Wednesday, 23 January 2013

Κοτόπουλο ψητό πικάντικο

Η αλήθεια είναι ότι το κοτόπουλο είναι από τα πιο δημοφιλή, οικονομικά και νόστιμα κρεατικά. Βολικό ως προς την χρήση του, ψήνεται σχετικά γρήγορα.
Αρκετές φορές μαρινάρω το κοτόπουλο σε διάφορες μαρινάδες, θέλοντας να του προσθέσω νοστιμιά, αλλά και να κρατήσω το κρεατάκι του μαλακό και ζουμερό. Όσο να πείτε, το ψήσιμο στο φούρνο το στεγνώνει, ειδικά το κομμάτι του στήθους που είναι από την φύση του πιο στεγνό.
Πριν καιρό είχα δει μια πρόταση του Jamie Oliver στην σειρά My Great Britain. Μου άρεσε πολύ, καθώς και εύκολη ήταν, αλλά και το κοτοπουλάκι έβγαινε σαν να ήταν της σούβλας. Το κοτόπουλο ψηνόταν ολόκληρο και όχι σε κομμάτια.
Αποφάσισα να το φτιάξω χρησιμοποιώντας τα μπαχαρικά που μας αρέσουν. Γλύψαμε και τα δάχτυλά μας!!
Η δε σάλτσα του επάνω στο κρεατάκι, αλλά και επάνω στον πουρέ με το οποίο το συνόδευσα, ποίημα! Λεμονάτη και πεντανόστιμη!! Πικάντικη, λίγο καυτερή, όσο χρειάζεται όμως.
Σύμφωνα με τις "δηλώσεις" της οικογένειας, η συνταγή αυτή μπήκε στις αγαπημένες.
Την επόμενη φορά που θα το ψήσω, θα το τυλίξω σε λαδόκολλα και μετά σε αλουμινόχαρτο. Θα ψηθεί με τα υγρά της μαρινάδας του, θα γίνει ακόμα πιο ζουμερό.
Βέβαια λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο θα αφαιρεθούν το τελευταίο τέταρτο του ψησίματος, για να ροδοψηθεί το κοτοπουλάκι.
Εσείς, αν προτιμήσετε την συνταγή μας για το κοτοπουλάκι σας, δοκιμάστε αν θέλετε να το ψήσετε τυλιγμένο.
Πάμε να το μαγειρέψουμε!
Θα χρειαστούμε:
1 κοτόπουλο 1,5 κιλό περίπου
1 λεμόνι ολόκληρο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
Για την μαρινάδα
μισό κουταλάκι κόλιαντρο σε σκόνη
μισό κουταλάκι κύμινο τριμμένο
1 πιπεράκι πεπεροντσίνο ή 1/4 κουταλάκι μπούκοβο τριμμένο
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
μισό κουταλάκι σουμάκι
1/8 κουταλάκι κανέλα
3 φύλλα φασκόμηλο ψιλοκομμένα
4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουταλιές γιαούρτι
1 κουταλιά μουστάρδα
χυμό από μέτριο λεμόνι
1 κύβο ζωμό κότας, ψυγείου
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ζάχαρη καστανή
αλάτι
Για το ψήσιμο
1 φλιτζάνι νερό
ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στην πράξη:
Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα το ολόκληρο λεμόνι, να βράσει για είκοσι λεπτά. Το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε και καθαρίζουμε το κοτόπουλο. Αφαιρούμε όσο λίπος μπορούμε.
Προσεκτικά με το χέρι μας σηκώνουμε και χωρίζουμε το δέρμα από το κρέας στο σημείο του στήθους, της πλάτης και στα μπούτια. Προσέχουμε να μην σκίσουμε το δέρμα.
Κόβουμε το σκόρδο σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Κάνουμε βαθιές χαρακιές με μαχαίρι στο κρέας του στήθους και στα μπούτια, και βάζουμε μέσα τα κομμάτια του σκόρδου.
Αλατίζουμε ελαφρά το κοτόπουλο, μέσα και κάτω από το δέρμα.
Το βάζουμε σε ταψάκι ψησίματος.
Κόβουμε το πεπεροντσίνο σε μικρά κομματάκια. Αντί για το πεπεροντσίνο, αν δεν έχουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπούκοβο τριμμένο ή λίγο κόκκινο, καυτερό πιπέρι. Αν κάποια από τα μπαχαρικά τα διαθέτετε ολόκληρα, όπως πχ. το κόλιαντρο, το κύμινο, χτυπήστε τα στο γουδί μαζί με το πεπεροντσίνο ή το μπούκοβο. Τα αρώματα των μπαχαρικών διατηρούνται καλύτερα όταν παραμένουν ολόκληρα ως την στιγμή θα τα χρησιμοποιήσουμε για τις παρασκευές μας. Τα μπαχαρικά σε σκόνη είναι πιο βολικά βέβαια, αλλά χάνουν πιο γρήγορα το άρωμά τους.
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενοποιηθούν και να διαλυθεί ο κύβος ζωμού κότας.
Αλείφουμε με το μείγμα αυτό το κοτόπουλο μέσα-έξω και κάτω από το δέρμα, το οποίο ήδη έχουμε διαχωρίσει από το κρέας, κυρίως για αυτόν το λόγο. Για να μπορέσουμε δηλαδή να αλείψουμε την μαρινάδα παντού, στο στήθος, στα μπούτια, στην πλάτη και να νοστιμίσουμε το κοτόπουλο. Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την μαρινάδα.
Κάνουμε μερικές πιρουνιές στο βρασμένο ολόκληρο λεμόνι. Στύβουμε λίγο από τον χυμό του στην κοιλιά του κοτόπουλου. Βάζουμε και το λεμόνι, όπως είναι ολόκληρο και αυτό μέσα στην κοιλιά του πουλερικού.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο το κοτόπουλο και με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Στο σημείο αυτό, αν θέλουμε, τυλίγουμε το κοτόπουλο σε λαδόκολλα, που πρώτα θα την βρέξουμε καλά και μετά τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο.
Ρίχνουμε μέσα στο ταψάκι το μισό φλιτζάνι νερό, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν δεν το έχουμε τυλίξει και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220-240 βαθ. Κελσίου.
Ψήνουμε για περίπου 1,5 ώρα. Το τελευταίο τέταρτο του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ή την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, αν έχουμε τυλίξει το κοτόπουλό μας. Αφήνουμε το φαγητό μας να ροδοκοκκινίσει.
Χρειάστηκε να προσθέσω σταδιακά και το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι νερό. Γι' αυτό καλό είναι να παρακολουθούμε το φαγητό μας και να προσθέτουμε λίγο νερό, όταν χρειάζεται. Στο τέλος, πρέπει να μείνει με την σάλτσα του.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρουμε, με ότι γαρνιτούρα μας αρέσει.
Συνοδεύεται ωραιότατα και με την σαλάτα coleslaw που μας έφτιαξε χθες η Ελενα.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ένα φλιτζάνι λευκό ή ροζέ κρασί στο ταψί που έχει μείνει η σάλτσα και να τη βράσουμε μαζί με 2 κουταλάκια κορν φλάουρ, ως να δέσει. Την περνάμε από σουρωτήρι, για να μην έχει κομματάκια από το φαγητό και την σερβίρουμε σε σαλτσιέρα, δίπλα στο κοτόπουλο.
Καλή μας όρεξη!!
Ειρήνη Ε.

