Thursday, 3 March 2011

Καλαμαράκια ή θράψαλα τηγανιτά

Βαδίζουμε ολοταχώς προς το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς.
Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, όπου τα σαρακοστιανά θα έχουν τον κύριο λόγο στο τραπέζι μας.
Περιποιηθείτε τους φίλους και τους αγαπημένους σας, με καλούδια φτιαγμένα από τα χεράκια σας.
Στις συνταγές μας θα βρείτε νόστιμη λαγάνα, ταραμοσαλάτα μους, ταραμοσαλάτα με πατάτα, (αύριο θα έχουμε και ταραμοσαλάτα με ψωμί), πεντανόστιμους ταραμοκεφτέδες, τουρσάκια μελιτζάνας ή με πιπεριές Φλωρίνης, ψητά λαχανικά, σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, σουπιές με σπανάκι, χταποδάκι λαδορίγανη ή στιφάδο, μυδοπίλαφο, γαριδούλες σκορδάτες και ένα σωρό άλλες νοστιμιές που θα ανακαλύψετε στις διάφορες Κατηγορίες μας.

Από το δικό μας τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, σχεδόν ποτέ δεν λείπουν τα τηγανιτά θράψαλα ή καλαμαράκια.
Για να δούμε πως τα φτιάχνουμε.
Τα υλικά μας:
φρέσκα μεγάλα καλαμαράκια ή θράψαλα (να υπολογίσετε τουλάχιστον 2 τεμάχια για την κάθε μερίδα)
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
ελαιόλαδο + σπορέλαιο
Πάμε να τα φτιάξουμε για να γίνουν τραγανά – τραγανά!!
Εάν θέλουμε να τα κόψουμε ροδέλες, χωρίζουμε το μαλάκιο σε τρία μέρη σύμφωνα με την φωτογραφίαΑφαιρούμε με ένα ψαλίδι κουζίνας ή με ένα κοφτερό μαχαίρι το κάτω μέρος που είναι τα πλοκάμια και κόβουμε από επάνω στο μέρος που αρχίζουν τα πτερύγια. Βάζουμε τα δάκτυλα μας μέσα στο σώμα του και τραβάμε έξω ότι υπάρχει.
Ομοίως κάνουμε με το μέρος που έχει τα πτερύγια και τέλος αφαιρούμε το μάτι που υπάρχει στα πλοκάμιαΧωρίζουμε τα πλοκάμια σε δύο ή τρία μέρηκαι κόβουμε τα άλλα 2 τεμάχια σε ροδέλεςΟ πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος είναι αυτός που κάνω συνήθως όταν έχω να καθαρίσω μεγάλες ποσότητες.
Χωρίζω τα πλοκάμια από το σώμα και το ανοίγω καθέτως.
Καθαρίζω ότι υπάρχει μέσα και κόβω σε τετράγωνα.Στην συνέχεια τα πλένουμε πολύ καλά, τα βάζουμε σ’ ένα σουρωτό και τ΄ αφήνουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό λάδι (μισό σπορέλαιο και μισό ελαιόλαδο) και το αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά.
Αλατίζουμε λίγο τα καλαμαράκια και τα αλευρώνουμε, τινάζοντάς τα ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Τραβάμε την κατσαρόλα απ’ την φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα καλαμαράκια. Σκεπάζουμε με το καπάκι της και τα ξαναβάζουμε στην φωτιά.
Σε 2-3 λεπτά και αφού δούμε ότι έχουν αρχίσει να πιάνουν κρούστα, τα γυρίζουμε και σε 2 λεπτά είναι έτοιμα.
ΤΙΡS:
1/ Μην τα τηγανίσετε πολύ ώρα γιατί σκληραίνουν και δεν είναι νόστιμα αλλά και ούτε και ευκολοφάγωτα.
2/ Μην βάζετε πολλά καλαμαράκια σε μια τηγανιά γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους και δεν θα τηγανιστούν σωστά. Πρέπει να έχουν χώρο ώστε να γυρίζουν από μόνα τους στην κατσαρόλα την ώρα που βράζει το λάδι.
Καλή επιτυχία!

23 comments:

...irida... said...

καλημέραααα!!άντε με το καλό....πώς περνάει ο καιρός τόσο γρήγορα...ευχαριστούμε....

gwgw said...

Τα λατρευω,τα αγαπω,τα τσακιζω...χαχαχα!!! το πρωτο πραγμα που θα παραγγειλω σε ψαροταβερνα ειναι τα καλαμαρακια..καλη σου μερα Μαρακι μου,γεια στα χερακια σου και του χρονου με υγεια,φιλακια πολλα πολλα!!

moments collector said...

Πω,πω.....καλαμαράκια με ουζάκι.Δε μπορώ να φανταστώ τίποτα καλύτερο...καλή σου μέρα...

Afroditi Dionysopoulou said...

Καλημέρα , καλημέρα , πολύ ωραία ανάρτηση , μαζέψατε όλες τις αγαπημένες σαρακοστιανές συνταγές!
Και τα καλαμαράκια φυσικά που τα λατρεύουν μικροί - μεγάλοι!
Σαλή Σαρακοστή!

Vasia b. said...

