Όταν μπαίνει ο Οκτώβρης και τα φύλλα αρχίζουν να παίρνουν πορτοκαλί χρώμα και να πέφτουν στο έδαφος, είναι δείγμα ότι είμαστε στα μέσα του Φθινοπώρου.
Ο καιρός αρχίζει να κρυώνει.
Είναι από τις αγαπημένες μου περιόδους του χρόνου. Είναι η εποχή της κολοκύθας!!!
Πορτοκαλί, κίτρινες, με μαυροπράσινες ρίγες, στρογγυλές, μακρουλές, ένα σωρό είδη κολοκύθας έχουν την τιμητική τους στις συνταγές μας αυτήν την εποχή.
Πάντα με φαντασία, οι νοικοκυρές από τα παλιά χρόνια αξιοποιούσαν αυτήν την υπέροχη πρώτη ύλη, την ψίχα της κολοκύθας, σε ένα σωρό φαγάκια αλλά και γλυκάκια.
Οι κολοκύθες, ανάλογα την ποικιλία τους, μπορούν να διατηρηθούν τους ψυχρούς μήνες αν δεν κοπούν, χωρίς να χαλάσουν, επιτρέποντάς μας να χαιρόμαστε την ωραία τους γεύση για αρκετό καιρό. Βεβαίως θα πρέπει να συντηρηθούν στις κατάλληλες συνθήκες.
Ας μην ξεχνάμε φυσικά και τους σπόρους της κολοκύθας, που αποξηραμένοι, σκέτοι, με αλάτι ή άλλα μπαχαρικά, αποτελούν ένα θαυμάσιο σνακ.
Έχουμε δώσει ήδη μια συνταγή για αλμυρή πίτα με κολοκύθα.
Σήμερα θα σας δείξουμε ένα απίθανο, αφράτο, τρυφερό, πεντανόστιμο κέικ κολοκύθας-μήλου, αρωματισμένο με μπαχαρικά, γεμισμένο και γαρνιρισμένο με υπέροχη, μεταξένια κρέμα τυριού και τριμμένα φυστίκια Αιγίνης.
Δοκιμάστε το και συνοδεύσετε τον καφέ, τσάι, τσάι βοτάνων ή απολαύστε το όπως και όποτε σας αρέσει.
Θα γίνει το αγαπημένο σας!!
Ας δούμε πως θα το φτιάξουμε!
Τα υλικά μας:
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κουταλάκια μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
μισό κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι κανέλα σκόνη
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
μισό κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
2 κάψουλες κάρδαμο, τα σποράκια
μισό κουταλάκι κόλιαντρο, σπόρους
1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο σκόνη
3 αυγά μεγάλα
240 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κουταλάκι υγρή βανίλια
60 γρ. μέλι
150 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας
μισό μέτριο μήλο
μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά σκόνη στιγμιαίου καφέ
4 κουταλιές λικέρ μήλου ή κονιάκ
Για την γέμιση – επικάλυψη
300 γρ. τυρί κρέμα
220 γρ. άχνη ζάχαρη
170 γρ. κρέμα γάλακτος ζαχ/κής
90 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδας
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
ξύσμα από μισό μέτριο λεμόνι
κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
τριμμένα φυστίκια Αιγίνης
Πάμε να το φτιάξουμε:
Δυο ώρες πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το γλυκό μας, βγάζουμε τα αυγά και την μαργαρίνη από το ψυγείο.
Κοπανάμε στο γουδί τους σπόρους του κάρδαμου και του κόλιαντρου, μαζί με λίγη ζάχαρη, να γίνουν σκόνη.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στην μέση, εσωτερικής διαμέτρου 22 εκ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ, την σόδα, το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά σε σκόνη.
Προσθέτουμε και τα κοπανισμένα, κόλιαντρο και κάρδαμο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθ. Κελσίου, πάνω κάτω ψήσιμο.
Βγάζουμε την κρέμα γάλακτος από το ψυγείο. Ρίχνουμε μέσα την σκόνη του στιγμιαίου καφέ και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε την μαργαρίνη με την καστανή ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τους κρόκους, έναν έναν, να ενοποιηθούν καλά.
Μειώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στη χαμηλή σκάλα.
Προσθέτουμε την υγρή βανίλια, τον πουρέ κολοκύθας, το μισό μήλο τριμμένο στο χονδρό του τρίφτη, την κρέμα γάλακτος με τον καφέ, το λικέρ ή το κονιάκ.
