Thursday 23 October 2014

Πούδρα ντομάτας


Θα φτιάξετε κοκκινιστό, καγιανά ή απλά σάλτσα ντομάτας???
Μη πετάξετε τα φλούδια από τις ντομάτες που θα τρίψετε, υπάρχει λόγος και μάλιστα σοβαρός!
Η ντομάτα ως γνωστότατον είναι ένα λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας. Πλούσια σε λυκοπένιο, βιοφλαβονοειδή, είναι εξαιρετική για προστασία από πολλές μορφές καρκίνου (προστάτη, πνευμόνων, στομάχου). 
Συνιστάται μάλιστα σε μαγειρεμένη μορφή γιατί ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ απελευθερώνεται το λυκοπένιο από τα κύτταρα της.
Το λυκοπένιο παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια των ελεύθερων ριζών και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο συμβάλλει επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Βασική προϋπόθεση φυσικά, να χρησιμοποιούμε ντομάτες βιολογικές, χωρίς ραντίσματα και λοιπά συναφή που θα πάνε κατευθείαν στο πιάτο μας όταν θα τις φάμε.

Ποιος είναι ο λόγος τώρα και μάλιστα ο σοβαρός, που δεν θα πετάξουμε τις φλούδες από τις ντομάτες που θα χρησιμοποιήσουμε?
Θα φτιάξουμε πούδρα!!!
Όχι αγάπες μου, δεν θα σας βάλω να πασπαλιστείτε με ντοματόσκονη και να σκάσετε μύτη προκαλώντας πυρετό το Σαββατόβραδο.
Θα σας βάλω όμως να την πασπαλίσετε στη σαλάτα με τα θαλασσινά, στις μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί και ελαιόλαδο, στις σούπες, στα βραστά αυγά, στα μαγειρεμένα λαχανικά, στις σάλτσες για ζυμαρικά, στη μοτσαρέλλα κλπ κλπ.
Σας έπεισα???
Πάμε να την φτιάξουμε!!

Υλικά και εκτέλεση:
Τι υλικά να σας πω, απλά κρατείστε τις φλούδες από τις ντομάτες που τρίψατε για το φαγητό σας (και ειδικά οι προκομμένες που θα φτιάξουν σπιτική σάλτσα ντομάτας ή σπιτική κέτσαπ για να βγάλουν τον χειμώνα).

Στρώστε σε ένα ταψί ή πυρέξ χαρτί ψησίματος και αραδιάστε τις φλούδες.
Πασπαλίστε με αλάτι ροζ Ιμαλάϊων ή αγνό θαλασσινό - με ρέγουλα ε??? - κάντε κι ένα τσικ με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βάλτε στον αέρα, σε φούρνο 80 βαθμών, για περίπου 20' ή ανάλογα με τον φούρνο σας, μέχρι να δείτε ότι έχουν αφυδατωθεί και έχει σχηματιστεί μία κοκκινόχρυση κρούστα.

Αν χρειαστεί, μπορείτε να τις γυρίσετε για να στεγνώσουν και από την άλλη πλευρά.
Σπάστε την κρούστα με τα χέρια και βάλτε στο μούλτι, χτυπώντας μέχρι να γίνει σκόνη, σαν πούδρα.
Όχι, μη πασπαλιστείτε, φυλάξτε την σε βαζάκι και χρησιμοποιήστε την για να απολαμβάνετε την ένταση και τη φρεσκάδα της ώριμης ντομάτας όλο το χρόνο. Τόσο απλά!!!
Για να σας πείσω, σας λέω πως η σκόνη ντομάτας κοστίζει έτοιμη στο εμπόριο - που δεν ξέρουμε και τί ντομάτες έχουν χρησιμοποιηθεί - 15 ευρώ το κιλό παρακαλώ.
Κι επειδή προλαβαίνετε γιατί υπάρχουν ακόμα νοστιμότατες ντομάτες στην αγορά, φτιάξτε την, βάλτε την πινελιά σας στα πιάτα και στείλτε κι από δω ταπεράκι να δούμε τί φτιάξατε.
Ασπασμούς
SpIrToKoYto

18 comments:

Maria B. said...

τι είπες τώρα !!!!!!!!!! πω πω μ'εστειλες ! ούτε που το είχα φανταστεί ποτέ !!!! R E S P E C T Βιβάκο μου !!!!!!!!! θα το κάνω σίγουρα !!!!

πολύ ωραία χρώματα έχουν οι φωτο !!!!!


καλημέρα σε όλους !!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Καλημέρα!!!! Κορίτσια, τί έξυπνη και πρακτική ιδέα είναι αυτή; Εννοείται ότι θα τη φτιάξω την πούδρα. Φιλάκια πολλά!

Unknown said...

Και έκανα τόσα τομάτασαλτσα ...και τα πέταξα όλα ......του χρόνο δεν θα πετάξω τίποτα...να είστε καλά ..πολύ καλή ιδέα !!!!!!!

Unknown said...

