Φέτος στο χωριό θα πρέπει να μαγείρεψα τουλάχιστον 5 φορές κολοκυθολούλουδα γεμιστά.
Ευτυχώς στη γειτονιά όλοι είχαν κολοκυθιές, κι έτσι μέρα παρά μέρα με προμήθευαν λουλουδάκια που τα γέμιζα με διάφορους τρόπους.
Σήμερα θα σας δείξω πως τα έφτιαξα στην κατσαρόλα, γεμιστά με ρυζάκι.
Είχα και ωραίες μικρές πατατούλες, που τις πρόσθεσα στην κατσαρόλα ολόκληρες, με την φλούδα, για ποικιλία.
Αν δεν τις θέλετε, μπορείτε να τις παραλείψετε.
Όσο ο καιρός κρατάει, οι τυχεροί που έχουν κολοκυθιές μπορούν να απολαύσουν κολοκυθολούλουδα γεμιστά.
Οι υπόλοιποι μπορούν να τα παραγγείλουν στη λαϊκή ή στον μανάβη από όπου συνήθως ψωνίζουν.
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει το αργότερο 7.30 με 8 το πρωί να είστε εκεί να τα πάρετε και να τα γεμίσετε άμεσα, γιατί διαφορετικά κλείνουν και δεν θα μπορέσετε να τα γεμίσετε εύκολα.
Χρειαζόμαστε:
κολοκυθολούλουδα (δείτε πόσα στις Σημειώσεις παρακάτω)
5 φλιτζανάκια ρύζι parboiled
1 μέτριο κολοκύθι
2 ντομάτες
1 - 2 καρότα
1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό
μια χούφτα σταφίδες
μια χούφτα φυλλαράκια δυόσμου
ρίγανη, ξύδι, λάδι
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
Προαιρετικά:
μικρές πατατούλες
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον δυόσμο.
Τρίβουμε στον τρίφτη το κολοκύθι, τα καρότα και τις ντομάτες.
Ξεπλένουμε το ρύζι δυο φορές.
Πλένουμε καλά τις πατάτες (αν βάλουμε) και αν σκοπεύουμε να τις αφήσουμε με την φλούδα, τις τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι να μαραθεί με λίγο νερό και λίγο λάδι.
Προσθέτουμε το κολοκύθι, τις ντομάτες και τα καρότα.
Τα αφήνουμε για λίγο να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον πελτέ.
Τα αφήνουμε όλα να σιγοβράσουν για 15 λεπτά περίπου.
Σβήνουμε την φωτιά χωρίς να απομακρύνουμε όμως το τηγάνι από το μάτι και αφήνουμε τη γέμιση να ξεκουραστεί λίγο.
Στη συνέχεια γεμίζουμε τα λουλούδια και διπλώνουμε τα φυλλαράκια προς τα μέσα για να κλείσουν.
Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το μίσχο προς το κέντρο της κατσαρόλας, για να συγκρατιέται το ανοιχτό μέρος από τα τοιχώματα της.
Στο κέντρο της κατσαρόλας τοποθετούμε τις πατατούλες, αν βάλουμε.Διαλύουμε τον πελτέ σε ένα ποτήρι νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο και αλατοπίπερο με προσοχή όμως, γιατί έχουμε ήδη βάλει και στην γέμιση.
Σιγομαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά περίπου, ελέγχοντας κατά διαστήματα αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε νεράκι.Σημειώσεις:
- Με τις ποσότητες των υλικών που αναφέρω, γέμισα περίπου 30 λουλούδια, αλλά το νούμερο αυτό ενδέχεται να αλλάξει γιατί είναι διαφορετικά τα μεγέθη των λουλουδιών.
- Αν σας περισσέψει γέμιση μπορείτε είτε να γεμίσετε καμιά πιπεριά και ντομάτα, είτε να την βάλετε σε μία άκρη στην κατσαρόλα, είτε να την κρατήσετε στην κατάψυξη για μελλοντικά γεμιστά.
Σε κάθε περίπτωση, καλή σας όρεξη!!
Αμαλία
Wednesday, 3 October 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
51 comments:
Από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα και πολύ όμορφα μαγειρεμένο! Καλημέρα!
Πρέπει ν' ανήκω στους ελάχιστους που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ κολοκυθολούλουδα :-( και μου φαίνονται τόσο λαχταριστά! Δεν τα βρίσκεις κι εύκολα...
Πού θα μου πάει όμως, θα τα πετύχω κάποια στιγμή!
Καλημέρα και πολλά φιλιά!
Μπορώ να φάω "χιλιάδες" !!!!
Τα τσάκισα κι εγώ φέτος το (και κάθε) καλοκαίρι στη Σάμο :))
Από τα super special του καλοκαιριού
Υπέροχο πιάτο αμαλί!!
