Tuesday 24 January 2012

Φράπα, γλυκό του κουταλιού

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα φρούτα, τα οποία όπως έμαθα ανήκουν στην οικογένεια των εσπεριδοειδών, δεν τα ήξερα.
Όταν όμως μου ήλθε πεσκέσι από την Μυτιλήνη, από την πεθερά του αδελφού μου, αποφάσισα να μην τα αφήσω να πάνε χαμένα και να δοκιμάσω να φτιάξω γλυκό του κουταλιού.
Έκανα λοιπόν μια μείξη συνταγών, ακολουθώντας τις συμβουλές της καλής μου φίλης Ελένης αλλά και της πεθεράς μου.
Η πεθερά μου όταν το δοκίμασε ενθουσιάστηκε, άρα μάλλον καλά τα πήγα.
Την φωτογραφία τράβηξε ο φίλος του blog μας voyager.
Πάμε λοιπόν να δούμε πως φτιάχνουμε φράπα, γλυκό του κουταλιού!

Χρειαζόμαστε:
100 λωρίδες από την φλούδα του φρούτου
3,5kg ζάχαρη
10 ποτήρια νερό
3 λεμόνια
5 - 6 κουταλιές σούπας μέλι
Στην πράξη:
Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα μας και κόβουμε τις φλούδες σε λωρίδες, όπως όταν καθαρίζουμε το πορτοκάλι.
Με προσοχή τις αποσπάμε από την κυρίως σάρκα του φρούτου.
Τρίβουμε τις φλούδες στον τρίφτη -προσοχή στα δάχτυλά μας- και στη συνέχεια αφαιρούμε αρκετό μέρος από το άσπρο τμήμα της φλούδας.
Στην συνέχεια τυλίγουμε τις φλούδες σε ρολάκια, τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες, (με βόλεψε καλύτερα αυτός ο τρόπος από το να τα στερέωνα με κλωστή) και τα τοποθετούμε σε μία λεκάνη με νερό.
Δείτε εδώ πως τυλίγουμε τα ρολάκια.
Όταν τυλίξουμε όλα τα ρολάκια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με φρέσκο καθαρό νερό και τα βράζουμε για λίγα λεπτά.
Αδειάζουμε το νερό και ξαναβράζουμε για λίγα λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά.
Κατόπιν στραγγίζουμε τα ρολάκια και τα βάζουμε σε μία καθαρή λεκάνη, με τον χυμό 3 λεμονιών. Τα αφήνουμε έτσι για μια ώρα περίπου.
Ξαναστραγγίζουμε και πιέζουμε ελαφρά την κάθε φλούδα, ώστε να χάσει αρκετά από τα υγρά της.
Ετοιμάζουμε ένα σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό, το αφήνουμε να πάρει μία βράση, σβήνουμε την φωτιά και στη συνέχεια ρίχνουμε τις φλούδες μέσα και τις αφήνουμε όλο το βράδυ να απολαύσουν ένα γλυκό μπανάκι.
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μέλι, και δένουμε το σιρόπι.
Παρατηρήσεις:
Για φρούτα μεγάλα σε μέγεθος όπως η φράπα, βοηθάει καλύτερα να βγάζουμε την φλούδα τους και μετά να τα τρίβουμε στον τρίφτη.
Όπως έχουμε ξαναπεί, το ξύσμα που περισσεύει δεν το πετάμε, αλλά το φυλάμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη, και το χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε τα κέικ μας.
Καλή επιτυχία!
Αμαλία

52 comments:

gwgw said...

Και μαγουλο φραπα που λενε...εεε???
Μη σου πω ψεματα δεν εχω φαει ουτε εχω φτιαξει ποτε..παντως δειχνει υπεροχο Αμαλια μου,μπραβο!!!
Καλη σου μερα,φιλακια!!!

Χρυσαυγή said...

Αν δεν έλεγες τι είναι, θα νόμιζα πως είναι περγαμόντο. Ωραίο φαίνεται και το αναδικνύει πολύ η καταπληκτική φωτογραφία που τράβηξε ο φίλος σας!!

Helen Gr said...

Δεεν το πιστεύω, Αμαλία, αυτές τις ημέρες το σκεφτόμουν αυτό το γλυκό!
Να είσαι καλά, λαχταριστό το έκανες!

Ερμιόνη said...

Καλημέρα Αμαλία! Μαζί με σένα μάθαμε κι εμείς τη φράπα λοιπόν! Η φωτογραφία πολύ μυστηριακή... μ' αρέσει! Φιλιά!

