Friday, 11 January 2013

Ψωμί με γλυκάνισο

Το αγαπημένο μου!
Τόσο αφράτο και νόστιμο, τόσο μυρωδάτο!
Χωρίς καθόλου ζύμωμα και ιδιαίτερο κόπο, έχετε υπέροχο σπιτικό ψωμάκι φτιαγμένο από τα χεράκια σας.
Ναι, το ψωμάκι αυτό δεν χρειάζεται καθόλου ζύμωμα, γίνεται πανεύκολα!
Συνδυάστε το τόσο με αλμυρές όσο και με γλυκές γεύσεις.
Το βέβαιο είναι ότι θα μετανιώσετε που δεν φτιάξατε δύο φραντζολίτσες αντί για μία που δίνει η παρακάτω δόση των υλικών, γιατί τρώγεται ευχάριστα μέχρι και σκέτο!
Πάμε να το φτιάξουμε!
Τα υλικά μας:
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 φακελάκι ξερή μαγιά (το κάθε φακελάκι είναι 8 γρ.)
1 αυγό
200 ml χλιαρό νερό
1 κουταλιά λάδι
μισό κουταλάκι ζάχαρη
μισό κουταλάκι αλάτι
1 γεμάτη κουταλιά σπόρους γλυκάνισου
Επιπλέον
Λίγο σουσάμι
Στην πράξη:
Βάζουμε στο μίξερ την μισή ποσότητα από το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Τα χτυπάμε καλά για 1-2 λεπτά. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Το μείγμα μας κολλάει αρκετά, δεν επιδέχεται ζύμωμα.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μακρόστενη φόρμα.
Αδειάζουμε σε αυτήν το μείγμα, ισιώνουμε την επιφάνεια, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Μπορούμε να το βάλουμε στον φούρνο, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (στους 50 βαθμούς), ή δίπλα στο καλοριφέρ, ή ακόμα να ανάψουμε τον φούρνο μας και να βάλουμε το μπολ πάνω σε σβηστό μάτι κουζίνας, οπότε με την θερμότητα που αναδύεται από τον φούρνο, το μείγμα ζεσταίνεται και φουσκώνει (αυτό το κόλπο μου το έχει μάθει η Μαρία).
Η επιφάνεια του μείγματος πρέπει να έχει αρκετή απόσταση από το άνοιγμα της φόρμας, ώστε να έχει περιθώριο να φουσκώσει αρκετά.
Όταν το μείγμα φουσκώσει, αλείφουμε μ’ ένα πινέλο την επιφάνειά του με λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 30-35 λεπτά ή μέχρι το ψωμάκι μας να ροδίσει καλά!
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, το τοποθετούμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει. Έτσι αποφεύγουμε να κρατήσει την οποιαδήποτε υγρασία στο εσωτερικό του.
Το απολαμβάνουμε με το αγαπημένο μας τυράκι, με τις μαρμελάδες μας στο πρωινό μας, το βουτάμε σε νόστιμες σαλτσούλες, το αλείφουμε με διάφορα dips, το τρώμε ακόμα και σκέτο.
Καλή επιτυχία!
Να και μια φωτογραφία με το ψωμάκι μου και μια υπέροχη μαρμελάδα κυδώνι που έφτιαξα (ας την παινέψω και αυτήν γιατί έγινε πολύ καλή!!!)
Να έχετε μιαν όμορφη μέρα!

54 comments:

mia xara said...

Καλημέρα Έλενα, Καλή Χρονιά σε σένα και σ'όλα τα κορίτσια! Τι δε θάδινα τώρα για μια λαχταριστή φρατζολίτσα.. με βούτυρο εννοείται..και το κυδώνι βέβαια είναι πειρασμός..Ευχαριστούμε για τη συνταγή! Φιλιά!!

gwgoyla said...

