Wednesday, 12 November 2014

Κάστανα και γλυκοπατάτες


Αφορμή γι αυτήν την ανάρτηση στάθηκε μια επίσκεψη της μητερούλας μου στη λαϊκή.
Γύρισε στο σπίτι όλο περηφάνια και χαρά και μου λέει:
- Κοίτα τι σου πήρα ???
Είχε αγοράσει κάστανα και γλυκοπατάτες !!!!
Από την μια χάρηκα ιδιαίτερα για τις γλυκοπατάτες που είχαμε αρκετά χρόνια να τις πάρουμε, αλλά από την άλλη πίκρα, μεγάλη πίκρα γιατί ..... έχε γεια διαιτούλα μου!!
Άμα την ρωτούσα γιατί τα πήρε, θα στεναχωριότανε, έτσι κι εγώ έφαγα όσα περισσότερα μπορούσα για να την ευχαριστήσω !!! χιχιχι.
Δεν πειράζει όμως, χαλάλι τους γιατί ήταν πεντανόστιμες!!!
Πάμε να δούμε πως φτιάχνονται αυτές οι δύο νοστιμιές, χωρίς να τις βάλουμε μέσα σε κάποιο άλλο φαγητό αλλά να τις απολαύσουμε ατόφιες, στην θέση ενός γλυκού, όπως έκαναν τον παλιό καλό καιρό !!!


Κάστανα

Υλικά:
όσα κάστανα θέλουμε
Τι κάνουμε:
Πλένουμε καλά τα κάστανα και τα αφήνουμε στο σουρωτό να στραγγίξουν.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε στο νερό τα κάστανα και τ’ αφήνουμε να βράσουν.
ΔΕΝ τα ρίχνουμε πριν πάρει βράση το νερό, γιατί θα μαυρίσει μέσα ο καρπός –τάδε έφη ο καστανάς μας!
Θα χρειαστούν περίπου 15-20 λεπτά βράσιμο μέχρι να είναι έτοιμα, καλό όμως είναι πριν τα βγάλουμε να δοκιμάσουμε ένα, για να δούμε αν είναι έτοιμα.
Κατόπιν αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, σουρώνουμε τα κάστανα, τ’ αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και ...... επί το έργον !!!!
Μ’ ένα πολύ κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε την φλούδα στο κάτω μέρος του κάστανου, σύμφωνα με την φωτογραφία

και μετά ξεφλουδίζουμε προσεκτικά γύρω – γύρω.

Μερικοί, πριν τα βράσουν, χαράζουν στο κάτω μέρος ένα σταυρό για να μπορούν να τα καθαρίσουν πιο εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο όμως μπαίνουν νερά μέσα στο κάστανο κατά το βράσιμο.

Πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να τα καθαρίσουμε μετά.

Γλυκοπατάτες

Υλικά:
όσες γλυκοπατάτες θέλουμε
Τι κάνουμε:
Τις πλένουμε πολύ καλά και τις βάζουμε και αυτές σε νερό που βράζει. 
Χρειάζονται περίπου 15-20 λεπτά βράσιμο. Πάντα όμως πρέπει να τις δοκιμάζουμε, γιατί δεν έχουν όλες τον ίδιο χρόνο βρασμού.
Τις σουρώνουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις απολαμβάνουμε.
Ζεστές είναι υπέροχες !!!
Αν είναι και γλυκές, είναι άστα να πάνε.!!!
Μπορούμε να τις σερβίρουμε με λίγο μέλι και κανέλλα σαν επιδόρπιο.
Δοκιμάστε και δεν θα χάσετε! Οι καθαρές γεύσεις είναι και οι νοστιμότερες !!!

12 comments:

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Καλημέρα!! Και τα δύο υλικά είναι υπέροχα! Εμείς τις γλυκοπατάτες τις τηγανίζουμε και κυρίως τις ψήνουμε.
Φιλάκια

- spoonstories- said...

