Wednesday, 2 January 2013

Σεκέρ παρέ

Για να ξεκινήσουμε «γλυκά» την νέα χρονιά, ετοίμασα ένα από τα πιο αγαπημένα μου σιροπιαστά γλυκάκια σε μέγεθος μπουκίτσας, τα σεκέρ παρέ.
Μια ανατολίτικη λιχουδιά, που όταν την πρωτοδοκίμασα ξετρελάθηκα.
Προσωπικά, προτιμώ τα σιροπιαστά σε μπουκίτσες, γιατί δεν με "λιγώνουν".
Αυτό συμβαίνει με το σεκέρ παρέ, γευόμαστε ένα σιροπιαστό που δεν είναι υπερβολικά γλυκό, παρόλο το σιρόπι του.
Έχω την συνταγή αυτή αρκετά χρόνια, παραδοσιακή είναι άλλωστε και λίγο πολύ γνωστή.
Αυτή τη φορά πρόσθεσα στην ζύμη και λίγη κοπανισμένη μαστίχα, ενώ στο σιρόπι φλούδα πορτοκαλιού, λεμονιού, καθώς και κανέλα, υλικά που δεν πρότεινε η αρχική συνταγή.
Το αποτέλεσμα μπορείτε να το φανταστείτε!! Άρωμα και γεύση σε απίθανο συνδυασμό!!!!
Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
20 γρ. μπαίκιν πάουντερ
4-5 κόκκους μαστίχας
ελάχιστο αλάτι
150 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο αγελάδας
2 αυγά μέτρια
φυστίκια Αιγίνης, ψίχα ολόκληρη
Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
330 γρ. νερό
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας
φλούδα από ένα μέτριο πορτοκάλι
φλούδα από μισό μέτριο λεμόνι
1 μέτριο ξυλάκι κανέλας
1 κουταλιά γλυκόζη
χυμό από μισό μέτριο λεμόνι
Στην πράξη:
Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από τις το άρωμα βανίλιας και τον χυμό λεμονιού.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, να λιώσει η ζάχαρη.
Από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει, σταματάμε να ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι για δύο λεπτά ακόμη στην φωτιά. Δεν το αφήνουμε παραπάνω, γιατί το νερό σε σχέση με την ζάχαρη είναι λίγο και θα δέσει περισσότερο από ότι χρειάζεται το σιρόπι μας.
Προσθέτουμε την βανίλια και το λεμόνι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Αφού το κατεβάσουμε από την φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και το αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα δύο αυγά με την ζάχαρη και τα χτυπάμε δυο τρία λεπτά με το πιρούνι, να ανακατευθούν καλά.
Κοπανάμε σε γουδί τη μαστίχα με μισό κουταλάκι ζάχαρη, να γίνει σκόνη.
Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπαίκιν πάουντερ, την μαστίχα και το αλάτι. Κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά με την ζάχαρη.
Σε κατσαρολίτσα βάζουμε το βούτυρο αγελάδας και το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά. Αφαιρούμε όσον αφρό βγαίνει στη επιφάνεια του λιωμένου βουτύρου. Αφήνουμε στην άκρη για πέντε λεπτά, να χλιάνει λίγο.
Προσθέτουμε το βούτυρο στα υπόλοιπα υλικά και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν όλα μαζί.
Θα σχηματιστεί μια ζύμη μέτρια και βουτυράτη.
Αν χρειαστεί ζυμώνουμε με το χέρι μας ένα δύο λεπτά, να ενσωματωθεί καλά όλο το αλεύρι. Δεν χρειάζεται παραπάνω ζύμωμα.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα, σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βουτυρώνουμε καλά τα δύο μεγάλα ταψιά του φούρνου μας.
Παίρνουμε ποσότητα ζύμης στο μέγεθος ενός μικρού καρυδιού.
Πλάθουμε μπαλίτσες και μπήγουμε ένα φυστίκι σε κάθε μία από αυτές. Πρέπει να βυθιστεί αρκετά μέσα στην μπαλίτσα, για να μην ξεκολλήσει κατά την διάρκεια του ψησίματος ή του σιροπιάσματος.
Βάζουμε τα μπαλάκια ζύμης στο ταψί, σε απόσταση το ένα από το άλλο.
Τα βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για είκοσι ως είκοσι πέντε λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το πρώτο ταψί από τον φούρνο, σιροπιάζουμε τα σεκέρ παρέ με το μισό σιρόπι.
Με το υπόλοιπο μισό, σιροπιάζουμε τα γλυκάκια του δεύτερου ταψιού μας.
Αφήνουμε τα γλυκάκια να σιροπιαστούν για μισή ώρα όπως είναι και μετά τα γυρνάμε προσεκτικά ανάποδα, για να μην ξεκολλήσουν τα φυστίκια, ώστε να σιροπιαστούν και από την πάνω μεριά.
Επειδή συνήθως το σιρόπι μαζεύεται στο κέντρο του ταψιού, μαζεύω προσεκτικά τα σεκέρ παρέ στο σημείο αυτό, το ένα δίπλα στο άλλο.
Μετά από δυο τρεις ώρες, τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Απολαμβάνουμε ένα υπέροχο, μοσχοβολιστό, σιροπιαστό γλυκάκι!
Καλή επιτυχία, Καλή Χρονιά σας εύχομαι!
Ειρήνη Ε.

