Thursday 11 October 2012

Σοκολατένιο παντεσπάνι για τούρτες

Σήμερα θα σας δείξω μια από τις αγαπημένες μου συνταγές για παντεσπάνι.
Είναι αυτή που προτιμώ για τις τούρτες που φτιάχνω στο σπίτι μας για διάφορες εκδηλώσεις, όπως γιορτές, γενέθλια, επετείους.
Σοκολατένιο παντεσπάνι, αφράτο και νόστιμο.
Είναι εύκολο να το φτιάξουμε, ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες που δίνουμε.
Η συνταγή βασίζεται σε παρόμοια της Β. Αλεξιάδου, με αρκετές μετατροπές όμως στα υλικά και στον τρόπο παρασκευής.
Ας δούμε πως θα το φτιάξουμε!

Τα υλικά μας:
300 γρ. ζάχαρη
90 γρ. κακάο
70 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
1 κουταλιά μπαίκιν πάουντερ
8 μεγάλα αυγά
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας ή 1 κουταλιά υγρή βανίλια
1 πρέζα αλάτι
Προαιρετικά:
1/3 φλιτζανιού καρύδι ή αμύγδαλο τριμμένα
1/3 φλιτζανιού ψηφίδες σοκολάτας
Στην πράξη:
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι στρογγυλό ή μια φόρμα με σούστα, διαμέτρου 27 εκ.
Το στρώνουμε με λαδόκολλα στον πάτο και τα πλαϊνά του.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθ. Κελσίου, βάζοντας την σχάρα του φούρνου στην μέση.
Σε μπολ κοσκινίζουμε μαζί το κακάο, το αλεύρι, το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι.
Αν πρόκειται να βάλουμε και ξηρούς καρπούς ή ψηφίδες σοκολάτας, τα προσθέτουμε στο μείγμα των στερεών υλικών.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Βάζουμε τα ασπράδια σε μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ.
Χτυπάμε λίγο τα ασπράδια στη χαμηλή ταχύτητα, να αρχίσουν να αφρατεύουν.
Προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη και χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα, να πήξουν τα ασπράδια και να στέκεται η μαρέγκα.
Χαμηλώνουμε στη μεσαία ταχύτητα το μίξερ και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους.
Όταν ενσωματωθούν πλήρως οι κρόκοι, μειώνουμε την ταχύτητα στη χαμηλή σκάλα και προσθέτουμε σταδιακά τα στερεά υλικά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
Δεν χτυπάμε πολύ όταν προστεθούν τα στερεά υλικά, για να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά.
Αδειάζουμε το μείγμα, στο ταψάκι και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για μία ώρα περίπου ανάλογα το φούρνο μας.
Δεν ανοίγουμε τον φούρνο μας κατά την διάρκεια του ψησίματος, παρά μόνον μετά από μισή ώρα, για να καλύψουμε το παντεσπάνι μας με αλουμινόχαρτο, για να μην καεί.
Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο το παντεσπάνι, βυθίζουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του.
Αν βγει καθαρό, είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο και το αφήνουμε για δέκα λεπτά.
Ξεκολλάμε το παντεσπάνι από τα τοιχώματα του ταψιού με ένα μαχαιράκι.
Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα για μπισκότα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, πριν το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Κόβουμε με μακρύ κοφτερό μαχαίρι οριζόντια σε τρεις δίσκους.
Συνήθως όταν βγάζουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο και μέχρι να το αναποδογυρίσουμε, κάθεται λίγο στη μέση.
Όταν το κόψουμε σε δίσκους, το ισιώνουμε αφαιρώντας το περίσσιο παντεσπάνι.
Προτιμάμε να φτιάχνουμε το παντεσπάνι μας μια μέρα πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Είναι πιο σταθερό στο κόψιμο.
Δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο χωρίς λόγο. Το παντεσπάνι μας θα "καθίσει".
Δεν παραψήνουμε το παντεσπάνι γιατί στεγνώνει.
Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, θα επιτύχετε αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι, που θα κάνει τις τούρτες σας ακαταμάχητες!
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

47 comments:

gwgw said...

Πολυ ωραια και χρησιμη η συνταγη Ειρηνη,να εισαι καλα.
Καλη σου μερα!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Είναι φανταστικό!!! Ηδη ονειρεύομαι μια τουρτιτσα!