Καλαμαράκια τηγανιτά,απλά υπέροχα!!
Για μεγάλη ουζοκατάνυξη την Καθαρά Δευτέρα και όχι μονο!!!!!!
Καλημέρα με πολλά φιλιά!!!

Ξανθή said...

Που θα τα τηγανίζεις αυτά Μαράκι να έρθω;;
Καλά να περάσετε!!!!

Rena said...

Υπέροχα! Εγώ τα βάζω στο τρυπητό να στραγγίξουν αφού τα ραντίσω με λεμόνι και ούζο. Αγαπημένο πιάτο!

georgiaxara said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!
ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ....!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!

eleni said...

Mαράκι,μη με μαλώσεις,δεν μπορώ το τηγάνισμα τους,όσες φορές επεχείρησα κατακάηκα.
Βέβαια,προτιμώ τα καλαμαράκια,να τα έχω έτοιμα τηγανισμένα από άλλον χιχι...
Φιλιά!

Σοφία Ζ. said...

Το φτιάξαμε το σαρακοστιανό τραπέζι. Ντολμαδάκια γιαλαντζί λείπουν και ολοκληρώθηκε. Τι ωραία που είναι τα καλαμαράκια αλλά μυρίζει όλο το σπίτι στο τηγάνισμα. Δεν μπορώ να τα πάρω έτοιμα τηγανισμένα από το μπλογκ σας και να τα σερβίρω ή καλύτερα να τα δοκιμάσω;

Unknown said...

Καλαμαράκια και πάλι καλαμαράκια... τα προτιμώ από οποιοδήποτε θαλασσινό πολλές φορές ακόμα και από τα ψάρια...

Lila Xagorari said...

3 κιλά θράψαλα θα τηγανίσω για την Καθαρά Δευτέρα! Το καλύτερο λέει τηγάνισμα γίνεται στο πετρογκάζ!!!
Φιλάκια!!!

Helen Gr said...

Πω πω μυρίζουν υπέροχα! Μην τα κρύβεις καθόλου θα τα βρω! Καλές Απόκριες, πολλά φιλιά!

KANTHAR0S said...

Με ξετίναξες τώρα. Αύριο θα πάω σε ουζερί. Τέλος.

Giorgos Varvakis said...

Άμα ξεκινήσω δε μπορώ να σταματήσω!!! Τρώω μέχρι ...σκασμού :)))
Γεια στα χεράκια σου συμμαθήτρια!!
Ένα ουζάκι θα το πιω στην υγειά σου
Φιλιά
Καλό απόγευμα

Εφη said...

Μας αρέσουν πολύ, περιέργως τα τρώνε και τα πιτσιρίκια!
Η πεθερά μου τα βουτάει σε γάλα πρώτα για να μαλακώνουν, μάλλον σπάει τις ίνες???
Καλή Αποκριά να έχουμε!

Betty's Cuisine said...

Βάλε κι ένα ουζάκι κι έφτασα!

Να σας ευχηθώ από τώρα για μια όμορφη Καθαρά Δευτέρα, μια και θα λείψω για λίγες μέρες!

Φιλιά σε όλες σας!

Asteri (Maria) said...

Τα λατρεύω τα άτιμα!
Πολλά φιλιά

mia maria said...

Αχ, τι νόστιμα! Φέρε λίγα, έχω ουζάκι:)

manousina said...

Μαράκι αν θες να καλοπιάσεις τον άντρα μου, φτιάξτου καλαμαράκια !!!! Φιλάκια

Maria B. said...

Eυχαριστούμε πολύ παιδιά για τα σχόλια σας !!! όσοι δεν θέλετε να μυρίζει το σπίτι σας απο τα καλαμαράκια έλατε να σας κεράσουμε στο δικό μας που έχουμε να τηγανίσουμε γύρω στα 10 κιλά !!!
-Λίλα σ'εφαγα !!! χιχιχι!!

Οποιος λοιπόν βρίσκετε στην ευρύτερη περιοχή Λουτρακιου-Κορίνθου κερνάμε καλαμαράκια και όλα τα συναφή ''δια ζώσης''!!!!!!!!
-τ'ακους Ξανθούλα ??

και του χρόνου να είμαστε καλά !!!

Anna said...

Έφτιαξα σήμερα γόνους θράψαλα ακολουθώντας τις οδηγίες σου και πρώτη φορά πέτυχαν τόσο πολύ, ευχαριστώ! Δηλαδή, ακόμη και η λεπτομέρεια να τα αφήσεις στο ψυγείο για μια ώρα είναι σημαντική απ' ότι κατάλαβα!
Να είσαι καλά!

Maria B. said...

Γειά σου Αννούλα μου, χαίρομαι πολύ που σου πετυχαν!!! πράγματι παίζει ρόλο να τα αφήσεις για μιά ώρα για να βγάλουν τελείως τα νερά του πλυσίματος. Το νερό λασπώνει με το αλεύρι και κάθεται η λάσπη στην βάση της κατσαρόλας και κόβει τον βρασμό του λαδιού και έτσι δεν γίνεται αφράτο το καλαμαράκι αλλά γίνεται σαν βαστό!!!

ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!

καλό απόγευμα !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...