Tuesday, 18 November 2014

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μανιτάρια


Σ’ αυτό το σούπερ γευστικό κοτοπουλάκι ποιος θα πει όχι;;!!
Μαγειρεμένο στην πήλινη γάστρα, έγινε πεντανόστιμο και καθόλου βαρύ, καθώς δεν σοτάρουμε κανένα από τα υλικά του. Τα βάζουμε όλα μαζί στο σκεύος και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν η γάστρα και ο φούρνος μας!
Το ψήσιμο στην γάστρα δίνει στο φαγητό απαράμιλλη νοστιμιά. Γι΄ αυτό την χρησιμοποιώ όσο το δυνατόν πιο συχνά, όταν φτιάχνω συνταγές που απαιτούν ψήσιμο στον φούρνο.
Μπορούμε βέβαια να ψήσουμε το φαγητό μας μέσα σε ταψί, σκεπάζοντάς το με αλουμινόχαρτο. Θα γίνει επίσης νόστιμο, όχι όμως τόσο όσο αν ψηθεί σε γάστρα.
Εφοδιαζόμαστε με μπόλικο ψωμάκι για βούτες στην μελωμένη σαλτσούλα του και πάμε να σας δείξω πως θα το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
1 κοτόπουλο 1200γρ. περίπου
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλη ντομάτα
300 γρ. μανιτάρια σε φέτες
2-3 μεγάλες πατάτες
10 κόκκους μπαχάρι
1 κουταλάκι χρωματιστά πιπέρια, ολόκληρα
2-3 φύλλα δάφνης
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
300 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (πουμαρό)
μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να κόψει το κοτόπουλο σε μερίδες.
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κοτόπουλο και τοποθετούμε τα κομμάτια μέσα στην γάστρα.
Βάζουμε στο μούλτι την ντομάτα καθαρισμένη από τα φλούδια και τους σπόρους, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα πολτοποιούμε όλα μαζί και τα αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τις τακτοποιούμε ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου. 
Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε σχετικά λεπτές ροδέλες.
Σκορπίζουμε πάνω από το κοτόπουλο τις ροδέλες του καρότου και τα κομμένα μανιτάρια. Εδώ έχω χρησιμοποιήσει κατεψυγμένα, μπορούμε όμως να βάλουμε και φρέσκα.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, βάζοντάς τα εδώ και εκεί μέσα στην γάστρα.
Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ανακατεύουμε το πολτοποιημένο μείγμα της ντομάτας-κρεμμυδιού-σκόρδου, με τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό επάνω από τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και το κρασί.
Βρέχουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί με νερό. Καλύπτουμε με το βρεγμένο χαρτί το φαγητό. Τέλος καλύπτουμε την γάστρα με το καπάκι της ή με διπλό αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 - 220 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα τον φούρνο μας.
Αφήνουμε να ψηθούν ως να μαλακώσουν καλά το κοτόπουλο και τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό με την σάλτσα του.
Πέντε λεπτά πριν το βγάλουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και το αντικολλητικό χαρτί, για να πάρει το φαγητό μας χρώμα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Καλή μας όρεξη!!
Ειρήνη Ε.

13 comments:

Maria B. said...

φαγητό στη γάστρα και μάλιστα το αγαπημένο κοτοπουλάκι είναι ότι καλύτερο !!!!! φαίνεται πολύ γιαμ-γιαμ !!! γεια στα χέρια σου Ρηνιώ !!!

πολλές πολλές καλημέρες !!!

kikitchen and the chef said...

νοστιμοτατο και οικογενειακο φαγητο!!!
αυτοτοφαγακι βγαζει "αγαπη"!!!!!
τελειο!!!!
φιλια πολλα!!!!

The Dark Chef said...

Δεν έχω γάστρα δυστυχώς αλλά το σιγανό, καλό ψήσιμο είναι το μυστικό της επιτυχίας για τέτοια φαγητά. Μου θυμίζει το Κυριακάτικο ψητό της γιαγιάς στον παλιό ξυλόφουρνο, βαθιά νόστιμο και απλά τέλειο!

Tante Kiki said...

Καλημέρα!! Λατρεύω το συγκεκριμένο φαγητό αλλά στη γάστρα δεν το έχω φτιάξει ποτέ! Τώρα θα το δοκιμάσω!!
Πρέπει να έγινε λουκούμι!
Φιλιά!

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

KANTHAR0S said...

Πολύ ωραίο, αλλά σήμερα λέω να φτιάξω κοτοπουλάκι με κρέμα γάλακτος και μανιτάρια.

ΕΛΕΝΑ said...

Το ψήσιμο στην γάστρα κάνει σίγουρα την διαφορά, και μας δίνει ένα νόστιμο φαγάκι με υπέροχη σαλτσούλα!
Γεια στα χέρια σου Ειρηνάκι!
Φιλιά!

- spoonstories- said...

Η γάστρα για μένα είναι το μαγικό πιθάρι! Ότι βάζεις μέσα βγαίνει 10 φορές ποιο νόστιμο. Φαντάσου αυτή η συνταγή που έχει τα αγαπημένα μου υλικά πως θα είναι!Γλύφομαι και που το βλέπω Ειρήνη!Φιλιά

Elenis Cooking said...

Ειρήνη μου πολύ νόστιμο το φαγάκι που μας παρουσιάζεις σήμερα. Το ψήσιμο στη γάστρα το προτιμώ και γω, κάνει πιο νόστιμο και ζουμερό το φαγητό μας!
Φιλιά!!!

DIMI said...

Καλησπέρα Ειρήνη μου!!Μμμμ,νοστιμότατο τό φαγάκι σου καί εύκολη λύση η γάστρα!Η σαλτσούλα του έδεσε τόσο όμορφα!!Οτι πρέπει γιά βούτες!!Χα χαα!!Γειά στά χέρια σου!!Θά τό δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!!Πολλά φιλάκια!!

Χρύσα said...

Δεν έχω καλύτερο από τα φαγητά στη γάστρα! Γίνονται μόνα τους, χωρίς κανένα κόπο, και το κρέας... λουκούμι!
Όπως αυτό το υπέροχο κοτοπουλάκι!
Τέλειο Ειρήνη!

Ερμιόνη said...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Ειρήνη!
Το ψήσιμο στη γάστρα δίνει άλλη διάσταση σε οποιοδήποτε φαγητό. Και είναι και πραγματικά ένας πάρα πολύ εύκολος και βολικός τρόπος μαγειρέματος, μιας που το φαγητό μαγειρεύεται μόνο του, διατηρώντας παράλληλα όλα τα θρεπτικά του συστατικά!
Ωραίο το κοτόπουλο που μας προτείνεις, πλούσιο σε λαχανικά και ζεστά μπαχαρικά!
Φιλιά

Mary said...

Κι εγώ χρησιμοποιώ πολύ τις γάστρες, έχω διαφόρων μεγεθών και σχεδίων.
Μελωμένο και πεντανόστιμο, μπράβο Ειρηνάκι μου!

Σε φιλώ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...