Χτυπάμε σε μπολ τα ασπράδια με λίγη ζάχαρη και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
Θέλουμε να έχουμε μια μαρέγκα αφράτη που θα στέκεται στα χτυπητήρια.
Με κουτάλι ή σπάτουλα ενώνουμε την μαρέγκα και τα στερεά υλικά με το μείγμα της μαργαρίνης και της ζάχαρης, προσθέτοντάς τα εναλλάξ.
Δηλαδή, ρίχνουμε λίγο από το μείγμα αλευριού πρώτα, ανακατεύουμε απαλά, προσθέτουμε λίγη από την μαρέγκα, ανακατεύουμε απαλά να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά και ούτω καθ' εξής.
Προσέχουμε να ενοποιηθούν εντελώς τα υλικά.
Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα.
Στρώνουμε την επιφάνεια του κέικ με το κουτάλι.
Για να φουσκώσει ομοιόμορφα το κέικ, βάζουμε το κουτάλι στο κέντρο της επιφάνειας της ζύμης και κάνουμε ένα αυλάκι, γύρω γύρω.
Βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο.
Μετά από μισή ώρα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Μετά από πενήντα πέντε λεπτά από την ώρα που βάλαμε το κέικ στο φούρνο, τον σβήνουμε και αφήνουμε μέσα το κέικ, για ακόμα πέντε λεπτά.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε πέντε λεπτά μέσα στην φόρμα.
Αναποδογυρίζουμε το κέικ σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Βάζουμε το τυρί κρέμα σε μπολ και το χτυπάμε λίγο να αφρατέψει.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης-επικάλυψης και τα χτυπάμε καλά όλα μαζί, να γίνουν ένα λείο, βελούδινο μείγμα.
Προσθέτουμε τόσο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, όσο έντονο χρώμα θέλουμε να έχει η γέμιση.
Κόβουμε το κέικ σε τρεις ισόπαχους κύκλους.
Βάζουμε τον κάτω κύκλο στην πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνουμε ομοιόμορφα το ένα τρίτο από την κρέμα τυριού.
Αφήνουμε να πέσει λίγη από την κρέμα στα πλάγια.Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, τελειώνοντας με στρώση κρέμας τυριού και πασπαλίζουμε με τριμμένα φυστίκια Αιγίνης.
Βάζουμε την πιατέλα με το γλυκό στο ψυγείο, να κρυώσει η κρέμα.
Κόβουμε σε ωραία κομμάτια και σερβίρουμε.
Απολαμβάνουμε!
Καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.
Saturday, 13 October 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
52 comments:
ειναι καταπληκτικο!μπραβο
Katapliktiko!!!!!
είναι αυτό!! τέλειο!!
αχ.. να 'χα και κάποιον να μου το φτιάξει.. όλα απ΄τα χεράκια μου περνάνε! :Ρ
καλημέρα,
καλό Σαββατοκύριακο :)
Απο τη φωτογράφια και μόνο σου τρέχουν τα σάλια...Καλημέρα
Και μόνο η φωτό σε παρασέρνει !!
Καλημέρα Ειρήνη!!
Μμμμ τι ωραίο κέικ!!! Για καφέ με καλούς φίλους!!
Τα μπισκοτάκια σας να δεις θραύσεις που έκαναν. Τελικά η συνταγή ήταν ίδια με τη δικιά μου -στα υλικά-, όχι όμως και στις ποσότητες. Έτσι έγιναν τραγανά και τέλεια! Σας ευχαριστώ πολύ κοριτσάρες μου!!!
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες σας!!
Φιλιά πολλά, πάρα πολλά!!!!
Πολύ ιδιαίτερο!!
Καλό Σ/Κ
♪彡♪♫°¸.•♫°`
Visual lindo, imagino o sabor!!!!
Bom fim de semana!
Beijinhos.
♪♫♫°✿°`╮
Ειρηνάκι μου γι αυτό το θεϊκό κέικ, ειλικρινά δεν έχω λόγια!
Σίγουρα θα είναι το πρώτο που θα φτιάξω, μόλις εφοδιαστώ με κολοκύθες!
Πολλά πολλά μπράβο για το σημερινό σου κέρασμα!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη μου το κέικ σου μου έκαψε την καρδιά... έρωτας κεραυνοβόλος σου λέω... φαίνεται θεσπέσιο και τί συνδυασμός υλικών!!!!!!!!!!!!!
Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!!
Καλό βράδυ και καλό Σ/Κ!
Τέλειο τέλειο τέλειο!!!
Πολύ όμορφη συνταγή!Η κρέμα είναι καταπληκτική!Καλό Σ/Κ!ΦΙΛΙΆ!
