρπούς, πιστεύω ότι το καρύδι είναι αυτό που του ταιριάζει περισσότερο.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!!!
Ελένη K. (eleniscooking)

22 comments:

Drastiria said...

Καλημέρα!!! Αχ τι μου θύμησες!Λατρεύω το μωσαϊκό!

mia maria said...

Πολύ αγαπημένο γλυκό! Μου αρέσει η ριγέ εκδοχή σου!
Καλή εβδομάδα :)

Sophie said...

Μου αρέσει πολύ ο κορμός όπως και να είναι!!!Λατρεμένο γλυκό!!!Φιλάκια!!!

- spoonstories- said...

Διαχρονικό γλυκό ειδικά για παιδάκια...όλοι μεγαλώσαμε με αυτό! Καλή εβδομάδα^^

alekacraftaholic said...

Η μητέρα μου το έφτιαχνε έτσι κι εγώ φυσικά το συνεχίζω.Είναι λίγο χρονοβόρο ,αλλά αξίζει τον κόπο.Φιλιά!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Γιαμ, γιαμ!! Τί χαρούμενο γλυκάκι είναι αυτό! Σου φτιάχνει τη διάθεση αυτό το ριγέ εφέ!

Unknown said...

Πολύ ωραία πρόταση! Πεντανόστιμο!:)

Maria B. said...

Καλέ Λενάκι, τι βλέπουν τα όμορφα και μπιρμπιλωτά μου μάτια???

τι κορμός χάρμα οφθαλμών είναι αυτός ????? απα πα πα !!!! πολύ έξυπνος τρόπος, γιατί αραγε εγω που είμαι ....πανέξυπνη βαμμένη ξανθιά, δεν το είχα σκεφτεί πριν απο σένα, οέο ???????????

Λενάκι μου πειράζει να πάρω όλα τα σαντουιτσακια και να φτιάξεις άλλα για τα παιδιά ?????? χιχιχιχι !!

θα τα φτιάξω στα σίγουρα!!


σε φιλώ πολύ πολύ και καλή βδομάδα εύχομαι σε όλους !!


Beauty Follower said...

Μεσα στην μόδα ο κορμός σου... ριγέ!!!

Καλη σου μερα :)

KANTHAR0S said...

Οπτική ποίηση!!!

Magda said...

Πω πω τί μου θύμισες τώρα!! Έχω να το φάω χρόοοονια αυτό το γλυκό. Θα το φτιάξω!
Φιλιά!

Ariadni St. said...

Ωραίος και διαφορετικος κορμουλης!
Καλή συνέχεια στη μερα μας :)

Μαρία Έλενα said...

Όμορφο γλυκό
Φιλάκια ...

ΕΛΕΝΑ said...

Θα συμφωνήσω με τον Κανθαράκο μας αλλά και με όλες τις προλαλήσασες κυρίες ανωτέρω!
Ένα ποίημα το γλυκάκι σου Ελενάκι μου!
Εύγε μικρό μας!!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

Ειρήνη Ε. said...

Ριγέ κορμός όνειρο, Ελενάκι! Διαφορετική και νομίζω πιο όμορφη παρουσίαση του αγαπημένου μας μαμαδίστικου κορμού σοκολάτας και μπισκότων!! Ποιο παιδάκι ή μεγάλος θα αντισταθεί σε μια μερίδα;;
Καλό βράδυ.

Unknown said...

Αχ, τι μου θύμισες!!!
Αγαπημένο γλυκό!!!!
Καλή βδομάδα
Φιλάκια

DIMI said...

Υπέροχη συνταγή!!Πολύ αγαπημένο γλυκό,ο κόρμος,όλων μας Ελένη μου!!Δέν έχω φτιάξει ριγέ!!Θά δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!

Ερμιόνη said...

Μεγάλη αδυναμία ο κορμός Ελένη μου! Σε κάθε πιθανή εκδοχή!
Ο συγκεκριμένος είναι φοβερά εμφανίσιμος και αν και λιτός είναι πάρα πολύ εντυπωσιακός!
Φιλιά

mookies said...

Πολύ όμορφη η ριγέ εκδοχή σου στον κλασικό κορμό!

Ναταλια said...

Παρα πολυ ωραιο φαινετε!

Vasia b. said...

Υπέροχο μπισκοτογλυκακι Ελένη μου!!
Μου αρέσει περισσότερο αυτή η συναρμολόγησει απ τον κλασσικό κορμό!! Θα φτιαχτεί άμεσα!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!!

Mary said...

ΜΜΜΜμμμμμμμΜΜΜΜ!!!
Λατρεμένο γλυκάκι αλλά ριγέ πού να το σκεφτώ; Τέλειο!!!

Φιλιά πολλά!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...