(την ώρα που μαγειρεύουμε, σιδερώνουμε κλπ.
OXI για εγκαύματα από τον ήλιο)
Εδώ και αρκετό καιρό η κολλητούλα μου η Dora, μου έδωσε ένα βαζάκι από αυτήν την αλοιφή που είχε φτιάξει
Την συνταγή την είχε βρει σε κάποιο φόρουμ αλλά δυστυχώς, δεν είχε κρατήσει περισσότερα στοιχεία για να τα αναφέρουμε.
Το βαζάκι περίμενε λοιπόν υπομονετικά στο ψυγείο, την ώρα και την στιγμή που θα έκανα το ΜΕΓΑ λάθος και θα χρειαζόμουν την βοήθειά του!!
Μην φανταστείτε ότι άργησε και πολύ αυτή η στιγμή, ως συνήθως, κάηκα στον φούρνο της κουζίνας.
Από την μια μισόκλαιγα από τον πόνο και από την άλλη χαιρόμουνα που είχε έρθει η ευκαιρία για να δοκιμάσω την αλοιφή. – τς !! τι να πω ! άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου !!!
Τα αποτελέσματα??? Εκπληκτικά !!!!
Έτσι λοιπόν ζήτησα από την Ντόρα την συνταγή και σας την παρουσιάζω ατόφια όπως μου την έστειλε!!
υλικά για 4 βαζάκια όπως αυτά της φωτογραφίας1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
30 γρ. μαστίχα Χίου - γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και για την επούλωση των τραυμάτων και την ανάπλαση της επιδερμίδας-
50 γρ. καθαρό κερί κερήθρας
(εγώ βρήκα σε κομμάτια των 60 περίπου γραμμαρίων, σε μαγαζί που πουλούσε μέλια, βασιλικό πολτό, κερήθρες κλπ.
Για τους κατοικούντες στο κλεινόν άστυ, είναι στην οδό Στρέϊτ, κάθετος στην Σοφοκλέους, στο κέντρο της Αθήνας)
Πως την φτιάχνουμε:
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά σε χαμηλή φωτιά 1,5 με 2 βαθμούς (εάν η διαβάθμιση της κουζίνας είναι μέχρι το 3).
Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα κουτάλι να λιώσουν και να αναμιχθούν καλά μεταξύ τους.
Αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
Μετά, το ρίχνουμε σιγά σιγά και με προσοχή, σε γυάλινα βαζάκια.
Μόλις κρυώσει και πήξει βάζουμε τα καπάκια στα βαζάκια και κλείνουμε καλά. Παρατηρούμε ότι όταν πήξει έχει αλλάξει το χρώμα της.
Διατηρούμε την αλοιφή στο ψυγείο.
Σημείωση:
Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο παλιό σκεύος γιατί ενδέχεται να κολλήσει στον πάτο αλοιφή και να πρέπει να το τρίψουμε αρκετά για να καθαρίσει. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα μεγάλο μεταλλικό κουτί όπως αυτό της κομπόστας και να το φτιάξετε σε μπαιν μαρί.
Μόνο που θα θέλει σίγουρα μεγαλύτερη προσοχή στο πως θα πιάσουμε το κουτί γιατί σίγουρα θα καίει. Είπαμε αχρείαστη να είναι αλλά όχι και από την παραγωγή στην κατανάλωση !!!
Υ.Γ. Το κάθε βαζάκι μαζί με την κρέμα είναι 150 γρ.
Saturday, 15 May 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
27 comments:
Μαρία μου το κάψιμο στον φούρνο κλπ είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Όλες λίγο πολύ ένα καψιματάκι το παθαίνουμε που και που. Οπότε η κρέμα σου είναι πολύ χρήσιμη. Και πρέπει να υπάρχει στο σπίτι πάντα.
Σε ευχαριστούμε πολύ.
Καλή σου μέρα και καλό Σ/Κ.
Ένα από τα τέσσερα είναι για μένα δηλαδή;;;
ΘΑ τη φτιάξω γιατί από κάψιμο τι άλλο!!
