Wednesday, 30 January 2013

Η στριφτόπιτα της Αντιγόνης

Είναι συγγραφέας, είναι ραδιοφωνική παραγωγός στο αγαπημένο μας spirtowebradio, είναι blogger!
Διαθέτει εξαιρετική άνεση λόγου και γραφής!
Μα πάνω απ’ όλα είναι φίλη μας αγαπημένη!
Είναι η δικιά μας Γιαγιά Αντιγόνη, το Αντιγονάκι μας, που σήμερα μοιράζεται μαζί μας (με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο) την συνταγή της για μια υπέροχη πίτα!
Για να δούμε τι μας λέει!
Η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά!
Ελαττώνοντας τα τελευταία 15 χρόνια το.. "δούλα" επιδόθηκα στην πονηριά της ...κυράς!
Και με την πάροδο των χρόνων, μου έμεινε μόνο η πονηριά!
Σαν οικογένεια, εκτός από την μακαρονάδα σε όλες τις εκδοχές, έχουμε και την "στριφτή σπανακόπιτα".
Κατά καιρούς καθαρίζω σπανάκι και το καταψύχω.
Ένα σακουλάκι περιέχει καθαρισμένο 1,5 κιλό.
Εκεί έχεις το κεφάλι σου ήσυχο! Βασικό υλικό!
Τον καιρό εκείνο τον παλιό, άνοιγα φύλλο που μου .. έσφιγγαν τα μπράτσα! Τέλος!!!
Βρήκα στον Σκλαβενίτη φύλλο βέργας! (Εδώ είναι η τσαχπινιά!)
Αγοράζω αρκετά πακέτα και τα αποθηκεύω στην κατάψυξη.
Τα υλικά που μένουν είναι:
1,5 κιλό σπανάκι
1 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα
άνηθος
5 πράσα στρουμπουλά
λίγα μυρώνια ... παπαρούνα
3/4 κιλού φέτα
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε φέτες λεπτές όλες τις φρέσκες πρασινάδες.
Στο σουρωτήρι στραγγίζει από τυχόντα νερά το σπανάκι.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε τις πρασινάδες με μπόλικο πιπέρι εκτός του άνηθου.
Στραγγίζουμε το σπανάκι και το προσθέτουμε.
Κλείνουμε με τσαχπινιά το μάτι ρίχνοντας τον άνηθο και τη φέτα χοντροτριμμένη.
Η γέμιση είναι έτοιμη!
Απλώνουμε στον πάγκο το φύλλο της βέργας και το χωρίζουμε σε ίσα κομμάτια.
Τα γεμίζουμε με το υλικό μας σε ευθεία ροδέλα.
Μετά τα στρίβουμε και το τοποθετούμε στο ταψί που έχουμε αλείψει με λάδι!
Η ζύμη έχει και αλεύρι για να τυλίγεται εύκολα!
Αλείφουμε με πινέλο λάδι ..ίσα να ποτίσει.
Σιγοψήνουμε στους 180 βαθμούς, για περίπου 45΄ κοιτάζοντας να ξανθίσει….....(είναι θέμα οξυζενέ).
Καλή όρεξη!!!
Αντιγόνη

27 comments:

Anonymous said...

http://www.e-radio.gr/player/player.asp?sID=62

gwgoyla said...

Οι δουλες και κυρες φτιαχνουν παντα νοστιμιες!!!
Μπραβο στην γιαγια Αντιγονη φαινεται εξαιρετικη η στριφτοπιτα και την ζηλεψα η γυναικα..να'ναι καλα..
Πολλες καλημερες και φιλια!!!

Foteini Thes said...

Οι στριφτόπιτες, αλλά και όλων των ειδών οι πίτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα των Ελλήνων-συμπεριλαμβανόμενης και της αφεντιάς μου-!
Το μυστικό κρύβεται στο απαλό τύλιγμα του φύλλου για να εγκλωβιστεί αέρας και να είναι αφράτο.Και αν κρίνω από την υπέροχη απεικόνιση της πραγματικότητας μέσω της φωτογραφίας ,τα κατάφερες πολύ καλά Αντιγόνη!!Η γέμιση πλούσια και πολυποίκιλη, θα δώσει την απαραίτητη νόστιμη νότα στο φύλλο και θα χαρίσει στιγμές ευφροσύνης στους λάτρεις της αγαπημένης πίτας.Συγχαρητήρια για την υπέροχη παρασκευή!Καλή σου μέρα και φιαλιά πολλα,πολλά!
ΥΓ.Ως εναλλακτική λύση στο φύλλο βέργας που βρήκες στον Σκλαβενίτη και που μάλλον εμείς στη βόρεια Ελλάδα δεν θα βρούμε,ποιά προτείνεις?

