Wednesday, 3 October 2012

Κολοκυθολούλουδα γεμιστά

Φέτος στο χωριό θα πρέπει να μαγείρεψα τουλάχιστον 5 φορές κολοκυθολούλουδα γεμιστά.
Ευτυχώς στη γειτονιά όλοι είχαν κολοκυθιές, κι έτσι μέρα παρά μέρα με προμήθευαν λουλουδάκια που τα γέμιζα με διάφορους τρόπους.
Σήμερα θα σας δείξω πως τα έφτιαξα στην κατσαρόλα, γεμιστά με ρυζάκι.
Είχα και ωραίες μικρές πατατούλες, που τις πρόσθεσα στην κατσαρόλα ολόκληρες, με την φλούδα, για ποικιλία.
Αν δεν τις θέλετε, μπορείτε να τις παραλείψετε.
Όσο ο καιρός κρατάει, οι τυχεροί που έχουν κολοκυθιές μπορούν να απολαύσουν κολοκυθολούλουδα γεμιστά.
Οι υπόλοιποι μπορούν να τα παραγγείλουν στη λαϊκή ή στον μανάβη από όπου συνήθως ψωνίζουν.
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει το αργότερο 7.30 με 8 το πρωί να είστε εκεί να τα πάρετε και να τα γεμίσετε άμεσα, γιατί διαφορετικά κλείνουν και δεν θα μπορέσετε να τα γεμίσετε εύκολα.
Χρειαζόμαστε:
κολοκυθολούλουδα (δείτε πόσα στις Σημειώσεις παρακάτω)
5 φλιτζανάκια ρύζι parboiled
1 μέτριο κολοκύθι
2 ντομάτες
1 - 2 καρότα
1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό
μια χούφτα σταφίδες
μια χούφτα φυλλαράκια δυόσμου
ρίγανη, ξύδι, λάδι
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
Προαιρετικά:
μικρές πατατούλες
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον δυόσμο.
Τρίβουμε στον τρίφτη το κολοκύθι, τα καρότα και τις ντομάτες. Ξεπλένουμε το ρύζι δυο φορές.
Πλένουμε καλά τις πατάτες (αν βάλουμε) και αν σκοπεύουμε να τις αφήσουμε με την φλούδα, τις τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι να μαραθεί με λίγο νερό και λίγο λάδι.
Προσθέτουμε το κολοκύθι, τις ντομάτες και τα καρότα.
Τα αφήνουμε για λίγο να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον πελτέ.
Τα αφήνουμε όλα να σιγοβράσουν για 15 λεπτά περίπου.
Σβήνουμε την φωτιά χωρίς να απομακρύνουμε όμως το τηγάνι από το μάτι και αφήνουμε τη γέμιση να ξεκουραστεί λίγο.
Στη συνέχεια γεμίζουμε τα λουλούδια και διπλώνουμε τα φυλλαράκια προς τα μέσα για να κλείσουν.
Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το μίσχο προς το κέντρο της κατσαρόλας, για να συγκρατιέται το ανοιχτό μέρος από τα τοιχώματα της.
Στο κέντρο της κατσαρόλας τοποθετούμε τις πατατούλες, αν βάλουμε.
Διαλύουμε τον πελτέ σε ένα ποτήρι νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο και αλατοπίπερο με προσοχή όμως, γιατί έχουμε ήδη βάλει και στην γέμιση.
Σιγομαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά περίπου, ελέγχοντας κατά διαστήματα αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε νεράκι.
Σημειώσεις:
- Με τις ποσότητες των υλικών που αναφέρω, γέμισα περίπου 30 λουλούδια, αλλά το νούμερο αυτό ενδέχεται να αλλάξει γιατί είναι διαφορετικά τα μεγέθη των λουλουδιών.
- Αν σας περισσέψει γέμιση μπορείτε είτε να γεμίσετε καμιά πιπεριά και ντομάτα, είτε να την βάλετε σε μία άκρη στην κατσαρόλα, είτε να την κρατήσετε στην κατάψυξη για μελλοντικά γεμιστά.
Σε κάθε περίπτωση, καλή σας όρεξη!!
Αμαλία

51 comments:

Σοφία Ζ. said...