Φιλάκια!!
Καταπληκτικό... κάτι παρόμοιο είχα αγοράσει από ένα μοναστήρι πριν πολλά χρόνια και ήτανε εκπληκτική κρέμα...
πάρα πολύ χρήσιμο πόστ... μπράβο!!
φοβερη ιδεα, και απ οτι βλεπω... με fun, τωρα για κατσαρολα... με πετυχες την ωρα που... θα πετουσα μια, οποτε βαφτιστικε κατσαρολα για κρεμα εγκαυματω. Moλις βρω αυτο το "καθαρό κερί κερήθρας" θα την κανω!!!
Nα 'σαι καλά!!!
Καλό σου Σ/Κ!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
και μας χρειάζεται καθημερινά.να είσαι καλά.
Μαράκι,έτσι φτιάχνουμε και τις κρεμούλες μας εμπλουτισμένες βέβαια με καλλυντικά λάδια και αιθέρια.Είναι πολύ καλή και θα ήταν ακόμη καλύτερη,αν στο ελαιόλαδο είχαν εκχυλίσει βαλσαμόχορτο-από μόνο του το βαλσαμέλαιο είναι τέλειο για καψίματα.
Η φύση μας δίνει τις λύσεις.
Φιλιά!
Για να μην κολλάει η κρέμα και να μην αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες,λειώνουμε κερί και λάδι σε μπεν μαρί.Και λίγο αιθέριο λεβάντας καλό θα ήταν.
Μεγάλο το σχόλιο,συγνώμη,είπα να συνεισφέρω με όσα γνωρίζω.
Μπράβο!!
Έχω δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο,πριν 10 χρόνια περίπου όταν είχα ένα κουζινικό ατύχημα.Είχε πέσει η κατσαρόλα με τα μακαρόνια και το νερό,την ώρα που τα σούρωνα!
Εκτός οτι με ανακούφισε τρομερά δεν μου έμεινε σημάδι!!
Mαράκι μου, πραγματικά χρήσιμο!
όχι τόσο για μενα, όσο για την Ελενη μας, που καίγεται η απρόσεκτη, επι μονίμου βάσεως..
φιλιά πολλα
και καλό Σαββατοκύριακο :))
Φαίνεται πολύ καλή και σίγουρα θα μου είναι πολύ χρήσιμη αφού πάντα καίγομαι στην κουζίνα χι χι χι.Θα την φτιάξω και εγώ!!!!
Α ναι κι εγώ δεν κάνω άλλη δουλειά μια που πάντα βιάζομαι το παράξενο θα ήταν να μη καώ!
Εχω κερήθρα αλλά είναι στο μέλι άμα την πλύνω κάνει;
Αντιγράφωωωω! Το τι καψίματα παθαίνω δεν λέγεται.
Kαλόοοο!!!
Και γω καίγομαι αρκετά σύχνα,παλιά βέβαια περισσότερο.Θα τη φτιάξω μιας και ο παππούς μου είναι μελισσοκόμος!Ελπίζω να μη έχει πρόβλημα να μου δώσει λίγο κερί!
Ευχαριστούμε!!!
Aν και δεν έχω καεί ποτέ ... αλλά ποτέ δεν ξέρεις θα την φτιάξω κάποια στιγμή :))
Πολύ ωραίο post.
Φιλιά
Για καψιματα στην κουζινα ακουσα και σπευδω να εκτελεσω τη συνταγη.Καλη εβδομαδα να εχετε κοριτσια.
Το κάψιμο φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερο σήμερα...
Το δικο μου βαζακι ειναι ακομα στο ψυγειο αθικτο, τα καταφερα και δεν εχω καει ακομα ..... ειδες ομως τι ειναι να θες να καεις για να δοκιμασεις την κρεμα και να μην μπορεις......????
Φιλακια καλη εβδομαδα!!!!!
βρε άτιμο κορίτσι..τόση αυτοθυσία πιά..???