52 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου τι γλυκά μας ξεκίνησες την νέα χρονιά!
Με υπέροχο ανατολίτικο γλυκάκι, μες τα αρώματα και την νοστιμιά!
Καλή χρονιά να έχουμε και πάντα γλυκαμένοι να είμαστε όλοι!
Φιλιά!

Vasia B. said...

Υπέροχο γλυκάκι μας κερνάς σήμερα Ειρήνη μου!!!!
Εύχομαι να είναι δημιουργική, γλυκιά και γεμάτη αρώματα η νέα χρονιά για όλους μας!!!!
Πολλά φιλιά!!!!

Betty's Cuisine said...

Γλυκειά και νόστιμη, σαν το γλυκάκι σας να είναι η χρονιά σας!
Πολλές ευχές μέσα από την καρδιά μου σε όλες σας!!!
Πολλά φιλιά.

syros2js said...

Γλυκιά χρονιά να έχετε!!!

Ροδούλα said...

Ειρήνη μου, πεντανόστιμο φαίνεται το γλυκό που μας κερνάς σήμερα.
Τώρα, να πω ότι δεν μπούχτισα τα γλυκά αυτή την περίοδο, θα είναι ψέμα χαχαχααα.
Τη συνταγή την κρατώ γιατί μου άρεσε πολύ, και θα την φτιάξω, μόλις ξαναπεθυμήσουμε γλυκάκι!
Φιλιά πολλά!!!

Μαριλένα said...

λαχταριστό και σιροπιαστό: ό,τι πρέπει για το νέο χρόνο!!
καλή χρονιά Ειρήνη, αισιόδοξη και γλυκιά, όπως το κέρασμα σου!!
:)

Thalassitsa said...

μμμμμμμμμ...τέλειο!!
καλή χρονιά με υγεία και πολλλά πολλά χαμόγελα!
http://thalassitsa.blogspot.gr/

Neli said...

Καλή και γλυκειά χρονιά σας εύχομαι κορίτσια της καρδιάς μας ,να είστε πάντα εδω να μας γλυκαινετε και να μας δείχνετε γενικά όμορφα πράγματα όπως μόνο εσεις ξέρετε φιλιά πολλά σε όλες σας και μια δημιουργική και όμορφη χρονιά.

sundayspoon said...

Το συγκεκριμένο γλυκό το λατρεύω, ειδικά αν έχει μπόλικο σιρόπι!
Καλή χρονιά να έχεις Ειρήνη μου! Υγεία και ευτυχία σου εύχομαι!

Maria B. said...

Ειρηνάκι μου καλή χρονια !!!!! να τους χαίρεσαι όλους και να έχετε υγεία και αγάπη! καλή πρόοδο και καλή επιτυχία στο Λενάκι σου !