Ακόμα φέτος δεν έχουμε αγοράσει ούτε γλυκοπατάτες, ούτε κάστανα. Ίσως επειδή ακόμα έχει καλό καιρό και εμείς αυτά τα ψήνουμε στο τζάκι. Φανταστικά υλικά.Φιλιά:*

kikitchen and the chef said...

τελεια ειναι τα ατιμα τα καστανα...τελειες και οι γλυκοπατατες....και οι θερμιδες βροχηηηηηη!!!!!
φιλια πολλα!!!

Anonymous said...

ΓΕΙΑ ΣΑς!ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΤΙΣ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΚΥΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ.σΕ 5 ΛΕΠΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ. ΤΙΣ ΤΡΥΠΑΜΕ ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΗΡΟΥΝΟ ΣΕ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΜΕΡΗ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΝΑΥΛΟΝ Η ΧΑΡΤΙΝΗ ΣΑΚΟΥΛΑ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΚΑΙ ΤΗΑΤ΄S ALL! ΤΑ ΔΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΤΑ ΒΡΑΖΟΥΝΕ 5΄ΧΑΡΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΝΟΥΜΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΝΑ
ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΡΑ!
ΑΡΕΤΗ ΠΙΣΤΙΟΛΑ

ΕΛΕΝΑ said...

Εμείς τις γλυκοπατάτες τις τιμάμε συχνά πυκνά στο τραπέζι μας, συνήθως με κάποιο ψητό.
Ενθουσιάστηκα με την ιδέα της γλυκοπατάτας ως επιδόρπιο, φιλενάδα respect!!
Φιλάκια σε σένα και πιο πολλά στην μανούλα που κουβάλησε τα καλούδια!!

Ξανθή said...

Πήρα σήμερα κάστανα για δοκιμή θα εφαρμόσω τις οδηγίες σου!!
Τις γλυκοπατάτες τις χρησιμοποιώ πολύ σε διάφορα φαγητά, τις έφαγα (τις κόκκινες) τραγανές τηγανητές στο Λονδίνο και προσπαθώ να τις φτιάξω ίδιες και δεν μου βγαίνει.

DIMI said...

Καλησπέρα!!Θά δοκιμάσω τίς οδηγίες σχετικά μέ τά κάστανα!!Γλυκοπατάτες τίς κάνω βραστές,σαλάτα!!Φιλιά!

Neli said...

Τα καστανα ειναι αγαπημενα μου,γλυκοπατατες εχω δοκιμασει μια φορα ,ειναι εποχη τους τωρα και ειναι πολυ χρησιμες οι οδηγιες σας ευχαριστουμε,καλο βραδυ ,φιλια.

mia maria said...

Χρήσιμες συμβουλές! Ευχαριστούμε Μαρία :)

Maria B. said...

Καλημέρα σας !!!! Τώρα που έχει κρυώσει ο καιρός όπως είπαμε είναι ευκαιρία να απολαύσουμε τις νοστιμιές του Χειμώνα !!! καλοφάγωτα !!!!

φιλια πολλά και ευχαριστούμε για τα σχολιά σας !!!

Ειρήνη Ε. said...

Μου αρέσουν πολυ και τα δύο Μαράκι μου!! Και τα κάστανα και οι γλυκοπατάτες, αν και απο τις τελευταίες έχω καιρό να φτιάξω. Τι καλά έκανες που μου τις θύμισες!
Καλή Κυριακή.

Mary said...

Κοριτσάραααααααα μου χτύπησες φλέβα και με τα δύο λέμε!!!!
Αυτό με το ζεστό νερό δεν το ήξερα, στο κρύο πάντα βράζω τα καστανάκια, να είσαι καλά που μας είπες το μυστικό του καστανά!

Φιλάκια πολλά!!!

ΥΓ. Θέλω κάστανα εδώ και τώρα!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...