Tuesday 7 October 2014

Κοτόπουλο σε δίχτυ με γαρνιτούρα λαχανικών


Κοτοπουλάκι ψητό μέσα σε δίχτυ με μπόλικα λαχανικά για γαρνιτούρα.
Φαγάκι ελαφρύ, νόστιμο, θρεπτικό, κατάλληλο για όλη την οικογένεια με σχετικά χαμηλό κόστος.
Τα λαχανικά που προτείνουμε εδώ είναι ενδεικτικά. Θα βάλουμε αυτά της προτίμησής μας.
Εδώ έχω χρησιμοποιήσει μπούτι κοτόπουλου. Βεβαίως και το στήθος του πουλερικού ταιριάζει μια χαρά στην συνταγή μας. Θα πρέπει όμως να είμαστε πιο προσεκτικοί στο ψήσιμό του, καθώς στεγνώνει πιο γρήγορα κατά το ψήσιμο.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κοτόπουλο με γαλοπούλα, αν μας αρέσει περισσότερο η γεύση της.
Είναι ένα ευέλικτο, γευστικό φαγητό που σίγουρα θα αρέσει σε όλους!

Θα χρειαστούμε:
Για το κοτόπουλο
750 γρ. μπούτι φιλέτο κοτόπουλο ή γαλοπούλα
1 μεγάλη ντομάτα
πιπεριά πράσινη και κόκκινη
1 κουταλιά μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
αλάτι
1 κομμάτι δίχτυ για κρεατικά
Για την γαρνιτούρα
6-7 μέτρια φρέσκα μανιτάρια
ντοματίνια διαφόρων χρωμάτων
πιπερίτσες διαφόρων χρωμάτων
μια μεγάλη πατάτα
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
φρέσκο θυμάρι
ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Όταν αγοράσουμε το κοτόπουλο ή την γαλοπούλα, ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας δώσει ένα κομμάτι δίχτυ για κρεατικά. Ζητάμε επίσης να κόψει το κρέας του κοτόπουλου σε μεγαλούτσικα κομμάτια.
Κόβουμε την ντομάτα σε μεγάλα κομμάτια. Κάνουμε το ίδιο και με τις πιπεριές.
Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μεγάλο μπολ μαζί με τα κομμάτια των λαχανικών. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο. Ανακατεύουμε να καρυκευθούν καλά τα υλικά μας.
Δένουμε το δίχτυ από την μία άκρη.
Αρχίζουμε να το γεμίζουμε με τα υλικά μας. Πρώτα βάζουμε ένα κομμάτι κοτόπουλου, κατόπιν ένα κομμάτι ντομάτας και πάλι ένα κομμάτι κοτόπουλου, ένα κομμάτι πιπεριάς και ούτω καθ΄ εξής.
Όταν τελειώσουν τα υλικά, δένουμε και την άλλη άκρη από το δίχτυ.
Το τοποθετούμε στο κέντρο ενός ταψιού ή πυρέξ που θα χωρά το ίδιο, καθώς και την γαρνιτούρα που θα προσθέσουμε.
Μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο από την προετοιμασία του φαγητού, ζητώντας από τον κρεοπώλη μας να γεμίσει το δίχτυ όπως περιγράψαμε παραπάνω. Τον προμηθεύουμε βέβαια με τα πρόσθετα υλικά και μπαχαρικά εκτός του κρέατος. Με την εμπειρία που διαθέτει θα το κάνει πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα από εμάς.
Επίσης μπορούμε να αφήσουμε το δερματάκι στο πουλερικό ώστε να αποφύγουμε το στέγνωμα του κρέατος.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας. Τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τα ντοματίνια και τις χρωματιστές πιπερίτσες μπορούμε να τα βάλουμε ολόκληρα.
Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και κόβουμε κάθε μία σε δύο κομμάτια.
Σκορπίζουμε τα λαχανικά και τα κομμάτια του σκόρδου, γύρω γύρω από το γεμισμένο δίχτυ. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
Ρίχνουμε στο ταψί ένα μέτριο ποτήρι νερό και ραντίζουμε το φαγητό μας με ελαιόλαδο.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180- 200 βαθμούς Κελσίου. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 55 λεπτά με μία ώρα, ανάλογα τον φούρνο μας.
Ελέγχουμε το φαγητό μας και αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νερό.
Τα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ώστε να επιτρέψουμε στο φαγητό μας να ροδοκοκκινίσει.
Η προσθήκη της ντομάτας ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος αλλά και της κόκκινης πιπεριάς, δίνει ένα ελαφρύ κόκκινο χρώμα στο κοτόπουλο. Αυτό μπορεί να μας μπερδέψει και να νομίσουμε ότι το κρεατάκι είναι άψητο. Γι΄αυτό σιγουρευόμαστε ότι έχει ψηθεί καλά πριν το σερβίρουμε, όπως είναι απαραίτητο να κάνουμε όταν μαγειρεύουμε πουλερικά.
Δεν παραψήνουμε το φαγητό μας, ώστε να μην καταλήξει στεγνό και άγευστο στο πιάτο μας.
Μόλις ψηθεί το φαγητό μας, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για μερικά λεπτά.
Αφαιρούμε το δίχτυ και σερβίρουμε αμέσως.
Συνοδεύουμε με μια ωραία πράσινη σαλάτα καθώς και με ένα δροσερό λευκό κρασί.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

