Monday 28 November 2016

Γλυκό κουταλιού κάστανο


Το συγκεκριμένο γλυκό κάστανο περιέχει και την εσωτερική φλούδα του κάστανου.
Ίσως αναρωτηθείτε, γίνεται γλυκό κάστανο με την εσωτερική του φλούδα;
Και εγώ η ίδια που έχω φτιάξει πολλά και διαφορετικά γλυκά του κουταλιού, θα είχα τις αμφιβολίες μου!
Και όμως, γίνεται!
Το πρωτοδοκιμάσαμε σε χωριό της ορεινής Αρκαδίας κατόπιν προτροπής καλής μας φίλης, η οποία μας διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστής νοστιμιάς γλυκό του κουταλιού.
Οι αρχικές μου αμφιβολίες εξαφανίστηκαν αμέσως! Διαφέρει από οποιοδήποτε γλυκό κουταλιού κάστανο έχω γευτεί ως τώρα. Δεν το έχω συναντήσει σε άλλο μέρος της Ελλάδας.
Η εσωτερική φλούδα δεν ξεχωρίζει σχεδόν καθόλου στην γεύση. Αντίθετα συμβάλλει ευχάριστα στην γευστική ιδιαιτερότητα αυτού του γλυκού.
Τα αρώματα της κανέλας και του γαρύφαλλου που συνήθως δεν χρησιμοποιούνται σε αυτό το γλυκό, του ταιριάζουν καταπληκτικά κάνοντάς το πραγματικά ξεχωριστό!
Συνταγή δεν μπόρεσα να βρω πουθενά, έτσι αυτοσχεδίασα και εδώ σας παρουσιάζουμε την δική μου εκδοχή. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά πολύ καλό και πολύ κοντά σε αυτό που είχαμε δοκιμάσει.
Είναι ένα γλυκό που έχει κάποια διαδικασία για να γίνει, αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο!!!
Στην περιγραφή παρακάτω θα βρείτε τις οδηγίες και τα μυστικά της παρασκευής του, όπως τα κατέγραψα όταν το έφτιαχνα.
Καθώς οι Γιορτές πλησιάζουν είναι ένα πολύ ωραίο εποχιακό κέρασμα που θα εκπλήξει τους καλεσμένους μας, αλλά και ένα ξεχωριστό δωράκι από τα χεράκια μας που θα εντυπωσιάσει!

Τα υλικά μας:
600 γρ. κάστανα ζυγισμένα χωρίς την σκληρή φλούδα
500 γρ. ζάχαρη
200 γρ. μέλι καλής ποιότητας
700 ml. νερό
1 μέτριο κομμάτι ξύλο κανέλας
5-6 ολόκληρα γαρύφαλλα
μισό κουταλάκι υγρή βανίλια
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
μισό κουταλάκι αλάτι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα κάστανα από την εξωτερική φλούδα και τα ζυγίζουμε. Το βάρος τους πρέπει να είναι 600 γραμμάρια.
Πλένουμε πολύ καλά τα κάστανα, αφαιρώντας το χνούδι τους με την βοήθεια του σφουγγαριού της κουζίνας μας. Δεν τρίβουμε υπερβολικά για να μην αφαιρέσουμε το εσωτερικό φλούδι. Ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά.
Σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό και μισό κουταλάκι αλάτι. Η θερμοκρασία της εστίας της κουζίνας μας θα πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή.
Μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε μέσα τα κάστανα. Αφήνουμε τα κάστανα να βράσουν και να μαλακώσουν. Δεν πρέπει να παραβράσουν.
Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα κάστανα και τα βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Κατόπιν τα απλώνουμε σε μεγάλη πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. Δεν τα αφήνουμε όμως για πολύ ώρα γιατί θα αρχίσει να στεγνώνει η εσωτερική φλούδα του κάστανου.
Για αυτό όσο στραγγίζουν τα κάστανα, βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα την ζάχαρη, το μέλι, το ξύλο κανέλας και τα γαρύφαλλα για να φτιάξουμε το σιρόπι.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά και ρίχνουμε μέσα προσεκτικά τα βρασμένα κάστανα. Βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα, μετρώντας από την στιγμή που θα ξαναρχίσει ο βρασμός και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Την σκεπάζουμε με το καπάκι της και την αφήνουμε στην άκρη για 24 ώρες.
Μετά από 24 ώρες, βάζουμε και πάλι το γλυκό μας σε μέτρια φωτιά και βράζουμε ως να δέσει το σιρόπι, προσθέτοντας στο τέλος την υγρή βανίλια και τον χυμό του λεμονιού.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το γλυκό κάστανο να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα, σκεπασμένη με το καπάκι της.
Κατόπιν μεταφέρουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε καλά με τα καπάκια τους.
Φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.

