Friday 15 January 2010

Cheese cake λεμόνι

Όταν ανάρτησα για πρώτη φορά αυτή τη συνταγή, πριν από 2 περίπου χρόνια, μου έκανε εντύπωση πως πάρα πολλές φίλες, έφτιαξαν αυτό το γλυκό την ίδια μέρα της ανάρτησης! Και όλες είχαν να πουν τα καλύτερα, σε όλες άρεσε πολύ!
Αυτό είναι το αγαπημένο μου cheese cake, φυσικά επειδή ..... είναι λεμόνι.
Το γλυκάκι είναι κάτι ανάμεσα σε cheese cake και lemon pie, πιο πολύ όμως cheese cake θα το χαρακτήριζα.
Θα αφιερώσω την συνταγή στην … Αμαλία, γιατί είμαι σίγουρη ότι αν το φτιάξει, θα συμφιλιωθεί επιτέλους με το λεμόνι (ελπίζω!)
Πάμε να δούμε πως το φτιάχνουμε.

Χρειαζόμαστε
Για τη βάση
1 κουτί μπισκότα digestives (250 gr.)
160 γρ. βούτυρο
70 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα ανάλατα
2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
Για την κρέμα
380 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια ή μασκαρπόνε
100 ml χυμό λεμονιού
100 ml γάλα
180 γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
9 γρ. σκόνη ζελατίνη
Για την μαρέγκα
4 ασπράδια αυγών
1/2 κουταλάκι κρεμόριο
1/4 κουταλάκι αλάτι
120 γρ. ζάχαρη άχνη
Το φτιάχνουμε
Ετοιμάζουμε την βάση
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα να γίνουν σκόνη.Τρίβουμε τα αμύγδαλα, να μην γίνουν όμως τελείως σκόνη. Λιώνουμε το βούτυρο και το ενώνουμε με τα μπισκότα, τα αμύγδαλα και 2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού.
Αδειάζουμε το μείγμα σε κουμπωτή φόρμα και το βάζουμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε την κρέμα.
Χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά της, εκτός από την ζελατίνη, να ενωθούν καλά. Διαλύουμε την ζελατίνη σε 6 κουταλιές σούπας χλιαρό νερό και την αφήνουμε 5 λεπτά να φουσκώσει. Κατόπιν την ζεσταίνουμεγια πολύ λίγο σε ένα κατσαρολάκι ή στο μικροκυμάτων, για να διαυγάσει. Την προσθέτουμε στο μείγμα της κρέμας και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε την κρέμα λεμονιού στη φόρμα, πάνω από την μπισκοτένια βάση. Βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, να σφίξει η κρέμα.
Ετοιμάζουμε την μαρέγκα.
Χτυπάμε πολύ καλά σε σφικτή μαρέγκα τα ασπράδια, το κρεμόριο, το αλάτι και λίγη από την ζάχαρη. Προσθέτουμε σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Απλώνουμε την μαρέγκα πάνω από την κρέμα, φροντίζοντας να καλύψει καλά τις άκρες, για να μην μας "μαζέψει" στο ψήσιμο. Με ένα πηρούνι, κάνουμε αν θέλουμε σχέδια πάνω στην μαρέγκα.
Ψήνουμε σε φούρνο που τον έχουμε πολύ καλά προθερμάνει, για 10 λεπτά, στους 190 βαθμούς, κατά προτίμηση σε αέρα με γκριλ.
Σβήνουμε τον φούρνο μετά από 10 λεπτά ή μόλις η μαρέγκα μας χρυσίσει και αφήνουμε 3 λεπτά το γλυκό μέσα στο φούρνο, για να στεγνώσει η μαρέγκα.
Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το βάζουμε στο ψυγείο.
Δεν κάνουμε το λάθος να το δοκιμάσουμε αμέσως επειδή είμαστε βιαστικοί, θα μας διαλυθεί το γλυκό. Περιμένουμε τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν το κόψουμε. Γι αυτό καλύτερα το ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ.
Πιστέψτε με, η αναμονή αξίζει και με το παραπάνω, για το αποτέλεσμα που θα δοκιμάσετε.
Καλή επιτυχία!

65 comments:

Ειρήνη said...

Σας το έχω ξαναπεί ότι τα λεμονογλυκάκια είναι και δική μου αδυναμία.
Έλενα, φαίνεται υπέροχο. Γλυκόξινο και μυρωδάτο.

Asteri (Maria) said...