26 comments:

mm_skg said...

Καλημερα!
Τι νοστιμο ροδοψημενο κοτοπουλακι! Υπεροχο φαινεται!

κορδονέτο said...

Λαχταριστή συνταγή! Μου άνοιξες την όρεξη. Καλή σου μέρα!

Lila Xagorari said...

Αν πω σντουμπ!! θα καταλάβετε οτι έπεσα κάτω από το σοκ βλέποντας την εικόνα???? Να είσαι καλά Ειρήνη με τις νοστιμιές σου!!!

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ said...

Ωραίο φαγητό..Μιαμ,μιαμ,νοστιμιές !!

Roula T. said...

Υπέροχο και καλοψημένο!!!
Να τσιμπήσω μια πετσούλα????
Φιλάκιαα

sundayspoon said...

Με τόσο ωραία μαρινάδα πώς να μην ψηθεί τέλεια το κοτοπουλάκι; Και τώρα εμάς μας τρέχουν τα σάλια!

SPYRIDOULA said...

Φαίνετε καταπληκτικό!Πολύ νόστιμο και ροδοψημένο!Φιλάκια πολλά!

cinemarion said...

Πάρα πολύ ωραίο πιάτο!!! Θα το δοκιμάσω οποωσδήποτε! Πρέπει να είναι πάρα πολύ γευστικό!!!:)

Μαριλένα said...

φαίνεται λαχταριστό!! το κοτόπουλος ειναι το μονο είδος κρέατος που τρώω, οπότε καταλαβαίνεις την αδυναμία μου :) :)

καλησπέρα Ειρήνη!!

niki nikoula said...