Την συνταγή σου δεν μπορώ παρα μόνο να την παινέψω μια και την δοκίμασα ''δια ζώσης''. ΄Ηταν πααάρα πολύ νόστιμα και πολύ πολύ ευπαρουσίαστα ! Ακου τι έκανα τα γλυκάκια που μου έκανες δωράκι, στολισα μια ταρτιερα - δώρο του σπιρτόκουτου - με μια δαντελιτσα, τα έβαλα και σε μικρά χαρτάκια για σοκολατάκια/μαφινάκια, τα έβαλα όμορφα όμορφα και καμαρωτά στην ταρτιέρα και ενοθουσιάστηκαν όλοι και απο την γεύση τους αλλά και απο την εμφανισή τους ! τα είχες κάνει όλα όμοια !!!!!!!!!!

Μπραβο Ρηνακι !!!!

φιλια πολλά πολλά και καλό απόγευμα

Foteini Thes said...

Ειρήνη μου
Εύχομαι χρόνια πολλά και καλά!!
Τα σεκέρ-παρέ τα είχα δοκιμάσει σε μία φίλη της μητέρας μου από την Πόλη,πριν αρκετά χρόνια.Ακόμα θυμάμαι την τραγανή και νόστιμη υφή τους!Υπέροχο μικρό σιροπιαστό γλυκάκι σε εορταστικούς τόνους ακόμα, για αυτούς που εξακολουθούν να υποκύπτουν σε γλυκούς πειρασμούς!Φιλάκια πολλά,πολλά.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ said...

η Αμαλία
η Μέτη
η Vasia B.
η Rena B.
η Κάλλια
η Ειρήνη Ε.
η Εύα Ζ.
Χρόνια πολλά με υγεία και για της...απούσες.
Συγχαρητήρια και πάντα γλυκιές σκέψεις.

Παύλος ο καλός ο μαθητής.......

http://dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr/

eleni said...

Καλή χρονιά,Ειρήνη,πάντα γλύκα στη ζωή σου,σαν το σημερινό,ανατολίτικο κέρασμα!
Φιλιά!

Δημιουργία said...

Ειρήνη μου χρόνια πολλά καλή χρόνια με υγεία και αγάπη να έχεις.Το γλυκάκι σου αγαπημένο αν και δεν το φτιάχνω πολύ συχνά λόγο της πολλής ζάχαρης που έχει.

Eri said...

Ειρήνη μου Καλή Χρονιά, Χρόνια Πολλά!! Τρελαίνομαι για σεκερ παρέ είναι το αγαπημένο μου γλυκό που έτρωγα απο μικρή στην Ξάνθη γιαυτο και είναι η πρώτη συνταγή γλυκού που έβαλα στο blog μου.
Υπέροχη η εκδοχή σου θα την δοκιμάσω σίγουρα! Φιλάκια πολλά!

debgoud said...

αυτή την πρωτοχρονιά μου έφεραν -και έφαγα για πρώτη φορά- από βόρεια Ελλάδα!Νοστιμότατα!

rena said...

Μετά τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες μας χρειάζεται μια αλλαγή!!!
Φαίνονται υπέροχα και γεμάτα αρώματα!!!

Notoula said...

Αχ στείλτε καμια δεκαριά από εδώ please.
Καλή χρονιά εύχομαι! Με υγεία,ευτυχία και πολλές συνταγές!!!!

mm_skg said...

Καλη Χρονια κοριτσια!
Με μερακλιδικο γλυκακι μας τραταρες Ειρηνη μου για το καλο του νεου χρονου! Ας ειναι οι μερες του γλυκες και αρωματισμενες σαν τα πεντανοστιμα σεκερ παρε!
Ολο λεω οτι θα φτιαξω κι εγω, αλλα ακομη δεν πηραν σειρα!
Πολλα φιλια!

Mary said...

Ωραιότατα είναι τα σεκέρ παρέ και τα συγκεκριμένα φαίνονται νοστιμότατα!

Καλή Χρονιά!!!

Φιλάκια πολλά!

Helen Gr said...

Καλή χρονιά, χρόνια πολλά, με υγεία, ευτυχία και αισιοδοξία!
Να είναι γλυκιά και αρωματική, σαν τα υπέροχα γλυκάκια που μας κέρασες! Ευχαριστούμε πολύ!
Φιλάκια.

mia said...

Eιρήνη ...Ελενα...και σε όλα τα κορίτσια...εύχομαι από την καρδιά μου...Υγεία ...και ελπίδα...Φιλιά ...

