Friday 28 May 2010

Τάρτα σοκολάτα

Βλέπετε τι μελαχρινή κουκλίτσα σας έχω σήμερα ??
Είναι μια υπέροχη τάρτα με ποοοοολύ σοκολάτα.!!!Την έφτιαξε η φίλη μας η Νάντια για να ευχηθεί καλή επιτυχία στα παιδιά που τελειώνουν τις πανελλήνιες εξετάσεις και ιδιαιτέρως στον Βάγγο, που αγωνίζεται σκληρά αυτό το διάστημα για να περάσει στην σχολή που ονειρεύεται.
Την πήγε λοιπόν δωράκι στον Βαγγέλη για να του δώσει κουράγιο.
Η μανούλα του όμως, που είναι η φίλη μου η Κατερίνα (θυμόσαστε που μας είχε φτιάξει την υπέροχη τούρτα παγωτό?), γνωρίζοντας λοιπόν την αδυναμία που έχω στην σοκολάτα, μου έφερε το κομμάτι μου, το οποίο όπως καταλαβαίνετε, φωτογραφήθηκε πάραυτα !!!
Η τούρτα είναι βασισμένη στην συνταγή του Σ. Παρλιάρου και η αυθεντική της ονομασία είναι "τάρτα gianguja".
Εμείς την ονομάσαμε τάρτα σοκολάτα, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της σοκολάτα gianguja, δηλαδή σοκολάτα γάλακτος με πραλίνα φουντουκιού, αλλά κουβερτούρα γάλακτος.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι χρειαζόμαστε :
για την βάση
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. κακάο
200 γρ. βούτυρο
100 γρ. άχνη
3 κρόκους αυγών
1 πρέζα αλάτι
για την γέμιση
250 γρ κουβερτούρα γάλακτος dessert της ΙΟΝ ή της Νestle
(η κανονική συνταγή λέει 250 γρ σοκολάτα gianduja )
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
λίγη σκόνη κακάο και λίγη ξυσμένη σοκολάτα για το τελείωμα
για το στόλισμα
150 γρ. φουντούκια
120 γρ. ζάχαρη

Πάμε να δούμε πως φτιάχνουμε την βάση:
Ζυμώνουμε ελαφριά όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν πολύ καλά μεταξύ τους.
Τυλίγουμε την ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο περίπου μία ώρα.
Ανοίγουμε την ζύμη σε λεπτό φύλλο. Η διάμετρος να είναι περίπου 20 εκ. και το ύψος της περίπου 13-14 χιλιοστών (περίπου ένα δάκτυλο σε οριζόντια θέση). Μπορούμε να την βάλουμε σε μία μικρή ταρτιέρα ή σε ένα μικρό και χαμηλό ταψάκι ή χρησιμοποιούμε τσέρκι για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Προσέχουμε να καλύψουμε τα τοιχώματα μέχρι επάνω, ώστε να να μπορεί να σταθεί η γέμιση.
Κάνουμε κατά τόπους τρυπούλες στην ζύμη με ένα πηρούνι και τοποθετούμε στο εσωτερικό της τάρτας αλουμινόχαρτο ή χαρτί ψησίματος ή μεμβράνη ψησίματος και το γεμίζουμε με φασόλια η ρύζι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά।
Την βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα ... πρόσθετα και την ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 10 λεπτά.

Την αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε την γέμιση:
Βράζουμε την κρέμα και την ρίχνουμε επάνω στην σοκολάτα που την έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια.
Την αφήνουμε για ένα λεπτό και αρχίζουμε να τα ανακατεύουμε συνεχώς με μια μικρή, πλαστική σπάτουλα, μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα σοκολάτας (ganache). Γεμίζουμε την τάρτα.
Όταν σταθεροποιηθεί η κρέμα, ρίχνουμε στην επιφάνεια το ξύσμα της σοκολάτας. Επίσης βάζουμε σ’ ένα σουρωτηράκι λίγη σκόνη κακάο και πασπαλίζουμε την τούρτα.

