Τα σουτζουκάκια θέλουν πολύ σκόρδο και πολύ κύμινο…..έλεγε η μαμά μου. Τόσο σκόρδο που να περνάει μύγα από πάνω, να ζαλίζεται και να πέφτει….. συμπλήρωνε η πεθερά μου.
Και οι δυο τους, όταν τις κάλεσα να δοκιμάσουν τα σουτζουκάκια μου ….έφριξαν, όταν άκουσαν πως τα είχα φτιάξει.
Αυτά δεν είναι τα αυθεντικά σμυρναίικα, μου είπαν. Τα σουτζουκάκια θέλουν τηγάνι πρώτα. Και τι είναι όλα αυτά που έχεις βάλει μέσα?? Θα τρίζουν τα κόκαλα του Σμυρνιού παππού και της Σμυρνιάς γιαγιάς.
Και αφού συμφώνησαν μεταξύ τους (από τις σπάνιες φορές) ότι ποτέ δεν επρόκειτο να μάθω να μαγειρεύω, έφαγαν δύο πιάτα η κάθε μία από τα «άχρηστα» σουτζουκάκια μου.
Έκτοτε εγώ αυτά τα σουτζουκάκια φτιάχνω. Δεν ξέρω αν το κάνω από αντίδραση ή πείσμα, ή επειδή αυτά τα σουτζουκάκια αρέσουν στη φαμίλια και δεν τα αλλάζουμε με τίποτα. Τα σουτζουκάκια μέσα στη γάστρα γίνονται ζουμερά, οι ελιές δε και το πατέ ελιάς στη σάλτσα απογειώνουν κατά την ταπεινή μου γνώμη την γεύση τους.
Τα υλικά μου
¾ κιλού κιμάς
1 αυγό
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι γάλα
2 κοφτά κουταλάκια κύμινο
1 κουταλιά γουστερ σος
ελάχιστο τσίλι σκόνη
2 φλιτζανάκια μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κρασί
2 κουταλιές balsamico
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι μπέικιν
2 κουταλιές λάδι
1/3 φλιτζ. νερό
1 κούπα γαλέτα
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Για τη σάλτσα
4 ντομάτες φρέσκες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
λίγο πελτέ ντομάτας
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά ζάχαρη
¾ φλιτζ. λάδι
2-3 κουταλιές πατέ ελιάς
10-12 ελιές πράσινες και μαύρες χωρίς το κουκούτσι τους
1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
αλάτι (λίγο), πιπέρι
Πως τα φτιάχνω
Ζυμώνω πολύ καλά όλα τα υλικά του κιμά και πλάθω μακρόστενα σουτζουκάκια τα οποία τοποθετώ μέσα στη γάστρα.
Φτιάχνω τη σάλτσα, ψιλοκόβοντας τις φρέσκες ντομάτες σε βαθύ μπολ και προσθέτοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας, εκτός από τις πιπεριές. Ανακατεύω καλά. Ρίχνω την σάλτσα μέσα στη γάστρα, πάνω από τα σουτζουκάκια. Πάνω από τη σάλτσα, σκορπίζω τις πιπεριές.Σκεπάζω την γάστρα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο (διάρκεια ψησίματος ανάλογα με τον φούρνο σας).
Στην διάρκεια του ψησίματος, ανοίγω την γάστρα μόνο μία φορά (μετά από μισή ώρα περίπου από την αρχή του ψησίματος) για να ανακατέψω ελαφρά τα σουτζουκάκια με την σάλτσα τους.
Καλή επιτυχία!
Thursday, 21 January 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
61 comments:
Τα έχω φάει έτσι μαγειρεμένα από μια γνωστή μου.
Είναι πολύ νόστιμα!!!
Γειά στα χεράκια σου.
Φιλιά
Καλημέρα
Καλημέρα στις φιλενάδες μου! Μαζεύω συνταγές Ελενάκι να τις υλοποιήσω στην καινούργια μου κουζίνα, που θα έχω και την άπλα μου! Θησαυρός το μπλογκ σας, δεν το συζητώ! Φιλάκια πολλά σε όλες σας!
Αν και είναι 10 και μισή το πρωί, άνετα θα έκανα βούτα με ψωμάκι στη σαλτσούλα.
Δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ έτσι, αλλά πιστεύω ότι η γεύση τους όντως θα σε απογειώνει.
Γεια στα χέρια σου !
sgr
ΠΩ ΠΩ!!!!ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΩΡΑ.ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΦΑΓΗΤΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ!!!!!ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΣΟΥ.