Πολύ όμορφη, εύκολη, γρήγορη συνταγή. Το μόνο πρόβλημα είναι οι ντομάτες . Πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουρες πως είναι βιολογικές διαφορετικά ας μην το διακινδυνεύσουμε…!!

- spoonstories- said...

Μα είναι εκπληκτικό αυτό που μας είπες! Τέλεια ιδέα ειδικά για μένα που κάνω σπιτικές σάλτσες για όλο το χειμώνα και μου μένουν τα φλούδια!Έχω μείνει λέμε! Το λατρεύω!!

sun kiriaki said...

Εμενα με επεισεεεεες!!!!!Απο τις πιο ωραιες ιδεεςπου ακουσα/διαβασα τελευταια!!!!
Μπραβο και παλι μπραβο!!!!
φιλιααα!!!

Ειρήνη Ε. said...

Βιβή μου, έγραψες!! Μου αρέσουν αυτού του είδους οι συνταγές και τα καλούδια!! Και όπως λέμε πάντα τίποτα δεν πάει χαμένο, φθάνει να ξέρει κανείς να το αξιοποιήσει σωστά! Φαντάζομαι την σκόνη της ντομάτας επάνω σε ψημένο ψωμάκι με ελαιόλαδο και ρίγανη!! Σούπερ μεζές!!
Καλή μας ημέρα.

ΕΛΕΝΑ said...

Οπως λέει και η Μαρία, respect και ξανά rεspect!!!!!
Μας έστειλες αδιάβαστες σήμερα φιλενάδα με τις προκοπές σου!!!
Τι φοβερή ιδέα είναι αυτή!!!!
Ξανά respect και kisses!!!

DIMI said...

Καταπληκτική ιδέα Βίβη!!Βέβαια πρώτη φορά ακούω γιά τήν πούδρα ντομάτας!Από εδώ καί στό εξής,δέν πετάμε τίποτα!!Καλό απόγευμα!!Φιλάκια!!

Vasia b. said...

Μπορω να μην πω κι εγω respect Βιβή μου με αυτά που μας σερβίρεις σήμερα!!!
Αυτό θα πει δεν πετάμε τίποτα...!!!Αλλα και πούδρα ντομάτας που να μην την βάζουμε στο πρόσωπο αλλα στα φαγητά δεν είχα ξαναματαδεί!!!!RESPECT λοιπόν και πάλι!!!!
Φιλάκια πολλά πολλά !!!!

paraxeno pirouni said...

Τι λες τώρα!! Αυτό δεν το είχα σκεφτεί και ούτε πως θα το σκεφτόμουν αν δεν το διάβαζα τώρα εδώ. Κρατάω σίγουρα τη φοβερή ιδέα, να 'σαι καλά που τη μοιράστηκες μαζί μας!

Anonymous said...

Πολύ θα ήθελα να το φτιάξω και φαίνεται εύκολο!
Μια διευκρίνηση μόνο.Οι φλούδες να είναι π.χ αυτες που πρΟκύπτουν όταν βαπτίζουμε σε νερό που βράζει τις ντομάτες και μετά σε παγωμένο και τραβάμε τη φλούδα τους ή όταν τις τρίβουμε στο ρεντέ και μένει η φλούδα με μέρος της σάρκας??
Ευχαριστώ!
Λ.Σ

Εφη Αδαμιδου Πασοπούλου said...

Μα τι καταπληκτική ιδέα μου 'εδωσες και πέταξα παρα πολλά κιλά στις κότες!!! Αγαπω την ντομάτα όσο κανένα άλλο λαχανικό.μπορώ να τρώω από δαύτη καθημερινά και σε ποσότητα και σήμερα μάλιστα αναφέρομαι για αυτήν σε μία ανάρτηση που έκανα (σάλτσες κτλπ) Το σημείωσα και σίγουρα θα αποθηκεύσω πολύ πούδρα την επόμενη σεζόν..... γιατί τώρα όχι άλλη ντομάτα κουράστηκα η γυναίκα Φιλάκια καινα ξέρεις πάντα σε θυμάμαι!!

Μαρία Έλενα said...

Φαίνεται πεντανόστιμη.
Φιλάκια ...

Tante Kiki said...

Μου αρέσει πάρα πολύ γιατί ταιριάζει με πολλά πιάτα!! Να είσαι καλά που έδωσες τη συνταγή Σπιρτόκουτό μου!!!

Elenis Cooking said...

Βιβίκα μου και έγραψες & ζωγράφισες!!!Μπράβο, καταπληκτική συνταγή και πολύ χρήσιμη! Σε ευχαριστούμε πολύ!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!!!!

Μυρωδία said...

Δεν ήξερα ότι υπάρχει πούδρα ντομάτας, έχω κατενθουσιαστεί! Θα φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία! Ουάου!!!!

Mary said...

Πολύ πολύ ωραία ιδέα αλλά...δεν ήξερες, δε ρώταγες;
Η πούδρα ντομάτας αγαπητό Βιβουλίνι, αν ανακατευτεί με μια ιδέα νισεστέ γίνεται θαυμάσιο ρουζ για τα μαγουλάκια! χε χε!στην έσκασα!

Ασπασμούς οικολογικούς!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...