Και τώρα λίγα "μυστικά" που θα συμβάλλουν στην επιτυχία του γλυκού μας:
- Το γλυκό κάστανο με την φλούδα του, είναι καλύτερα να παρασκευαστεί την περίοδο που τα κάστανα είναι φρέσκα. Δηλαδή το Φθινόπωρο ή τις αρχές του Χειμώνα.
Η εσωτερική φλούδα είναι φρέσκια και δροσερή και δεν αποκολλάται κατά την διάρκεια του βρασίματος του γλυκού.
Αν τα κάστανα παραμείνουν για καιρό στο ψυγείο, χάνουν την δροσιά τους και η εσωτερική φλούδα σκληραίνει, κάνοντάς τα έτσι ακατάλληλα για την συγκεκριμένη συνταγή.
Φυσικά δεν τα πετάμε εφ' όσον δεν έχουν χαλάσει. Τα χρησιμοποιούμε σε άλλες παρασκευές.
- Δεν παραβράζουμε τα κάστανα. Πρέπει να μαλακώσουν καλά βέβαια, αλλά να μην είναι υπερβολικά μαλακά γιατί όταν θα μπουν και θα βράσουν στο σιρόπι θα αρχίσουν να διαλύονται. 
- Προτιμούμε τα κάστανα μετρίου ή έστω και μικρού μεγέθους. Έχω διαπιστώσει ότι τα μεγάλα κάστανα σπάνε πιο εύκολα κατά την παρασκευή του γλυκού.
Επίσης καλό θα είναι τα κάστανα που θα χρησιμοποιήσουμε, να είναι όσο το δυνατόν του ιδίου μεγέθους, ώστε να χρειάζονται τον ίδιο χρόνο βρασμού. Αν είναι άλλα μεγάλα, άλλα μέτρια, άλλα μικρά, ως να βράσουν τα μεγάλα κάστανα, τα υπόλοιπα θα παραβράσουν και θα αρχίσουν να διαλύονται.
- Δεν βράζουμε σε δυνατή φωτιά ούτε στο βράσιμο με το νερό, ούτε στο βράσιμο με το σιρόπι. Ο δυνατός βρασμός κάνει τα κάστανα να χτυπούν το ένα το άλλο και αρχίζουν να σπάνε ή να αφαιρείται η εσωτερική φλούδα. Και γενικότερα, όταν χρησιμοποιώ μέλι στα γλυκά του κουταλιού που φτιάχνω, αποφεύγω τον δυνατό βρασμό.
- Κατά την γνώμη μου το είδη του μελιού που ταιριάζουν καλύτερα στο γλυκό αυτό, είναι εκείνα που δεν έχουν πολύ δυνατό άρωμα ή γεύση. Προτείνω το μέλι κωνοφόρων ή ανθέων.
- Αν κάποια από τα κάστανα σπάσουν κατά το βράσιμο δεν τα πετάμε. Τα φυλάμε σε κουτί στο ψυγείο και τα χρησιμοποιούμε σε άλλες παρασκευές.
Τα βρασμένα με νερό κομμάτια κάστανου πρέπει να καταναλωθούν σύντομα, καθώς δεν κρατάνε για πολλές ημέρες. Τα βρασμένα στο σιρόπι κομμάτια κάστανου, κρατούν στο ψυγείο περισσότερο χρόνο.
- Υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια μικρά κομμάτια φλούδας να αποκολληθούν από τα κάστανα και να βρεθούν στο σιρόπι μας, όπως και πολύ μικρά κομμάτια της ψίχας του βρασμένου κάστανου. Αν δεν τα θέλουμε, τοποθετούμε με προσοχή πρώτα τα κάστανα από το γλυκό μας μέσα στο βάζο. Περνάμε το σιρόπι από ένα καθαρό σουρωτήρι και μετά το ρίχνουμε στα βάζα μας. Με τον τρόπο αυτό το σιρόπι μας θα είναι περισσότερο διαυγές.
Όσον αφορά το χρώμα του γλυκού μας διαφέρει από το κλασσικό γλυκό κάστανο που ξέρουμε. Είναι σχετικά σκούρο, κυρίως εξ αιτίας της εσωτερικής φλούδας που δεν αφαιρείται.
- Δεν προσθέτουμε μεγαλύτερη ποσότητα μπαχαρικών από την προτεινόμενη. Θα καλύψουν το λεπτό άρωμα του κάστανου και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφύγουμε.
Το αρχικό γλυκό που δοκιμάσαμε παρότι ήταν υπέροχο, κατά την γνώμη μου θα ήταν ακόμα καλύτερο αν περιείχε μικρότερη ποσότητα μπαχαρικών.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...