Wednesday 3 February 2016

Ταρτάκια πατάτας


Αγαπημένο μεζεδάκι το σημερινό!
Εύκολο και γρήγορο. Οικονομικό και νόστιμο!
Από εκείνα που στέκονται επάξια σε ένα τραπέζι ή έναν μπουφέ και μπορούν να ικανοποιήσουν απόλυτα τους καλεσμένους μας!
Η πατάτα αποτελεί το κύριο συστατικό της γέμισης, η γραβιέρα και η παρμεζάνα την νοστιμίζουν, ο φρέσκος δυόσμος δίνει το άρωμα, ενώ οι χρωματιστές πιπερίτσες το χρώμα.
Το φύλλο κρούστας ψήνεται όμορφα και κριτσανίζει σε κάθε μπουκιά, συμπληρώνοντας το γευστικό μοτίβο στα μικρά μας ταρτάκια.
Δεν έχετε παρά να τα δοκιμάσετε ακολουθώντας τις οδηγίες που σας δίνουμε παρακάτω.

Τα υλικά μας για 12 ταρτάκια:
6 φύλλα κρούστας
600 γρ. πατάτες
2 μέτρια αυγά
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης
7 κουταλιές γάλα
2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
1 μικρή και σφιχτή ντομάτα
λίγη πράσινη πιπεριά
λίγη κόκκινη πιπεριά
1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
μισό κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
λίγη τριμμένη ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Στην πράξη:
Λαδώνουμε ένα ταψάκι των 12 θέσεων για μαφινάκια.
Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας μας ένα φύλλο κρούστας και αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Επάνω από αυτό θα τοποθετήσουμε άλλα 3 φύλλα τα οποία θα αλείψουμε με ελαιόλαδο ενδιάμεσα.
Κόβουμε τα λαδωμένα φύλλα σε εννέα ίσα κομμάτια.
Βάζουμε το καθένα από αυτά σε μια αντίστοιχη θήκη στο ταψάκι, τακτοποιώντας τα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε φυλλένιες θηκούλες.
Τα 2 φύλλα που περίσσεψαν τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
Κόβουμε στα τρία κατά μήκος και τρία κατά πλάτος. Έχουμε και πάλι 9 κομμάτια.
Ενώνουμε ανά 3 διπλά φυλλαράκια και τα βάζουμε και αυτά στις υπόλοιπες θηκούλες στο ταψάκι, έχοντας τώρα 12 φυλλένιες θηκούλες.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Τις λιώνουμε σε πουρέ.
Κόβουμε από μισή περίπου πράσινη και μισή κόκκινη πιπεριά, σε μικρά καρεδάκα.
Καθαρίζουμε την ντομάτα από την φλούδα και τους σπόρους. Την κόβουμε και αυτή σε μικρά καρεδάκια.
Σε μπολ βάζουμε τον πουρέ της πατάτας. Προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα, την τριμμένη παρμεζάνα, τα καρεδάκια από τις χρωματιστές πιπεριές και την ντομάτα, τα μυρωδικά, το γάλα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και αναλόγως προσθέτουμε.
Ρίχνουμε τα αυγά στο μείγμα και ανακατεύουμε και πάλι πολύ καλά.
Μοιράζουμε το μείγμα αυτό στις 12 φυλλένιες θηκούλες που έχουμε ήδη ετοιμάσει.
Στολίζουμε κάθε ταρτάκι με κομματάκι κόκκινης και πράσινης πιπεριάς.

Βάζουμε το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε τα ταρτάκια πατάτας για 30 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας.
Αφού ψηθούν και τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε λίγο στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία τους.
Κατόπιν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...