Monday, 3 November 2014

Μηλοπιτάκια


Μικρές απολαυστικές μηλόπιτες με τραγανή ζύμη και μυρωδάτη γέμιση!
Όσο τα ετοίμαζα, όλο το σπίτι μοσχοβολούσε κανέλα, μήλο και πορτοκάλι!
Με το που τα έβγαλα από το φούρνο, μαζευτήκανε όλοι στη κουζίνα ανυπομονώντας να τα δοκιμάσουν.
Ευτυχώς πρόλαβα και φωτογράφισα μερικά, γιατί ένα ένα κάνανε «φτερά» μέσα από το ταψί .
Ειδικά η μικρή μου, ξετρελάθηκε!!!
Πάμε να σας πω πως θα τα φτιάξουμε!

Τα υλικά μας για 15 κομμάτια:
Για την ζύμη:
1 φλιτζάνι βούτυρο soft ή μαργαρίνη soft σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
μισό φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 ½ - 2 ¾ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν
2 βανίλιες
Για την γέμιση:
2 μεγάλα κόκκινα μήλα
2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα τριμμένη
χυμό από ένα πορτοκάλι
λίγο ξύσμα πορτοκάλι (κατά προτίμηση βιολογικό ακέρωτο)
1 κουταλάκι κορν φλάουερ
3/4 φλιτζανιού τσαγιού σταφίδες ξανθές
Για πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε την ζύμη.
Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο, την ζάχαρη άχνη, τις βανίλιες και το αυγό και τα δουλεύουμε με μίξερ χειρός μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο παραπάνω μείγμα.
Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή, ελαστική, που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί παραπάνω αλεύρι, προσθέτουμε με προσοχή, γιατί αν προσθέσουμε παραπάνω από όσο χρειάζεται το αποτέλεσμα δε θα είναι το αναμενόμενο, τα μηλοπιτάκια θα μας γίνουν σκληρά.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρώντας μόνο την φλούδα.
Τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη από τη χοντρή πλευρά και τα τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι.
Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης εκτός από το κορν φλάουερ και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Διαλύουμε το κορν φλάουερ σε ένα κουταλάκι νερό και το προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με τα μήλα. Ανακατεύουμε συνεχώς και όταν απορροφηθούν όλα τα υγρά, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει τελείως.
Βγάζουμε το μπολ με την ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 0,3 εκ.
Κόβουμε δίσκους με ένα ποτήρι ή με ένα μεγάλο κουπ πατ.
Στο κέντρο κάθε δίσκου, τοποθετούμε λίγη από την γέμιση με τα μήλα.

Κλείνουμε την ζύμη ενώνοντας τα δυο άκρα μεταξύ τους, ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο.
Για να είμαστε πιο σίγουροι ότι η ζύμη μας δεν θα ανοίξει στο ψήσιμο, την πατάμε περιμετρικά με ένα πιρούνι.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και τοποθετούμε επάνω με προσοχή τα πιτάκια μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για περίπου 20-25 λεπτά, ως να ροδίσουν επιφάνεια και βάση.

Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα πασπαλίζουμε απευθείας μέσα στο ταψί με ζάχαρη άχνη.

Αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι και έπειτα σερβίρουμε και τα απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

20 comments:

KANTHAR0S said...

Έτσι.

ΕΛΕΝΑ said...

Πόσο χαίρομαι που επιτέλους ξεκίνησαν οι μηλονοστιμιές να κάνουν την εμφάνισή τους!
Ελενάκι τόσο εύκολα και τόσο νόστιμα τα μηλοπιτάκια σου, μια λιχουδιά!!
Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα!!

SpIrToKoYto said...

Σκότωνα για ένα τέτοιο τώρα...
( ψέμματα λέω...3...4...5...!!! μη πάει χαμένος ο φόνος...)

Καλημέρες και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...
Καλή εβδομάδα...♥ ♥ ♥

Georgette B. said...

Καλημέρα και Καλό Μήνα! ότι το στομάχι μου διαμαρτύρεται..και φαίνονται πεντανόστιμα..νομίζω πως θα τα δοκιμάσω.Φιλιά και πάντα γευστικές ομορφιές.

Silena said...

Απολαυστικότατα μηλοπιτάκια!!!!!
Να ΄χα τώρα μερικά!!!
Καλό μεσημέρι!!! Φιλιά!

Georgette B. said...

Καλημέρα και Καλό Μήνα! ότι το στομάχι μου διαμαρτύρεται..και φαίνονται πεντανόστιμα..νομίζω πως θα τα δοκιμάσω.Φιλιά και πάντα γευστικές ομορφιές.

kikitchen and the chef said...

μμμμ τι γλυκουτσικα μηλοπιτακια ειναι αυταααααα!!!!ενα ονειρο ειναι!!!
φιλια!!!!!

Maria B. said...

Πω πω ομορφιές και νοστιμιές !!!! απαιχτα Λενάκι μου, άπαιχτα !!!
δεν πειράζει να πάρω 4-5-6 .... ??? έτσι δεν είναι, εσύ είσαι καλό παιδάκι και θα φτιάξεις κι άλλα !!! χιχιχι


φιλια πολλά πολλά και καλό μήνα

Ariadni St. said...

Φανταστικες χιονισμένες μπουκίτσες!!!!

DIMI said...

Καλησπέρα Ελένη μου!!Λαχταριστά τά μηλοπιτάκια σου!!Σήμερα έφτιαξα μηλόπιτα!!Τήν επομένη φορά θά δοκιμάσω τά μηλοπιτακια σου!Καλό μήνα καί καλή εβδομάδα!!Φιλιά!

Eirinaki said...

νόστιμα φαίνονται!Γεια στα χέρια σου!

mookies said...

Νόστιμα και τραγανά!

Stella Christomoglou said...

Είναι πολύ όμορφα!!! Ελπίζω να κράτησες και για μένα!!!!
Καλό μήνα

Ερμιόνη said...

Τι ωραία υλικά!
Μου αρέσει που είδα και πορτοκάλι στη γέμιση! Αναπάντεχο μεν αλλά πολύ ευχάριστο δε!
Πραγματικά πρέπει να μοσχοβόλησε όλο το σπίτι σας!
Φιλιά

Tante Kiki said...

Μου άρεσαν πολύ τα μηλοπιτάκια σου Ελένη μου... φαντάζομαι η κουκλίτσα σου τα εξαφάνισε!!!! Γεια στα χέρια σου!
Φιλιά!

Mary said...

Δεν είσαι μόνο ένα γλυκύτατο πλάσμα, είσαι κι εξαιρετικά χρυσοχέρικο!
Μέχρι εδώ μοσχοβόλισαν!

Φιλάκια πολλά σε μανούλα και κορούλα!

Vasia b. said...

Πω πω Ελενάκι μου είναι υπέροχα τα μηλοπιτάκια σου!!!
Τα εχω δοκιμάσει και με προσθήκη καρυδιού στη γέμιση!!!
Λογικό να μοσχοβολισει όλο το σπίτι είναι καταπληκτικά!!!
Πολλά φιλιά!!!

Beauty Follower said...

Έφτιαξε η μαμα μου το Σαββατο... πολύ τα αγαπώ!

http://beautyfollower.blogspot.gr

Ειρήνη Ε. said...

Μηλονοστιμιά από τις λίγες τα μηλοπιτάκια σου, Ελένη μου!! Τα σκέφτομαι παρέα με το καφεδάκι μου! Το καλύτερό μου!!
Καλό βράδυ.

andria said...

ειναι τελεια!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...