Friday 9 April 2010

Κέικ σοκολάτας βραστό

Θυμάστε το σο-κολασμένο σοκολατοκέικ που μας είχε κεράσει η Vasia για τα γενέθλιά της??
Είχα πει τότε, ότι κάποια στιγμή θα έδινα και την παραλλαγή της … κατσαρόλας, για να έχουμε και τις δυο συνταγές του συγκεκριμένου κέικ!
Το κέικ αυτό εγώ το φτιάχνω στο Θερμομίξ, από το βιβλίο συνταγών του οποίου είναι και η παραλλαγή αυτή.
Το τροποποίησα απλά για να μπορούν να το απολαύσουν και όσες φίλες δεν διαθέτουν Θερμομίξ.
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε.

Χρειαζόμαστε:
Για το γλάσο:
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. νερό
450 γρ. ζάχαρη
30 γρ. κακάο
50 ml κονιάκ
Για τη ζύμη:
250 γρ. φαρίνα κόκκινη
1,5 κουταλάκι μπέικιν
4 αυγά
Το φτιάχνουμε:
Βάζουμε όλα τα υλικά για το γλάσο σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας καλά να διαλυθούν και αναμειχθούν καλά μεταξύ τους.
Αφαιρούμε από το σιρόπι αυτό 2 ποτήρια, όχι πολύ γεμάτα.
Βάζουμε το ένα στην ψύξη και το άλλο στην κατάψυξη.
Το υπόλοιπο σιρόπι το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ μας και πάνω από αυτό απλώνουμε το αλεύρι και το μπέικιν.
Πάνω από το αλεύρι σπάμε τα αυγά.
Τα αφήνουμε να χτυπηθούν καλά στο μίξερ για 1 λεπτό.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο.
Όπως είναι μέσα στην φόρμα, το περιχύνουμε με το γλάσο που έχουμε φυλάξει στην ψύξη του ψυγείου μας.
Αφού απορροφηθεί καλά το γλάσο και κρυώσει αρκετά το κέικ μας, το ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα, και το περιχύνουμε με το δεύτερο ποτήρι από το γλάσο, αυτό που έχουμε φυλάξει στην κατάψυξη.
Είναι πραγματικά ένα από τα νοστιμότερα κέικ, μοιάζει με σουφλέ σοκολάτας και πιστεύω ότι στους σοκολατομανείς θα αρέσει πολύ.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω και βραστό κέικ πορτοκαλιού που μοσχοβολάει πορτοκάλι, κάποια στιγμή υπόσχομαι να σας δώσω και αυτήν την συνταγή!
Καλή επιτυχία!

48 comments:

Ξανθή said...

Καλημέρα ήρθα πρώτη πίνω καφέ και παίρνω κομματάκι!!

Σταλαγματιά said...

Μια γλυκιά καλημέρα σαν το υπέροχο κεικ σοκολάτας σου :))
Φιλί

"ζαχαρούλα.." said...

καλημέρα... γλυκιά, σοκολατένια, και από καρδιάς!!!!!!!!

φιλάκια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Asteri (Maria) said...

Γιάμιιιιιιιιι ζουμερό ζουμερόοοοο.
Φιλιά
Καλημέρα

Ειρήνη said...

To είχα ακούσει αυτό το κέηκ αλλά δεν είχα τη συνταγή του. Πρέπει να γίνεται ιδιαίτερα αφράτο και ελπίζω και νόστιμο. Υπόσχομαι να το δοκιμάσω. Φιλιά.

Lila Xagorari said...

Καλά που μου το θύμησες Έλενά μου! Εγώ φτιάχνω μια παραλλαγή από βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη και είναι καταπληκτικό και τόσο μα τόσο ζουμερό!!!

SpIrToKoYto said...

Ελενάκι...μας γλύκανες πρωί πρωί..
να σαι καλά..-:)

Giorgos Varvakis said...

Καθώς έπινα τον καφέ μου, μοσχομύρισε ο τόπος!! Δεν άργησα να βρω τον αίτιο :)
Καλημέρα Λενιώ μου!! Χρόνια πολλά!! Σε έχω χάσει τελευταία...
Να είσαι καλά
Φιλιά πολλά

Μαριλένα said...

Ελενα, δεν το έχω ξανακούσει. ωραιο θα ειναι, ε;
για να δουμε!

φιλιά πολλά πολλά
χρόνια πολλά
με υγεία και αγάπη!

Marion said...

Φαίνεται πολύ ζουμερό και αφράτο. Τέλειο.

Magda^_^ said...