Τώρα ήρθε η ώρα για να φτιάξουμε τα καραμελωμένα φουντούκια।
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε την ζάχαρη με τα φουντούκια ανακατεύοντας τα συνέχεια, μέχρι να υγροποιηθεί η ζάχαρη.
Εδώ χρειάζεται πολύ προσοχή, άμα τ’ αφήσουμε περισσότερο, αρχίζει να πετάει η καραμέλα και υπάρχει περίπτωση να καούμε.
Μόλις είναι έτοιμα, τα ρίχνουμε σε μια γυάλινη βάση κοπής, που έχουμε στρώσει με αλουμινόχαρτο και τ’ απλώνουμε με ένα μαχαίρι.
Το αλουμινόχαρτο να το έχουμε λαδώσει λίγο από την μεριά που θα ρίξουμε την καραμέλα.
Όταν κρυώσει η καραμέλα, την σπάμε σε άνισα κομμάτια και στολίζουμε την επιφάνεια της τούρτας.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση η Νάντια, ως ηθικός αυτουργός αυτής της υπέροχης αμαρτίας, θα είναι σήμερα σε ...... επιφυλακή για να μας βοηθήσει.

Καλά αποτελέσματα σε όλα τα παιδιά !!!

23 comments:

Anonymous said...

μας άνοιξες την όρεξη πρωί πρωί, για στα χέρια!ότι πρέπει τώρα που ανοίγει ο καιρός!φιλάκια!!!

Asteri (Maria) said...

Αν την βλέπουμε την μελαχροινή κουκλίτσα; Την ΒΛΕΠΟΥΜΕ την βλέπουμε! ωρέεεεεεεε μάνα μου!!!!!!
Αχ καλέ κοριτσάκι ..... θέλωωωω
Σμουάτςςςςςςςςςςςςςς

Μarion, said...

Τι είναι αυτό πρωι-πρωι ??

Πολύ ωραία ειναι και φαίνεται εύκολη :)

Ωραία παρουσίαση
Μπράβο!

Εφη Κ said...

Καλημερούδια!

Να κεραστώ κι εγώ μιας που αξιώθηκα να μπω νωρίς μιά φορά.

Με το καλό να τελειώσουν όλα τα παιδάκια και καλή επιτυχία να έχουν!

Lila Xagorari said...

Καλά μιλάμε με σοκόλασες!!!!!!
Αν και τα κουρκουμπίνια ακόμα τα θυμάμαι δε θά'λεγα όχι για μια κομματάρα από την τούρτα!!!

Crazy Tourists said...

Θέλω κι εγώωωωωωω!!!!

Τρελοτουρίστρια

mia maria said...

Αμάν, τι είναι τούτο πρωινιάτικα;
Σοκόλαση! Δεν αντέχω, λυποθυμώ;-)

Πλεκτο Εγκωμιο said...

Καλημέρα!! Εύχομαι και γω με τη σειρά μου καλή επιτυχία στα παιδιά και να έχουν καλά αποτελέσματα! Όσο για την τουρτίτσα... δεν έχω λόγια!!

Αστρο - Συμμορίτες said...

Μπράβο Νάντια, μπράβο κορίτσια.
Εννοείται αντιγράφω τη συνταγή και ο θεός βοηθός.
Καλό ΣΚ!!

ΕΛΕΝΑ said...

Αυτό κυρία μου δεν είναι απλά πειρασμός, είναι ... σκάνδαλο!!!
Μας σκανδαλίζεις, μας σοκολάζεις και όχι τίποτε άλλο, αλλά είμαστε και επιρρεπείς:PPP
Ευχαριστούμε πολύ την Νάντια για την συνταγή κι εσένα για την υπέροχη φωτογράφιση βέβαια!
Φιλάκια!!

Magda^_^ said...

Πλάκα μου κάνεις??? Θα δαγκώσω την οθόνηηηηη!!!!
Αχ,πάω να πνίξω τον πόνο μου στο διάβασμα!χαχαχαχα:))
Φιλάκια!

Μαριλένα said...

Μαράκι μου, καλή επιτυχία σ' ολα τα παιδιά που έδωσαν τις εξετασεις τους

καλη επιτυχία και σ' ολους όσοι θα φτιάξουν την τουρτα σου!