Αχ βρε Ελενάκι πότε θα μάθεις επιτέλους κι εσύ να μαγειρεύεις χα χα χα!
Πολύ γέλασα με τις δυο μανούλες!
Οι ελιές ταιριάζουν πάρα πολύ με τα σουτζουκάκια, εγώ τα έχω φτιάξει στην κατσαρόλα με ελιές.
Στην γάστρα πιστευω ότι θα παραμένουν πολύ ζουμερά όπως λες.
Αχ σουτζουκάκια τι νόστιμο φαγητό
Ελενά αυριο θα βγω 10 - 11 στην ελενη
Ελενάκι μου, κακομαγείρισσα μου εσύ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ποίημα τα σουτζουκάκια σου ! δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ στην γάστρα. μου έδωσες πολύ καλή ιδέα !!
φιλια πολλά - πολλά !!
Πω πω, τι φαγητό είναι αυτό! Έχω μείνει άφωνη! Καλά που δεν έχεις μάθει να μαγειρεύεις:ΡΡ
Θα τα κάνω άμεσα! Να ζητήσω όμως μία διευκρίνηση: εσύ περίπου πόση ώρα τα ψήνεις μέχρι να γίνουν? (Ρωτάω για να μην περιμένω με τις ώρες!)
Βρε κορίτσια, από τις ευχές μας θα πάθετε ovedose.
Οτι και αν φτιάξαμε, σας θυμόμαστε συνεχώς.
Αυτό το υπέροχο φαγητό θα ακολουθήσει.
ΦΙΛΙΑ!!
Άστες να λένε,
Λενιώ μου τα 2 πιατάκια τα τσάκισαν όμως εεε;;; Άμα τους άρεσαν πόσα θα έτρωγαν δηλαδή;;Εγώ προτίνω όταν θα μάθεις να μαγειρεύεις να φτιάξεις ένα μαγειρικό μπλογκ για να μάθεις και κανέναν άλλον να μαγειρεύει...χιχιχιχιχι
Πολλά πολλά φιλιά
Αμαλία
Πως γίνεται και κάθε φορά που κάνω δίαιτα βάζεις τόσο θεσπέσιαλ φαγητάκια;
Έλενα κι εγώ βάζω τα σουτζουκάκια στη γάστρα αλλά προσθέτω πράσα σε ροδέλες, θα δοκιμάσω με ελιές!!
Πολύ μου άρεσε η εισαγωγή σου!!!
ούτε εγώ τα τηγανίζω, τα ψήνω και μετα στην κατσαρόλα
αλλά, οπωσδήποτε θα δοκιμάσω και τη δική σου συνταγή!
φιλιά :))
Έλενα,τι ωραία!Αποφεύγω το τηγάνι,αλλά πρώτα τα έψηνα και μετά στη σάλτσα.Θα τα φτιάξω με τον τρόπο σου.Τα βάζεις στη γάστρα και ξενοιάζεις.
Τόσο πολύ σκόρδο και κύμινο θέλουν τα αυθεντικά,δεν το ήξερα.
Φιλιά!
τι να το κάνουμε το τηγάνι, τόσες επιβαρύνσεις που έχει υποστεί ο οργανισμός μας, ας τον προφυλλάξουμε όσο μπορούμε, εγώ μια μερίδα δίχως ελιές θα πάρω, όσο τις λατρεύω ωμές τόσο δεν τις θέλω στο φαγητό,
οι Μικρασιατες για να βάλουν ελιές στο φαγητό πρώτα τις βουτούσαν σε βραστό νερό για κανένα 5λεπτο 10λεπτο και μετά τις έβαζαν στο φαγάκι, δοκίμασε το, αλλά εγώ ούτε με αυτό το μυστικό δεν τις μπορώ.
από τη σαλτσούλα που έχει και πατέ ελιάς θα φάω μπόλικη με ψωμάκι ζυμωτό που έχω!!!
αφού έχουν και μπόλικο κύμινο ακόμη καλύτερα!!!
Καλά κάνεις και τα τηγανίζεις!Κι η μητέρα μου έτσι τα κάνει και μας αρέσουν...εγώ δεν τα έχω προσπαθήσει ακόμα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει!
Φιλιά, Αθηνά
Τέλειο φαίνεται στη γάστρα με τις ελιές!!!!!
Επειδή είμαστε φαν της ελίτσας, οικογενειακώς, θα φτιαχτεί πολύ σύντομα!!!!