14 comments:

Sophie said...

Τι υπέροχο φαγητάκι είναι αυτό;;Θα το φτιάξω σίγουρα!!!!Φιλάκια!!

Νίκη said...

πολύ ωραία ιδεα!
Προκειται στην ουσία για κοντοσούβλι κοτόπουλου, έτσι δεν είναι Ειρήνη μου; Σιγουρα θα είναι πολύ νόστιμο, όσο και ελαφρύ.
Φιλιά πολλά!!

Maria B. said...

Ενα πιάτο μες τα χρώματα και τα αρώματα !!! και πολύ υγιεινό συγχρόνως !!! μπράβο Ειρηνάκι με την πρόταση σου !!!! παίρνω την μεριδούλα μου και την φυλάω για το μεσημέρι !!!

φιλια πολλά πολλά και πολλές καλημέρες !!!

Ποδηλάτισσα said...

Υπέροχη συνταγή.... το αυριανό μας πιάτο θα είναι μια και έχουμε και μια μικρή γιορτή!!!!!!

KANTHAR0S said...

Πεινάωωωωωω!

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!!Πώ πώ!!Τέλεια η συνταγή σου!!Πρωτότυπη καί πεντανόστιμη!!Μού θύμισε κοντοσούβλι!!Θά τό δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

- spoonstories- said...

Ειρήνη είναι τρομερά εντυπωσιακό! Για τραπέζι αλλά και για το Κυριακάτικο γεύμα είναι ότι καλύτερο μπορώ να σκεφτώ!Καλή συνέχεια!

ΕΛΕΝΑ said...

Νοστιμότατο, ευπαρουσίαστο, ένα φαγάκι που μπορεί να σταθεί σε κάθε τραπέζι μας!
Γεια στα χεράκια σου Ειρήνη μου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

Ariadni St. said...

Λατρεύω το κοτόπουλο όπως και να έχει. Τα αρωματα των λαχανικων το απογείωσαν!
Καλό μας απόγευμα :)

mookies said...

Πολύ νόστιμη και υγιεινή η συνταγή σου, είμαι σίγουρη με το μπούτι θα γίνει πολύ πιο νόστιμο και τρυφερό!
Καλή συνέχεια

Ερμιόνη said...

Τι ωραία ιδέα!
Σαν σπιτικό ρολό γίνεται λοιπόν!
Και τα λαχανικά είναι το ιδανικό συνοδευτικό, ελαφριά και γευστικά!
Φιλιά

Δημιουργία said...

Από τα υλικά και μόνο Ειρήνη μου που έχεις βάλει καταλαβαίνω ότι πρέπει να είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο. Τελικά το κοτόπουλο μαγειρεύετε με χίλιους τρόπους και λίγοι είναι.

Mary said...

Τα λαχανικά στο κοτοπουλάκι είναι μεγάλη μου αδυναμία Ειρηνάκι! Πολύ ωραία η συνταγή σου, πολύχρωμη και γευστικότατη, μπράβο!

Σε φιλώ!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...