Tuesday, 8 January 2013

Κοτόπουλο με σουσάμι

Το ψητό κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο είναι βέβαια ένα εύκολο και νόστιμο φαγάκι, που τρώγεται ευχάριστα από όλη την οικογένεια.
Όμως κάποιες φορές θέλουμε να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.
Η σημερινή μας πρόταση για πικάντικο κοτοπουλάκι, ελπίζω να σας αρέσει!
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο χρόνο προετοιμασίας, αν εξαιρέσουμε τον χρόνο που το κοτόπουλο μένει στο ψυγείο.
Μου αρέσει να αυτοσχεδιάζω με διάφορα υλικά, με μπαχαρικά που υπάρχουν στο ντουλάπι της κουζίνας μου, αλλάζοντας την σύνθεση ανάλογα με τα κέφια αλλά και με το αποτέλεσμα που θέλω να έχω. Το κοτόπουλο κατά την γνώμη μου μπορεί να αποτελέσει πολύ καλή βάση για άπειρους γευστικούς πειραματισμούς.
Αυτή τη φορά, εκτός των μπαχαρικών, "έντυσα" τα φιλετάκια με σουσάμι που μου είχε μείνει και έπρεπε να χρησιμοποιηθεί.
Πιστεύω ότι η γεύση του ψημένου σουσαμιού είναι από αυτές που ταιριάζουν πολύ με το κοτόπουλο.
Τα φιλετάκια μαριναρίστηκαν για μια ώρα τουλάχιστον σε στεγνή μαρινάδα, έτσι ώστε να μπορέσουν να εισχωρήσουν τα μπαχαρικά στο κρεατάκι και φυσικά να απογειώσουν την γεύση του.
Αν και συνοδεύτηκε από πατατούλες, κομμένες σαν τις τηγανητές, αυτή την φορά, είχαν εντελώς διαφορετική γεύση.
Και πιστέψτε με, δεν ήταν ένα καθόλου μα καθόλου ανιαρό κοτόπουλο!!
Τα υλικά μας: 
6 φιλέτα κοτόπουλο (πάχους 1 δαχτύλου περίπου)
4-5 μεγάλες πατάτες
3/4 φλιτζανιού σουσάμι
το χυμό από ένα μέτριο λεμόνι
ελαιόλαδο
Για την στεγνή μαρινάδα (πανάρισμα)
3 κουταλιές έτοιμο μείγμα-σκόνη μπαχαρικών, για κοτόπουλο
1 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
μισό κουταλάκι μουστάρδα σκόνη
μισό κουταλάκι λεμονοπίπερο
μισό κουταλάκι τζίντζερ
μισό κουταλάκι μαντζουράνα
μισό κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
λίγο τριμμένο δενδρολίβανο (προαιρετικά)
Στην πράξη:
Πλένουμε το κρέας του κοτόπουλου και το σκουπίζουμε.
Σε μεγαλούτσικη σακούλα τροφίμων, βάζουμε όλα τα μπαχαρικά της στεγνής μαρινάδας και τα ανακατεύουμε καλά. Αν μας αρέσει η γεύση του δενδρολίβανου, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξερό, τριμμένο.
Τοποθετούμε τα φιλετάκια μέσα στην σακούλα και τα ανακινούμε καλά. Το κρέας του κοτόπουλου πρέπει να καλυφθεί πολύ καλά με τα μπαχαρικά.
Αφήνουμε την σακούλα μέσα στο ψυγείο, τουλάχιστον μια ώρα.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το σουσάμι και το ψήνουμε για πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με κουτάλα. Προσοχή, δεν θέλουμε να καβουρδιστεί, γιατί θα ψηθεί και στον φούρνο.
Το βάζουμε σε πιάτο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες όπως κόβουμε τις τηγανητές, αλλά λίγο πιο χονδρές.
Τις βάζουμε στο ταψί του φούρνου και τις αλατίζουμε ελαφρά. Δεν τις αλατίζουμε πολύ, γιατί θα καρυκευθούν και από την μαρινάδα του κοτόπουλου που θα πέσει επάνω τους, κατά την διάρκεια του ψησίματος. Γι' αυτό καλύτερα να μην προσθέσουμε ούτε πιπέρι, αν δεν μας αρέσουν τα πολύ καυτερά.
Βγάζουμε τα φιλέτα από το ψυγείο και τα περνάμε ένα ένα, από το ψημένο σουσάμι που έχουμε στο πιάτο.
Τα πανάρουμε μόνο από την μία πλευρά με το σουσάμι, όχι και από τις δύο. Αν τα πανάρουμε και από την κάτω πλευρά του φιλέτου, το σουσάμι που θα έχει κολλήσει εκεί δεν θα ψηθεί καλά. Αλλά και τόση ποσότητα σουσαμιού, δεν είναι απαραίτητη.
Βάζουμε τα φιλετάκια επάνω στις πατάτες, με την πλευρά που είναι το σουσάμι προς τα πάνω.
Περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε ένα μεγάλο ποτήρι με νερό στο ταψί και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να μην στεγνώσει το κοτόπουλο. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθ. Κελσίου.
Προσέχουμε το φαγητό μας κατά την διάρκεια του ψησίματος, μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό.
Δεν γυρίζουμε τα φιλετάκια να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά, γιατί το πάχος τους είναι σχετικά μικρό και το υπερβολικό ψήσιμο θα τα στεγνώσει. Το αλουμινόχαρτο τα προστατεύει να μην ξεραθούν.
Ψήνουμε ως να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να ψηθούν τα φιλετάκια μας.
Δέκα πέντε λεπτά περίπου πριν το φαγητό μας να είναι έτοιμο, το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε να ροδίσει.
Σερβίρουμε αμέσως.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