Με το που διαβασα στην αρχη οτι προκειται για ψωμι ευκολο χωρις ζυμωμα..λεω εδω παιζει η Ελενα...χαχαχαχα!!!τυχαιο?δεν νομιζω..
Πολυ ωραιο το ψωμακι με τον γλυκανισο που αγαπαμε πολυ με το υπεροχο αρωμα του.
Πολλες καλημερες και φιλια!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Απαραίτητος ο γλυκάνισος σε όλα τα ψωμάκια που ζύμωνε η γιαγιά, οπότε και το υιοθετήσαμε. Κι αν ποτέ έχεις μάραθο πρόχειρο χρησιμοποίησέ τον. Ακόμα πιο ευωδιαστό ψωμάκι!! Καλημέρα!

Foteini Thes said...

Καλημέρα Έλενα!
Πριν αρκετά χρόνια έτυχε να δοκιμάσω ψωμάκι με γλυκάνισο από τον φούρνο της γειτονιάς μου που παρασκεύαζε το συγκεκριμένο ψωμάκι κατόπιν παραγγελίας για γνωστό-τότε-piano -restaurant.Ήταν αρκετή η πρώτη και μοναδική φορά της δοκιμής ,για να μείνει στην ΄΄γευστική΄΄ μου μνήμη και να μη το ξεχάσω ποτέ!!
Οπότε μπορείς εύκολα να καταλάβεις, την ευχάριστη πρωϊνή μου έκπληξη για την ανάρτηση σου!!!
Εκείνο που έχω να πω είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση,εκτός από την αναμφίβολα ιδαίτερη και νόστιμη γεύση του ,είναι και η ευκολία της παρασκευής του!!!
Πάντα ο φόβος και η αμφιβολία για το αποτέλεσμα του ζυμώματος του ψωμιού υπάρχει...εδώ πάλι καθόλου!!!
Υπέροχη συνταγή Έλενά μου!Θα την κάνω οπωσδήποτε να μοσχομυρίσει το σπίτι και να θυμηθώ άλλα χρόνια και άλλες εποχές!Φιλιά πολλά,πολλά.

Ѧαяʏ-Ǥιиɢɛя© said...

Εχω όλα τα υλικά, μάντεψε τι θα φτιάξω το Σαββατοκύριακο.....

Ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωωωωω

Charalampidou Elpida said...

Καλημέρα Ελενάκι μου!!!!Τέλειο το ψωμάκι σου!!!!!Θα το φτιάξω!!!!!
Πολλά φιλάκια!!!!!!

Γιώργος Βαρβάκης said...

Απίθανο αποτέλεσμα δίχως κόπο!! Πως λέμε : ΑΒΑΣΑΝΙΣΤΑ, ΑΒΑΔΙΣΤΑ, ΑΒΙΑΣΤΑ ;))
Υπέροχη φαίνεται και η μαρμελάδα σου!!!!
Πολλά φιλιά
Καλό Σαββατοκύριακο

cinemarion said...

Εξαιρετική ιδέα!!! Και πολύ ωραία εμφάνιση!!! Θα το δοκιμάσω!!!:)

Neli said...

Νόστιμο μυρωδάτο και εμφανίσιμο ,τα είπα όλα.Καλό μεσημέρι.

mm_skg said...

Και χωρις ζυμωμα και με γλυκανισο! Τι αλλο να ζητησει κανεις? Ωραιοτατο ψωμακι Ελενα μου, κι εγω αυριο πρεπει να αποφασισω τι θα κανω με το προζυμι μου...
Καλο Σαββατοκυριακο!

Μαριλένα said...

πολύ ωραία ιδέα!! ευκολο και σπιτικό!!
μπράβο Ελενα!

φιλιά :)
καλό Σαββατοκύριακο!

eleni said...

Ελενάκι,το γλυκάνισο μ΄αρέσει πολύ και το βάζω πάντα στο κλασσικό ψωμί του αρτοπαρασκευαστή.
Το ψωμάκι σου-χωρίς ζύμωμα,σημαντικό-φα'ίνεται τόσο λαχταριστό!
Φιλιά!

