Saturday 18 October 2014

Μηλόπιτα τριφτή


Εδώ και αρκετό καιρό, η κόρη μου, μου ζητούσε να της φτιάξω μηλόπιτα με τρίμμα ζύμης στην επιφάνειά της. Ένα γλυκό γνωστό και αγαπητό σε πολλούς.
Αρκετοί μάλιστα συνηθίζουν να την σερβίρουν με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Έχω δοκιμάσει αρκετές εκδοχές αυτής της συνταγής. Βασικός παράγοντας επιτυχίας της γλυκιάς αυτής τάρτας, είναι, αυτά τα τρίμματα να είναι τριφτά, τραγανά και ροδοψημένα. Έχει τύχει να μου σερβίρουν αυτή την μηλόπιτα με την επιφάνειά της να έχει μαλακώσει ή να μην ήταν καλά ψημένη. Η διαφορά στην γεύση ήταν μεγάλη.
Έκανα λοιπόν το χατίρι της μικρής και σήμερα θα σας δείξω την δική μου εκδοχή για αυτό το γλυκάκι.
Συνήθως η γέμιση προστίθεται άψητη επάνω στην ζύμη της βάσης. Εγώ όμως προτίμησα να την καραμελώσω ελαφρά σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Έτσι απέκτησε μια καταπληκτική καραμελένια γεύση.
Ήταν μια από τις πιο ωραίες μηλόπιτες που έχουμε δοκιμάσει! Μοσχομύριζε καραμελωμένα μήλα και ωραία μπαχαρικά! Θα την ξαναφτιάξω σύντομα, μιας και τα μήλα είναι τώρα άφθονα στην αγορά.
Πάμε να σας πω πως θα την φτιάξουμε.

Χρειαζόμαστε:
Για την βάση
260 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. μαργαρίνη ή μαργαρίνη με βούτυρο
185 γρ. ζάχαρη
2 κρόκους
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Για την γέμιση
1100 γρ. μήλα ακαθάριστα
80 γρ. καστανή ζάχαρη
50 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο αγελάδος
60 γρ. ξανθές σταφίδες
30 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
μισό κουταλάκι κανέλα τριμμένη
μισό κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Για το τρίμμα ζύμης
150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
125 γρ. βούτυρο αγελάδος
65 γρ. ζάχαρη απλή
1/4 κουταλάκι κανέλα
ελάχιστο αλάτι
Στην πράξη: 
Βουτυρώνουμε μια φόρμα για τάρτες με διάμετρο 26εκ. και την αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε την ζύμη για την βάση.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι. Την αφήνουμε λίγο στην άκρη, να πέσει η θερμοκρασία της. Κατόπιν την προσθέτουμε στο αλεύρι, μαζί με τους κρόκους, το άρωμα βανίλιας και την ζάχαρη.
Ζυμώνουμε ως να επιτύχουμε μια ομοιογενή ζύμη, σχετικά μαλακή.
Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο. Την απλώνουμε στην ταρτιέρα, φροντίζοντας να εξέχει ενάμισι περίπου εκατοστό από το χείλος του σκεύους.
Με ένα πιρούνι, τρυπάμε την ζύμη σε πολλά σημεία.

Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 15 λεπτά.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο. Την αφήνουμε στην άκρη, ως να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κομμάτια των δύο-δυόμισι εκατ. περίπου. Τα βάζουμε σε μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, μαζί με τις σταφίδες.
Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά, να μαλακώσουν λίγο.

Προσθέτουμε τα καρύδια, την καστανή ζάχαρη, την μαργαρίνη ή το βούτυρο και τα μυρωδικά. Σοτάρουμε για ακόμα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Θα δούμε την γέμισή μας να δένει και μόλις να αρχίζει να καραμελώνει, κατεβάζουμε από την φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα επάνω από την μισοψημένη βάση. Απλώνουμε την γέμιση, να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Ετοιμάζουμε το τρίμμα ζύμης.
Σε μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, ως να δημιουργηθούν τρίμματα ζύμης.
Απλώνουμε το τρίμμα της ζύμης επάνω από την γέμιση, καλύπτοντάς την με αυτό.
Βάζουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο μας, ή ως να ροδίσει καλά η επιφάνεια του γλυκού μας.
Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την βάζουμε επάνω σε σχάρα για μπισκότα, μαζί με την ταρτιέρα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και κατόπιν την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Στολίζουμε με κερασάκια γλασέ ή ότι άλλο μας αρέσει.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημειώσεις:
- Τα μήλα που χρησιμοποίησα εδώ, είναι μια κλασσική ποικιλία μήλων, τα οποία ήταν ώριμα.
Αν χρησιμοποιήσουμε ξυνόμηλα, θα πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα της ζάχαρης στην γέμιση.
- Αν το σκεύος στο οποίο θα ψήσουμε την τάρτα μας, είναι από πυρίμαχο υλικό, τότε ψήνουμε το γλυκό μας στο κάτω ράφι του φούρνου. Αν χρησιμοποιήσουμε σκεύος με λεπτά τοιχώματα, ψήνουμε το γλυκό μας στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ώστε να μην μας καεί η βάση ζύμης της μηλόπιτάς μας.
- Η ζύμη της βάσης, συνήθως μαζεύει στο πρώτο ψήσιμο. Γι' αυτό είναι απαραίτητο, να την αφήσουμε να εξέχει για ενάμισι εκατοστό περίπου από την ταρτιέρα μας, πριν την ψήσουμε. Μπορούμε επίσης για μεγαλύτερη σιγουριά, να την καλύψουμε με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, ρίχνοντας από πάνω ξερά φασόλια ή ρύζι και μετά να την ψήσουμε. Έτσι, εμποδίζουμε την ζύμη μας να μαζέψει πολύ κατά την διάρκεια του ψησίματος. Φυσικά, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και τα φασόλια, πριν βάλουμε την γέμιση στην τάρτα.
Τα φασόλια ή το ρύζι δεν τα πετάμε. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα φυλάμε σε ένα κουτί. Θα τα χρησιμοποιήσουμε και πάλι όταν θα ψήσουμε άλλη τάρτα.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