Εγω έχω σταματήσει να τηγανίζω εδώ και πολύ καιρό τα σουτζουκάκια.Τα βάζω κατευθείαν στο φούρνο (σε ταψί ή πιρέξ) και όταν ψηθούν ρίχνω την σάλτσα που έχω έτοιμάσει και τ΄αφήνω λίγο να δέσουν με την σάλτσα!!!
Πολλά φιλιά καλό μεσημέρι!!!
Ω! Με σκοτώνεις! Και πεινάω!
Πεντανόστιμα φαίνονται!
Η συνταγή καταγράφεται για δοκιμή.
Δεν θα έβαζα ποτέ ελιές αλλά...γιατί όχι; Την επόμενη φορά, θα βάλω!
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ποποποπο!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εύγε Ελενάκι μου , έμπαινε!!!!!!!!!!!!
Δωστους να καταλάβουν ότι είσαι αστέρι μαγείρισσα!!!!!!!!!!!!
Καλά ε όλες ιδιες είναι!!!!!!
Κάνει η μάμά μου μελιτζανοσαλάτα και την ρωταω:"έβαλες πολύ σκόρδο;" "α μπα μου λέει, λίγο ίσα ίσα για μυρωδιά!!!
Ανοίγω το καπάκι και μου ΄ρχεται μια σκοτοδύνη από την μυρωδιά του σκόρδου!!!!!
Πραγματικά όχι μύγες πέφτουν, εμείς κοντεύουμε να "πέσουμε"από την μυρωδιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
και φυσικά πολύ καλά κάνεις και δεν τα τηγανίζεις!!!!
Η συνταγή σου με τρέλανε που έχει ελιές μέσα!!!! Τις έχω μεγάλη αδυναμία!!! Θα το δοκιμάσω την Κυριακή και θα σου πω τα αποτελέσματα!!!!!!!
φιλάκια πολλά και ..... μοσχομυριστά!!!!!
Σουτζουκάκια με ελιές. Πολύ μου αρέσει αυτό Έλενα και θα το φτιάξω, καθότι μου αρέσουν πολύ οι ελιές μέσα στο κρέας. Του δίνει άλλη γεύση. Μοναδική.
Φιλιά.
Άντε να τα δοκιμάσουμε καμιά φορά. Όχι μόνο να τα βλέπουμε!!
Γεια σου Αστεράκι μου, πολλά φιλάκια και σε σένα!!
Elena, I had this Smyrneiko dish and I love it...lots of cumin and a nice "pop" from the green olives.
Eλενα πριν λιγο συζητουσαμε για το τι θα φαμε αυριο.Ο συζυγος παρηγγειλε σουτζουκακια να τα φτιαξει η αδελφη μου που τα καταφερνει.Τωρα ομως με την συνταγη σου δεν θα εχουν να πουν τιποτα.Θα τους κολλησω στον τοιχο!!
Ελενα ποια ειναι η γουστερ σως;
Mαράκι Τζιριτάκι μου με το καλό η μετακόμιση!!
Περιμένω με αγωνία το καινούριο σου βιβλίο!
Φιλιά πολλά!!
Λιζάκι πολύ νόστιμα γίνονται έτσι, δοκίμασέ τα μια φορά και θα με θυμηθείς!
Πολλά φιλιά!
Γεια σου Σκρουτζάκο μου, να περνάς πολύ όμορφα!!
Ιουλία μου χα χα χαα!!
Μα πότε θα μάθω, μου λες???
Πραγματικά στην γάστρα γίνονται ζουμερά και πολύ πολύ νόστιμα!
Φιλάκια!
Βικάκι μου σε ευχαριστώ που με ειδοποίησες!
Θα προσπαθήσω να ... ξυπνήσω έγκαιρα!
Φιλιά!
Μαράκι μου, μα τελειως άχρηστη με βγάλανε την καϋμενούλα:P
Ευτυχώς σύντομα αλλάξανε γνώμη:)
Φιλιάαααα!!!
Big mama χα χα χαα!!
Ευτυχώς να λες;-)
Φιλάκια!
Amelie μου, εξαρτάται από τον φούρνο σου.
Πόση ώρα περίπου κάνουν τα μπιφτεκάκια σου να ψηθούν??
Τόσο υπολόγισε.
Καμιά ωρίτσα δηλαδή!
Συμμοριτάκια. δεν παθαίνουμε τίποτε εμείς, αντέχουμε;-)
Σας ευχαριστούμε πολύ πολύ!
Φιλιά!
Ναι βρε Αμαλία μου, καλή ιδέα χα χα χαα!
Κάτσε όμως πρώτα να μάθω, γιατί ακόμα αρχάρια είμαι:P
Φιλάκια!