Φιλιά
Καλημέρα
υπεροχα ειναι, με ρυζι δεν τα εχω φιαξει ποτε. θα δοκιμασω την επομενη φορα που θα τα βρω!
καλη σου μερα
ειρηνη
Αμαλία, εκπληκτικά τα γεμιστά σου κολοκυθολούλουδα!! Από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά, από την παιδική μου ηλικία. Η μανούλα μου, τα φτιάχνει υπέροχα νόστιμα και δεν έμενε ποτέ, ούτε ρυζάκι στην κατσαρόλα!! Με πατατούλες ολόκληρες, όπως το φτιάχνεις εσύ σήμερα, δεν το έχω μαγειρέψει ακόμα. Πρέπει να παίρνουν πολύ ωραία γεύση, από τα γεμιστά κολοκυθολούλουδα. Φαντάζόμαι αφού ετοιμαστούν, θα γίνεται.. πιρουνοπόλεμος στο τρεπέζι!! Χαχά!
Καλοφάγωτα.
Καλή σου ημέρα.
Τα κολοκυθολούλουδα μου αρέσουν σε όλες τους τις εκδοχές.
Φιλιά
Δεν έχω ξαναφάει, αλλά φαίνονται καταπληκτικά! Πολύ ωραία συνταγή Αμαλία!
Να έχεις μια όμορφη μέρα!
Σοφία Ζ.
ευχαριστώ πολύ
την καλημέρα μου
simonmad
μια βόλτα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη και δεν υπάρχει περίπτωση να τα χάσεις....
Καλημέρα
Γιώργο καλως ήρθες στην παρέα των κολοκυθοφαγάδων!!!
και εμείς τα τσακίσαμε φέτος..
φιλιά
Καλημέρα Ειρήνη
πολύ ωραία και αυτή η εκδοχή
Ειρηνάκι μας, όντως έγινε χαμός όλες τις φορές....
να το δοκιμάσεις με πατατούλες και να μην ξεχάσεις να τις τρυπήσεις αν είναι ακαθάριστες...
πολλά φιλιά και καλά να περάσετε σήμερα
ομοίως Conna μας...
πολλά φιλιά
Selcouth
ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια...
την καλημέρα μου
τι όμορφα, πουλάκια τα λέμε εμείς!
μου αρέσουν τόσο πολύ
Αμαλίτσα,τι γεύση αυτό το φαγάκι!
Το μόνο δύσκολο είναι το πρωινό ξύπνημα χιχι...
Φιλιά!
Αμαλία μου φέτος φάγαμε κι εμείς πολλές φορές γιατί αρέσουν στο γιόκα μου, βάζω πάντα και στο ταψί με τα γεμιστά μερικά!!!
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, φαίνονται όμως πολύ νόστιμα!
κολοκυθοανθοί, μια αγάπη διακριτική.
μήπως είναι κάπως καλοκαιρινοί;
Πολυ λεπτοδουλεμένο πιάτο!!! Φιλακια πολλά!
Τα πρωτοδοκίμασα στα Χανιά όπου τα σερβίρουν με γιαουρτάκι στο κέντρο του πιάτου!
Ξετρελάθηκα με την υπέροχη γεύση τους,κι έγιναν από τους πιο αγαπημένους μου μεζέδες!!!
Μπράβο Αμαλίτσα μου υπέροχη η πρόταση σου σήμερα!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!!
Μικρό Αμαλάκι μας, τι νοστιμιά είναι αυτή που μας σερβίρεις σήμερα???
Ομως, όπως καλά γνωρίζεις, οι ώρες που ξυπνάω δεν συνάδουν καθόλου με τις ώρες συλλογής κολοκυθολούλουδων!
Οπότε???
Ξέρεις που μένω, έλα με το ταπεράκι σου όποια ώρα θέλεις, μετά τις 11 που ξυπνάω όμως, ε??
Χα χα χααα!
Φιλάκια μικρό μας!
Αμαλία μου τα λατρεύω!Πολύ συχνά η μητέρα μου τα έβαζε μέσα στο ταψί με τα γεμιστά, τέλεια γεύση!
Φιλιά!
Πάρα πολύ νόστιμο και αρωματικό φαγάκι, το οποίο δυστυχώς έχω πολλά χρόνια να φάω... :(
Φιλιά
Πραγματικά πολύ ωραίο πιάτο. Είμαι να το παραγγέλνω, γιατί για να πιάνω τα λουλουδάκια να τα γεμίζω...δε με βλέπω!
Taste Advisor
να και ένα όνομα που δεν είχα ακούσει... ενδιαφέρον
καλό απόγευμα
Ελενάκι
όντως το πρωινό ξύπνημα είναι λίγο περίεργο, εγώ τη γλίτωσα φέτος γιατί τα μάζευαν άλλοι και 8 το πρωί με περίμεναν έξω από την πόρτα...