Τρομερό! Φτιαγμένο για μένα θα έλεγα...... καλό σαββατοκύριακο!
Καλημέρα, Ειρήνη μου!
Τι σύμπτωση! Κι εγώ κέικ με κίτρινη κολοκύθα έφτιαξα και ήθελα να το ανεβάσω αύριο. Δεν πειράζει, όμως, θα αφήσω να περάσουν λίγες μέρες. Βλέπεις, είναι η εποχή της κολοκύθας!
Μου άρεσαν πολύ τα μπαχαρικά της συνταγής σου! με την κρεμούλα φαίνεται σαν μια αφράτη, λαχταριστή τούρτα!
Φιλάκια, καλή Κυριακή.
Πραγματικά υπέροχο! Πολύ εμφανίσημο και φαντάζομαι και νοστιμότατο:)
Γλυκό υπερθέαμα!!
Κι εμένα μ'αρέσει αυτή η εποχή όταν όντως αρχίζουν τα κρύα αλλά φέτος μας τα έχει χαλάσει ο καιρός!! το γλυκάκι πάντως φαίνεται ΑΠΑΙΧΤΟ!! Θα δοκιμαστεί! φιλάκια πολλά!!!
Αν θέλεις το πιστεύεις, κολοκύθα δεν έχω φάει ποτέ! Δεν ξέρω καν τη γεύση της. Πάντως δεν μπορώ να πω, εντυπωσιακότατο αυτό το κέϊκ!!!! Το λιγουρεύτηκα από τη φωτογραφία. Γεια στα χέρια σου Ειρήνη!
Καλό απόγευμα!
Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο, γιατί πώς αλλιώς να το γευτώ αυτό το πράγμα εδώ που είμαι μακριά;
Περνω οπως παντα να ευχηθω μια ομορφη εβδομαδα με τα λιγοτερα προβληματα,Aργω μερικες φορες να ερθω απο εδω αλλα δεν ξεχνω.Nα εισαι παντα καλα και να βρισκω ανοιχτο το μπλοκοσπιτο σου!!!
Δεν εχω φαει αλλα απο τις φωτο και μονο μου τρεχουν τα σαλια:)Δυο κομματακιαααααα
Υπερπαραγωγή το σημερινό σου κέικ Ειρήνη.Καλή εβδομάδα να έχεις όμορφη και γλυκιά.
Υπέροχο μου φαντάζει!!!!!
Καλή εβδομάδα!!!!!!!!!!!
Πρεπει να ειναι πολυ γευστικο!!!
Ο συνδιασμος των φρουτων ειναι φοβερα γευστικος...
Τι έφτιαξες βρε Ειρηνάκι !!!!!!!! εντυπωσιακότατο!!! δεν έχω λόγια !!
γεια στα χεράκια σου!! φοβερή ιδέα !!
φιλια πολλά και καλή μέρα και καλή βδομάδα !!
Ειρήνη, πολύ νόστιμο το κέικ κολοκύθας και μήλου.
Καλή εβδομάδα.
Peps, νοστιμότατο το κεκάκι μας. Κερνάμε!!
Καλή εβδομάδα.
Μαριλενάκι, το φτιάξαμε εμείς για σένα!! Έλα να κεραστείς ένα ωραίο και μεγάλο κομμάτι από το κέικ.
Μαριλένα, λίγο πολύ, από τα χέρια των μανάδων δεν περνάνε όλα;; Τα ίδια και εγώ.
Καλή εβδομάδα.
Βίκυ, θα ενθουσιαστείς αν το δοκιμάσεις η ίδια. Γι΄αυτό μην μείνεις μόνο στις φωτογραφίες!!
Καλή εβδομάδα.
Ευγενία, τι να πω εγώ που το είχα μπροστά μου;; Αυτό το γλάσσο τυριού, απίθανο. Κάθε φορά που άνοιγα το ψυγείο...παρασυρόμουν!!
Καλή εβδομάδα.
Ροδούλα, αυτό το κέικ και ο καφές, είναι οι καλύτεροι φίλοι! Ταιριάζουν μεταξύ τους καταπληκτικά.
Έχουμε ωραίες συνταγές για μπισκοτάκια, δοκιμασμένες, με εγγυημένη επιτυχία. Για τους φίλους μας, πάντα τα καλύτερα!!
Καλή εβδομάδα.
Ξανθή, ιδιαίτερο και ιδιαίτερα γευστικό αυτό το κέικ!
Καλή εβδομάδα.
Ines, I am sure, you'll love it!!
Have a nice week.