Ήρθα κι εγώωωωωωωωωωωωωωω
Πωπωπωπωωωωωωωω ότι περιέχει λεμόνι το λατρεύωωωωωωωωωωωωωωω
Πολλά φιλιά

Unknown said...

I nearly made lemon meringue pie this morning! Yum yum.

dhmhtra said...

Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τέτοιο .Το Σ.Κ.θα προσπαθήσω να δοκιμάσω.
Θα γράψω εντυπώσεις.
Φιλιά

Ξανθή said...

Έλενα πέρσι στην Πάρο μια εξαιρετική κυρία που έχει καφέ στις Λεύκες με σπιτικά γλυκά μου ζητούσε συνταγή για καλή λεμονόπιτα μήπως να της την στείλουμε!!!
Φιλάκια!!!

mia maria said...

Μα στο μυαλό μου είσαι; Χτες έκοψα λεμονάκια από τη μοναδική λεμονιά μου. Έκανα ήδη ένα κέικ λεμονιού γιατί τα βλέπω εκεί λαχταριστά και ζουμερά και θέλω να τα χρησιμοποιήσω όλα!!! Το Σ/Κ θα φτιάξω οπωσδήποτε το γλυκό σου Ελενάκι! Το λιγουρεύομαι από τώρα!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι, είπαμε!
Μια λατρεία στο λεμονάκι οι περισσότεροι την έχουμε!
Εγώ μόνο την Αμαλία ξέρω που το βλέπει σαν .... εξωγήινο!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Αστεράκι φιλάκια και καλή σου μέρα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Cupcakes, είδες??
Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται;-)
Καλή σου μέρα!

ΕΛΕΝΑ said...

Δημητρούλα μου δεν θα χάσεις!
Γίνεται εξαιρετικό!
Περιμένω εντυπώσεις!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ξανθή μου πολύ ευχαρίστως!
Στην γεύση θυμίζει εντονώτατα lemon pie, αλλά λόγω του cream cheese θεωρείται cheese cake!
Οπως και να το ονομάσεις όμως, είναι νοστιμότατο γλυκό!
Φιλιά, καλή σου μέρα!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Πολύ ωραίο και δε λιγώνει

Φιλι και Γλαρένιες αγκαλιές

ΕΛΕΝΑ said...

Big mama, δοκίμασέ το και πες μου!
Πιστεύω θα σου αρέσει πάρα πολύ!
Τυχερούλα που έχεις λεμονίτσα και φρέσκα λεμονάκια!!!!
Επίσης, ξέρω βέβαια ότι θα έχεις εξαιρετική συνταγή για λεμονοκεκάκι, αλλά δοκίμασε κάποια στιγμή και το κέικ λεμόνι που έχουμε εδώ με γλάσο λεμονιού, γίνεται πάρα πολύ καλό κι αυτό!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Φιλάκια Γλαρένια μου και καλή σου μέρα!!

Αστρο - Συμμορίτες said...

Ηρθαμε να γευστούμε πάλι εν όψει ΣΚ, αλλά δύσκολη η λεμονόπιτα βρε Ελενα.
Πάω παρακάτω στην τυρόπιτα ας πούμε και ευχόμαστε ένα καλό ΣΚ και έχει και πολύ κρύο.

Amali said...

Καλά ρε συ έλενα δεν ντρέπεσαι να με διαβάλλεις έτσι σε όλον τον κόσμο...
Εγώ;;;; Εγώ δεν συμπαθώ το λεμόνι;;
εγώ;;;;Έτσι τα λέω κάθε φορά για να κάνουμε ντόρο!!!! εγώ το λατρεύω το λεμονάκι, άμα το μυρίζω μου τρέχουν τα σάλια, αλλά μόνο να το μυρίζω..χιχιχιχι που λέει και η <Μαριώ μας..

Δεν αμφιβάλλω ότι θα είναι φοβερό το τσιζκέικ σου...άλλο αν δεν θα δοκιμάσω!!

Πολλά πολλά φιλιά

Αααααααααα ξεχάστηκα, ευχαριστώ και για την αφιέρωση, σήμερα όμως ξέχασες να με αποκαλέσεις σκασμένο, πάνω που το είχα συνηθίσει!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Συμμοριτάκια χα χα χαααα!!
Είναι λίγο πιο μπελαλίδικη από τις υπόλοιπες συνταγές μου, σίγουρα όμως όχι δύσκολη!!
Η τυρόπιτα τέλεια!!!
Την έφτιαξα εχθές και σήμερα λίγα κομματάκια έχουν μείνει!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλία είσαι σκασμένο (για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή!!)