Anonymous said...

http://radiopoint.gr/newplayers/wmp/

Ειρήνη said...

φαινεται πολυ ωραιο και ειναι σχετικα ευκολο. θα το δοκιμασω στα γενεθλια της μικρης μου. μηπως εχεις φωτο και με κομμενο κομματι να δω πως ειναι μεσα?παντως φαινεται πολυ αφρατο!του βαζεις και σιροπι?

Taste Advisor said...

Όμορφο πολύχρωμο και μάλλον εύκολο!
Κι εγώ θα το δοκιμάσω και σύντομα... έρχονται γενέθλια!

Unknown said...

Kαλημέρα Ειρήνη
Πόσο αφράτο και λαχταριστό δείχνει το σοκολατένιο παντεσπάνι σου!Πολύ ωραία συνταγή!Μ΄αρέσει που η ποσότητα του αλευριού είναι μηδαμινή και έτσι η γεύση του,ειδικά με την προσθήκη των ξηρών καρπών και των ψηφίδων,θα είναι αποθεωτική.Προσωπικά δεν συμπαθώ τα παντεσπάνια που έχουν την όψη και τη γεύση ΄ψωμιού΄..μου αρέσουν αυτά που η σύνθεσή τους αποτελείται από ξηρούς καρπούς ή μαρέγκα και γενικά δεν έχουν πολύ αλεύρι.Φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό και θα ήθελα προσωπικά να έχω και μία πρόταση για γέμιση για να ολοκληρωθεί η όμορφη ανάρτηση..ίσως στο κοντινό μέλλον να μας δώσεις την συνταγή αυτής της όμορφης τούρτας που διακρίνεται στην τελευταία φωτοφραφία.Δείχνει τόσο ενδιαφέρουσα!Φιλιά πολλά,πολλά.

Μαριλένα said...

πάντα χρειάζεται μια βάση! κι όταν ειναι νόστιμη σαν τη δική σου Ειρήνη.. θα τιμηθεί αναλόγως!
την καλησπέρα μου :)

Conna said...

Μπορώ παρακαλώ να έχω ένα κομμάτι ???

Φιλιά

Effie's Sweet Home Designs said...

Πολύ λαχταριστό!!!!!!!!!!!
Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DIMI said...

Καλημέρα!Πολύ ωραία συνταγή!Καί ο στολισμός υπέροχος!Καλό μεσημέρι!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου αφράτο και σοκολατένιο το παντεσπάνι σου, είμαι σίγουρη ότι θα δίνει λαχταριστές και εντυπωσιακές τούρτες!
Μια ανάρτηση πολύ χρήσιμη, για τις φίλες μας που θέλουν να φτιάξουν το παντεσπάνι με τα χεράκια τους!
Φιλιά, καλό μεσημέρι!

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ said...

δελφινάκι λατρεύει σοκολάτα. στοπ. :)

Evita said...

Το παντεσπάνι το φοβάμαι και δεν το φτιάχνω....Θέλω όμως να το επιχειρήσω και διαλέγω αυτή την συνταγή!!! Σε έχω εμπιστοσύνη (από όσο καιρό σε παρακολουθώ) άσε που θα έχω κάποιον να ρωτήσω σε περίπτωση αποτυχίας..... Θα σου γραψω το αποτέλεσμα. Σ'ευχαριστώ!

Ερμιόνη said...

Χμ... να και κάτι ακόμα που δεν έχω φτιάξει ποτέ!
Φαίνεται πάρα πολύ αφράτο το παντεσπάνι σου Ειρήνη μου!
Περιττό βέβαια να σου πω ότι περιμένουμε τη συνταγή για την τούρτα της πρώτης φωτογραφίας!
Φιλιά πολλά!

Eri said...

Εγώ ειρήνη έφτιαξα πρώτη φορά παντεσπάνι την προηγούμενη εβδομάδα, και το έχω κ εγώ άυριο, το δικό σου πάντως φαίνεται τέλειο!

Ειρήνη Ε. said...