Eleni said...

Καλημέρα Αμαλία, δεν γνώριζα την υπάρξή του μέχρι σήμερα, πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω!!!Φαίνεται πολύ ωραίο στη φωτογραφία!

Elpiniki said...

Ειμαι κι εγω απο αυτους που δεν εχουν δοκιμασει ποτε αλλα φαινεται πολυ ενδιαφερον!

Vasia b. said...

Καλημέρα Αμαλίτσα,μας έλειψες!!!
Είμαι λάτρης του περγαμόντου οπότε πιστέυω ότι θα μου αρέσει πολύ και το γλυκό φράπα!!Ομολογω πως δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ!!!!
Πολλά φιλάκια!!!!!

Magdalene B. said...

Κοίτα να δεις αφού ενθουσιάστηκε και η πεθερά σου, και μόνον αυτό λέει πολλά!Καλημέρα!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ said...

ΑΜΑΛΙ..ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΓΛΥΚΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ.ΚΙ ΕΓΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΜΕ ΟΔΟΝΤΟΓΛΥΦΙΔΕΣ ΤΑ ΣΤΕΡΕΩΝΩ.ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ,ΛΕΜΟΝΙ...ΤΕΛΕΙΟ.ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟ.

Effie's Sweet Home Designs said...

ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!!
ΩΡΑΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ; ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ!!!!!!!!ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΦΕΤΟΣ ΕΦΤΙΑΞΑ. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕΣ ΜΕΛΙ!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!

SpIrToKoYto said...

δεσπινίς Αμαλίααααα,
με συγκινήσατε...
στο πατρικό μου στη Λαμία,προ αμνημονεύτων αιώνων,η γιαγιά μου είχε φυτέψει μιά φραπιά,η οποία στέκεται ακόμα τσουπωτή και καμαρωτή...
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή,πάω στη Λαμία και κόβω αυτούς τους υπέροχους τεράστιους καρπούς της και κάνω γλυκό...
κι επειδή η ποσότητα είναι πολύ μεγάλη λόγω και του μεγέθους του καρπού,φιλεύω όλη την οικογένεια μαζί με συγγενείς και φίλους τους...
δεν έχω πάει ακόμα στη πατρίδα,αλλά τώρα που είδα το γλυκό σου,μ' έπιασε η νιοσταλγία,οπότε ένα ταξιδάκι θα το κάνω...
φιλιά κοριτσάκι,το γλυκάκι σου υπέροχο όπως και οι μνήμες...-:))

eleni said...

Καλημέρα!!!Ούτε κι εγώ έχω δοκιμάσει ποτέ και ούτε το γνώριζα!!!Χαίρομαι που το έμαθα!!!Φαίνεται πολύ καλό!Καλό μεσημέρι!!!

Amali said...

Καλημέρα και σε εσένα γωγούλα...
δείχνει υπέροχο, αλλά όπως είπα δεν θα τολμήσω να φάω...

πολλά φιλιά

Amali said...

Χρυσαυγή,
ναι στην όψη όλα αυτά μοιάζουν
ευχαριστούμε πολύ
καλό απόγευμα

Amali said...

Helen Gr,
μακάρι να μπορούσα μέσα από τον υπολογιστή να σου στείλω ένα βαζάκι να δοκιμάσεις κιόλας, αφού το σκεφτόσουν..
καλό απόγευμα

Amali said...

ερμιόνη, όταν τα είδα λέω τι είναι αυτά τα φρούτα τώρα;;; ευτυχώς που υπάρχει και το google και με διαφώτισε..

καλό απόγευμα

Amali said...

Ελένη και ελπινίκη, δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω για το που θα βρείτε, αλλά ο καλός μου είπε ότι μοιάζει με τα άλλα εσπεριδοειδή, μάλλον του άρεσε και περισσότερο από το περγαμόντο

Amali said...

Βάσσια μουυυυ
και εμένα μου λείψατε!!!
εκεί στην κορινθο στο εξοχικό της φιλενάδας μας που έχει από όλα τέτοιο δεν έχει;;;; Να βάλετε νομίζω θα σας αρέσει!!!

πολλά πολλά φιλιά

Amali said...

Μαγδαληνή έτσι είπε τουλάχιστον, ελπίζω να μην το είπε για να μην με κακοκαρδίσει...

καλό απόγευμα

Amali said...