Από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα και πολύ όμορφα μαγειρεμένο! Καλημέρα!

simonmad said...

Πρέπει ν' ανήκω στους ελάχιστους που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ κολοκυθολούλουδα :-( και μου φαίνονται τόσο λαχταριστά! Δεν τα βρίσκεις κι εύκολα...
Πού θα μου πάει όμως, θα τα πετύχω κάποια στιγμή!
Καλημέρα και πολλά φιλιά!

gvarvakis said...

Μπορώ να φάω "χιλιάδες" !!!!
Τα τσάκισα κι εγώ φέτος το (και κάθε) καλοκαίρι στη Σάμο :))
Από τα super special του καλοκαιριού
Υπέροχο πιάτο αμαλί!!
Φιλιά
Καλημέρα

grEAT said...

υπεροχα ειναι, με ρυζι δεν τα εχω φιαξει ποτε. θα δοκιμασω την επομενη φορα που θα τα βρω!
καλη σου μερα

ειρηνη

Ειρήνη Ε. said...

Αμαλία, εκπληκτικά τα γεμιστά σου κολοκυθολούλουδα!! Από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά, από την παιδική μου ηλικία. Η μανούλα μου, τα φτιάχνει υπέροχα νόστιμα και δεν έμενε ποτέ, ούτε ρυζάκι στην κατσαρόλα!! Με πατατούλες ολόκληρες, όπως το φτιάχνεις εσύ σήμερα, δεν το έχω μαγειρέψει ακόμα. Πρέπει να παίρνουν πολύ ωραία γεύση, από τα γεμιστά κολοκυθολούλουδα. Φαντάζόμαι αφού ετοιμαστούν, θα γίνεται.. πιρουνοπόλεμος στο τρεπέζι!! Χαχά!
Καλοφάγωτα.
Καλή σου ημέρα.

Conna said...

Τα κολοκυθολούλουδα μου αρέσουν σε όλες τους τις εκδοχές.

Φιλιά

Selcouth said...

Δεν έχω ξαναφάει, αλλά φαίνονται καταπληκτικά! Πολύ ωραία συνταγή Αμαλία!
Να έχεις μια όμορφη μέρα!

Amali said...

Σοφία Ζ.
ευχαριστώ πολύ
την καλημέρα μου

Amali said...

simonmad
μια βόλτα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη και δεν υπάρχει περίπτωση να τα χάσεις....
Καλημέρα

Amali said...

Γιώργο καλως ήρθες στην παρέα των κολοκυθοφαγάδων!!!
και εμείς τα τσακίσαμε φέτος..

φιλιά

Amali said...

Καλημέρα Ειρήνη
πολύ ωραία και αυτή η εκδοχή

Amali said...

Ειρηνάκι μας, όντως έγινε χαμός όλες τις φορές....
να το δοκιμάσεις με πατατούλες και να μην ξεχάσεις να τις τρυπήσεις αν είναι ακαθάριστες...

πολλά φιλιά και καλά να περάσετε σήμερα

Amali said...

ομοίως Conna μας...
πολλά φιλιά

Amali said...

Selcouth
ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια...
την καλημέρα μου

Taste Advisor said...

τι όμορφα, πουλάκια τα λέμε εμείς!
μου αρέσουν τόσο πολύ

eleni said...

Αμαλίτσα,τι γεύση αυτό το φαγάκι!
Το μόνο δύσκολο είναι το πρωινό ξύπνημα χιχι...
Φιλιά!

Lila Xagorari said...

