Saturday, 6 October 2012

Κέικ με μερέντα και γιαούρτι

Ένα εύκολο, αλλά νόστιμο κεκάκι θα σας κεράσω σήμερα.
Η μερέντα, του δίνει ξεχωριστή, φουντουκοσοκολατένια γεύση και το στραγγιστό γιαουρτάκι το κάνει αφράτο και κρατά την απαραίτητη υγρασία στο κέικ.
Αν εσείς θέλετε να βάλετε άλλη μάρκα φουντουκόπαστας, κανένα πρόβλημα.
Το αρωμάτισα με το αγαπημένο μου λικέρ, αυτό του περγαμόντου, δίνοντάς του άρωμα εσπεριδοειδών, που ταιριάζει με την φουντουκόπαστα.
Με την επικάλυψη της μερέντας και του ψιλοκομμένου και καβουρδισμένου αμύγδαλου ή φουντουκιού, αποκτά λαχταριστή εμφάνιση.
Έχετε καλύτερη συνοδεία για το καφεδάκι ή το τσάι σας;;!!
Ας δούμε πως θα το φτιάξουμε!
Χρειαζόμαστε:
140 γρ. φουντουκόπαστα μερέντα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
3 κουταλάκια μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλιά κακάο
130 γρ. ζάχαρη
70 γρ. καλαμποκέλαιο
3 μεγάλα αυγά
1 κουταλιά σιρόπι από γλυκό του κουταλιού
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
ξύσμα μισού μέτριου λεμονιού
ελάχιστο αλάτι
Για το γλάσο:
3/4 φλιτζανιού μερέντα
5-6 κουταλιές κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ
1 κουταλιά λικέρ περγαμόντο ή λεμόνι ή κονιάκ
Επιπλέον
3 κουταλιές λικέρ περγαμόντο ή λεμόνι ή κονιάκ
τριμμένα και καβουρδισμένα φουντούκια ή αμύγδαλα
Στην πράξη:
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι, διαμέτρου 26 εκ.
Στρώνουμε με λαδόκολλα τον πυθμένα και τα πλαϊνά του ταψιού. Τα λαδώνουμε και αυτά και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπαίκιν πάουντερ, το αλάτι, το κακάο και το μοσχοκάρυδο.
Σε μεγάλο μπολ ή στο μίξερ βάζουμε την μερέντα, το καλαμποκέλαιο και την ζάχαρη. Τα χτυπάμε 5-6 λεπτά, στην δυνατή ταχύτητα, να διαλυθεί όσο γίνεται η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το σιρόπι γλυκού του κουταλιού. Εγώ πρόσθεσα σιρόπι περγαμόντου. Εσείς βάλετε ότι σας αρέσει, αλλά το σιρόπι εσπεριδοειδών ταιριάζει πολύ ωραία.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας, το γιαούρτι και τέλος το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Χτυπάμε δυο τρία λεπτά ακόμη.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με μισό κουταλάκι ζάχαρη και δυο τρεις σταγόνες χυμό λεμονιού. Θέλουμε να έχουμε μια μαρέγκα αφράτη που να στέκεται.
Προσθέτουμε εναλλάξ την μαρέγκα και τα στερεά υλικά στο μείγμα της μερέντας, ανακατεύοντας απαλά, με κυκλικές κινήσεις. Με προσοχή, να μην μας ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
Χρησιμοποιούμε μια κουτάλα ή μια σπάτουλα για να ενοποιήσουμε τα όλα υλικά μαζί.
Βάζουμε το μείγμα του κέικ στο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθ. Κελσίου για 50-55 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο.
Αφήνουμε για πέντε λεπτά το κέικ μέσα στο ταψάκι και μετά το μεταφέρουμε σε σχάρα, για να κρυώσει εντελώς.
Τοποθετούμε το κέικ στην πιατέλα που θα το σερβίρουμε. Το ραντίζουμε με τις τρεις κουταλιές λικέρ ή κονιάκ.
Σε κατσαρολίτσα σε χαμηλή φωτιά βάζουμε τη μερέντα για το γλάσο, το λικέρ ή το κονιάκ και την κρέμα γάλακτος ή το εβαπορέ.
Τα ζεσταίνουμε όλα μαζί, να ομογενοποιηθούν και πάρουν ρευστή μορφή.
Αδειάζουμε όλο το γλάσο στο κέντρο του κέικ.
Με σπάτουλα απλώνουμε το γλάσο να καλύψει το κέικ και το αφήνουμε να τρέξει στο πλάι.
Αφήνουμε πέντε λεπτά να στερεοποιηθεί λίγο το γλάσο και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα και καβουρδισμένα φουντούκια ή αμύγδαλα.
Όταν κρυώσει εντελώς το γλάσο, κόβουμε σε ωραία κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

48 comments:

Tante Kiki said...

Καλημέρααααα! Είδα μερέντα και ήρθα τρέχοντας!!!! Τί υπέροχο, πεντανόστιμο, λαχταριστό και γιαμιιιιιι!!!
Γεια στα χέρια σου Ειρήνη μου και καλό Σ/Κ!

Conna said...

Φέρτε ενα κομματάκι απο εδώ ... να συνοδεύσω τον καφεδάκο μου.

Φιλιά

Charalampidou Elpida said...

Καλημέρα!!!!!Φανταστικό,λαχταριστό
τέλειοοοοο!!!!!!!!!!!!



Βίκυ said...

θέλω θελω θελω....πολυ λαχταριστό

Kamikaze said...

Ανεβαίνω στο αεροπλάνο μου για κάθετη διείσδυση στην πρώτη φωτογραφία.....Τέλειο!

Νατάσα said...