24 comments:

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη!Νόστιμη καί πολύ εύκολη η συνταγή πού μάς προτείνης!!Θά εκτελεστή συντόμως!!Φιλιά!

syros2js said...

Χμμμ...
Εναλλακτικό κ' νόστιμο!!!
Καλή σου μέρα!!!

maria mas. said...

Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση!! Αγαπώ πολύ το σουσάμι και συμφωνώ πως ταιριάζει απόλυτα με το κοτόπουλο!

Lila Xagorari said...

Το κοτόπουλο πανέ μου αρέσει γενικώς!!!
Επειδή θα λείψω 3 μέρες και στην Αθήνα δεν έχω ίντερνετ μου στέλνετε τα πιάτα των επόμενων ημερώ στο Χολαργό????

Pela said...

Το είδα στο fb και ήρθα να δώσω κι από δω τα εύσημα! Εύγε! φαίνεται τέλειο! άμα παραλείψω τη μαντζουράνα που δε τη διαθέτω δεν πειράζει ε ?????

sundayspoon said...

Πολύ μου αρέσει το κοτοπουλάκι που ετοίμασες! Και βέβαια οι μελωμένες πατατούλες που το συνοδεύουν είναι υπέροχες! Υπέροχο πιάτο και πανεύκολο στην παρασκευή!
Φιλάκια!

Μαριλένα said...

Ειρήνη είναι η τελειότης στο ταψί!! :D
φαίνεται -και είμαι σίγουρη πως θα είναι- καταπληκτικό!!
το καλύτερο; θα αρέσει σίγουρα σε όλη την οικογένεια!
μπράβο!! :)

Selcouth said...

Μμμμ! Κοτοπουλάκι! Επειδή θα φάω αρκετό αυτόν τον καιρό, ψάχνω για εναλλακτικές λύσεις.
Φαίνεται πολύ νόστιμο Ειρήνη μου! Μ'αρέσει που στο πανάρισμά του έχει και σουσάμι. Θα το δοκιμάσω σύντομα!
Καλό μεσημέρι και καλή όρεξη!

κορδονέτο said...

Ωραιότατο φαίνεται! Θα το δοκιμάσω την Κυριακή.

The Dark Chef said...