Κατερίνα ναι, προσπάθησα την κλωστή γιατί μου φάνηκε πιο εύκολο, αλλά τελικά μου φάνηκε!!! οδοντογλυφίδα εγγύηση
καλό απόγευμα

Amali said...

Έφη ωραίο δεν ξέρω αν είναι, το μέλι όμως νομίζω κάνει τη διαφορά

καλό απόγευμα

Amali said...

δεσποινίς αμαλίαααααα παρούσα
το πατρικό στη Λαμία εεεεεε;;;;
Να λοιπόν που είμαστε πολλοί αλλά είμαστε σκόρπιοι... Το δικό μας πατρικό είναι κάπου στον Αγιο Λουκά...Λαμία δεν πολυπηγαίνω, αλλά στο χωριό σχεδόν κάθε μήνα!!!

Αν πας προ συνάντησης ευχάριστα δέχομαι να σε ξαλαφρώσω από τους καρπούς της φραπιάς και όχι της φραπεδιάς!!!!

ευχαριστώ πολύ και καλό απόγευμα,
πολλά φιλιά

Amali said...

Ελένη
η γνώση πάντα καλή είναι
καλό απόγευμα και σε εσένα...

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Αμαλία μου τι με κάμνεις!!!!

Εφτιαξε η αδελφή μου και το βάζο όλο αδειάζει σιγά και σταθερά!
Μου φωνάζει αλλά στα αγαπημένα δεν μπορώ να αντισταθώ!!!!

kiki said...

Το θυμάμαι με νοσταλγία από τα παιδικά μου χρόνια! Δυστυχώς εδώ δεν φέρνουν...

Maria B. said...

Αμαλίτσα μου η πολύ προχωρημένη φωτο του voyager με έχει στείλει τελείως !!!!!!!!
όσο για την φράπα, όχι μόνο την ξέρω αλλά μου έχει φέρει η Μέτη δώρο και το δένδρο και το έχουμε φυτέψει στο εξοχικό.
Το συγκεκριμένο γλυκό το λατρεύω, είναι υπέροχο.

Εχεις ακούσει που λένε ''μάγουλο φράπα''? εννοούνε ότι είναι χοντρουλό και τσιτωμένο !!!!

γεια στα χεράκια σου, καλοφάγωτο !!!

φιλια πολλά πολλά

mia said...

Αχ πειρασμός....χαχα

ΝΑΣΙΑ Σ. said...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΜΑΛΙΑ ΧΑΡΗΚΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!ΤΟ ΕΙΧΑ ΦΑΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ.ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ.ΦΙΛΙΑ!!

Pela Farsiarotou, φιλολογος/καθηγητρια αγγλικων/ ειδικη παιδαγωγος said...

πρώτη φορά τα ακούω αυτά τα φρούτα αλλά έτσι όπως βλέπω το βάζο της φωτό τα λιμπίστηκα πολύ!!!!!!

Vita said...

Υπέροχο έγινε! Για μένα τα γλυκά με εσπεριδοειδή είναι τα καλύτερα από όλα τα γλυκά του κουταλιού!

Eri said...

Εγώ δεν το ξέρω το φρούτο αλλα φαινεται τέλειο! Φιλάκια πολλά!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

τώρα αν πω πως δε ζηλεύω θα πω μεγάααααλοοοοοο ψέμα!!!
αρκούμαι να κοιτάζω το υπέροχο λαμπερό αυτό γλυκάκι και να ξερογλύφομαι, γνωρίζοντας πως δεν πρόκειται να βρω φράπες ώστε να φτιάξω κι εγώ!!!
φαντάζομαι μυρωδιά και γεύση και λιγοθυμώωωωωωωωωω!!!
φιλάκια!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Που σαι βρε μικρό Αμαλί, σε λίγο θα βάλουμε την Νικολούλη να σε ψάχνει!
Για να εξιλεωθείς, στείλε βαζάκι με φράπα (μεγάλο, όχι μικρό)
Ομολογώ ότι όταν πρωτοδοκίμασα αυτό το γλυκό, έπαθα!!!
Ηταν από τα ωραιότερα που είχα δοκιμάσει, τραγανο-νόστιμο και αρωματικό!!!
Αμαλίτσα μου γεια στα χεράκια σου, ευχαριστούμε και τον voyager photo stylist για την υπέροχη φωτό.
Σου ξαναθυμίζω το βαζάκι (μην μου στείλεις απλά φράπες να το φτιάξω εγώ και να ταλαιπωρηθώ) και σε φιλώ!

Tante Kiki said...

