Thursday, 10 July 2014
Κέικ με κερασάκια και καρύδα
Τα κέικς είναι από τα γλυκά που προσωπικά θεωρώ ότι είναι από τα πιο "καλόβολα". Εύκολα στην παρασκευή τους, φτιάχνονται με άπειρες γεύσεις και συνδυασμούς.
Συνήθως τα τιμούν αν όχι όλοι, οι περισσότεροι σε μια οικογένεια.
Με το πρωινό ή απογευματινό ρόφημα, στην εργασία, στο σχολείο, μια μερίδα καλοφτιαγμένο σπιτικό κέικ είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να μας κρατήσει ως την ώρα του φαγητού.
Ένα πλούσιο και νόστιμο κέικ σας έχουμε σήμερα.
Κερασάκια γλασέ συνδυάζονται με αρωματική καρύδα και γευστική κρέμα τυριού.
Στο τέλος σιροπιάζεται με σιρόπι από σπιτικό γλυκό πετροκέρασο, δίνοντάς μας ένα υπέροχο κέικ!
Ας μην καθυστερούμε όμως με τα λόγια!! Αμ' έπος αμ' έργον, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών!!
Τα υλικά μας:
Για το κέικ
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
ελάχιστο αλάτι
175 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο λιωμένη
175 γρ. ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
160 γρ. cream cheese
110 γρ. κερασάκια γλασέ ολόκληρα
80 γρ. τριμμένη καρύδα
Για το σιρόπι
200 ml. σιρόπι από γλυκό πετροκέρασο
100 ml. νερό
Στην πράξη:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175 βαθμούς Κελσίου, βάζοντας την σχάρα του στην μεσαία θέση.
Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα με διαστάσεις 25εκ. χ Υ 8εκ. χ ΠΛ. 7,5 εκ. περίπου. Την αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε σε μια κατσαρολίτσα την μαργαρίνη με βούτυρο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, αλλά όχι να στερεοποιηθεί.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι που φουσκώνει μαζί με το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι.
Ρίχνουμε στο μείγμα του αλευριού τα κερασάκια γλασέ ολόκληρα καθώς και την καρύδα. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, φροντίζοντας τα κερασάκια μας να καλυφθούν καλά γύρω γύρω με αλεύρι και η καρύδα να ενσωματωθεί στο μείγμα του αλευριού.
Σε ευρύχωρο μπολ ή στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη και το cream cheese. Χτυπάμε για 5 λεπτά να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε και την βανίλια. Σταματάμε το μίξερ.
Με ένα μεγάλο κουτάλι ή σπάτουλα, προσθέτουμε εναλλάξ στο μείγμα την λιωμένη αλλά κρύα μαργαρίνη και το μείγμα του αλευριού. Η διαδικασία αυτή είναι καλύτερα να γίνει σε 2-3 δόσεις, ώστε τα υλικά μας να αναμειχθούν σωστά.
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στην φόρμα που έχουμε προετοιμάσει.
Βάζουμε την φόρμα με το μείγμα του κέικ στον ήδη προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για μία ώρα περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας. Ή αν βυθίσουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του γλυκού αυτή να βγαίνει καθαρή. Αν δούμε ότι το κέικ παίρνει γρήγορα χρώμα και αφού έχει περάσει ήδη μισή ώρα από την στιγμή που μπήκε στον φούρνο, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Στο μεταξύ και όσο ψήνεται το κέικ μας, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρολίτσα βάζουμε το σιρόπι από γλυκό πετροκέρασο και το νερό. Βάζουμε την κατσαρολίτσα σε μέτρια φωτιά. Από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός μετράμε 10 λεπτά και κατόπιν αποσύρουμε το σιρόπι μας από την φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Αφού ψηθεί το κέικ το βγάζουμε από τον φούρνο. Το αφήνουμε μέσα στην φόρμα και βάζουμε την φόρμα πάνω σε σχάρα για κέικς ή μπισκότα. Αφήνουμε το κέικ να χλιάνει και αυτό.
Κατόπιν σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά με το σιρόπι κρύο και το κέικ μας τουλάχιστον χλιαρό. Αφήνουμε το κέικ μέσα στην φόρμα για να απορροφηθεί το σιρόπι.
Για να βοηθήσουμε το σιρόπι να εισχωρήσει καλύτερα μέσα στο κέικ τρυπάμε το κέικ εδώ και εκεί με μια οδοντογλυφίδα.
Με αυτήν την δόση σιροπιού το κέικ σιροπιάζεται καλά. Αν μας αρέσει όμως το κέικ μας περισσότερο σιροπιασμένο, το σιροπιάζουμε με μισό φλιτζάνι τσαγιού σιρόπι επιπλέον.
Αφού σιροπιαστεί το κέικ, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Γαρνίρουμε όπως μας αρέσει και κατόπιν σερβίρουμε.
Μπορούμε να φτιάξουμε το κέικ όποτε θελήσουμε και να το γαρνίρουμε με φρούτα της εποχής. Εγώ το έφτιαξα εποχή που τα κεράσια ήταν άφθονα και το γαρνίρισα με αυτά. Του ταιριάζουν πολύ καθώς και οι φράουλες που δίνουν ωραίο χρώμα.