16 comments:

Drastiria said...

Φαίνεται πεντανόστιμο και πανδύσκολο.

ΕΛΕΝΑ said...

Οι μηλόπιτες είναι το γλυκό που με γεμίζει θαλπωρή τέτοια εποχή!
Και τι ωραία ιδέα τα καραμελωμένα μήλα που έβαλες Ειρήνη μου!
Κανείς δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στην μηλόπιτά σου!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

SpIrToKoYto said...

ιδού και η πρώτη μη δυνάμενη να αντισταθεί...
Κόβω μήλα από την μηλιά μου και πάω να τη φτιάξω...
αχ ξεμυαλίστρες,ούτε ένα Σάββατο να τεμπελιάσω δεν με αφήνετε...!!!

Φιλιά πολλά πολλά και Καλό ΣΚ σε όλες...♥ ♥ ♥

Beauty Follower said...

Ηρθε η ώρα του μήλου...
θέλω να φάω την δευτερη φωτογραφια :)

Ariadni St. said...

Τι ωραια με την αχνη της και το σιροπάκι της!
Καλό Σαββατοκύριακο :)

DIMI said...

Τί υπέροχη συνταγή Ειρήνη μου!Πεντανόστιμη η μηλόπιτά σου,καί μέ τά καραμελωμένα μήλα,τήν απογείωσες!!Ηθελα αυτές τίς μέρες νά φτιάξω μηλόπιτα,γλυκό Φθινοπωρινο,μού έδωσες καταπληκτική ιδέα!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλό Σ/Κ!Φιλάκια!!

Νίκη said...

Θεική μηλόπιτα! Έχεις δίκιο Ειρηνη μου, αυτη είναι ισως η πιο ωραία εκδοχή του αγαπημένου γλυκού!
Ευχαριστούμε για τη συνταγη!
Φιλιά πολλά!!

- spoonstories- said...

Ανυπομονώ να τη φτιάξω κούκλα! Είναι διαφορετική από αυτήν που κάνω και δείχνει καταπληκτική! Καλή Κυριακή!!

mookies said...

Πολύ ωραία η συνταγή σου, φαίνεται πεντανόστιμη η μηλόπιτα!

Chrisi said...

Πολύ νοστιμη και τραγανη γινεται αυτη η μηλοπιτα εχω φαει μια παρομοια και ξερω τη γευση της ,ειναι γλυκο της εποχης νοστιμο και αρωματικο ,πολλα φιλια καλη Κυριακη

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη η μηλόπιτα
Φιλάκια ...

Unknown said...

Κι εγώ κάπως έτσι την φτιάχνω την μηλόπιτα και μας αρέσει πάρα πολύ!!!
Καλό βράδυ!!!

Ξανθή said...

Κομματάκι για μένα περίσσεψε που είμαι χαμένη μες τις κατσαρόλες.
Πολλά φιλιά σε όλη την παρέα δεν προλαβαίνω να σας δω καθημερινά.

Ερμιόνη said...

Δείχνει πραγματικά εξαιρετική!
Η μελωμένη γέμιση σε συνδυασμό με την τραγανή επιφάνεια κάνουν τη μηλόπιτα φοβερά λαχταριστή!
Πολλά φιλιά!

Mary said...

Ειρηνάκι μου μπράβο, φαίνεται η νοστιμιά της!
Μηλόπιτες φτιάχνω σε πιο... απλή εκδοχή, η συγκεκριμένη όμως είναι απίθανη!

Πολλά φιλάκια!!!

Elenis Cooking said...

Ειρήνη μου η γέμιση της μηλόπιτάς σου δείχνει εξαιρετική!Θα θελα πολύ να χα ένα κομματάκι!Μπράβο πολύ ωραία συνταγή!!!
Φιλάκια πολλά, καλή εβδομάδα!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...