Εχεις δίκιο, άδικα σε κατηγορώ, εσύ μέχρι ωμά τα τρως τα λεμόνια, πως το σκέφτηκα ότι τα αντιπαθείς???
Γι αυτό, όλη η πιατέλα δικιά σου:PPP

Σταλαγματιά said...

Στα γλυκά είμαι λίγο ιδιότροπη, προτιμώ ότι έχει σοκολάτα, μπορούμε να ρίξουμε λίγη από πάνω ;
:))

Καλημέρα και καλό π/σ/κ

Μαριλένα said...

λατρεμενο θα γίνει, είμαι σίγουρη!
να ρωτησω την (όπως παντα) άσχετη ερώτηση: αντι του κρεμορίου, μπορούμε να βάλουμε κατι αλλο;
κι αν δεν μπορούμε, που μπορούμε να το βρουμε το συγκεκριμενο; στο σουπερ μαρκετ;

φιλιά
και καλο Σαββατοκύριακο
(καλέ, από τωρα αρχίζει, ε; :)))

Pansofix said...

τρελαινομαι για γλυκα με λεμονι...η αντιθεση του οξινου με το γλυκο ειναι μοναδικη...

mia maria said...

Αχ, Έλενα και εγώ τη συνταγή του Παρλιάρου κάνω! Δεν είναι ζουμερό και αρωματικό το κεκάκι;

Roadartist said...

Δεν τρελαίνομαι για λεμόνι.. αλλά φαίνεται πολύ καλό το κέικ..

Betty's Cuisine said...

Λατρεύω την ξινούτσικη και δροσιστική γεύση του λεμονιού!

Αχ γιατί βρε Ελενάκι; γιατί μου το κάνεις αυτό; προσπαθώ να συμμαζευτώ λίγο!!!
αλλά με τέτοιους πειρασμούς στις προθέσεις θα μείνω...
καλό σ/κ..

kiki said...

Άγγιξες 3 ευαίσθητες χορδές μου:
λεμόνι
μαρέγκα
τσιζκέικ! Σλρρρρρρ!!!

Vasia b. said...

Απλά τέλειο και λατρεμένο!!!!!!!
Το έχω φτιάξει με μπισκότα πτιμπερ και την κρέμα με κορνφλάουρ.Όταν το ξαναφτιάξω θα το στείλω για παραλαγή!
Προς το παρόν θα απολάυσω το δικό σου και σίγουρα μες το σ/κ θα το φτιάξω κιόλας!

ΥΓ.Τα μπισκότα digestives δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ποιά είναι???
Πολλά φιλιά και καλό σ/κ!!!

Z. said...

Έλενα πολύ ωραίο και διαφορετικό τσιζ κέικ. Πρέπει να το φτιάξω κάποτε...Μην ξεχάσω να καλέσω το Τσικό να πιούμε καφεδάκι.
χιχιχι

marian said...

Εντυπωσιακότατο!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μπράβο Ελενα!!!!
Αν και δεν έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο ... λεμόνι(που ΄σαι Αμαλίτσα!!!!!), μόνο που είδα μαρέγκα, ξεσηκώθηκα!!!!
Από εμφάνιση δε, σκίζει!!!! Εύγε!!!!
Εύγε!!!!
θα το δοκιμάσω σύντομα και θα σας πω τα νέα!!!!Τώρα πόσο σύντομα, θα δείξει!!!!!
Τι να πω θέλω ν΄αγιάσω και δεν μ΄αφήνετε!!!!
Αφήστε να χάσουμε κανένα .... δυο, τρία, δέκα κιλά!!!!!!!!!!!!

φιλάκια πολλά πολλά!!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!

γαστεροπλήξ said...

τέλειο γλυκάκι για ξινές σαν και μένα!!!! μεγάλο κομμάτι για μένα please, πιστεύω να μου φύλαξες, ήρθα κι αργά!!!!

elen said...

Ελενάκι φανταστικό γλυκάκι!!! Καλό Σαββατοκύριακο!!!

Anonymous said...

aman! Ti oreo blog, gemato me glyka :D Ti oreo pou fainetai touto to cheese cake. Euxaristo gia ti suntagi!

Betty Manousos said...