Νενάκι μου ομολογώ: Ενοχη!!!
Φιλιά πολλά!!
Ξανθή μου ωραία θα πηγαίνουν και τα πράσα, θα τα δοκιμάσω κι αυτά!
Καλό βραδυ!
Μαριλενάκι κι αυτή ενδιαφέρουσα άποψη, ψήσιμο και κατσαρόλα!
Εγώ ως γνωστή τεμπέλα, μόνο ψήσιμο, λερώνουμε και ένα σκεύος μόνο, αυτό που το πας??
Είπα σκεύος και θυμήθηκα την κατσαρόλα που σου χρωστάω:P
Φιλιάαααααα!!!!!
Ελενάκι όπως είπα και στην Μαριλένα, ένα σκεύος και ξενοιάζεις!!
Τα σουτζουκάκια είναι η αλήθεια θέλουν να είναι "πατημένα" και στο σκορδάκι και στο κίμινο!
Φιλάκια!
Γαστεροπλήξ, δεν το ξερα αυτό με τις ελίτσες!!
Η σαλτσούλα με το πατέ ελιάς είναι όλα τα λεφτά νομίζω, φέρε το ζυμωτό ψωμάκι και προς τα δω, εγώ όπως ξέρεις έχω τσακωθεί με το ζύμωμα:P
Φιλιά!
Αθηνούλα δοκίμασέ τα και έτσι, γίνονται πεντανόστιμα!!
Φιλιά!
Vasia μου από ότι βλέπω οι περισσότερες πλέον τα κάνουν στον φούρνο, μεγάλη ευκολία και μεγάλη νοστιμιά επίσης!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Κικίτσα... μπαμ μπαμ χα χα χα!
Φιλάκια!
Θαλασσένια μου, το πατέ και οι ελιές είναι που κάνουν την διαφορά στα συγκεκριμμένα σουτζουκάκια.
Δεν είναι η κλασσική σμυρνέϊκη συνταγή, έχει διαφορά στην γεύση!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Marian χα χα χαα!!
Εγραψε το σεντόνι σου σήμερα!!
Πες μου εντυπώσεις αν τα δοκιμάσεις!
Πιστεύω θα τα ευχαριστηθείτε πολύ!
Φιλάκια!
Λίνα μου γίνονται διαφορετικά από τα κλασσικά σουτζουκάκια, όμως εξίσου νόστιμα!
Πιστεύω θα σου αρέσουν!
Καλό βράδυ!
Φοίβο, πολύ ευχαρίστως!!!
Πρέπει να το κανονίσουμε το original κέρασμα!!
Καλό βράδυ!
Peter, οι μανούλες έφριξαν επειδή αυτό δεν ήταν smyrneiko dish, όμως πίστεψέ με είναι το ίδιο νόστιμο με το σμυρνέϊκο!
Φιλιά!
Λικεράκι μου, τι μου κάνεις??
Καιρό έχω να σε δω, όλα καλά??
Την γούστερ σως θα την βρεις σε όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετς, γράφεται worchestershire sauce!
Φιλάκια!
Σου ειχα στειλει τις ευχες μου στην λεμονοπιτα αλλα μαλλον δεν το εχεις δει .Ολα καλα εδω .Δεν σε εχω ξεχασει .Λιγο αποτοξινωση απο τα διαφορα και ξανα προς τα κιλα τραβαμε.
Έλενά μου, όπως φαντάζεσαι σουτζουκάκια δεν έχω φτιάξει ποτέ με τα χεράκια μου. Όμως, χτες είδα μια πολίτικη συνταγή στην τηλεόραση και τώρα βλέπω τη δική σου και λέω να τα φτιάξω προσεχώς. Θα κάνω και τις δύο και θα σου πω, ποια προτιμώ. Σκέψου πάντως να τους άρεσαν, πόσα πιάτα θα έτρωγαν... χα χα χα
Γέλασα που είσαι και συ σαν και μένα, αντιδραστική :)
Πολλά φιλάκια!
Λικεράκι μου τις είδα και σε ευχαριστώ πολύ, απλά είμαι πολύ στο τρέξιμο αυτές τις μέρες, γιατί είμαι σε χρονιά Πανελληνίων του γιου μου.
Χαίρομαι που όλα είναι καλά!
Φιλάκια!
Matrigaki μου τι να τις κάνω τις μανούλες??
Μου προέκυψαν πεισματάρες και οι δύο, ξύπνησε κι εμένα μέσα μου η ... Μπουμπουλίνα χα χα χα!
Φιλάκια πολλά!