Ναι ναι να βάλετε και το κέικ με πορτοκάλι!!!
Φανταστικό φαίνεται και αυτο!!Αχ να είχα ένα κομματάκι...:):):)

eleni said...

Έλενα,νόστιμοοοο!
Ξέρεις πόσο αγαπώ τη σοκολατίτσα-αλήθεια αν έβαζες και πορτοκάλι θα ήταν ωραίος συνδυασμός.
Φιλιά!

Maria B. said...

Τι να πω και εγώ Ελενάκι μου ? τα είπαν όλα οι φίλοι μας !!! τι αφράτο που φαίνεται !!! σκέτος πειρασμός! θέλω πολύ να δω και την πορτοκαλένια εκδοχή !!!

ερχομαι απο εκεί !! κρατησε μου διπλό κομμάτι !! χαχαχαχααααχαχα

καλό σ/κ και καλό διάβασμα !!!

Vasia b. said...

Έλενα μου, υπέροχο φαίνεται και στην βραστή εκδοχή του το σοκολατοκέικ!!Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!!
Πρός το παρόν θα πάρω ένα κομμάτι για τον απογευματινό καφέ.
Πολλά φιλιά και καλό σ/κ.

Z. said...

Καλησπέραααααα!
Σήμερα είμαι χωρίς σύνδεση σχεδόν όλη μέρα (πλην ελαχίστων αστραπιαίων συνδέσεων) και επειδή μια κάποια εξάρτηση από το ίντερνετ την έχω, λέω να πάρω μια φετούλα απ΄αυτό το ζουμερό κέικ, μπας και φτιάξει η διάθεσή μου...και ο θεός του ΟΤΕ κάνει το θαύμα του και δεν ξανακοπεί η γραμμή μας!

Έχω κι άλλα να σας γράψω αλλά δεν θέλω να κλέψω τη δόξα της Μαριάν, η οποία ειδικεύεται στα "κοφτά"!
Φιλάκια σας.:)

Amali said...

κατά τα γνωστά κορίτσια εγώ πάλι χαρίζω...αν και θα έλεγα ότι φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!!!

Βρε δεν φέρνετε στο ας μπέτα κανα τέτοιο μπας και αλλάξω άποψη; αλλά μην το παρασοκολατοκάνετε γιατί το στομάχι μετά τη δεύτερη κουταλιά σοκολάτας τσινάει!!!!!

πολλά πολλά φιλιά Λενιώ μας

γαστεροπληξ said...

τι βλεπουν τα ματάκια μου, έλεος!!!
μη εισενέγκεις εμέ εις πειρασμούς και δη σοκολατένιους

kiki said...

Ααααααχ!

ΑΧΤΙΔΑ said...

Το έχω ακουστά μα δεν το έκανα ποτέ.Χθες έφιαξα κέικ τρούφας που είχα καλεσμένες και έγινε ανάρπαστο.

ΕΥΗ ΚΟΥΚ said...

Ελενάκι μου, το κεκάκι σου είναι αφρός, έτσι δείχνει δηλ. Και στην πορτοκαλένια του έκδοση θα είναι τέλειο...
Η εκτέλεση του θερμομίξ, εχει μεγάλες διαφορές; (ρωτάει η ξαδέρφη που το έχει, αλλά έχει χάσει το βιβλιαράκι..)
Καλό Σ/Κ :))

mia maria said...

Κόλαση το κέικ σου! Σκέφτομαι να το φτιάξω να το πάω κάπου το απόγευμα. Είναι εύκολο στο ξεφορμάρισμα;

ΕΛΕΝΑ said...

Καλώς την Ξανθή, πάρε για το καφεδάκι σου!!

ΕΛΕΝΑ said...

Σταλαγματίτσα φιλάκια, καλά να περνάς!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ζαχαρένια μου μια σοκολατένια καλημέρα κι από μένα!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλώς το Αστεράκι!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου τι κάνεις??
Πολύ αφράτο και ζουμερό γίνεται το κεκάκι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου αρέσει αν σου αρέσει η σοκολάτα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Λίλα μου όλες οι παραλλαγές του είναι πολύ νόστιμες, γίνεται πραγματικά πολύ ζουμερό!!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Βιβίκα σε ευχαριστώ πολύ, φιλάκια κι από μένα:))

ΕΛΕΝΑ said...

