Wednesday, 5 November 2014

Muffins με κολοκύθα και φέτα


Τα κεκάκια αυτά, τα έφτιαξα πριν λίγες ημέρες για ένα εφηβικό πάρτι.
Τα περισσότερα παιδιά σε αυτήν την ηλικία τρώνε την φέτα. Την κολοκύθα όμως αρκετά από αυτά διστάζουν να την δοκιμάσουν.
Γι΄ αυτό έφτιαξα μόνο ένα μαφινοταψάκι των 12 θέσεων.
Τελικά αποδείχθηκε πως έπρεπε να είχα φτιάξει περισσότερα. Γιατί εξαφανίστηκαν!!
Σε κάποια από τα παιδιά μάλιστα αποτέλεσε έκπληξη το πόσο νόστιμα ήταν, μιας και είχαν συνηθίσει να τρώνε την κολοκύθα κυρίως σε πίτες γλυκές ή αλμυρές και όχι σε κέικ.
Τους υποσχέθηκα ότι θα τα ξαναφτιάξω σύντομα και συνηθίζω να κρατώ τις υποσχέσεις μου!
Πάμε να τα φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
190 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
μισό κουταλάκι ξερή μαγιά
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλάκι ζάχαρη
200 γρ. φρέσκια καθαρισμένη κολοκύθα
100 γρ. φέτα καλαθάκι Λήμνου (ή άλλη φέτα που δεν θα είναι όμως πολύ αλμυρή)
2 μεγάλα αυγά
100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο λιωμένη
100 γρ. γιαούρτι total 2%
80 ml. χλιαρό νερό
3/4 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι ξερό σκόρδο τριμμένο
από 1/8 κουταλάκι τριμμένα κύμινο, μπαχάρι και κουρκουμά
Στην πράξη:
Τρίβουμε την κολοκύθα στο λεπτό τρίφτη τυριών. Πιέζουμε δυνατά ανάμεσα στις παλάμες μας να φύγει όσο περισσότερο υγρό γίνεται.
Απλώνουμε τα τρίμματα της κολοκύθας σε ρηχό πιάτο, που προηγουμένως έχουμε στρώσει με διπλό απορροφητικό χαρτί. Το χαρτί θα απορροφήσει τα περίσσια υγρά, για να μην βγουν στην ζύμη κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Σε ένα μαφινοταψάκι των δώδεκα θέσεων τοποθετούμε χάρτινες θηκούλες. Τις λαδώνουμε καλά και τις αλευρώνουμε.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ και τα τριμμένα μπαχαρικά. Προσθέτουμε την ξηρή μαγιά, το ξερό σκόρδο και το αλάτι. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε με ένα πιρούνι φαγητού την φέτα, μετατρέποντάς την σε μικρά τρίμματα.
Σε μπολ, βάζουμε τα αυγά και την ζάχαρη. Τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός 3-4 λεπτά, να αφρατέψουν καλά. Σταματάμε το μίξερ.
Χρησιμοποιώντας το σύρμα των αυγών προσθέτουμε την λιωμένη αλλά κρύα μαργαρίνη και την ενσωματώνουμε στο μείγμα. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ρίχνουμε την τριμμένη κολοκύθα, το γιαούρτι, την τριμμένη φέτα, και το νερό.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού στο μείγμα των αυγών. Φροντίζουμε να ανακατέψουμε καλά το μείγμα που θα προκύψει, ενοποιώντας τα υλικά μεταξύ τους.
Μοιράζουμε το μείγμα στις δώδεκα χάρτινες θηκούλες. Αφήνουμε το ταψάκι στην άκρη για 15 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 40 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας.
Βγάζουμε τα μαφινάκια από τον φούρνο και τα αφήνουμε για 5 λεπτά στο ταψάκι. Κατόπιν τα τοποθετούμε σε σχάρα μπισκότων να κρυώσουν.
Αν θέλουμε τα γαρνίρουμε φτιάχνοντας ένα μείγμα από τυρί κρέμα, λίγη κρέμα γάλακτος και πολύ λίγο κουρκουμά, που θα δώσει ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

12 comments:

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Η κολοκύθα ζει μεγαλεία στο σπίτι μας το τελευταίο διάστημα, οπότε τα λαχταριστά μάφινς σας θα δοκιμαστούν πάραυτα!!!

mia maria said...

Πολύ ωραία κεκάκια! Μου αρέσει πολύ η κολοκύθα στα αλμυρά!

kikitchen and the chef said...

Καλημερα Ειρηνη!!!
Τα κεκακια σου πρεπει να ειναι πολυ νοστιμα εφοσον πηρες τα ευσημα απο τους πιο "δυσκολους" κριτες!!!!!
φιλιαααα!!!!

Maria B. said...

Σίγουρα έχεις βάλει την πινελιά σου με την κολοκύθα !!!! φαίνονται νοστιμότατα !! οταν τα ξαναφτιάξεις μην ξεχάσεις να με καλέσεις για καφεδάκι !!!!! χιχιχι

φιλια πολλά πολλά

ΕΛΕΝΑ said...

Κι εμένα να με καλέσεις, όχι μόνο την Μαρία, ε??
Πολύ όμορφα δείχνουν τα κεκάκια σου Ειρήνη μου!
Φιλάκια!

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλακια ...

SpIrToKoYto said...

Αυτό δεν είναι πιάτο κοριτσάκι μου...Κόσμημα είναι...!!!

Πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...♥

Helen Gr said...

Πάρα πολύ όμορφα φαίνονται, σαν λουλουδάκια! Εξαιρετικός και ο συνδυασμός των υλικών, πολύ του γούστου μου. Ευχαριστώ!
Φιλάκια

DIMI said...

Αααα,πολύ νόστιμα καί όμορφα φτιαγμένα τά μάφινς σου Ειρήνη μου!!Υπέροχη η αλμυρή συνταγή σου!!Μού άρεσε η κρέμα πού τά στόλισες!!Μπράβο σου!!Καλή εβδομάδα!Φιλάκια!

mookies said...

Πρωτότυπα και πολύ νόστιμα πρέπει να έγιναν. Πολύ μου άρεσε που τα στόλισες με την κρέμα και τα τρίμματα παρόλο που δεν συνηθίζεται στα αλμυρά!

Ερμιόνη said...

Σίγουρα τολμηρά κεκάκια για παιδάκια Ειρήνη μου!
Αφού πέρασαν το τεστ, τα πήγες περίφημα!
Έχουν πάντως πολύ ωραία υλικά και έτσι όμορφα διακοσμημένα όπως είναι φαίνονται πολύ λαχταριστά!
Φιλιά!

Mary said...

Ειρηνάκι μου, είμαι σίγουρη ότι τα παιδιά θα γίνουν τακτικοί θαμώνες του σπιτιού σου με τα τόσο ωραία κι εμφανίσιμα κεκάκια σου!

Σε φιλώ γλυκιά μου!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...