SPYRIDOULA said...

Καλή χρονιά!!!Αυτό το ψωμάκι είναι το πιο αγαπημένο μου!!!Ξετρελάθηκα με τη συνταγή και θα τη δοκιμάσω αύριο κιόλας!!!Φιλάκια πολλά!!!

sundayspoon said...

Ο γλυκάνισος μου αρέσει πάρα πολύ στο ψωμί! Αλλά ακόμη περισσότερο μου αρέσει η πληροφορία ότι δεν χρειάζεται ζύμωμα...
Φιλάκιααα!

ElenaG said...

MMMMMM ωραίο φαίνεται το ψωμάκι αν και Παρασκευή σήμερα και μας τα χάλασε το αυγό!!!!!!!!!!!!! Άντε εσύ που είσαι χρυσοχέρα δεν πα να φτιάξεις κάνα μεζέ για το βραδυ!
Ελαφρύ και νηστίσιμο όμως ε; (εδώ σε θέλω!ΧΑ!ΧΑ!)
E! μάνα μου πάνω κάτω στη τραμπάλα κάτι ελαφρύ να μην ανακατευτούμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Maria B. said...

αχ και να είχα Ελενάκι μια, δυό και τρείς να μη σου πω φετούλες ζεστές με βουτυράκι και μαρμελαδίτσα σπιτική όπως την δική σου !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ωχ Παναγίτσα μου !!!! το γλυκάσινο το λατρεύω στο ψωμί και στα κουλουράκια. Σαν την Ελένη και εγώ βάζω πάντα στον αρτοπαρασκευαστή γλυκάνισο. ΤΕΛΕΙΑ η συνταγή σου, και το τιπ για την κουζίνα απο πάνω που φουσκώνει το ζυμάρι άπαιχτο έτσι ????

σε φιλώ πολύ πολύ

καλό σαββατοκύριακο σε όλους !!!

niki nikoula said...

Πολύ αρωματικό πρέπει να είναι!πάντως φαίνεται πετυχημένο,'γεια στα χέρια σας!

Magia da Inês said...

Fico imaginando o sabor e o aroma desse pão!...
Passei para te desejar um ótimo fim de semana!
Beijinhos do Brasil.
¸.•°✿✿♡⊱╮╮

manousina said...

Καλή χρονιά γλυκά μου κορίτσια

Ερμιόνη said...

Ποτέ δε λέμε όχι σε σπιτικό ψωμάκι και ειδικά σε αυτό που γίνεται τόσο εύκολα!
Ότι πρέπει για την περίπτωσή μου Ελενάκι :)
Ευχαριστούμε για τη συνταγή, εννοείται ότι τη σημειώνω!
Πολλά φιλιά!

syros2js said...

Χρυσοχέρα μου εσύ!!!
Αχ, πόσα αρώματα μας σερβίρισες πάλι!!!
(Και τί γεύση, βέβαια!!!)
Φιλιά!!!

Selcouth said...

Aαα καλή περίπτωση αφού δεν θέλει ζύμωμα! Πολύ ωραίο το ψωμάκι, αλλά κι αυτή η φώτο με τη μαρμελάδα κυδώνι στο τέλος, μου έδωσε τη χαριστική βολή!
Γεια στα χερια σου Έλενά μου!
Καλό βράδυ και πολλά πολλά φιλιά!

DIMI said...

Το αγαπημένο μου καί σέ μένα Ελένη μου!όταν φτιάχνω ψωμί,πάντα βάζω μέσα γλυκάνισο!!Καί η μαρμελάδα σου,υπέροχη!!Καλοφάγωτα!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

Marί said...

Έλενα πολύ λαχταριστό το ψωμάκι, εμένα ειδικά δεν θα μου ξεφύγει!!
Φιλιά πολλά.

homemade said...

