Saturday, 20 February 2016

Χοιρινό καρέ γεμιστό


Κυριακάτικο το σημερινό μας φαγάκι!
Πρόκειται για χοιρινό καρέ, οι μπριζόλες του χοιρινού δηλαδή, χωρίς όμως το κόκκαλο.
Γεμισμένο με ένα σωρό καλούδια και αρτυμένο με ωραία μπαχαρικά, είναι σκέτο λουκουμάκι!
Αν έχετε χρόνο στην διάθεσή σας για αργό ψήσιμο του φαγητού, είναι ακόμα καλύτερα.
Οι πατάτες φούρνου θα συνοδεύσουν τέλεια το γεμιστό κρεατάκι και θα κάνουν το φαγητό ανάρπαστο!
Πάμε να μαγειρέψουμε!

Θα χρειαστούμε:
1 1/2 κιλό χοιρινό καρέ χωρίς το κόκκαλο
4 κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα
κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
κίτρινη πιπεριά σε λωρίδες
70 γρ. κασέρι σε μικρά κυβάκια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε λωρίδες
1 μέτρια ντομάτα σε καρεδάκια
2 κουταλιές φουντούκια ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι θυμάρι
1/4 κουταλάκι μπούκοβο (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Επιπλέον
1 μήλο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 ποτήρι κρασιού λευκό ή ροζέ κρασί
Στην πράξη:
Όταν αγοράσουμε το χοιρινό καρέ, ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να αφαιρέσει τα κόκαλα αφήνοντας μόνο το κομμάτι του κρέατος.
Ανακατεύουμε την ρίγανη με το θυμάρι, το μπούκοβο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Κάνουμε μια βαθιά σχισμή στο επάνω μέρος του κρέατος. Αλείφουμε το κρέας με τα καρυκεύματα γύρω γύρω και μέσα στην σχισμή.
Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού. Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά.
Αφαιρούμε τα φλούδια και τους σπόρους από την ντομάτα και την κόβουμε σε καρεδάκια.
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε την γέμιση μέσα στην σχισμή που έχουμε ήδη κάνει στο κρέας.
Κλείνουμε όσο μπορούμε την γέμιση μέσα, με την βοήθεια μεγάλων οδοντογλυφίδων. Για μεγαλύτερη σιγουριά, στερεώνουμε τις οδοντογλυφίδες με σπάγκο ψησίματος.

Βάζουμε το γεμισμένο κρέας σε βαθύ ταψάκι ή γάστρα που να το χωράει, χωρίς να μένει μεγάλο περιθώριο γύρω γύρω.
Καθαρίζουμε το μήλο και το ξερό κρεμμύδι και τα κόβουμε στα τέσσερα. Τα τοποθετούμε γύρω από το κρέας και περιχύνουμε με το κρασί και λίγο ελαιόλαδο.
Καλύπτουμε το φαγητό μας με ένα κομμάτι βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί και σκεπάζουμε το ταψί με διπλό αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε το φαγητό μας και αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό.
Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί για να ροδίσει το κρέας.
Όταν βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο το αφήνουμε να ξεκουραστεί γα 10 λεπτά. Κατόπιν αφαιρούμε τον σπάγκο ψησίματος και τις οδοντογλυφίδες.
Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Αν έχει μείνει σάλτσα στο ταψί, την περνάμε από σουρωτήρι και την βάζουμε σε κατσαρολάκι με λίγο κρασί. Την αφήνουμε να δέσει.
Σερβίρουμε την σάλτσα μαζί με το κρέας.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...