φιλιά πολλά
ένα ομορφο Σαββατοκύριακο να 'χουμε :))

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

ΣΟΚΟΠΕΙΡΑΣΜΟΣ !!!!!!!!!
πως να κρατηθώ τώρα, έ;!!!!!!!!!!

The Dark Chef said...

Εγώ έχω τελειώσει εδώ και χρόνια με τις εξετάσεις, αλλά λίγη σοκολατένια ενέργεια, την χρειάζομαι πάντα!
Φανταστική η τάρτα και ακόμα πιο πολύ η φωτογραφία!
Καλό Σ/Κ!

Elena said...

Σε τι πειρασμούς μας βάζεις…
:)

Vasia b. said...

Αυτό είναι γλυκό!!!!Τώρα μάλιστα!!!
Άντε να γλυκαθεί το χειλάκι κάθε σοκολατοεξαρτημένου!!!!χαχα!!
Μαράκι μου δεν έχω λόγια!!Απλά σκανδαλιστικά τέλειο!!!
Πολλά πολλά φιλιά και καλό σ/κ!!

Καλά αποτελέσματα σε όλα τα παιδιά!!!!!

Phivos Nicolaides said...

Γλυκίτατες απολαύσεις της καρδιάς και του νου!!

apinkdreamer said...

πανευκολη και λαχταριστη φαινεται!!!

MariaZ said...

Αυτή την μελαχροινή πάντως εγώ την προσκαλώ στο σπίτι για καφεδάκι και κουβεντούλα στόμα με στόμα!!!!! Μπράβο Μαράκι

Λίνα said...

Καλημέρα.
Μεγάλος πειρασμός Μαρία μου είναι αυτό!!!! Εγώ ολόκληρο κομμάτι δεν τρώω γιατί ως γνωστόν δεν είμαι τις ποσότητας αλλά της ποιότητας χαχα, αλλά μία κουταλιά θα την έτρωγα ευχαρίστως.
Ένα μεγάλο μπράβο στην Νάντια λοιπόν για το εξαιρετικό γλυκό της.
Φιλιά και καλό Σ/Κ.

marian said...

Σαν δε ντρέπεσαι!!!
πιο κοντικό πλάνο δεν μπορούσες να κάνεις?????? Ρωτώ η γυναίκα γιατί τα΄δα ολα πρωί πρωί σήμερα!!!
Τι ονειροπαγίδα είναι αυτή σήμερα Μαράκι μου????
Αντε ο Βαγγέλης δίνει εξετάσεις, εσύ τι εξετάσεις δίνεις δηλαδή!!!
Κανονικά έπρεπε να δωρίσεις το κομμάτι σου στην αλλη μανούλα που το παιδάκι της δίνει εξετάσεις, στο Λενιώ μας!!!!!
φιλενάδα να σου πετύχει!!!!
Μόνη σου το΄φαγες όλο????
Τστστστσ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Και δεν είναι μόνο το σοκολατένιο της υπόθεσης, είναι και το καραμελωμένο φουντούκι από πάνω και ερχεται και .... δένει το γλυκό!!!!!
Ποπο σκέτη κόλαση!!!!

......................

Κανόνισε να ετοιμάσεις ένα ολοκληρο γλυκό μόνη σου για να μας κεράσεις και να εξιλεωθείς!!!!!

Πάντως καλή επιτυχία στον Βαγγέλη(που φυσικά του αξίξει και αυτό το γλυκό και άλλα τόσα για τον αγώνα που κάνει!!), αλλά και σε όλα τα παιδιά για τον αγώνα που δίνουν!!!
Μεσα απο την ψυχή μου να έχουν τα καλύτερα, γι΄αυτούς, αποτελέσματα!!!!!

πολλά φιλιά σε όλες σας!!
γλυκά και ... σοκολατένια!!
Καλό Σ/Κ :)

kiki said...

Τα σάλια μου! Και είμαι 5 μέρες χωρίς γλυκό!

Maria B. said...

ήμουν σίγουρη ότι θα σας άρεσε, γιατί οι περισσότεροι απο εμας, είμαστε απίστευτα

σ ο κ ο λ α τ ό π λ η κ τ ο ι

φιλια πολλά πολλά και καλή εβδόμαδα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...