Αμαλία μου φέτος φάγαμε κι εμείς πολλές φορές γιατί αρέσουν στο γιόκα μου, βάζω πάντα και στο ταψί με τα γεμιστά μερικά!!!

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς! said...

Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, φαίνονται όμως πολύ νόστιμα!

Summertime Blues said...

κολοκυθοανθοί, μια αγάπη διακριτική.
μήπως είναι κάπως καλοκαιρινοί;

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Πολυ λεπτοδουλεμένο πιάτο!!! Φιλακια πολλά!

Vasia b. said...

Τα πρωτοδοκίμασα στα Χανιά όπου τα σερβίρουν με γιαουρτάκι στο κέντρο του πιάτου!
Ξετρελάθηκα με την υπέροχη γεύση τους,κι έγιναν από τους πιο αγαπημένους μου μεζέδες!!!
Μπράβο Αμαλίτσα μου υπέροχη η πρόταση σου σήμερα!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μικρό Αμαλάκι μας, τι νοστιμιά είναι αυτή που μας σερβίρεις σήμερα???
Ομως, όπως καλά γνωρίζεις, οι ώρες που ξυπνάω δεν συνάδουν καθόλου με τις ώρες συλλογής κολοκυθολούλουδων!
Οπότε???
Ξέρεις που μένω, έλα με το ταπεράκι σου όποια ώρα θέλεις, μετά τις 11 που ξυπνάω όμως, ε??
Χα χα χααα!
Φιλάκια μικρό μας!

ΕΛΕΝΗ said...

Αμαλία μου τα λατρεύω!Πολύ συχνά η μητέρα μου τα έβαζε μέσα στο ταψί με τα γεμιστά, τέλεια γεύση!
Φιλιά!

Ερμιόνη said...

Πάρα πολύ νόστιμο και αρωματικό φαγάκι, το οποίο δυστυχώς έχω πολλά χρόνια να φάω... :(
Φιλιά

Martha said...

Πραγματικά πολύ ωραίο πιάτο. Είμαι να το παραγγέλνω, γιατί για να πιάνω τα λουλουδάκια να τα γεμίζω...δε με βλέπω!

Amali said...

Taste Advisor
να και ένα όνομα που δεν είχα ακούσει... ενδιαφέρον
καλό απόγευμα

Amali said...

Ελενάκι
όντως το πρωινό ξύπνημα είναι λίγο περίεργο, εγώ τη γλίτωσα φέτος γιατί τα μάζευαν άλλοι και 8 το πρωί με περίμεναν έξω από την πόρτα...

πολλά φιλιά

Amali said...

Λίλα ναι και μέσα στο ταψί είναι φοβερά, όσο βρίσκουμε καλά είναι!!!!

καλό απόγευμα

Amali said...

Βάσω με την πρώτη ευκαιρία να δοκιμάσεις φοβεροί
καλό απόγευμα

Amali said...

Summertime,
γιατί ο καιρός που έχουμε τώρα πάει πίσω;;;;
καλό απόγευμα

Amali said...

Ευγενία μου σε ευχαριστώ πολύ
πολλά φιλιά

Amali said...

Ααααααααα Βάσια μου έτσι σχεδόν το τρώω και εγώ, βάζω στο πλάι το γιούρτι, από εδώ και στο εξής θα μπαίνει στο κέντρο!!!!

πολλά πολλά φιλιά

Amali said...

Ελενάκι μην σε απασχλεί καθόλου, μία από τις φορές που έφτιαξα στο χωριό λουλουδάκια τα έβαλα στην κατάψυξη αμαγείρευτα και τα έστειλα πεσκέσι σε αγαπημένους φίλους που τα έφτιαξαν την επόμενη και τα καταευχαριστήθηκαν, οπότε στα υπ΄όψιν είσαι!!!!

Φιλιά πολλά

Amali said...

ναι Ελένη και εμένα μου αρέσουν πολύ όπου τα βρω τα προτιμώ...

κλαό απόγευμα

Amali said...

