Tuesday, 25 November 2014

Lamingtons φουλ σοκολατένια


Απολαυστικές και πολύ ζουμερές μπουκίτσες φουλ στη σοκολάτα!
Τα lamingtons είναι ένα επιδόρπιο Αυστραλιανής προέλευσης.
Τετράγωνα κομμάτια αφράτου κέικ, βουτηγμένα σε σάλτσα σοκολάτας και καλυμμένα με ινδική καρύδα.
Επειδή αγαπάμε πολύ την σοκολάτα, επέλεξα να κάνω σοκολατένια lamingtons.
Όμως αν προτιμάτε τα κλασσικά με το λευκό εσωτερικό, απλά αντικαταστήστε τις 2 κουταλιές κακάο με 2 κουταλιές αλεύρι.
Τα lamingtons μπορούν να αποτελέσουν και ένα λαχταριστό κέρασμα, τις γιορτινές μέρες που σύντομα έρχονται!
Πάμε να τα φτιάξουμε!!

Υλικά για 20 -22 κομμάτια περίπου:
Για το κέικ:
125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη
1 μασουράκι βανίλια
2 κουταλιές γάλα
2 αυγά
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν
2 κουταλιές κακάο άγλυκο
Για το σιρόπι:
100 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα κουβερτούρα
30 γρ. βούτυρο
100 ml νερό
100 γρ. ζάχαρη άχνη
Επιπλέον:
120 γρ. τριμμένη ινδική καρύδα
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε το κέικ.
Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο, την ζάχαρη και την βανίλια και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός για 3-4 λεπτά.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα.
Σε χωριστό μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα με το βούτυρο και τα αυγά.
Βουτυρώνουμε καλά ένα μικρό ορθογώνιο ταψάκι ή πυρέξ, αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας και το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 170 βαθμούς, για 35 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί καλά, βυθίζοντας μιαν οδοντογλυφίδα στο κέικ και βλέποντας αν βγαίνει στεγνή.
Όταν ψηθεί, το κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια και αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και ενωθούν τα υλικά.
ΔΕΝ θέλουμε να βράσει το σιρόπι, μας ενδιαφέρει να λιώσει καλά η σοκολάτα.
Αφήνουμε το σιρόπι για 5 λεπτάκια να κρυώσει λίγο, γιατί καίει αρκετά.
Βάζουμε την ινδική καρύδα σε ένα βαθύ πιάτο.
Σε μια καθαρή επιφάνεια στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Βουτάμε κάθε κομματάκι κέικ στο σιρόπι για δευτερόλεπτα, το αφαιρούμε με ένα πιρούνι και αμέσως το κυλάμε στο μπολ με την ινδική καρύδα, έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι πλευρές.
Τοποθετούμε τα κομμάτια επάνω στο αντικολλητικό χαρτί, να κρυώσουν.
Τα κλασσικά lamingtons θέλουν επικάλυψη με καρύδα, αλλά αν δεν την προτιμάμε, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με τρούφα σοκολάτας ή τριμμένους και καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στις 6 Δεκεμβρίου η Ελένη Ψυχούλη, γνωστή από την εκπομπή «Chef στον αέρα" και η δική μας Αμαλία, η οποία πλέον διαθέτει το δικό της παντοπωλείο στην Χαλκίδα, μας μυούν μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο στην λατρεία του γκουρμέ ξυδιού.
Θα δείξουν πώς να αρωματίζουμε το ξύδι με φρούτα και βότανα, τις χρήσεις του που δίνουν άλλον αέρα σε γλυκά και φαγητά, και θα φτιάξουν ένα γλυκό που κανείς μας δεν το είχε φανταστεί.
Καρυδόπιτα με ξύδι και σιρόπι από ξύδι βατόμουρου. Απρόσμενα γλυκόξυνο γλύκισμα που μας ιντριγκάρει.
Το κόστος συμμετοχής είναι 8 ευρώ το εργαστήριο.
Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε εδώ.

16 comments:

Maria B. said...

Καλημέρα Λενάκι μου, ξέρεις πόσα χρόνια λέω να τα φτιάξω και ποτέ δεν τα έχω φτιάξει ???? Πρέπει να είναι πολύ ωραία !!!!! ερχομαι απο εκεί να πάρω τα δικά σου γιατί εγώ δεν βλέπω να τα φτιάχνω !!!!!!!!!!!!!! χιχιχι

γεια στα χεράκια σου μικρούλι !!!

