Monday 4 March 2013

Λικέρ περγαμόντο


Κάθε χρόνο θα φτιάξω οπωσδήποτε περγαμόντο ρολέ.
Το ξύσμα που μένει από τα περγαμόντα, δεν το πετώ.
Ένα μέρος του το φυλάω σε σακουλάκια, για διάφορες παρασκευές. Κλεισμένα πάντα μέσα σε κουτί, όχι για να μην πάρει μυρωδιά από τα άλλα τρόφιμα της κατάψυξης, αλλά για να μην μυρίσουν εκείνα από το έντονο άρωμά του.
Την περισσότερη ποσότητα όμως από το ξύσμα των φρούτων αυτών, την χρησιμοποιώ για να φτιάξω το πιο ωραίο, το πιο αρωματικό λικέρ. Το λικέρ περγαμόντο!!!
Ένα λικέρ που έχω πάντα στο σπίτι, τοποθετημένο σε ωραία διαφανή γυάλινη καράφα, που αναδεικνύει το κιτρινωπό χρώμα του.
Το καλοκαίρι το σερβίρω με παγάκια και είναι πολύ δροσιστικό. Είναι επίσης χωνευτικό και αφήνει ωραίο άρωμα στο στόμα μας. Ιδανικό δηλαδή για να κλείσει ένα γεύμα.
Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε το δικό σας γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, κρατήστε το ξύσμα και φτιάξτε το λικέρ περγαμόντο, για να το απολαμβάνετε εσείς και οι επισκέπτες σας όλο τον χρόνο.

Χρειαζόμαστε:
το ξύσμα από 2 κιλά περγαμόντο
1 λίτρο οινόπνευμα ποτοποιίας ή βότκα
500 γρ. ζάχαρη
350 γρ. νερό
ένα μεγάλο γυάλινο βάζο, που κλείνει πολύ καλά
άλλο ένα μεγάλο γυάλινο βάζο
φίλτρα καφέ για το φιλτράρισμα
Στην πράξη:
Παίρνουμε το ξύσμα από τα περγαμόντα και το βάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο μαζί με το αλκοόλ που θα επιλέξουμε.
Φέτος αντί για βότκα που χρησιμοποιώ συνήθως, πειραματίζομαι με τζιν, το οποίο είχε ξεμείνει για πολλά χρόνια στο ντουλάπι αχρησιμοποίητο. Θα δούμε το αποτέλεσμα.
Φυλάμε το γυάλινο βάζο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για πενήντα ημέρες. Και λίγο παραπάνω να μείνει, δεν μας πειράζει. Θυμόμαστε όμως να το ανακινούμε πότε πότε.

Όταν πρόκειται να φτιάξουμε το λικέρ μας, θα φτιάξουμε πρώτα το σιρόπι, γιατί θα πρέπει να κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Δεν προσθέτουμε ποτέ το σιρόπι ζεστό ή έστω και χλιαρό στο αλκοόλ, γιατί θα εξατμιστεί μέρος του αλκοόλ και θα χάσει σε βαθμούς και δύναμη.
Βάζουμε την ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολίτσα, επάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει την πρώτη βράση, χαμηλώνουμε και βράζουμε για τρία λεπτά.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφού σταματήσει ο βρασμός, αφαιρούμε τυχόν αφρό που έχει σχηματιστεί.
Σκεπάζουμε την κατσαρολίτσα και την αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει εντελώς το σιρόπι.
Παίρνουμε ένα μεγαλούτσικο χωνί και το βάζουμε επάνω στο δεύτερο γυάλινο βάζο.
Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο, καθαρό σουρωτήρι με ψιλές τρύπες, κατά προτίμηση πλαστικό ή ανοξείδωτο, σουρώνουμε προσεκτικά το ξύσμα, αφήνοντας το αλκοόλ να πέσει στο βάζο.
Αφήνουμε να στραγγίξει καλά, όλο το αλκοόλ, χωρίς να πιέζουμε το ξύσμα του περγαμόντου.
Επειδή αυτό μπορεί να πάρει αρκετή ώρα, καλύτερα είναι να καλύψουμε καλά το σουρωτήρι με πλαστική μεμβράνη, για να μην εξατμίζεται το αλκοόλ.
Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε το βάζο που είχαμε αρχικά το ξύσμα με το αλκοόλ.
Βάζουμε μέσα στο βάζο αυτό το κρύο σιρόπι.
Όταν στραγγίσει εντελώς το αλκοόλ στο άλλο βάζο, πετάμε το ξύσμα.
Βάζουμε το χωνί πάνω στο γυάλινο βάζο με το σιρόπι. Μέσα στο χωνί τοποθετούμε ένα χάρτινο φίλτρο του καφέ. Αδειάζουμε σιγά σιγά το αλκοόλ στο χάρτινο φίλτρο.
Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει κάποια ώρα. Αν δείτε κάποια στιγμή ότι δεν στραγγίζει πια το φίλτρο, αλλάξτε το προσεκτικά για να μην χάσετε το υγρό που έχει το πρώτο φίλτρο.
Όταν τελειώσει το φιλτράρισμα, δοκιμάζουμε την γλυκύτητα του λικέρ μας. Αν το θέλουμε πιο γλυκό, φτιάχνουμε ακόμα λίγο σιρόπι και αφού κρυώσει εντελώς, το προσθέτουμε στο υπόλοιπο λικέρ.
Κλείνουμε καλά το βάζο και το αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό σημείο για μια εβδομάδα.
Το φιλτράρουμε άλλη μια φορά.
Τοποθετούμε το λικέρ μας σε μια ωραία γυάλινη καράφα.
Έτοιμο να το απολαύσουμε!
Καλή επιτυχία, καλόπιοτο, καλή σας εβδομάδα!!
Ειρήνη Ε.