επιτέλους ξαναβρίσκω αυτή την εκπληκτική συνταγή. Την είχα ξαναδοκιμάσει στο παρελθόν όταν ήταν δημοσιευμένη στο hungry. Ευτυχώς που την ξαναδημοσίευσες. Χίλια ευχαριστώ
Aνώνυμη/ε οποιαδήποτε συνταγή είχα αναρτήσει παλιότερα, θα την ξαναβάλω σίγουρα και εδώ, άλλωστε γι αυτό δημιούργησα αυτό το blog!
Αν όμως χρειάζεσαι κάποια συνταγή νωρίτερα (ή οποιοσδήποτε άλλος), στείλε μου ένα μέιλ στο μέιλ του blog και πολύ ευχαρίστως θα στην στείλω προτού την αναρτήσουμε εδώ!
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Καλό βράδυ!
Μαργαρίτα είναι το όνομά μου, αλλά δεν ξέρω ακόμα πως να εμφανίζεται στην υπογραφή. Πολύ χαίρομαι που συνεχίζεις να μας δίνεις ιδέες. Όσο για τα σουτζουκάκια γλύφω τα δάχτυλά μου κάθε φορά.Υπέροχα. Και να φανταστείς ότι δεν μου άρεσαν ποτέ γιατί με τη συνηθισμένη συνταγή με το τηγάνισμα και το πολύ κύμινο μου φαινόντουσαν πολύ βαριά για τα γούστα μου. Η ελιά και η πιπεριά κάνει τη διαφορά. Δεν ξέρω αν ήταν δικιά σου αλλά ψάχνω και μια συνταγή για muffins με μαρμελάδα που ήταν δημοσιευμένη στο Hungry και δεν τη βρίσκω. Να είσαι καλά.
Μια χαρά τα κατάφερες Μαργαριτούλα να βάλεις το όνομά σου και να μην εμφανίζεσαι σαν ανώνυμη, μπράβο σου!
Κι εγώ πιστεύω πως σε αυτή τη συνταγή που είναι και δική μας αγαπημένη, την διαφορά κάνει η πιπεριά και κυρίως η ελιά!
Συνταγές για μαφινάκια έχουμε πάρα πολλές, δες στην κατηγορία με τα γλυκά, επάνω δεξιά είναι οι κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση.
Και θα βάλουμε πολλές ακόμα.
Γλυκά και αλμυρά μαφινάκια.
Χαίρομαι που οι προσωπικές μου συνταγές βρίσκουν ανταπόκριση και που αναρτούνται και σε άλλα blog έστω και παραλλαγμένες... αυτό σημαίνει ότι κάτι αξίζουν... γιατί δυστυχώς την έμπνευση είναι εύκολο να την αντιγράψουν αλλά δύσκολο να την αποκτήσουν...
Αγαπητή Πάτρα, η συνταγή αυτή είχε αναρτηθεί στο blog Hungry For Life πριν από 6 (!!!!!!!!) χρόνια και στο blog μας όπως βλέπεις πριν από 1,5 χρόνο.
Εβαλες μιαν συνταγή 11 μήνες αργότερα, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την δική μου και μιλάς για αντιγραφή???
Μάλλον η έμπνευση είναι δική μου μιας και αυτήν την συνταγή την κάνω εδώ και 30 χρόνια.
Και δεδομένου ότι έβαλες την συνταγή σου Νοέμβριο του 2010, ενώ εγώ τον Ιανουάριο του 2010, από που υποτίθεται θα έπρεπε να την εμπνευστώ??
Να υποψιαστώ ότι μετά από σχεδόν ένα χρόνο θα έβαζες μερικές ελιές στα σουτζουκάκια σου και θα θεωρούσες ότι είναι δική σου η συνταγή??
Στο blog μας υπάρχει πάντα αναφορά στην πηγή, αν υπάρχει πηγή, όπως θα διαπιστώσεις αν δεις τις αναρτήσεις μας.
Αλλά όχι και να αναφερθείς σαν πηγή για μια συνταγή που κάνω εδώ και 30 χρόνια και έχω δημοσιεύσει σε 2 blogs πριν από χρόνια!
Θα σε παρακαλούσα λοιπόν να είσαι πιο προσεκτική σε αυτά που λες, γιατι κάλλιστα μπορούν να θεωρηθούν ως συκοφαντική δυσφήμιση.
Και ναι, θα συμφωνήσω μαζί σου, την έμπνευση είναι εύκολο να την αντιγράψουν αλλά δύσκολο να την αποκτήσουν!
Καλές εμπνεύσεις σου εύχομαι!
Post a Comment