DIMI said...

Καλή Χρονιά!Πολύ ωραία τά γλυκάκια σου!Το συγκεκριμένο γλυκό το λατρεύω, ειδικά αν έχει μπόλικο σιρόπι! Φιλιά!



























Live The Life said...

Καλή χρονιά Ειρήνη μου...να τους χαίρεσαι όλους...και να φτιάχνεις πάντα όμορφα πράγματα να μας γλυκαίνεις...Τι ωραίο ανατολίτικο γλυκό? και το όνομα μου αρέσει...
Καταγράφεται οπωσδήποτε...Φιλιά πολλά...

Μarion, said...

Καλή Χρονιά Ειρήνη εύχομαι με γλυκές απολαύσεις.

Πολύ ωραία αυτά τα γλυκάκια. Θέλω κι εγώ να τα φτιάξω.. σου έγιναν τέλεια.
Γειά στα χέρια σου.

Φιλιά

Ειρήνη Ε. said...

Έλενα, καλή χρονιά να έχουμε, γλυκιά σαν τα σεκέρ παρέ μας, γεμάτη αρώματα και νοστιμιές!
Χρόνια πολλά.

Ειρήνη Ε. said...

Βάσια, καλή χρονιά! Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα σε σένα και την οικογενειά σου!
Υγεία και ευτυχία για όλους μας!

Ειρήνη Ε. said...

Να είσαι καλά, Μπέτυ. Καλή χρονιά και σε σένα!
Χρόνια πολλά.

Ειρήνη Ε. said...

Syros, καλή χρονιά. Χρόνια πολλά και καλά.

Ειρήνη Ε. said...

Ροδούλα, τις ημέρες των εορτών, όλοι μας λίγο πολύ, φάγαμε κάτι παραπάνω. Τα σεκέρ παρέ βέβαια, τρώγονται όλες τις εποχές, όποτε τα επιθυμήσουμε. Οπότε, μπορείς να τα φτιάξεις και αργότερα, όταν θα θελήσεις ένα σιροπιαστό γλυκάκι.
Καλή χρονιά και χρόνια πολλά.

Ειρήνη Ε. said...

Μαριλένα, κερνάμε ένα ωραίο σιροπιαστό γλυκάκι, για να ευχηθούμε χρόνια πολλά, καλά και...γλυκά, για όλους μας!
Καλή χρονιά.

Ειρήνη Ε. said...

Θαλασσίτσα, χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με υγεία.

Ειρήνη Ε. said...

Νέλη, σε ευχαριστούμε πολύ. Σου ευχόμαστε με την σειρά μας, να έχεις μια καλή χρονιά. Με υγεία και αγάπη, για σένα και τους αγαπημένους σου.
Χρόνια πολλά.

Ειρήνη Ε. said...

Sandayspoon, τα σεκέρ παρέ είναι από τις γλυκές, λαχταριστές μπουκίτσες, στις οποίες δεν αντιστέκομαι!
Καλή χρονιά, χρόνια πολλά και καλά!

Ειρήνη Ε. said...

Μαράκι, τα δοκίμασες τα σεκέρ παρέ και γνώρισες την ωραία τους γεύση, από πρώτο χέρι!! Ολόγλυκες, λαχταριστές μπουκίτσες, που γίνονται πολύ ωραίο κέρασμα σε γιορτινές περιστάσεις.
Σου εύχομαι για την νέα χρονιά, Υγεία, Ευημερία, κάθε καλό για σένα και την οικογένειά σου.
Καλή χρονιά.

Ειρήνη Ε. said...

Φωτεινή, χρόνια πολλά και καλά. Γλυκά σαν τα σεκέρ παρέ!
Καλή χρονιά.

Ειρήνη Ε. said...

Δημιουργία-επικοινωνία, Παύλε, ευχόμαστε από καρδιάς, χρόνια πολλά.
Καλή χρονιά.

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη, χρόνια πολλά και ευτυχισμένα για σένα και όσους έχεις στην καρδιά σου! Με γλύκα, όπως αυτή των σεκέρ παρέ, χαρούμενα χρώματα σαν και αυτά που εσύ δίνεις στους όμορφους πινακές σου. Θετική σκέψη και δημιουργία.
Καλή χρονιά.