DIMI said...

Καλημέρα!!Η πίτα τής Γιαγιάς Αντιγόνης,είναι super!!Βάζω μυρώνια στίς πίτες μου,καί δίνουν μία ξεχωριστή γεύση!!Φιλάκια!!

Notoula said...

Τι καταπληκτική πίτα!!!
Η πληροφορία για το φύλλο πολύ χρήσιμη. Θα το ψάξω να το βρω.
Φιλιά

Maria B. said...

Καλημέρα Αντιγονίτσα μας !!! σου βγάζω το καπέλο !!!! το χρώμα της πιτας σου είναι υπέροχο το ιδιο μπορώ να φανταστώ ότι είναι και η γεύση της! οταν την ξαναφτιάξεις φώναξε να περάσω απο το σπίτι για να δω τι κάνεις !!! χιχιχιχι!!!!

καλή επιτυχία σε ότι κάνεις Αντιγονούλα μου, εμεις θα είμαστε πάντα μαζί σου γιατί το αξίζεις !!!!



σε φιλώ πολύ πολύ πολύ


Mani di fata said...

ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑ ΠΩΣ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΦΥΕΙΣ ΑΝΩ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ.ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΩ.ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥ Σ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ.ΦΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ.

Ξανθή said...

Καλά Αντιγόνη ότι κι αν κάνεις έχει μια ιδιαίτερη πινελιά!!!
Καλημέρα σε όλη την παρέα!!

ElenaG said...

ιιιιιιιιιιιιιι Βαγγελίστρα μου!!!!!
Ο Χριστός κι Απόστολος
έεεεελεος καλεεεεεε πάλι αυτή η φωτογραφία μπροστά μας!!!!
μας έχει στοιχειώσει λέμε!!!!
Παιδιά την ανεβάζει στο fb και τσακ μπαμ μαζεύει σχόλια και likes λες και μας έδειξε τι στο κόσμο!!!!!!!
Είναι μεγάλη δύναμη η τρελόγρια...είναι μια star!ΤΕΛΟΣ!

λοιπόν...έχετε διαβάσει το βιβλίο της Οι Αύγουστοι;ναί; μπράβο σας (εδώ δεν αστειευόμαστε γιατί το βιβλίο της είναι όλα τα λεφτά...η γραφή της μοναδική!ΤΕΛΟΣ!) Το βιβλίο μας πάει πίσω σε άλλες εποχές εκεί στο 60...μια πρωτοχρονιά που γινόντουσαν τρελες ετοιμασίες...E! αυτή φωτογραφία παίζει να είναι από τότε!!!!!! βγες και ομολόγα ρεεεεε!!!!!!!!!!

SpIrToKoYto said...

Ηρθα να διαμαρτυρηθώ εντόνως...Μα πολύ εντόνως λέμε...Μα πάρα πολύ εντόνως...!!!!!!!

Αντιγόνηηηηηηηηηηηηηηηη....αλλού τρως αλλού πίνεις αλλού πας και τη δίνεις τη στριφτόπιτα...???

Και καλά τη συνταγή...Αιντε κομμάτια να γίνει να τη δώσεις στο αδελφό μπλογκ της Καρδιάς ( μας )...
Ενα τόσο δα κομματάκι πιτούλα χάθηκε να στείλεις στη συνάδελφο παραγωγό...???
Που την ανεβάσανε πρωί πρωί και δεν θα χει μείνει φυλλαράκι τσακιστό...???...Σφαγή γίνεται στο Φάτσαμπουκ...
Αλλά θα σε φτιάξω εγώ...Κοντός ψαλμός την...Παρασκευή...!!!

φιλιά πολλά πολλά πολλά σε όλες σας...-:)))

ΕΛΕΝΑ said...

Elena G και Βιβή, νομίζω ότι ζηλεύετε που η Αντιγόνη έφερε κατά δω την στριφτόπιτά της χα χα χααα!

Ελενααααααααααα, έχω πέσει κάτω από τα γέλια!
Βρε προχθές την έφτιαξε την πίτα η Αντιγόνη, δεν είναι από την Πρωτοχρονιά του '60 χα χα χααα!
Ξέρει να φτιάχνει και παστίτσιο μου είπε επίσης!!

Αντιγονάκι μου είσαι μια star, που λέει και η Ελενα και η στριφτόπιτα σου, σούπερ!!!!
Φιλιά πολλά πολλά!

sundayspoon said...

Λαχταριστή, εύκολη στην παρασκευή και πολύ εμφανίσιμη! Όλα τα 'χει! Μπράβο χρυσοχέρα Αντιγόνη!

Γιαγιά Αντιγόνη said...

θα αρχίσω τον σχολιασμό από την κυρία που βγάζει χολή!!!