Χρόνια πολλά σε όλες τις Κατερίνες και ειδικά στην Κατερινούλα την βαπτιστήρα μου !!!!

Maria B. said...

Καλή επιτυχία και στην Αμαλίτσα μας !!!!!! πάντα πρόοδο και επιτυχίες !!!!!

kikitchen and the chef said...

αααα προχθες κοιτουσα σε ενα απο τα βιβλια που εχω αυτα τα "αυστραλεζικα" γκυκακια και σκεφτομουν να τα ανεβασω στο μπλογκ!!!!Τελικα δεν θα τα ανεβασω...αλλα θα τα φτιαξω αχαχαχ!!!!
καλη επιτυχια στην Αμαλια!!!!!

Μυρωδία said...

Αχ, τι ωραία, θα φτιάξω μερικά για τη νονά μου που ταξίδεψε στην Αυστραλία πρόσφατα!! Φαίνονται λαχταριστότατα!!!

DIMI said...

Kαλημέρα Ελένη μου!Σάν γνήσια "Αυστραλέζα"τά lamingtons ήταν τά αγαπημένα μου γλυκάκια,όλα τά χρόνια πού έζησα εκεί!Η συνταγή σου είναι εξαιρετική!!Μόνο μία φορά τά εφτίαξα,καί σίγουρα θά δοκιμάσω τήν δική σου εκδοχή!!Πολύ ωραία η παρουσίασή σου!!Καλή εβδομάδα!Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Λατρεύω τα lamingtons και τα λάτρεψα ακόμη περισσότερο στην φουλ σοκολατένια εκδοχή τους!
Ελενάκι μια ζωγραφιά έφτιαξες πάλι!
Respect!
Φιλιά πολλά!

ΜΕΤΗ said...

Ελενάκι μου όνειρο τα lamingtons σου!!!
Καλή επιτυχία και στην Αμαλίτσα μας !!!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!

dhmhtra said...

Πολύ καλή η ιδέα σου για τις Χριστουγεννιάτικες μέρες που έρχονται!
πολλά φιλιά

- spoonstories- said...

Δεν τα έχω φτιάξει αλλά ευχαρίστως τα έτρωγα! Μου φαίνονται πολύ νόστιμα!!

Χρύσα said...

Μου αρέσουν πολύ αυτά τα σούπερ σοκολατένια γλυκάκια, και η εκδοχή σου Ελενάκι φαίνεται καταπληκτική!

Ειρήνη Ε. said...

Υπέροχα τα σοκολατένια σου lamingtons, Ελένη! Ως τώρα τα έχω δοκιμάσει με λευκό κέικ και μαρμελαδα και είναι υπέροχα. Αλλα είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψω και τα σοκολατένια. Πολύ αφράτα έγιναν!
Καλό βράδυ.

Amali said...

Το σίγουρο είναι πως έγραψα κ κάπου χάθηκε στην πορεία...
Παρόλα αυτά έλεγα ότι τα συγκεκριμένα γλυκά δεν τα ήξερα αλλά φαίνονται λαχταριστά!!μπράβο ελενακι

**κορίτσια ευχαριστώ για τις ευχές κ τη στηριξη

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Ωωωω, δεν τα είχα ακούσει ποτέ, αλλά θα είναι τέλειο χριστουγεννιάτικο κέρασμα!! Φιλάκια πολλά!

Zina Z said...

οκ..μπηκε στο πιντερεστ μου και ψαχνω υλικα! μου ανοιξες την ορεξη για γλυκο πρωι πρωι!

Mary said...

Γιαμμμμμμ!!! Τι νοστιμιά είναι αυτή Ελενάκι μου??? Δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ και είμαι σίγουρη ότι θα πρέπει να φτιάξω τριπλή δόση!!!

Φιλάκια πολλά, καλή επιτυχία στην Αμαλία!!!

Anonymous said...

Τα εκανα σημερα πρωι κυριακης και εγιναν υπεροχα!!! Τα παιδια μου τα αρπαξαν πανω απο την λαδοκολλα που τα εβαλα για να κρυωσουν ! Σε ευχαριστουμε πολυ!!!
Βικυ απο θεσσαλονικη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...