Έλενα, είναι από τα ωραιότερα κέικ. Την δεύτερη ημέρα είχε εξαφανιστεί!!! Η δε κρέμα τυριού, απίθανη. Ανοίγαμε το ψυγείο και τρώγαμε λίγο λίγο από γύρω. Χαχά. Μόλις πάρεις κολοκύθα, φτιαξε το.
Καλή εβδομάδα.
Κική, έχουμε πέσει και οι δύο, στον έρωτα αυτού του κέικ! Και όχι μόνο εμείς, αλλά και όσοι το δοκίμασαν. Φτιάξε το, μόλις βρεις χρόνο. Θα καταλάβεις ότι ο έρωτας αυτός, δεν είναι χωρίς λόγο!! Χαχαχά!!
Καλή εβδομάδα.
Έλενα, θα το λατρέψεις!
Καλή εβδομάδα.
Dimi, η κρέμα του είναι το κάτι άλλο. Έχει βελουδένια υφή και η γεύση της είναι καταπληκτική. Με το κέικ κολοκύθας μήλου αρωματισμένου με καφέ, έδεσαν ιδανικά.
Καλή εβδομάδα.
Kamikaze, ούτε παραγγελία να το είχες κάνει δηλαδή; Χαίρομαι που σου αρέσει.
Καλή εβδομάδα.
Ελένη, είναι η εποχη της κολοκύθας και φτιάχνουμε ένα σωρο νοστιμιές με αυτή. Η κρέμα τυριού είναι από τις ωραιότερες που έχω φτιάξει και δοκιμάσει. Παραλίγο να φαγωθεί σκέτη, πριν προλάβει να μπει επάνω στο κέικ. Στην συστήνω ανεπιφύλακτα.
Καλή εβδομάδα.
Villy, και από γεύση να δεις!!
Καλή εβδομάδα.
Pela, το φθινόπωρο δεν μας τα λέει καλά φέτος, τόσο που αυτές τις ημέρες αναρωτιέμαι αν είμαστε στον Οκτώβριο.
Παρ' όλα αυτά εμείς δεν πτοούμεθα. Αφού έχουμε τις κολοκύθες, τα μήλα μας, φτιάχνουμε το ωραίο μας κέικ και το απολαμβάνουμε. Που θα πάει; Θα συμβαδίσει κάποια στιγμή και ο καιρός με το ημερολόγιο!!
Καλή εβδομάδα.
Μαρία, είναι νοστιμότατο και με εμφάνιση που μας αρέσει.
Καλή εβδομάδα.
Sel, σε ευχαριστώ. Θα σου έλεγα να ξεκινήσεις να δοκιμάζεις συνταγές με κολοκύθα. Είναι ένα ιδιαίτερα νόστιμο λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθέι και σε φαγητά, αλλά και σε γλυκά. Από τον Οκτώβριο και μετά, όλη την ψυχρή περιόδο του έτους, αλλά και την άνοιξη, επειδή διατηρώ ψίχα κολοκύθας στην κατάψυξη, φτιάχνω διάφορες τέτοιες λιχουδιές. Δοκίμασέ της και δεν θα χάσεις!!
Καλή εβδομάδα.
Μάρθα, δεν έχεις παρά να φτιάξεις το κέικ και σίγουρα θα το απολαύσεις ακόμα περισσότερο!! Προς το παρόν μπορείς να κεραστείς..ιντερνετικά όσο θέλεις από το δικό μας.
Καλή εβδομάδα.
Σκρουτζάκο, όταν το δοκιμάσεις θα ξετρελαθείς. Πάρε όσα κομμάτια θέλεις. Δικά σου.
Καλή εβδομάδα.
Κατερίνα σε ευχαριστώ. Καλή εβδομάδα να έχεις.
Έφη, ένα κομμάτι από εμάς για σένα με αγάπη.
Καλή εβδομάδα.
Μαργαρίτα, η κολοκύθα ταιριάζει με το μήλο και ο καφές, τους χαρίζει το αρωμά του. Σε συνδυασμό με την κρέμα τυριού, έχουμε ένα γευστικό κέικ, σκέτη απόλαυση.
Καλή εβδομάδα.
Μαράκι μου, δικό σου όλο όπως το βλέπεις!! Μία σε έχουμε, να μην σε προσέξουμε;;
Καλή εβδομάδα.
Thee mou!!!!
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΌ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ozlemaki, θεϊκή γεύση!!
Καλό μεσημέρι.
Ελένη, ωραιότατη συνταγή. Δοκίμασέ την.
Καλό μεσημέρι.
Post a Comment