να τσουρουφλιστείς για να δεις αν είναι καλή η κρέμα..τςτςτςτςτς
Πάντως,πέρα από πλάκα,καλά έκανες και την έφτιαξες και θα συμφωνήσω με τη φίλη eleni για τη προσθήκη βαλσαμέλαιου και αιθέριου λεβάντας..
την έχω φτιάξει κι εγώ κι ευτυχώς αχρείαστη είναι ακόμα...
(..οχι σαν μερικές μερικές που καίγονται..pp )
φιλιά μωρό μου..
παιδιά ένα έχω να σας πω, ότι ξανακάηκα !! και βέβαια έτρεξα στο ψυγείο! τώρα δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου αλλά μετά απο 5 λεπτά μου πέρασε ο πόνος !! οποιος την φτιάξει παιδιά περιμένω να ..... ανταλλάξουμε απόψεις !! χιχιχιχι!!
Ελενιώ σου σ'ευχαριστούμε πολύ-πολύ για τις συμβουλές σου!!!
πολλά φιλια
Να εισαι καλα εψαχνα πολυ καιρο γιαυτη την συνταγη!!!!
Τη μαστίχα που τν βρίσκουμε;
Ανωνυμε, την βρίσκουμε στα σουπερ μαρκετς συνήθως στα ραφια με τα είδη ζαχαροπλαστικής.
καλό σου μεσημέρι
Ευχαριστώ πολύ Maria B. :-)
Καλησπέρα! Έκανα τν κεραλοιφη αλλά η μαστίχα δν μου έλιωσε τελείως... Μήπως μπορείτε να μ πείτε τ λάθος έχω κάνει;;;
Ανώνυμε καλό σου μεσημέρι, το σίγουρο είναι ότι ήθελε και αλλο ανακάτεμα μέχρις ότου λιώσει τελείως η μαστίχα. Εαν θέλεις σουρωσέ την για να μην εχει κομπαλάκια ή την επόμενη φορά για να είσαι σίγουρη/ος χτύπησε την πριν την χρησιμοποιήσεις σε ένα ''χαιβάνι'' (τσίγκινο γουδί) ή κάψε καλά το λάδι πριν ρίξεις τη μαστίχα για να λιώσει πιο εύκολα.
Ξανακάνε μια προσπάθεια γιατί αξίζει το κόπο και αν θέλεις ενημερωσέ μας !!!
καλό σ/κ
Αγαπητό ιδρυτικό συνμέλος ΒΟΥ...έτσι και ψάξει η/ο φίλη/ος παραπάνω να βρει " χαιβάνι " και καταφέρει να κοπανήσει τη μαστίχα,εσύ να μου στείλεις επιστολή...με χαβάνι μπορεί να κάνει δουλειά,με χαιβάνι αποκλείεται ,στο υπογράφω...pppp
Αγνωστη/ε φίλη/ε μη δίνεις σημασία,το αγαπάω πολύ το Μαράκι μας και αλληλοπειραζόμαστε...
Εκτός από τον τρόπο που σου είπε σωστά και η ίδια,για δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις και το μούλτι...
Επίσης,αν προσθέσουμε μέσα το βαλσαμόλαδο,το έλαιο λεβάντας που μας είπε και η eleni μας,,αλλά και 2 κάψουλες βιταμίνη Ε ( φυσικό συντηρητικό )είναι τέλεια κρέμα ανάπλασης και για το πρόσωπο,χέρια κλπ...
Καλό ΣΚ να έχεις...-:))
Καλησπέρα σας! Πρώτον σας ευχαριστώ για τν βοήθεια Μαρία Β. κ εσένα σπλρτουκοτο... :-) δεύτερον τ χτύπησα με το χαβάνί (Γουδί) και μου έγινε πολύ ωραία η αλοιφή κ έχει έντονο άρωμα μαστίχας... :-) κ πάλι σας ευχαριστώ... Καλό σας σκ... :-)
Post a Comment