πολλά φιλιά
Λίλα ναι και μέσα στο ταψί είναι φοβερά, όσο βρίσκουμε καλά είναι!!!!
καλό απόγευμα
Βάσω με την πρώτη ευκαιρία να δοκιμάσεις φοβεροί
καλό απόγευμα
Summertime,
γιατί ο καιρός που έχουμε τώρα πάει πίσω;;;;
καλό απόγευμα
Ευγενία μου σε ευχαριστώ πολύ
πολλά φιλιά
Ααααααααα Βάσια μου έτσι σχεδόν το τρώω και εγώ, βάζω στο πλάι το γιούρτι, από εδώ και στο εξής θα μπαίνει στο κέντρο!!!!
πολλά πολλά φιλιά
Ελενάκι μην σε απασχλεί καθόλου, μία από τις φορές που έφτιαξα στο χωριό λουλουδάκια τα έβαλα στην κατάψυξη αμαγείρευτα και τα έστειλα πεσκέσι σε αγαπημένους φίλους που τα έφτιαξαν την επόμενη και τα καταευχαριστήθηκαν, οπότε στα υπ΄όψιν είσαι!!!!
Φιλιά πολλά
ναι Ελένη και εμένα μου αρέσουν πολύ όπου τα βρω τα προτιμώ...
κλαό απόγευμα
Αχ βρε Ερμιόνη, κρίμα, έπρεπε να πέρναγες μία βόλτα από το χωριό να σε κέρναγα....
χαχαχαχαχαχαχα
ωραίο ρε συ Μάρθα, και έτσι πάλι τα απολαμβάνεις όμως...
καλό απόγευμα
Τέλεια Αμαλία!! Είναι απίθανες γεμιστές οι κολοκυθοκορφάδες!!
Ιδιαίτερα φροντισμένο και ελκυστικό φαγητό!!!Παρασκευασμένο με μεράκι και επιμέλεια,υπέροχος μεζές για τα φθινοπωρινά βράδια στη βεράντα ,όσο κρατά ακόμα ο ζεστός καιρός!Συγχαρητήρια,άξια η μαγείρισσα!!!Καλό βράδυ.Φιλιά πολλά,πολλά.
Λατρεμένα κολοκυθολούλουδα Αμαλία μου και τί σύμπτωση κι εγώ προχθές μάζεψα τα τελευταία από τον κήπο μου αλλά τα έκανα γεμιστά με τυρί!
Φιλιά και γεια στα χέρια σου!
Αγαπημένος μεζές. Εμείς τα λέμε και κολοκυθοκορφάδες. Μας αρέσουν πολύ και με γέμιση αβγό-τυρί.
τί ωραίο φαγητό!!! μ'αρέσει τόσο πολύ!!!
αχ έχω να φάω πάνω από χρόνο κολοκυθοκορφάδες!
Καλό Βράδυ!!
Πρώτη φορά το έφαγα αυτο το φαγητό σε μια ταβέρνα στη Μυτηληνη ,το συνιθιζουν πολυ εκεί τα φτιαχνουν και τηγανιτα γεμισμένα με τυριά αλλα εμένα μου άρεσε με το ρύζι,το έχω φτιάξει αρκετές φορες τέλειο είναι,αλήθεια λουλούδια που βρήκες τέτοια εποχή?,πολύ σου πετύχαν κιόλας φαίνονται,καλό βράδυ ,φιλιά.
Από τα καλύτερα πιάτα! Όσο τους έχουμε ακόμη ας τους απολαύσουμε τους αθούς όπως τους λέμε εμείς εδώ!
Villy
ευχαριστώ πολύ
καλό βράδυ
Φωτεινή σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια
καλό βράδυ
Κική και εγώ τ΄σα που μου έφεραν τα; έκανα και με τυρί, αλλά όπως είπα και πιο πάνω τα άτιμα δεν μου έκαναν τη χάρη και δεν ήταν σωστά φωτομοντέλα!!!!
καλό βράδυ
ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ, peps και Chris
ευχαριστώ πολύ και καλό βράδυ
Neli και εγώ στη Μυτιληνη τα είχα φάει πολλές φορές και με διάφορους τρόπους...
Αυτά είναι Αυγουστιάτικα, αλλά ακόμα βρίσκεις μερικά ακόμα...
καλό βράδυ
Vita
έχουμε και λέμε, ονόματα ανά την ελλάδα:
κολοκυθολούλουδα, κολοκυθοανθοί, κολοκυθοκορφάδες και αθοί κατά την δική σας περιοχή
Αν υπάρχει και άλλη ονομασία για πείτε...
καλό βράδυ
Αμαλίτσα μου πήρα μεριδούλα στο φ/μ και ξέχασα να πάρω και απο εδώ !!!!
εχθες θα πρέπει να φταρνιζόσουνα συνέχεια το τι σε μελετάγαμε δε λέγετε !!!
σε φιλώ πολύ πολύ πολύ
Post a Comment