Ωραία συνταγή για κοτόπουλο και με ένα κάπως εξωτικό άγγιγμα λόγω σουσαμιού και μπαχαρικών μου φαίνεται!
Και η προηγούμενη συνταγή της Έλενας για λικέρ νουτέλα είναι ά-π-α-ι-χ-τ-η και ήθελα να πω ένα μπράβο αλλά δεν ξέρω αν θα το δει, οπότε το γράφω εδώ, sorry κιόλας για το άσχετο :)

Καλώς σας βρήκα κορίτσια των Συνταγών της Καρδιάς και πάλι, καλά να είστε και το 2013 και πάλι να μας κρατάτε νόστιμη συντροφιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Eιρηνάκι το βαλα στο μάτι, και θα το φτιάξω αύριο κιόλας, ήδη εφοδιάστηκα όσα υλικά δεν είχα.
Φαίνεται απίστευτα νόστιμο!!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!

ΕΛΕΝΗ said...

Ειρήνη μου δε μπορείς να φανταστείς πόσο μου αρέσει το κοτόπουλο με σουσάμι αλλά πολύ περισσότερο στον άντρα μου!Η πρόταση σου είναι καταπληκτική, θα το φτιάξω σίγουρα!!!
Φιλιά!

Foteini Thes said...

Πολύ ωραία ιδέα να μαριναριστεί και να περαστεί από σουσάμι ένα φιλέτο κοτόπουλου,που θεωρείται από πολλούς, άγευστο,νοσοκομειακό και κρέας διαίτης!
Εμφανισιακά όμορφο και παρουσιάζει ένα γευστικό ενδιαφέρον με όλα αυτά τα μπαχάρια του μαριναρίσματος.
Ειρήνη μου εξαιρετική ιδέα.Φιλιά πολλά,πολλά.

Vita said...

Πολύ ωραία συνταγή. Το πανάρισμα με σουσάμι δίνει πάντα ιδιαίτερη γεύση!

Tante Kiki said...

Αααααα! Ειρήνη μου έγραψες πάλι... πολύ ωραιο το κοτοπουλάκι σου! Η κρούστα με το σουσάμι είναι υπέροχη!!!
Καλό σου βράδυ!

Δημιουργία said...

Ωραίος τρόπος Ειρήνη μου να μαγειρευτεί το στήθος, και να μην είναι στεγνό ως συνήθως.

SpIrToKoYto said...

Ειρήνη μου,
κλόπυ πέιστ αβλεπί...
Και αν δεν με είχε ξεσηκώσει η δική σας η ξανθιά το πρωί με τα χόρτα - ζαλώθηκα μια σακουλάρα του βουνού που πρέπει να τα καθαρίσω αύριο με ψαράκια - θα το έκανα αύριο...
Τη Πέμπτη όμως δεν μου γλυτώνει...
φαίνεται απίθανο...
φιλιά πολλά πολλά σε όλες σας....-:))

Charalampidou Elpida said...

Φανταστικό πιάτο!!!!!Λαχταριστό και φαίνεται τόσο νόστιμο!!!!Φιλάκια!!!!

Sofia Sofeto said...

Καταπληκτική ιδέα! Λατρεύω το σουσάμι και το κοτόπουλο! Σύντομα θα το φτιάξω!!!!

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ said...

Καλησπέρα.Ευχαριστούμε για τυ συνταγή.Πρώτη φορά ακούω κοτόπουλο με σουσάμι. Μου αρέσει πολύ το κοτόπουλο

Neli said...

Εχω φάει άλλη μια φορά σε ταβέρνα,και μου άρεσε πολύ ,δεν ήξερα πως γίνεται ,τωρα θα το φτιάξω όπωσδήποτε ,καλό βράδυ,φιλιά.

Kamikaze said...

Καλημέρες πολλές ........ ενδιαφέρον συνταγή!χμμμμ για να βάλω την mother να το φτιάξει ........ :P

Marcela Gmd said...

Wow delicious!!! nice blog!! would you like to follow each other?
Besos, desde España, Marcela♥

Maria B. said...

Σουσαμένιο κοτόπουλο !!! πολύ γιαμ-γιαμ !!! μπραβο βρε Ειρηνάκι μου με τις ωραίες ιδέες σου !!! σίγουρα πεντανόστιμο και πολύ εμφανίσιμο !!!!! γεια στα χεράκια σου !!!


φιλια πολλά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...