Πολύ λαχταριστό!!

Notoula said...

Τι μαρινάδα είναι αυτή!!!
Με τόσα υλικά θα κάνει το κοτόπουλο πολύ νόστιμο!!!
Θα την δοκιμάσω γιατί το κοτοπουλάκι το συμπαθούμε πολύ οικογενειακώς.
Φιλάκια Ειρήνη μου

Vasia b. said...

Εξαιρετική η μαρινάδα σου Ειρήνη μου!!!!
Πρέπει να δίνει πολύ πλούσια και πικάντικη γεύση στο άνοστο γενικά κρέας του κοτόπουλου!!!!
Δελεαστικότατη πρόταση!!!!
Φιλιά!!!!

eleni said...

Ειρήνη,τα κοτοπουλάκια έχουν την τιμητική τους τελευταίως,άλλωστε είναι τόσο νόστιμα και υγιεινά.
Να και μια άλλη ιδέα,που θα πάρει τη σειρά της μετά το κοτόπουλο της Έλενας.
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου τι να κάνω που έχουν κολλήσει τα ματάκια μου στις φωτός σου και δεν λένε να ξεκολλήσουν??
Μα τι υπέροχο ροδοψημένο κοτοπουλάκι είναι αυτό???
Η δε μαρινάδα όλα τα λεφτά, θα του προσδίδει απίστευτη γεύση και νοστιμιά!
Γεια στα χεράκια σου!
Φιλάκια!

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς! said...

Γιαμ γιαμ πεντανόστιμο και ξεροψημένο!!!! Μόνο που βλέπεις την φωτογραφία θελεις να το φας!!!

Δημιουργία said...

Με τόσα μυρωδικά το κοτόπουλο θα γίνετε νοστιμότατο.Πάντως Ειρήνη τυλιγμένο στη λαδόκολλα κρατάει τα αρώματα πολύ καλύτερα από το να ψηθεί ανοικτό.

Ειρήνη said...

και ψητο και πικαντικο ε τοτε εγινε αγαπημενο!

DIMI said...

Καλησπέρα Ειρήνη!Υπέροχο και καλοψημένο!!Εξαιρετική η μαρινάδα σου!!Μού αρέση πολύ αυτή η συνταγή!Καλό βράδυ!!

Ερμιόνη said...

Αυτή η μαρινάδα είναι απίθανη! Οπότε και το κοτόπουλο θα είναι πάρα πολύ γευστικό! Τον Jamie τον εμπιστευόμαστε άλλωστε! Και μου αρέσει και ο συνδυασμός με τη σαλάτα της Έλενας!
Φιλιά πολλά!

Helen Gr said...

Φαίνεται πολύ καλοφτιαγμένο, Ειρήνη μου, λουκούμι! Και πόσα μπαχαρικά έβαλες! Σίγουρα θα το δοκιμάσω, κρατώ τη συνταγή.
Μου θυμίζει λίγο Ινδικό κοτόπουλο, εκτός από το σούμακ που είναι Αραβικό μπαχαρικό. Εδώ πάντως δεν το βάζουν στο κοτόπουλο.
Φιλάκια πολλά.

ΕΛΕΝΗ said...

Ειρήνη μου τι καταπληκτικό κοτοπουλάκι είναι αυτό!Η μαρινάδα του με εντυπωσίασε πολύ!!!Όσο για τις φωτογραφίες τι να πω, ξελιγώθηκα!!!
Φιλιά!

αχτίδα said...

Νομίζω οτι το έχω δηλώσει άπειρες φορές..λατρεύω το κοτόπουλο όπως και να μου το κάνεις..κρύο ή ζεστό , λεμονάτο ή με σάλτσα..δεν βάζω δίπλα του το καλύτερο κρ'έας!!Με λίγωσες βραδιάτικα..

lila georgiou said...

τι να πω?καλυτερα κ απαυτα που πουλανε εξω σε ψησταριες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ξελιγωθηκα!

Tante Kiki said...

Τί να πω Ειρήνη μου... υπέροχη συνταγή για κοτόπουλο!!! Όλο άρωμα και γεύση!!! Πλούσια γεύση!!!
Γεια στα χέρια σου!

Εύα Ζαρίφη said...

Ωραίο το κοτοπολάκι σου Ειρήνη...λαχταριστό και θεωρώ και πεντανόστιμο...Η φωτογραφία άπαιχτη....

kiki said...

Ωραία η πρότασή σου Ειρήνη. Μου αρέσουν τα πικάντικα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...