Γωγούλα, είναι συνταγή πολυδοκιμασμένη σε πολλές περιστάσεις. Μας δίνει βάσεις παντεσπανιού, για ωραίες τουρτες.
Καλό βραδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ευγενία, θα το φτιάξεις και με αυτο θα έχεις ονειρεμένες τούρτες!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ειρήνη, είναι αφράτο παντεσπάνι. Συνήθως όταν φτιάχνω τούρτες με παντεσπάνι, το σιροπιάζω με ένα ελαφρύ σιρόπι. Αποκτά ακόμα καλύτερη γεύση, και δεν δείχνει στεγνό. Ανάρτηση με την τούρτα, θα βάλουμε αργότερα.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Taste advisor, είναι εύκολη συνταγή και αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες, ακόμη ευκολότερη. Από εδω και εμπρός, θα έχουμε πολλές ονομαστικές εορτές. Όλο και κάποια τουρτίτσα θα φτιάξουμε. Ή για γενέθλια αγαπημένων μας.
Καλό βράδυ.

Helen Gr said...

Πολύ ωραία και χρήσιμη η συνταγή αυτή, Ειρηνη μου,να είσαι καλά, ευχαριστώ πολύ.
Και εκείνη η τουρτίτσα, όνειρο!

Φιλά, καλό σου βράδυ!

Vita said...

Μου αρέσουν τα αφράτα παντεσπάνια και αυτό δείχνει υπέροχο! Σημειώνω τη συνταγή σου Ειρήνη

Ειρήνη Ε. said...

Φωτεινή, στο παντεσπάνι αυτό, ένα μέρος του αλευριού, αντικαθίσταται από το κακάο, που το κάνει σοκολατένιο. Οι ξηροί καρποί, για όσους τους αρέσουν, κάνουν το παντεσπάνι, ακόμα πιο γευστικό.
Μελλοντικά, θα αναρτήσουμε και την συνταγή της τούρτας.
Καλό σου βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Μαριλένα, ότι γίνεται σε σωστές βάσεις, θα βγει καλό και επιτυχημένο.
Είτε πρόκειται για θέματα ζωής, ή απλά για μια ωραία τούρτα. Ελπίζω να το τιμήσεις το ωραίο παντεσπάνι.
Καλό σου βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Conna, ένα κομμάτι μόνο;; Όσα θέλεις!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Dimi, δεν αρκεί μόνο η ωραία γεύση σε μια τούρτα. Σημαντικό ρόλα παίζει και η εμφάνιση.
Καλό σου βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Έφη, λαχταριστό το παντεσπάνι!! Αφράτο και νόστιμο.
Καλό σου βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ελενάκι, είναι το πιο αγαπημένο μου σοκολατένιο παντεσπάνι, αυτού του είδους. Χρόνια τώρα, δοκιμασμένη συνταγή. Στο σπίτι, κυρίως αυτό μου ζητούν για τις τούρτες. Συγκρίνονται τα έτοιμα, με ένα ωραίο, σοκολατένιο παντεσπάνι από τα χεράκια μας;;!!
Καλό σου βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Δελφινάκι, έλα να φας τουρτίτσα με ωραίο παντεσπάνι. Στοπ.
Καλό σου βράδυ. Στοπ.

Ειρήνη Ε. said...

Evita, αν δεν επιχειρήσουμε κάτι, δεν μπορούμε να ξέρουμε το αποτέλεσμα. Ακόμη και αν αποτύχουμε, θα μπορέσουμε να δούμε το λάθος μας και να το διορθώσουμε. Θα σου έλεγα να επιχειρήσεις να φτιάξεις το δικό σου παντεσπάνι, για την επόμενη τούρτα σου. Οι οδηγίες είναι αναλυτικές.
Για όποια επιπλέον πληροφορία θελήσεις, εδώ είμαστε. Καλή επιτυχία.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ερμιόνη, σε λίγο θα έχεις και τον...δεύτερο λόγο που πρέπει να φτιάχνεις παντεσπάνι!! Ή μήπως θα πρέπει να συμπεριλάβω και τον σύζυγο και να πω ο τρίτος;; Οπότε υπολόγισε, γιορτές, γενέθλια, πάρτυ κλπ. Ένα σωρό περιστάσεις δηλαδή!!!!
Η τούρτα θα αναρτηθεί αργότερα.
Καλό σου βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Έρη, το σπιτικό παντεσπάνι, έχει άλλη νοστιμιά!! Το διαπιστώνουμε από την πρώτη φορά που το φτιάχνουμε. Φαντάζομαι ότι και το δικό σου, θα έγινε ωραιότατο.
Καλό σου βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη, μια καλή συνταγή για ωραίο, αφράτο παντεσπάνι, είναι απαραίτητη. Με αυτήν θα φτιάχνουμε λαχταριστές τούρτες που θα εντυπωσιάζουν.
Καλό βράδυ.