Ειρήνη Ε. said...

Κατερίνα, χρόνια πολλά. Μια και σου αρέσουν τα σεκέρ παρέ, αλλά δεν τα φτιάχνεις συχνά, σε κερνάμε από τα δικά μας!
Καλή χρονιά.

Ειρήνη Ε. said...

Έρη, τα σεκέρ παρέ είναι από τα σιροπιαστά που προτιμώ. Δεν είναι πολύ γλυκά, είναι μια μπουκίτσα, οπότε τρώω όσο θέλω, χωρίς να με λιγώσουν.
Καλή χρονιά και χρόνια πολλά. Με Υγεία, πρόοδο και ευημερία.
Χρόνια πολλά.

Ειρήνη Ε. said...

Debgood, στην Βόρεια Ελλάδα, αγαπούν ιδιαίτερα τα σεκέρ παρέ. Αλλά και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, όταν τα δοκιμάζουν, τα ξεχωρίζουν για την νοστιμιά τους!
Καλή και δημιουργική χρονιά!

Ειρήνη Ε. said...

Ρένα, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, τρώμε κάθε χρόνο, σύμφωνα με την παράδοση βέβαια. Τα σεκέρ παρέ μπορούμε να τα χαιρόμαστε όλο τον χρόνο αν μας αρέσει, αλλά είναι ωραιότατο κέρασμα επίσης, την περίοδο των εορτών.
Καλή χρονιά. Χρόνια πολλά.

Ειρήνη Ε. said...

Νοτούλα, σου στέλνουμε όσα σεκέρ παρέ θέλεις και σε κερνάμε για την καλή χρονιά.
Χρόνια πολλά, με υγεία και χαρά.

Ειρήνη Ε. said...

Μαρίνα, φαντάζομαι ότι σύντομα θα έρθει η σειρά των σεκέρ παρε, για να τα φτιάξεις! Θα καταλάβεις λοιπόν γιατί τους έχω αδυναμία! Είναι από τα σιροπιαστά που δεν με λιγώνουν.
Καλή χρονιά. Χρόνια πολλά και καλά.

Ειρήνη Ε. said...

Mary, χρόνια πολλά. Καλή χρονιά για σένα και την οικογένειά σου.

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη, χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Υγεία, ευτυχία και πρόοδο. Ένα νόστιμο, γλυκό σεκέρ παρέ, κέρασμα για το νέο έτος, από εμάς με αγάπη.
Και του χρόνου, με υγεία.

Ειρήνη Ε. said...

Μία, ευχόμαστε και εμείς από καρδιάς, κάθε καλό στο σπιτικό σου, το 2013!
Χρόνια πολλά.

Ειρήνη Ε. said...

Dimi, τα σεκέρ παρέ, είναι από τα γλυκάκια που τρώγονται πολύ ευχάριστα, είτε έχουν μπόλικο, είτε λίγο σιρόπι, ανάλογα πως τα προτιμά κανείς.
Καλή χρονιά. Χρόνια πολλά και καλά.

Ειρήνη Ε. said...

Εύα, καλή και ευτυχισμένη χρονιά. Με υγεία και πρόοδο, για σένα και την οικογένειά σου. Να έχετε την γλύκα των σεκέρ παρέ.
Χρόνια πολλά και καλά.

Ειρήνη Ε. said...

Μάριον, με την πρώτη ευκαιρία, δοκίμασε τα. Σε ευχαριστούμε για τις ευχές σου.
Καλή χρονιά. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα.

Anonymous said...

Καλησπέρα σας.
Δεν αναφερετε πότε βάζετε την βανιλια και το λεμονι στο σιροπι.

ΕΛΕΝΑ said...

Ανώνυμη/ε θα σου απαντήσω εγώ, γιατί η Ειρήνη από σήμερα είναι σε διακοπές.
Το λεμόνι και η βανίλια μπαίνουν πάντα στο τέλος στο σιρόπι.
Σε ευχαριστούμε για την επισήμανση, θα φροντίσω να το συμπληρώσω στο κείμενο.
Καλό βράδυ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...