ψωμάκι υπέροχο..να σαι καλά....
και το προηγούμενο πιάτο με το ψωμακι σου γίνεται ...πα πα πα..ορμάω..
ευγε σου

Μarion, said...

Ελενα πολύ ωραία κι εύκολη συνταγή.
Εγώ το γλυκάνισο τον λατρεύω και στο ψωμί μ αρέσει πολύ
Στα υπόψη λοιπόν...

Νασαι καλά

Φιλιά

(και η μαρμελάδα τέλεια :)

ΕΛΕΝΗ said...

Ελενάκι μου πως να πούμε όχι σε αυτό το υπέροχο και πανεύκολο ψωμάκι;Πάρα πολύ ωραίο, μπράβο!!!
Φιλάκια πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλή χρονιά Χαρούλα μου, με υγεία και αγάπη!
Και πολλές πολλές νοστιμιές από τα χεράκια μας!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Γωγούλα ποια άλλη τεμπέλα εκτός από μένα υπάρχει?? χα χα χααα
Αφού ξέρεις τι αδυναμία έχω σε συνταγές που δεν θέλουν πολύ παίδεμα!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ευγενία μου σε ευχαριστώ για την ιδέα, εννοείται θα το δοκιμάσω!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Φωτεινή μου δοκίμασέ το, εκτός από πολύ αρωματικό και νόστιμο, δεν έχει το παραμικρό παίδεμα στο να γίνει!!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Τζιντζερούλα τι?? τι???
Καλή επιτυχία!!!!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλώς την Ελπίδα!!!!
Να το δοκιμάσεις Ελπιδάκι, φοβερό!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Γιώργη μου σε ευχαριστώ από καρδιάς!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε ευχαριστώ πολύ Marion μου!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Νέλλη μου τα είπες όλα χα χα χαα
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαρινάκι μου σε ευχαριστώ, καλή επιτυχία και με το δικό σου ψωμάκι!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλό Σαββατοκύριακο Μαριλενάκι μου, σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου είδες τι όμορφα ταιριάζει ο γλυκάνισος στο ψωμάκι??
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλή χρονιά και σε σένα Σπυριδουλα μου, φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Αναστασία μου, βασικά πλεονεκτήματα και τα δύο, έτσι??
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι χα χα χαααα!!!
Λες να μας ζαλίσει η τραμπάλα της Αντιγόνης???
Βασίσου επάνω μου για τον μεζέ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
Το τιπ δεν το συζητώ, το έχω βολευτεί αφάνταστα!
Φιλιά πολλά φιλεναδίτσα!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε ευχαριστώ πολύ Νίκη μου!
Καλό Σαββατοκύριακο!

ΕΛΕΝΑ said...

Hola Magia:)
Have a very nice weekend!!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλή χρονιά και σε σένα Μανουσινα μου, με υγεία και αγάπη!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλώς την μανούλα Ερμιόνη!!
Πανεύκολη συνταγή Ερμιονάκι μου, ειδικά για όσες θέλουν κάτι εύκολο αλλά πολύ νόστιμο!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Syros2js ευχαριστώ πολύ παιδιά!!
Φιλιά και στους δυο σας!

ΕΛΕΝΑ said...

Sel μου τι να σου κάνω που διαιτείς??
Αλλιώς θα σου έφτιαχνω μια τεράαααστια φέτα με μαρμελαδίτσα, που πραγματικά έγινε πολύ καλή!
Επιφυλάσσομαι;-)
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε ευχαριστώ πολύ Ντίμη μου!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι το ξέρω ότι εσένα ειδικά θα σου αρέσει πολύ!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Παναγιώτη μου όρμα, όρμα!!
Φιλιά πολλά, πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Marion μου πανεύκολη συνταγή και το ψωμάκι λαχταριστό, αρωματικό και αφράτο!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε ευχαριστώ πολύ Ελενάκι μου!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...