Αχ βρε Ερμιόνη, κρίμα, έπρεπε να πέρναγες μία βόλτα από το χωριό να σε κέρναγα....

Amali said...

χαχαχαχαχαχαχα
ωραίο ρε συ Μάρθα, και έτσι πάλι τα απολαμβάνεις όμως...

καλό απόγευμα

Villy @ For the love of Feeding said...

Τέλεια Αμαλία!! Είναι απίθανες γεμιστές οι κολοκυθοκορφάδες!!

Foteini Thes said...

Ιδιαίτερα φροντισμένο και ελκυστικό φαγητό!!!Παρασκευασμένο με μεράκι και επιμέλεια,υπέροχος μεζές για τα φθινοπωρινά βράδια στη βεράντα ,όσο κρατά ακόμα ο ζεστός καιρός!Συγχαρητήρια,άξια η μαγείρισσα!!!Καλό βράδυ.Φιλιά πολλά,πολλά.

Tante Kiki said...

Λατρεμένα κολοκυθολούλουδα Αμαλία μου και τί σύμπτωση κι εγώ προχθές μάζεψα τα τελευταία από τον κήπο μου αλλά τα έκανα γεμιστά με τυρί!
Φιλιά και γεια στα χέρια σου!

ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ said...

Αγαπημένος μεζές. Εμείς τα λέμε και κολοκυθοκορφάδες. Μας αρέσουν πολύ και με γέμιση αβγό-τυρί.

peps said...

τί ωραίο φαγητό!!! μ'αρέσει τόσο πολύ!!!

Chris said...

αχ έχω να φάω πάνω από χρόνο κολοκυθοκορφάδες!
Καλό Βράδυ!!

Neli said...

Πρώτη φορά το έφαγα αυτο το φαγητό σε μια ταβέρνα στη Μυτηληνη ,το συνιθιζουν πολυ εκεί τα φτιαχνουν και τηγανιτα γεμισμένα με τυριά αλλα εμένα μου άρεσε με το ρύζι,το έχω φτιάξει αρκετές φορες τέλειο είναι,αλήθεια λουλούδια που βρήκες τέτοια εποχή?,πολύ σου πετύχαν κιόλας φαίνονται,καλό βράδυ ,φιλιά.

Vita said...

Από τα καλύτερα πιάτα! Όσο τους έχουμε ακόμη ας τους απολαύσουμε τους αθούς όπως τους λέμε εμείς εδώ!

Amali said...

Villy
ευχαριστώ πολύ

καλό βράδυ

Amali said...

Φωτεινή σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια

καλό βράδυ

Amali said...

Κική και εγώ τ΄σα που μου έφεραν τα; έκανα και με τυρί, αλλά όπως είπα και πιο πάνω τα άτιμα δεν μου έκαναν τη χάρη και δεν ήταν σωστά φωτομοντέλα!!!!

καλό βράδυ

Amali said...

ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ, peps και Chris
ευχαριστώ πολύ και καλό βράδυ

Amali said...

Neli και εγώ στη Μυτιληνη τα είχα φάει πολλές φορές και με διάφορους τρόπους...
Αυτά είναι Αυγουστιάτικα, αλλά ακόμα βρίσκεις μερικά ακόμα...

καλό βράδυ

Amali said...

Vita
έχουμε και λέμε, ονόματα ανά την ελλάδα:
κολοκυθολούλουδα, κολοκυθοανθοί, κολοκυθοκορφάδες και αθοί κατά την δική σας περιοχή
Αν υπάρχει και άλλη ονομασία για πείτε...

καλό βράδυ

Maria B. said...

Αμαλίτσα μου πήρα μεριδούλα στο φ/μ και ξέχασα να πάρω και απο εδώ !!!!

εχθες θα πρέπει να φταρνιζόσουνα συνέχεια το τι σε μελετάγαμε δε λέγετε !!!


σε φιλώ πολύ πολύ πολύ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...