Wednesday, 24 February 2016
Κέικ με μπύρα μελιού
Ιδιαίτερο το σημερινό μας κέικ, με υλικά που ξεχειλίζουν άρωμα και γεύση!
Περιέχει μπύρα με μέλι ελληνικής παραγωγής που βρήκα στο σ/μ και με εντυπωσίασε η ιδιαίτερη γεύση της.
Πολύ όμορφα με την μπύρα και το μέλι ταίριαξαν και τα αποξηραμένα φρούτα του δάσους που πρόσθεσα στα υλικά του κέικ μου.
Εσωτερικά παραμένει ζουμερό και δεν στεγνώνει γρήγορα, γι αυτό αν αγαπάτε τα «υγρά» κέικς, το σημερινό δεν θα σας αφήσει αδιάφορους!
Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
380 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. διάφορα αποξηραμένα μούρα
μισό κουταλάκι σόδα
1 κουταλιά μπαίικιν πάουντερ
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
ελάχιστο αλάτι
140 γρ. μέλι
100 γρ. καστανή ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
150 ml. μπύρα με μέλι (Septem)
180 ml. φρέσκο χλιαρό γάλα
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας ή 1 κουταλάκι υγρή βανίλια
Για το γλάσο μελιού
100 γρ. λευκή κουβερτούρα
100 ml. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 γεμάτη κουταλιά μέλι
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Στην πράξη:
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 22 εκ. και ύψος τουλάχιστον 6 εκ.
Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί με την ίδια διάμετρο και το τοποθετούμε στον πυθμένα του ταψιού. Το βουτυρώνουμε και αυτό και αλευρώνουμε όλη την εσωτερική επιφάνεια του ταψιού.
Τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι και αφήνουμε το ταψάκι στην άκρη.
Σε βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ μας βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και το μέλι και χτυπάμε για 3-4 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά καθώς και την βανίλια. Σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε την μπύρα και το γάλα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή σπάτουλα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίικιν πάουντερ, την σόδα, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
Προσθέτουμε τα διάφορα αποξηραμένα μούρα. Αυτά τα αποξηραμένα μούρα μπορεί να είναι ένα μείγμα από cranberries, bluberries, golden berries, ή ότι άλλο είδος μούρου μπορούμε να βρούμε.
Ανακατεύουμε να αλευρωθούν καλά τα αποξηραμένα μούρα από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι ή σπάτουλα, να ενοποιηθούν τα υλικά μας.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι που έχουμε προετοιμάσει. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Ο δικός μου φούρνος χρειάστηκε μια ώρα και τριάντα λεπτά. Αν δούμε ότι το κέικ μας παίρνει γρήγορα χρώμα, το σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Δεν ξεχνάμε πως όταν ψήνουμε κέικ, δεν ανοίγουμε τον φούρνο μας πριν περάσει μισή ώρα. Αλλιώς υπάρχει η πιθανότητα το κέικ μας να ξεφουσκώσει στο κέντρο του.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το βάζουμε πάνω σε σχάρα μπισκότων να κρυώσει εντελώς.
Ισιώνουμε το επάνω μέρος του κέικ μας κόβοντας το περίσσιο με ένα μαχαίρι.
Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα κάτω από την οποία, έχουμε βάλει ένα ταψάκι που να την χωράει.
Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί.
Ετοιμάζουμε το γλάσο.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά το μέλι μαζί με την κρέμα γάλακτος.
Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη λευκή κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η κουβερτούρα.
Κρατάμε στην άκρη δύο κουταλιές από το γλάσο και ρίχνουμε το υπόλοιπο πάνω στο κέικ.
Με κουτάλι ή σπάτουλα απλώνουμε το γλάσο στην επιφάνεια και τα πλαϊνά μέρη του κέικ.
Ρίχνουμε μερικές σταγόνες κόκκινου χρώματος στο γλάσο που έχουμε κρατήσει στην άκρη.
Σκορπίζουμε ακανόνιστα το χρωματιστό γλάσο στην επιφάνεια του κέικ.
Αν θέλουμε με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας, κάνουμε διάφορα σχεδιάκια.
Αφήνουμε το γλάσο να στερεοποιηθεί εντελώς και κατόπιν μεταφέρουμε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.