Μ αρεσει παραπολυ το γλυκο αυτο, εναι θαυμασιο κ σαν παρουσιαση!!
Ευχαριστω για τοα καλα σου σχολια να εισαι παντα καλα κ να περασεις το Σαββατοκυριακο οπως το θελεις.
φιλια πολλα!

ΕΛΕΝΑ said...

Σταλαγματίτσα παντού σοκολάτα?? χα χα χα!!!
Αν δεν μπορείς χωρίς σοκολάτα, βάλε όση θέλεις;-)
Kαλό Σαββατοκύριακο!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλενάκι μου, κρεμόριο βρίσκεις πια σε όλα τα Σούπερ Μάρκετς (σίγουρα στον Σκλαβενίτη), εκεί που έχει τα μπαχαρικά.
Μια άσπρη σκόνη είναι, βοηθάει πολύ στο να πετύχει η μαρέγκα.
Αν δεν το βρεις, δεν χάλασε ο κόσμος, παράλειψέ το τελείως!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

ΕΛΕΝΑ said...

Pansofix, πολύ χαίρομαι που σου αρέσει κι εσένα το λεμονάκι και δεν είσαι σκασμένο σαν την Αμαλία μας!
Καλό σου Σαββατοκύριακο!

ΕΛΕΝΑ said...

Big mama, την ίδια συνταγή κάνουμε στο λεμονοκεκάκι??
ΤΟ τέλειο λεμονοκέικ είναι αυτό του Παρλιάρου, απλά εξαιρετικό!!!
Φιλιά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Roadartist μου, πολύ θα χαρεί η Αμαλία που βρέθηκε κάποιος που δεν τρελαίνεται για λεμονάκι;-)
Φιλάκια, καλό σου Σαββατοκύριακο!

ΕΛΕΝΑ said...

Betty μου είπαμε..... συμμάζεμα last year:PPP
Δεν το βλέπω το 2010 να ανακηρύσσεται έτος συμμαζέματος πάντως χα χα χα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Kικίτσα μου, μιαν ευαισθησία την έχω κι εγώ στις τρεις συγκεκριμμένες... χορδές;-)
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Vasia μου, τα digestives θα τα βρεις σε όλα τα ΣΜ εκεί που έχουν και τα υπόλοιπα μπισκότα!
Ταιριάζουν πολύ σε cheese cakes, αλλά και σκέτα ο γιος μου τους δίνει και καταλαβαίνουν;-)
Αν δεν τα βρεις (πράγμα απίθανο) βάλε πτι μπερ ή όποια μπισκότα συνηθως χρησιμοποιείς για cheese cake!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ζαμπάκι, μαζί με το τσικό κάλεσε κι εμένα, δεν θα έρθω με άδεια χέρια!!
Θα φέρω cheese cake λεμόνι, κορμό λεμόνι (τον γνωστό... ξέρεις εσύ), λεμονοκεκάκι και επίσης πουτίγκα λεμόνι!
Χαρές που θα κάνει το τσικό!!
Ασε που δεν πίνει και καφέ!!
Φιλιάααα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Marian μου είπαμε, μαζέματα, αγιάσματα, δίαιτες, last year:PPP
Nα έχεις ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο!

ΕΛΕΝΑ said...

Γαστεροπλήξ μου, όσο αργά και αν έρθεις, το κομμάτι σου εδώ είναι και σε περιμένει!
Χρόνια σου πολλά κι από εδώ, να είσαι πολύχρονη και καλόχρονη!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου, σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!
Φιλάκια, καλό σου Σαββατοκύριακο!

ΕΛΕΝΑ said...

Νίκη καλώς μας όρισες!!!
Χαιρόμαστε που σου αρέσει το blog μας, σε περιμένουμε να σε κερνάμε από καρδιάς!!!
Καλό σου Σαββατοκύριακο!

ΕΛΕΝΑ said...

Betty μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!
Να έχεις ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο!!

Δημιουργία said...

Το αρωμα της να εχεις Ελενα.Τωρα που θα κοψω τα 6 λεμονια που εχει η λεμονιτσα μου θα την φτιαξω, γιατι μου αρεσει η μυρωδια του φρεσκου λεμονιου.

eleni said...

Ελενάκι,παρά λίγο να χάσω το εξαιρετικό γλυκάκι σου!Έμεινε κανένα κομματάκι,μπα;
Πολύ ωραία η γεύση του λεμονιού στα γλυκά!
Τι είναι το κρεμόριο;
Φιλιά!

Ozlemaki said...

exw argisei! eimai sigouri oti den emine tipota :(
:(

cook said...