Maria B. said...

Ειρηνακι μου πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου και νομίζω ότι θα βοηθήσουν πολύ όσους δεν συνηθίζουν να φτιάχνουν συχνά τουρτίτσες. Πολύ λιμπίστικα την τελευταία φωτο σου !!! θα την δούμε σύντομα στις οθόνες μας ????

καλό βραδυ και φιλια πολλά

Ειρήνη Ε. said...

Vita, σε ποιον δεν αρέσει ένα αφράτο, σοκολατένιο παντεσπάνι, μέσα σε μια γλυκιά, νοστιμη τούρτα;;!! Είναι μια συνταγή που αξίζει να σημειωθεί και να δοκιμαστεί!! Το σπιτικό παντεσπάνι, από τα χεράκια μας, νομίζω ότι είναι το καλύτερο.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Μαρία, με τις οδηγίες μας, θα φτιάξουν ένα επιτυχημένο παντεσπάνι, ακόμα και όσοι το θεωρούν δύσκολο και το αποφεύγουν. Η τουρτα, προσεχώς στις οθόνες μας!
Καλό σου βράδυ.

Tante Kiki said...

Σαφέστατες οι οδηγίες σου Ειρήνη μου για ένα τόσο υπέροχα αφράτο παντεσπανι!!!!!!!!! Μπράβο!
Καλό σου βράδυ!

Unknown said...

Χρήσιμη συνταγή.
Και οι οδηγίες κατατοπιστικές.
Καλό σου βράδυ Ειρήνη.

Chrisi said...

Πολύ αφράτο φαίνεται και πρέπει να είναι και νόστιμο με τη σοκολάτα,τελειο,καλό βράδυ.

margarita said...

Θα δοκιμαστει μια και πειραματιζομαι συνεχεια για να βρω το καλυτερο
Φιλια

Ειρήνη Ε. said...

Κική, όσο πιο σαφείς είναι οι οδηγίες σε μια συνταγή, τόσο πιο εύκολα την φτιάχνουμε. Τα ποσοστά επιτυχίας, ανεβαίνουν κατακόρυφα!! Χαχαχαχά!!
Το παντεσπάνι γίνεται πολύ αφράτο. Μας δίνει τις πιο λαχταριστές τούρτες!!
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Μαρία, αυτό θέλουμε. Να μπορούν όλοι να φτιάχνουν τις συνταγές μας και να τις ευχαριστιούνται. Ακόμα και ο πιο άπειρος, να μπορεί να φτιάξει μια ωραία τουρτίτσα!!
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Μαργαρίτα, έχω πειραματιστεί με διάφορα παντεσπάνια αυτού του τύπου, πολλές φορές. Έχω καταλήξει στην συγκεκριμένη εκδοχή, γιατί μου έχει δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Σου προτείνω να την δοκιμάσεις. Εύχομαι να είναι αυτή που θα σε ικανοποιήσει τελικά.
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Νέλη, το σοκολατένιο παντεσπάνι, είναι από τα πιο νόστιμα και από αυτά που οι περισσότεροι προτιμούν. Και όχι άδικα. Την γεύση της σοκολάτας την αγαπάμε.
Καλή σου ημέρα.

Eleni said...

Ειρήνη μου καταπληκτικό!!!
Φιλιά!

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη, είναι καταπληκτικό παντεσπάνι, για καταπληκτικές τούρτες!!
Καλό Σαββατοκύριακο.

kiki said...

Περίπου έτσι το κάνω κι εγώ Ειρήνη :-)

Ειρήνη Ε. said...

Κική, είναι το αγαπημένο μου παντεσπάνι. Επιτυχημένο, αφράτο και νόστιμο.
Καλό μεσημέρι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...