Tuesday, 29 November 2016
Γίδα βραστή
Την πιο νόστιμη γίδα βραστή λένε, την κάνει ο Ναύαρχος στο χωριό Κοσμάς.
Ο Κοσμάς είναι ένα πανέμορφο χωριουδάκι της Αρκαδίας, μόλις μια ώρα μακρύτερα από το χωριατοσπιτάκι μου.
Κάθε χειμώνα θα πάμε τουλάχιστον 3-4 φορές να φάμε γίδα βραστή στον Ναύαρχο.
Ο γιος μου πάλι λέει ότι την πιο νόστιμη γίδα βραστή την κάνει η μαμά του, δηλαδή εγώ, και μάλιστα λέει ότι είναι 10 φορές καλύτερη από του Ναύαρχου.
Καταλαβαίνετε όταν το ακούω, πως φουσκώνω από περηφάνια η μάνα!
Οι μερακλήδες του συγκεκριμένου φαγητού λένε ότι η γίδα βραστή δεν θέλει τίποτε άλλο μέσα στην σούπα, άντε το πολύ καμιά πατατούλα. Μάλιστα πολλοί δεν βάζουν ούτε καν λάδι, γιατί ο ζωμός είναι τόσο πλούσιος και τόσο γευστικός, που θεωρούν ότι το λάδι είναι περιττό.
Εγώ πάλι ως λιγότερο μερακλού, προσθέτω πατάτες, καροτάκια και μια μεγάλη σελινόριζα.
Η προσθήκη ρυζιού είναι τελείως προαιρετική και κατά την γνώμη μου περιττή.
Το ίδιο προαιρετικό είναι και το να αυγοκόψουμε το φαγητό, εγώ ποτέ δεν το αυγοκόβω, μας αρέσει να απολαμβάνουμε τον πλούσιο ζωμό του!
Πάμε να μαγειρέψουμε και παρέα ένα από τα πιο νόστιμα χειμωνιάτικα (και όχι μόνο) φαγάκια και να σας πω τα μυστικά του, έτσι ώστε να φτιάξετε γίδα βραστή καλύτερη από του Ναύαρχου;-)
Θα χρειαστούμε:
2 κιλά γίδα μπούτι
3-4 πατάτες
3 καρότα
1 μεγάλη σελινόριζα
αλάτι – πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού για να προσθέσουμε στο τέλος
Στην πράξη:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας κόψει την γίδα σε μερίδες.
Την πλένουμε πολύ καλά και την βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει σε μπόλικο νερό.
Μόλις πάρει μια πρώτη βράση, αδειάζουμε το νερό και βάζουμε φρέσκο, τόσο όσο να καλύπτει αρκετά το κρέας.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός ξαφρίζουμε, και μετά χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει .
Συνήθως η γίδα χρειάζεται 2,5 με 3 ώρες μέχρι να μαγειρευτεί στην κατσαρόλα. Θα το καταλάβετε ότι είναι έτοιμη, όταν το κρέας ξεκολλάει εύκολα από το κόκκαλο.
Αφού μαγειρευτεί, αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τις μερίδες του κρέατος και σουρώνουμε τον ζωμό, ώστε να μην υπάρχει μέσα του κάποιο τυχόν κοκαλάκι.
Ρίχνουμε τον ζωμό σε καθαρή κατσαρόλα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα λαχανικά πλυμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρότερα κομμάτια.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για μισή ώρα ακόμη.
Σερβίρουμε στα πιάτα μας τον πλούσιο ζωμό με 1-2 κομμάτια κρέας και όσα λαχανικά προτιμάμε.
Περιχύνουμε με μπόλικο λεμονάκι και καλή μας όρεξη!
Καλή επιτυχία!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
UPDATE:
Να και η νόστιμη σούπα που μαγείρεψε η φίλη μας Elenh Thom Ntampa.
Καλοφάγωτη Ελενάκι!!
Labels:
κρεατικά-κιμάδες,
σούπες