ονειρεμενο...μονο με τη μαρεγκα εχω ενα θεμα...δε μου αρεσει γενικώς...θα βαλω σαντιγυ!

Maria B. said...

Ελενιώ μου !!! καλη σου μέρα και καλή εβδομάδα !!! τώρα που επιτέλους έχω ιντερνετ και μπορεσα να μπω δεν έχει μείνει οχι ψιχουλοο αλλά ακόμα και υπέροχη πιατελίτσα σου έχει μπει στο μπουφέ στην θέση της !!!ΡΡΡΡΡΡΡΡ

πρέπει να είναι απίθανο γλυκάκι και φαντάζομαι την μυρωδιά του !!!

πότε θα μου το φτιάξεις φιλεναδίτσα μου?? σε παρακαλώ να είναι σύντομη η ημερομηνία που θα με καλέσεις για καφέ !!!! χιχιιχιχιχιχι

φιλια πολλά και γεια στα γλυκά σου χεράκια !!!

prasino liker said...

Eλενα ευχομαι ο καινουργιος χρονος να ειναι γεματος απο πολυτιμες συνταγες.Συνταγες της καρδιας αλλα και του στομαχιου.
Καταπληκτικο το γλυκακι αυτο!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Δημιουργία μου, αν έχεις και δικά σου λεμονάκια, ακόμα καλύτερα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου για σένα δεν θα έμενε??
Δες λίγο παραπάνω που γράφω στην Μαριλένα για το κρεμόριο!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ozlemaki καλώς το!
Για τους φίλους πάντα υπάρχει κέρασμα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Mπισκοτένια μου αν δεν σου αρέσει η μαρέγκα (που του πάει όμως πολύ) βάλε σαντιγί, ωραίο κι έτσι!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου, το συντομότερον δυνατόν!!!
Αντε κι έχουμε καιρό να βρεθούμε για καφεδάκι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Λικεράκι μου, πολλές ευχές και σε σένα, ευχές από καρδιάς να είναι αυτή η χρόνια γεμάτη από χαμόγελα για σένα και τους αγαπημένους σου!

Μυρσίνη said...

καλησπερα σας!Εφτιαξα το lemoncheesecake χθες κιολας με φρεσκα συριανα λεμονακια που μου φερε η αδελφη μου!Η μαρεγκα με δυσκολεψε ιδιαιτερως (μαλλον κατι εκανα λαθος γιατι τελικα κατεληξα να μου την φτιαξει η θεια μου).Που θα παει ομως?Θα το μαθω!Αλλωστε παρολο που χρειαστηκε η "επεμβαση" της θειας μου ,εγινε υπεροχο και πρεπει να ναι και σχετιακα ελαφρυ!Ευχαριστω ιδιαιτερως για τη συνταγη!

keep cooking :)

ΕΛΕΝΑ said...

Μυρσίνη μου η μαρέγκα είναι η αλήθεια μια τεχνική την θέλει, πρέπει να της πάρεις το κολάι δηλαδή!
Δεν είναι τίποτε δύσκολο, θέλει να ξεκινήσεις με σιγανό χτύπημα και να αυξάνεις ταχύτητα σταδιακά.
Επίσης οτιδήποτε της προσθέσεις (ζάχαρη, κρεμόριο κλπ) να προστίθεται σταδιακά και όχι όλο από την αρχή!
Ελπίζω να το ευχαριστηθείτε το γλυκάκι, εμάς είναι το αγαπημένο μας!
Καλό βράδυ!

Μυρσίνη said...

Ευχαριστώ για τις συμβουλές...Γκούχου γκούχου!Πριν λιγο γυρισα σπίτι και ίσα που πρόλαβα το τελευταιο κομμάτι(ειμαστε κ πολλοί ζωή να χουμε)!Ευκαιρία να εξασκηθώ και στην μαρέγκα!Καλό σας βράδυ!

Βίκυ said...

Νομίζω αυτό θα γίνει αγαπήμενο γλυκό του γιου μου!!!

Matziris Kostas - δάσκαλος said...

Δεν είναι μόνο οι εξαιρετικές γεύσεις που μας προτείνεις, Έλενα, μα τις απαθανατίζεις και εξαίσια στο blog σου. EYΓE!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Βίκυ μου είναι και των δικών μου γιων το αγαπημένο!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κωστή μου τι να πω??
Με κάνεις και κοκκινίζω!
Φιλιά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...