Γιώργο μου σε ευχαριστώ!
Η αλήθεια είναι ότι έχω χαθεί λίγο τελευταία και ζητώ συγγνώμη από τους φίλους μας γι αυτό, αλλά σε ένα μήνα δίνει ο κανακάρης μου Πανελλήνιες και προσπαθώ όσο μπορώ να τον βοηθήσω η μάνα;-)
Ελάχιστες είναι πια οι ελεύθερες ώρες μου, αλλά όσο μπορώ και προλαβαίνω προσπαθώ όλους να σας επισκέπτομαι!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλενάκι μου πολλά φιλιά, να έχεις ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Marion σε ευχαριστώ πολύ, καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Magda εμένα να σου πω την αλήθεια το πορτοκαλένιο μου αρέσει ακόμα περισσότερο, αλλά έλα που οι υπόλοιποι είναι της σοκολάτας!!
Θα το βάλω οπωσδήποτε και το πορτοκαλένιο κάποια στιγμή!
Φιλιά, καλό ΣΚ!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου ωραία ιδέα, σίγουρα το πορτοκάλι του πάει πολύ!
Φιλιά, καλό ΣΚ!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριώ μου έλα, έλα!!
Ελα μπας και κάνω κανένα διάλλειμα η ... μαθήτρια χα χα χα!!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Vasia πάνω κάτω τα ίδια είναι τα κεκάκια μας, μια διαφορά στην εκτέλεση έχουν μόνο!
Φιλάκια, καλό ΣΚ!!

ΕΛΕΝΑ said...

Zαμπάκι μου τι έπαθες καλό μου??
Σε ταλαιπωρεί ο ΟΤΕΣ??
Αίσχος!!!
Ελα να σε γλυκάνω εγώ με σοκολατοκεκάκι να σου φτιάξει το κέφι!!
Θα έχουμε και το κομμάτι της Αμαλίας που σε τέτοιες συνταγές είναι πάντα large;-)
Φιλάκια πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλώς την Αμαλία, μόλις έδωσα το κομμάτι σου στην Ζαμπία!
Σου φύλαξα πολύ λίγο για να δοκιμάσεις να δεις τι χάνεις;-)
Φιλιάαααα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Γαστεροπλήξ μου Αμήν, αμήν!!!
χα χα χααα!!!!
Μα μπορείς να μην εισενέγκεις σε σοκολατο-πειρασμούς??
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!!

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα
Βαααααχχχ!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Αχτίδα μου πολύ νόστιμο πρέπει να σου έγινε με την τρούφα, περάσατε όμορφα?
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ευάκι, δεν έχει διαφορές, παρά μόνο στον τρόπο ετοιμασίας του γλάσου.
Οι ποσότητες των υλικών είναι οι ίδιες, απλά το βράσιμο του γλάσου γίνεται στο Θερμομίξ για 7 λεπτά.
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Βig mama δεν είχα ποτέ πρόβλημα στο ξεφορμάρισμα.
Μην παραλείψεις μόνο να βουτυρώσεις καλά και να πασπαλίσεις με αλεύρι την φόρμα του κέικ πριν από το ψήσιμο!
Καλή επιτυχία!

Giorgos Varvakis said...

Καλή επιτυχία στον κανακάρη σου και καλά κουράγια σε σένα, εύχομαι!!!
Φιλιά
καλημέρα Λενιώ,
Καλή εβδομάδα!!

Νίκη said...

Πωπω φαίνεται πολύ νοστιμο.. αν και σε προγραμμα διαιτας το ζηλεψα πολυ...
φιλάκια πολλα

Grypas said...

Τέλειο, απλά τέλειο!
Μια απορία: το βούτυρο δε παγώνει στο ψυγείο; Εμένα πάγωσε όλες τις φορές. Πως πετυχαίνετε ομοιογενές μείγμα γλάσου;

ΕΛΕΝΑ said...

Grypas το γλάσο το έχουμε βράσει πρώτα, 'αρα το μείγμα όταν μπαίνει στο ψυγείο είναι ήδη ομοιογενές.
Δεν κατάλαβα πως πάγωσε το βούτυρο.
Ξεχώρισε από το υπόλοιπο μείγμα??
Δεν μου έχει τύχει ποτέ όσες φορές το έχω φτιάξει.

Grypas said...

Ναι, ξεχώρισε. Έγινε κρούστα. Θα το ξαναφτιάξω! Θα επιμένω μέχρι να πετύχει!

Unknown said...

Καλησπέρα!!μολις έφτιαξα το υπεροχο κεικ..με ενα μικρό πρόβλημα.το γλασο ενώ το εβρασα κανονικά σε μετρια φωτιά μου ξεχώρισε το βουτηρο κ μου εβγαλε λαδιλα επανω.γιατι;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...