24 comments:

Niki said...

Τι ωραίο χρώμα!!Γεια στα χέρια σου,μοναδικό το άρωμα του περγαμόντου!!

Chrisi said...

Ωραίο χρώμα και θα έχει και σίγουρα ωραίο άρωμα και γεύση,προτότυπο μου φάνηκε ,εγώ μονο γλυκό του ξουταλιού ήξερα το περγαμόντο,καλή εβδομάδα ,φιλιά.

mia maria said...

Πολύ ωραίο χρώμα δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ!
Καλή εβδομάδα κοριτσάκια:)

Vasia b. said...

Το περγαμόντο είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού γιατί λατρεύω το άρωμα του!!!!
Φαντάζομαι πόσο όμορφο άρωμα και γεύση θα έχει και το λικέρ που μας κερνάς σήμερα Ειρήνη μου!!!
Καλή εβδομάδα εύχομαι!!!!!

Tante Kiki said...

Καταπληκτικό Ειρήνη μου...πάω για περγαμόντα!!! Φαντάζομαι άρωμα αλλά και λεπτότητα γεύσης! Υπέροχο είναι!!!
Καλή σου εβδομάδα!

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Κανόνισε Ειρήνη μου, να γίνομαι ντίρλα! Μου αρέσει αυτό το άρωμα!!!

Φιλιά σε όλα τα κορίτσια μου!

syros2js said...

Τί υπέροχο άρωμα που θα έχει!!!
Άντε... 'γεια μας!!!
Καλημέρα!!!
Καλή εβδομάδα!!!

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη!!Φαντάζομαι τί υπέροχη γεύση καί μυρωδιά πού θά έχη!!Πολύ ωραίο χρώμα!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

sundayspoon said...

Πολύ αρωματικό λικεράκι! Μου αρέσει και το χρώμα του πολύ!
Γεια στα χέρια σου, Ειρήνη!

SPYRIDOULA said...

Τι ωραίο λικέρ!!!Και με υπέροχο χρώμα!!!Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!!!

SpIrToKoYto said...

Καλημέρα καλονοικοκυράδες...-:))
Τί ωραίο λικεράκι είναι αυτό Ειρηνάκι μου...??
Γειά στα χέρια σου...
Ακολουθείς επάξια τη παράδοση των Συνταγών με τα υπέροχα λικέρ...
φιλιά και καλή εβδομάδα σε όλες σας...-:)))

eleni said...

Eιρήνη,δεν έχω δοκιμάσει,αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι μυρωδάτο,σαν το φανταστικό γλυκό!
Νεράντζι και περγαμόντο από τα αγαπημένα μου γλυκά κουταλιού.
Φιλιά-καλά εβδομάδα!

mari beika said...

Πολύ καλό λικέρ με όμορφα αρώματα και γεύση!!
Φιλιά.

Ερμιόνη said...

Τρελαίνομαι για σπιτικά λικεράκια!
Το συγκεκριμένο έχει υπέροχο πεντακάθαρο χρώμα και φαντάζομαι ότι θα σκίζει και από γεύση!
Πολλά φιλιά Ειρηνάκι!

Eleni said...

Ειρήνη μου φανταστικό χρώμα!Φαντάζομαι το υπέροχο άρωμα αλλά και τη γεύση αυτού του λικέρ!Μπράβο, γεια στα χέρια σου!!!
πολλά φιλιά!

Rena said...

Στην υγειά σας κορίτσια!!!
Φιλάκια!!!

ΕΛΕΝΑ said...

E τώρα που το είδα, ανυπομονώ να μου δώσεις το ξύσμα που μου ταξες, να το φτιάξω κι εγώ!!
Μπορώ να φανταστώ το υπέροχο άρωμά του Ειρηνάκι μου!
Πολλά φιλιά, καλή βδομάδα!

Lila Xagorari said...

Ειρήνη μου έχω ξύσμα στην κατάψυξη και θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε. Αν μου επιτρέπεις να σου πω οτι το τζιν στα λικέρ δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, ίσα ίσα που μπορώ να σου πω οτι γίνονται φανταστικά, έχω φτιάξει λικέρ φράουλας με τζιν αλλά και λικέρ μούρου!

Pepi said...

Το λατρεύω το περγαμόντο !!! Υπέροχο άρωμα, εκπληκτικά πλούσια γεύση!
Να'σαι καλά, Ειρήνη, φιλιά και καλή εβδομάδα!

Δημιουργία said...

Το αγαπάω πολύ το άρωμα του περγαμόντου και το λικέρ πρέπει να είναι φανταστικό.Καλόπιοτο Ειρήνη μου και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξει.

Helen Gr said...

Το πόσο θα ήθελα ένα ποτηράκι από το αρωματικότατο αυτό λικεράκι, Ειρήνη μου, δε λέγεται!
Αλλά πού τέτοια τύχη εδώ πέρα!
Καλή σου μέρα.
Φιλάκια.

Maria B. said...

Εχω και εγώ ξύσμα στη κατάψυξη !!!!με βλέπω να φτιάχνω το λικεράκι μου λίαν συντόμως!!!!!!!! Έυχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή !!!


φιλια πολλά Ρηνάκι μου

ΜΕΤΗ said...

Πολύ αρωματικό το λικεράκι σου Ειρήνη μου και με υπέροχο χρώμα!!!!
Φιλάκια!!!!

Μarion, said...

Φανταστικο χρώμα έχει το λικέρ σου Ειρήνη μου.
Και το περγαμόντο έχει απίστευτο άρωμα φαντάζομαι θα εχει περασει και στο λικέρ.
Στην υγεια σου :)

Φιλιά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...