Monday 7 November 2016

Strata


Ειλικρινά δεν ήξερα πώς να ονομάσω αυτό το απίστευτα γευστικό «μεζεδάκι», γι αυτό υιοθέτησα την ξένη ονομασία του …… strata.
Είναι κάτι ανάμεσα σε κις λορέν, ομελέτα και κέικ με γεύση πίτσας.
Ζουμερό από μέσα, τραγανό από έξω, γεμισμένο με τυριά, αλλαντικά, πιπερίτσες και ότι άλλο θέλετε εσείς να προσθέσετε.
Η ιδιαιτερότητά του???
Γίνεται από …. ψωμί!!!!!!
Δεν περιέχει καθόλου αλεύρι, αλλά αυγά, γάλα, τυριά, αλλαντικά και μια μπαγκέτα κομμένη σε μικρά κυβάκια που μαρινάρεται μέσα στα υπόλοιπα υλικά, απορροφά όλη την νοστιμιά τους και όλα μαζί ψήνονται για να μας δώσουν ένα εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα!!
Η strata είναι ιδανική για πρωινό, για κολατσιό, ακόμα και για κυρίως γεύμα με μια σαλάτα.
Πάμε να δούμε πόσο εύκολα θα την ετοιμάσουμε!

Θα χρειαστούμε:
200 γρ. ψωμί μπαγκέτα
5 μεγάλα αυγά (ή 6 μικρότερα)
300 ml φρέσκο γάλα
μια τσιμπιά αλάτι
5 φέτες καπνιστή γαλοπούλα
μισή κόκκινη πιπεριά
μισή πράσινη πιπεριά
150 γρ. τριμμένα κίτρινα γλυκά τυριά
Στην πράξη:
Κόβουμε τις πιπεριές σε μικρά καρεδάκια.
Διαλέγουμε μέτριες σε μέγεθος πιπεριές, να μην είναι δηλαδή ιδιαίτερα μεγάλες.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα είδος πιπεριάς μόνο, εγώ έβαλα 2 χρώματα για πιο όμορφο οπτικά αποτέλεσμα.
Κόβουμε την καπνιστή γαλοπούλα σε καρεδάκια.
Μπορούμε να προσθέσουμε και κάποιο άλλο είδος αλλαντικού αν προτιμάμε. Αν όμως προσθέσουμε μπέικον, που ταιριάζει πολύ, θα πρέπει πρώτα να το σοτάρουμε για να μαλακώσει και να φύγει το πολύ λίπος.
Κόβουμε την μπαγκέτα σε φέτες και μετά σε κυβάκια.

Σε βαθύ μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά, να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα.
Προσθέτουμε στο μπολ και τα υπόλοιπα υλικά, και ανακατεύουμε καλά να «ποτίσουν» τα κυβάκια του ψωμιού από τα υγρά υλικά.
Αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 30-45 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Κατόπιν αδειάζουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένη μακρόστενη φόρμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30-35 λεπτά, ως να ροδίσει η επιφάνεια.
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε.
Το κόβουμε σε φέτες και το απολαμβάνουμε ζεστό ζεστό.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...