Καλή επιτυχία!!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
15 comments:
Καλημέρα σου Ειρήνη μου... τέλειο το κέικ σου!!! Έχεις δίκιο τα κέικς είναι πολύ καλόβολα από κάθε άποψη και το δικό σου είναι υπερπαραγωγή σε εμφάνιση και νοστιμιά!!!
Καλή συνέχεια!!:)
Καλημέρα! Όντως τα κέικ μπορούν να είναι από ένα απλό σνακ μέχρι μια φαντασμαγορική τούρτα! Έχω αδυναμία στα κεράσια και είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψω αυτό το κέικ! Αναρωτιέμαι κατά πόσο θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τα κεράσια γλασέ με φρέσκα, τώρα που είναι και στην εποχή τους!
εγώ πιο πολύ από το κέικ ζήλεψα το σερβίρισμα και μαλιστα τα φλυτζάνια!
Ειρηνάκι μου αυτό δεν είναι κέικ, είναι υπερπαραγωγή!
Και σιροπιαστό, και με αγαπημένες γεύσεις συνδυασμένες υπέροχα!!
Γεια στα χεράκια σου!
Φιλάκια!
Τι όμορφο κέικ είναι αυτό! Πόσο προσεγμένο και καλό σερβιρισμένο? Πόσο θα ήθελα ένα κομμάτι τέτοιο από τα χεράκια σου! Καλή συνέχεια Ειρήνη μου!
Ειρήνη μου το κεκάκι σου είναι φανταστικό, υπέροχη παρουσίαση και με τέλειες γεύσεις!!!
Φιλάκια πολλά!!!!
Αν το έλεγαν οι αρχαίοι ημών,ποιά είμαι εγώ που θα το αμφισβητήσω Ειρηνάκι μου....
Υπερπαραγωγή λέμε...!!!
Φιλιά πολλά πολλά σε όλες σας...♥
Κέικ πλούσιο σε γεύση και άψογο σε εμφάνιση μας ετοίμασες Ειρηνάκι!
Πολύ μου αρέσει η γέμιση με το τυρί κρέμα, την καρύδα και τα κερασάκια! Έχει μια νότα έντονα καλοκαιρινή!
Και το σιρόπι το κάνει ακόμα πιο φανταστικό!
Τα φιλιά μου!
Ειρήνη μου τό γλυκάκι σου υπερπαραγωγή!!Σιροπιαστό καί μέ αγαπημένες γεύσεις!!Τέλεια καί η παρουσίασή σου!!!Καλό βράδυ!Φιλάκια!
Συμφωνώ ότι τα cakes είναι καλόβολα και πως το δικό σου είναι και καλοφάγωτο!
Κέικ το λες αυτό Ειρηνάκι μου;
Υπέροχη εικόνα, τα ματάκια μου βγάζουν σπίθες λέμε!!!
Σε φιλώ γειτονάκι μου!
Καλημέρα Ρηνακι μου με το κεικ υπερπαραγωγή !!!!!!
Εαν δεν έχουμε σιροπι απο πετροκέρασο τι κάνουμε ? Μπορούμε να φτιάξουμε σιρόπι 2-2 και να ρίξουμε λίγο λικέρ κεράσι/βυσσινο ή να ρίξουμε λίγο βυσσινάδα στο σιρόπι ??
ρωτάω γιατί σιγά μη περισσεύει στο σπίτι μας σιρόπι απο το πετροκέρασο, μια που το φτιάχνουμε το γλυκό και μια που το εξαφανίζουμε !!!! χιχιχι
φιλιά πολλά πολλά
Σας ευχαριστούμε πολύ για τα ωραία σας σχόλια στην σημερινή μας συνταγή.
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο.
Μυρωδία, μπορείς να αντικαταστήσεις τα κερασάκια γλασέ με φρέσκα κεράσια. Αφού τα καθαρίσεις από τα κουκούτσια θα τα κόψεις στα δύο, γιατί συνήθως τα φρέσκα κεράσια είναι πιο μεγάλα ως και αρκετά μεγαλύτερα από τα γλασέ, οπότε κινδυνεύουν να "καθήσουν" στο κάτω μέρος του κέικ. Θα τα αφήσεις να στραγγίσουν καλά σε απορροφητικό χαρτί και μετά θα τα ανακατέψεις στο μείγμα του αλευριού.
Καλή επιτυχία.
Μαράκι και σε εμάς δεν περισσεύει συνήθως σιρόπι από πετροκέρασο. Εκτός από τα γλυκά το τσακίζουμε και επάνω στα παγωτά! Σιροπάκι μπορείς να φτιάξεις αλλά εγώ δεν θα έβαζα βυσσινάδα ή σκουρόχρωμο λικέρ, γιατί θα χαλάσει το χρώμα του κέικ μας.
Και αφού μιλάμε για κεράσια, έφτιαξα πετροκέρασο και κεράσι γλυκό με την συνταγή σου και γίνονται ανάρπαστα! Δεν νομίζω να τα βρει ο χειμώνας γιατί θα τα έχουμε εξαφανίσει! Χαχαχά!!
Καλό Σαββατοκύριακο.
Post a Comment