Wednesday, 28 January 2015
Μωσαϊκό
Το σημερινό γλυκάκι φαντάζομαι ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν το έχουν φτιάξει και ακόμη πιο ελάχιστοι αυτοί που δεν το έχουν δοκιμάσει.
Αξία διαχρονική, ο κλασσικός κορμός ή μωσαϊκό ή σαλάμι, ένα γλυκό που μας το έφτιαχναν οι μανούλες μας και που τώρα το φτιάχνουμε εμείς στα παιδάκια μας.
Έχω ακούσει από πολλούς ότι αυτό το γλυκό το θεωρούν καλοκαιρινό, δεν ξέρω γιατί, εμείς πάντως θεωρούμε ότι η σοκολάτα (όπως και το παγωτό) δεν έχουν εποχή, και με την ίδια ευχαρίστηση το απολαμβάνουμε χειμώνα-καλοκαίρι.
Για έξτρα γεύση και νοστιμιά, όποτε φτιάχνω μωσαϊκό, το καλύπτω με ένα πλούσιο γλάσο σοκολάτας και γίνεται πραγματικά αμαρτωλό!
Πάμε να το φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
250 γρ. βούτυρο βιτάμ
100 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. σκούρα κουβερτούρα
50 γρ. κακάο
250 γρ, μπισκότα πτι μπερ (2 πακέτα)
1 σφηνάκι κονιάκ
Για το γλάσο σοκολάτας
125 γρ. σκούρα κουβερτούρα
100 ml κρέμα γάλακτος
Στην πράξη:
Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια.
Κοσκινίζουμε με ένα σουρωτηράκι το κακάο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βιτάμ. Μόλις αρχίσει να λιώνει, προσθέτουμε την κουβερτούρα και την άχνη. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά ώστε να ενωθούν καλά μεταξύ τους όλα τα υλικά. Θέλουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα, δεν θέλουμε να βράσουν τα υλικά.
Προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Θρυμματίζουμε σε ένα μπολ τα μπισκότα και τα ραντίζουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε στο μπολ το μείγμα της κατσαρόλας και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά.
Στρώνουμε διάφανη μεμβράνη σε μια μακρόστενη φόρμα, φροντίζοντας η μεμβράνη να περισσεύει αρκετά από όλα τα τοιχώματα της φόρμας.
Αδειάζουμε μέσα στην φόρμα το μείγμα του μπολ και το τυλίγουμε με την μεμβράνη που προεξέχει.
Βάζουμε την φόρμα στην κατάψυξη, να παγώσει καλά το γλυκό μας.
Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε, ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα τεμαχισμένη σε κομμάτια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.
Προσεκτικά ξεφορμάρουμε το γλυκό σε μια πιατέλα και το περιχύνουμε με το γλάσο.
Αν προτιμάμε, το στολίζουμε με κερασάκια ή γλυκό του κουταλιού κεράσι.
Καλή επιτυχία!
Vasia B.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
16 comments:
Καλημέρα κορίτσια. Το γλυκό αυτό είναι τόσο κλασσικό και τόσο μοναδικό, ε; Και φυσικά για όλες τις εποχές!! Φιλάκια.
Το πιο αγαπημένο γλυκό! Πολύ ωραίο!
Όπως ακριβώς το λες Βάσια μου!! Και ποιος δεν έχει φτιάξει και απολαύσει αυτό το υπέροχο, σοκολατένιο γλυκό!! Η εκδοχή σου ωραιότατη, εύκολη και προσιτή και κυρίως....σούπερ σοκολατένια, όπως μου αρέσει!!
Καλή μας ημέρα.
Διαχρονική αξία! Ένας λόγος που το αποφεύγω είναι γιατί δεν σταματάω να τρώω αν δεν τελειώσει! Ωραία η συνταγή! Καλημέρα!
Γλυκό που σου ξυπνάει αναμνήσεις!!Ωραία το έφτιαξες Βάσια!Καλημέρα
Δουλειές μου άνοιξες! Δεν μου έφταναν τα μπισκότα μερέντας που έφτιαξα χθες, σήμερα θέλω να φτιάξω και κορμό!
Την ιδέα με το γλάσσο δεν την είχα σκεφτεί και πραγματικά μπορεί να το απογειώσει!
Βάσια μου τι υπέροχο γλυκάκι και με μπόλικη σοκολάτα...κόλαση!Πιο αμαρτωλό δε γίνεται!
Φιλάκια πολλά!!!
Φέρε φιλενάδα ένα μεγάλο κομμάτι από το σοκολασμένο γλυκάκι σου, γιατί το βλέπω και μιαν υπογλυκαιμία την παθαίνω!!
Φιλιά πολλά πολλά!
Τι καλοκαιρινό-χειμερινό! Η σοκολάτα δεν έχει εποχές και πόσο μάλιστα όταν έρχεται και γίνεται το all time classic μωσαϊκό!!! Πολλές καλησπέρες :)
από τα πιο αγαπημένα γλυκά!! αυτό το γλάσο το κάνει ακόμη πιο λαχταριστό!!
ωραία συνταγή!!!
Φανταστικό γλυκάκι... και φυσικά χωρίς εποχή!!!!!
Φανταστικό καί μαμαδίστικο τό γλυκάκι σου Βάσια μου!!Θά τό φτιάξω τό Σ/Κ!!!Αρέσει πολύ στίς κόρες μου!!Φιλιά!
πράγματι, ειναι απο τα πρώτα γλυκά που εφτιαξα ως αρχάρια και το αγαπώ πολύ!
Καλό βραδυ :)
Διαχρονικό και νοστιμότατο το γλυκό σου μωσαϊκό Βάσια! Συμφωνώ μαζί σου ...αυτό το γλυκό δεν έχει εποχή!!!
Καλό βράδυ!
Είδες Βασσάκι μου για να έρχομαι καθυστερημένη στο μπλοκάκι μας ? βρίσκω και γλυκό και σνακ !!!! βρε τι καλοκοριτσα είσαστε εσείς??? Οσο για το γυκάκι που μας κερνάς τα λόγια είναι περιττά !!!!!!!!! Το θέλεις όοοοοοολο !!!!!!!!!!!!! χαχαχαχχααχ!!!!
σε φιλώ πολύ πολύ πολύ πολύ
Γιαααααααμμμμμ!!!
Βασάκι μου χθες το απόγευμα έφτιαξα, το συνηθίζω όλες τις εποχές, αλλά τι να πιάσει μπροστά στο δικό σου που είναι υπερπαραγωγή...
Φιλάκια σου στέλνω!
Post a Comment