Αμαλίαααααα, λυπήσου με ...είναι υπέροχο και χωρίς πολλές θερμίδες!!! Ό,τι πρέπει για την δίαιτα που άρχισα εδώ και 4 μέρες!!!! Delivery κάνετε ή να έρθω εκεί;;;;; Καλό βράδυ!!

Εφη said...

Αμαλίτσα...μας ξέκανες με τη φραπούλα!!!! Ακόμα δεν έχω πετύχει...στη λαική...Καραδοκώ όμως..χαχαχαχααχ!! Φιλιά κοριτσάρες μου! Ελπίζω να τα πούμε σύντομα!

Μarion, said...

Αυτά τα γλυκά ειναι τα καλύτερα..
Δεν έχω δοκιμάσει φράπα αλλά με τέτοια φωτογραφία αν το είχα εδω το βάζο θα το άδειαζα :)

Amali said...

Γιαγιά-κα μας τι σε κάμνω εεεε;;;

πολλά πολλα φιλιά και καλό βράδυ

Amali said...

Κική να κάνουμε ένα ντελίβερυ σε εσάς τους μακρινούς;;; να φύγει πια και αυτός ο νόστος...
πολλά φιλιά καλό βράδυ

Amali said...

Μαράκι μου γλυκό το φανταζόμουν ότι αυτό το μαγικό εξοχικό θα είναι ο Κήπος της εδεμ και η γη της επαγγελίας...
Να δω πότε θα καταφέρω να το επισκεφτώ!!!

πολλά πολλά φιλιά
ελπίζω να ειδοθούμε στην συνάντηση γιατί μου λείψατε!!!

Amali said...

μια ένας πειρασμός μα τι πειρασμός...
καλό βράδυ

Amali said...

Νάσια μου και εμένα οι φράπες μου ήρθαν από λίγο πιο πάνω Λέσβο μεριά...
καλό βράδυ

Amali said...

pela και για μένα πρώτη φορά ήταν που τα έβλεπα...

καλό βράδυ

Amali said...

vita ευτυχώς ή δυστυχώς τα γούστα μας διαφέρουν

καλό βράδυ

Amali said...

ευχαριστώ έρη
καλό βράδυ

Amali said...

δεν γίνεται αυτό, εκεί ψηλά στα βόρεια έχετε τα πάντα και στην καλύτερη ποιότητα, στις φράπες βρήκατε να κάνετε εκπτώσεις;;;

πολλά φιλιά γ.

Amali said...

Δεν ξέρω αν θα με ψάχνει η Νικολούλη, ο Νικολούλης ο γιος μου σίγουρα με τρέχει και δεν φτάνω!!!!

Αμ τι να σε κάνω θα μπορούσα ένα βάζο μεγάλο μεγάλο να στο φέρω στη συνάντηση, αλλά εσύ άφησες τις συναντήσεις να πας για τους γάμους... χιχιχιχιχιχι

πολλά πολλά φιλιά

Amali said...

Τα πάντα κάνουμε, αν και το ντελίβερυ θα με βόλευε να το συνδύαζα και με καναδυό μερούλες στο νησί σας για ξεκούραση...

Amali said...

Εφάκι, εγώ πάντως λαϊκή μόνο περγαμόντο και νεράντζι πέτυχα, φράπες τπτ.. φάε καλύτερα της πεθεράς και άσε τις δικές σου για όταν θα μεγαλώσει το δέντρο της μαρίας στο εξοχικό!!!!

φιλιά και εγώ ελπίζω να καταφέρω να τα πούμε από κοντά

Amali said...

Marion
ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!!!!
καλό βράδυ

Giorgos Varvakis said...

Λαμπερή, υπέροχη, μυρωδάτη, φανταστική!!!!!
Μπράβο Amali
Φιλιά
καλημέρα

ΜΕΤΗ said...

Αμαλιτσα εγώ λόγω καταγωγής ,από περιοχή παραγωγής εσπεριδοειδών, την ξέρω την φράπα και αυτό το υπέροχο γλυκάκι το φτιάχνει και η μαμά μου .
Ελπίζω του χρόνου να το φτιάξουμε και εμείς από την παραγωγή της Μαρίας στην Κόρινθο!!!
Φιλάκια πολλά , ελπίζω να σε δούμε στις 12 του μήνα!!!

Anonymous said...

Γεια σας! Να ρωτησω,το ξεπικρισμα το κανω ολο σε μια μερα; γιατι αλλου διαβασα να αφησω την φραπα στο νερο για 12ωρες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...