Ακου από '60 έχει την φωτογραφία!!!!
Τώρα θα βάλω το κέικ της "τρελής" και τα λέμε!!!!

Οσο για το "κουτάκι" να της θυμίσω πως έφαγε στο σπίτι μου, αλλά λόγω του ότι άρεσε στον αγαπημένο μου έκανε ένα ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ!!!!!!
Ειρωνικότατο κορίτσια μου!

Κοριτσάρες μου φιλιά!!!!!!

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ said...

Ωραίο!!Ευχαριστούμε και τις δυο και μπράβο για τη συνεργασία σας

Vasia b. said...

Αντιγόνη μου τέλεια η στριφτόπιτα!!!!
Η υπόδειξη του φύλλου μου άρεσε ιδιαίτερα και θα το τιμήσω όπως του αρμόζει!!!!!!!
Κυρά στην κουζίνα.... κυρά κι αρχόντισσα στην γραφή!!!!
Πολλά πολλά μπράβο και πολλά πολλά φιλιά!!!!!

SpIrToKoYto said...

Να ενημερώσω την αγαπητή συνπαραγωγό οτι το συγκεκριμμένο ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ...ήταν για τη στριφτόπιτα....
Σιγά μη το χαλάλιζα για τον σκορδόπιστο με τέτοια σπανακόπιτα δίπλα μου...!!!

Eri said...

Φανταστική πιτούλα, καλή αρχή γιαγιά Αντιγόνη!

ΕΛΕΝΗ said...

Αντιγόνη μου καλά έκανες και έφερες τη πιτούλα αλλά και τη συνταγή σου απο δω!Φαινεται εξαιρετική και πεντανόστιμη!Μπράβο!Ακόμη γελάω με την Elena G και το Spirtokoytaki χαχαχα είστε απίστευτες!!!
Φιλιά πολλά!!!

Ερμιόνη said...

Απλή, νόστιμη και μυρωδάτη πιτούλα!
Γεια στα χέρια της Αντιγόνης μας!
Φιλιά πολλά!

Ειρήνη Ε. said...

Αντιγόνη. "έγραψες" με την στριφτόπιτα αυτή ως κυρά!! Το δούλα δεν το θέλουμε!! Τις αγαπάμε τις πίτες οικογενειακώς. Ότι κάνεις εσύ με το σπανάκι, κάνω εγώ με την κίτρινη κολοκύθα. Την έχω "ετοιμοπόλεμη", ανά πάσα στιγμή. Καλοφάγωτη η πίτα.
Καλό βράδυ.

ΜΕΤΗ said...

Αχ Αντιγόνη τι μας έχεις κάνει σήμερα......τσακωθήκαμε.....μαλλιοτραβηχτήκαμε........τραβάγαμε την πίτα η μια απο εδώ η άλλη από εκεί......μέχρι και το ταψί στραβώσαμε από το τράβηγμα.....
Μπες λοιπόν στην κουζίνα και φτιάχνε πίτες , γιατί κάποιες κάποιες (ονόματα δεν λέμε, βλέπε fb) ούτε ψιχουλάκι δεν μας άφησαν.......!!!!

Φιλάκια πολλά πολλά!!!!!!!!!!!!!

simonmad said...

Το καλό με τη στριφτόπιτα είναι πως δεν είναι απαραίτητο να την κόψεις σε τρίγωνα κομμάτια, μπορείς απλώς να ξετυλίγεις... και να ξετυλίγεις... και να ξετυλίγεις... μέχρι να χορτάσεις ή μέχρι να τελειώσει! Κι έχεις φάει ΕΝΑ μόνο κομμάτι ;-)
Ευχαριστούμε την Αντιγόνη για τη λαχταριστή συνταγή!

donkey and the carrot said...

τέλεια!

KANTHAR0S said...

Έξοχη εμφάνιση. Προφανώς το ίδιο ισχύει και με την γεύση.

Το κακό με τον υπολογιστή είναι ότι μέσα από την οθόνη δεν περνάνε τα αρώματα και οι γεύσεις. Συμβιβαζόμαστε με την εικόνα.

Elena said...

Αυτό θα πει πίτα!!!
Η πίτα τής Γιαγιάς Αντιγόνης,είναι τόσο λαχταριστή....μμμμμμ....!!!! Καλό βράδυ!!!

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς! said...

Πεντανόστιμη και μυρωδάτη η πίτα της Γιαγιάς Αντιγόνης!!!!

Mary said...

ΣΛΟΥΟΥΟΥΟΥΡΠ! ΓΙΑΜΜΜΜΜΜΜΜ!
Μου αρέσουν πολύ οι πίτες και της Αντιγονίτσας μας είναι σκέτη πρόκληση!

Φιλιαααααααα!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...