Monday, 22 February 2016
Λουκανικοπιτάκια με αφράτη ζύμη
Σε ποιον δεν αρέσουν τα λουκανικοπιτάκια?
Και μάλιστα όταν είναι σπιτικά?
Πάμε να φτιάξουμε λουκανικοπιτάκια με αφράτη ζύμη, ένα μεζεδάκι που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Με την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε και τυροπιτάκια, αλλά και ένα σωρό άλλες αλμυρές μα και γλυκές λιχουδιές!
Θα χρειαστούμε:
Για την ζύμη:
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500gr.)
2 φλιτζανάκια του καφέ σπορέλαιο (ή άλλο ελαφρύ λάδι)
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
1 κούπα τσαγιού γάλα χλιαρό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη
μισό κουταλάκι αλάτι
Για την γέμιση:
λουκανικάκια Φρανκφούρτης (μικρά)
Επιπλέον:
1 αυγό για επάλειψη
σουσάμι για το πασπάλισμα
Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, την ζάχαρη και την μαγιά και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και το αυγό.
Σταδιακά ξεκινάμε να προσθέτουμε το αλεύρι.
Ζυμώνουμε ως να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο λεπτό, πάχους περίπου 0,5 εκ.
Με ένα ποτήρι κόβουμε κύκλους από την ζύμη.
Πάνω σε κάθε κύκλο τοποθετούμε ένα λουκανικάκι.
Κλείνουμε το λουκανικάκι μέσα σε κάθε κυκλικό δίσκο, ενώνοντας τις άκρες της ζύμης.
Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ταψί στρωμένο μ αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, με την ένωση προς τα κάτω.
Αλείφουμε την επιφάνειά τους με χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 15-18 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία, καλή βδομάδα σας ευχόμαστε!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.