Λοιπόν, Ειρήνη, επειδή διαπιστώνω ότι έχουμε τον ίδιο έρωτα με το άρωμα περγαμόντου, να σου πω εγώ τι κάνω για να το έχω πάντα: Όταν φτιάξω γλυκό, κρατάω το ξύσμα στην κατάψυξη και έχω αν αρωματίσω τα γλυκάκια μου ανά πάσα στιγμή. Το ίδιο κάνω και με το ξύσμα λεμονιού προς το τέλος της άνοιξης όταν αρχίσουν να τελειώνουν τα λεμόνια από τη λεμονιά μας, για να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσω ξύσμα από αγοραστά (που είναι κερωμένα)μέχρι την επόμενη σοδειά.

Ειρήνη Ε. said...

Κική, γίνεται πολύ αφράτο το κέικ αυτό. Το γιαούρτι που περιέχει και το λικέρ που το περιχύνουμε μετά το ψήσιμο, το διατηρούν νόστιμο και "ζουμερό". Όσο για την φουντουκόπαστα, τα λόγια είναι περιττά!!
Καλό Σαββατοκύριακο.

Ειρήνη Ε. said...

Κόννα, κέικ με μερέντα και καφεδάκι, μας κάνουν την καλύτερη παρέα, για ένα ξεκούραστο, χαλαρό Σαββατιάτικο πρωινό.
Καλό Σαββατοκύριακο.

Ειρήνη Ε. said...

Ελπίδα, το λαχταράμε ένα ωραίο κομμάτι του κέικ με μερέντα!! Γλυκονοστιμιά!!
Καλό Σαββατοκύριακο.

Ειρήνη Ε. said...

Βίκυ, απίθανη νοστιμιά, το κεϊκάκι μας. Λαχταριστό!!
Καλό Σαββατοκύριακο.

Ειρήνη Ε. said...

Kamikaze, φαντάζομαι ότι θα είναι μια γλυκιά εφόρμηση, που θα σου μείνει αξέχαστη!! Βουτιά στην φουντουκόπαστα!!
Καλό Σαββατοκύριακο.

Ειρήνη Ε. said...

Νατάσα, ακριβώς το ίδιο κάνω και εγώ, εδώ και χρόνια. Όχι μόνο με το περγαμόντο, το οποίο χρησιμοποιώ και σε άλλες παρασκευές εκτός μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. αλλά το λεμόνι, το πορτοκάλι και άλλα εσπεριδοειδή. Περιττό να σου πω, ότι η κατάψυξη μοσχοβολάει!! Έχω όλο τον χρόνο, ότι είδος ξύσματος εσπεριδοειδούς, μου χρειάζεται. Είναι πολύ βολική λύση, το να τα καταψύχουμε.
Καλό Σαββατοκύριακο.

Χρυσούλα said...

Τέλειο!...μόνο που έχει σοκολάτα φτάνει...από τα υλικά που βάζεις καταλαβαίνω ότι θα είναι απίθανο!
Καλό Σαββατοκύριακο!

Chrisi said...

Είσαι παιδί μου πειρασμός,αυτό μου ήρθε στο νού,απο το γνωστό τραγουδάκι μόλις είδα αυτό το κέικ,πωπω γευστικός πειρασμός δεν έχω τίποτε άλλο να πω ,καλή Κυριακή.

Unknown said...

Υπέροχο και σοκολατένιο Ειρήνη μου οπότε θα το τιμήσω δεόντως...και ήθελα να φτιάξω ένα κέικ αύριο...πολύ ωραία ιδέα...Καλό υπόλοιπο Σαββάτου και καλή Κυριακή επίσης..

eleni said...

Τέτοια θέλω,Ειρήνη,εύκολα και νόστιμααα!
Τέλειο το κεκάκι και η μερέντα απλά μμμμμμ!
Φιλιά!

mia said...

Ειρήνη μου Καλησπέρα....ευχαριστώ για το κέρασμα...Καλό ΣΚ..

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι φαίνεται απίστευτα αφράτο, σαν κέικ-τούρτα μοιάζει!!
Εννοείται θέλω να το δοκιμάσω, το λαχταριστό κεκάκι σου!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

Νίκη said...

Τι κέικ είναι αυτό Ειρήνη μου;
Δεν έχετε σκοπό να μας αφησετε να αγιάσουμε, το βλέπω! Λαχταριστό κι εντυπωσιακό σαν τούρτα!
Να έχετε μια όμορφη Κυριακη!

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς! said...

Ομολογώ ότι το κέικ σου είναι θανατηφόρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μουσική προ-ΠΑΙΔΕΙΑ ''Η Ροδούλα και τα μουσικά της αστεράκια'' said...

Καλημέρα!!!!!!!!!!! Σε όοοολες σας κορίτσια μου αγαπημένα!
Μμμμμ γιάμι!!! Τι λαχταριστό που φαίνεται Ειρήνη μου το κέικ σου!!!
Εγώ όμως σήμερα, θα δανειστώ μια συνταγή σας για μπισκοτάκια, γιατί έφτιαξα προχθές, πολύ ωραία στην εμφάνιση, αλλά πετρούλες χαχαχαααα.
Πάω για ψάξιμο και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Πολλά φιλιά!!!!!!!!!!!!!!!!!
Α! και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ δεν είπαμε!!!

Beauty Follower said...

Αχ και πανω που αποφασισα για ενα μηνα να μην αγγιξω σοκολατα!

Magia da Inês said...

Deliciosooooooooo!!!

Bom domingo!
Boa semana!

°º✿♫
°º✿ Beijinhos do Brasil!
º° ✿♥ ♫° ·.

Effie's Sweet Home Designs said...

Ειρήνη μου είναι τέλειο!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Καλή εβδομάδα, φιλάκια!!!!!!!!!!!!!

Ειρήνη Ε. said...

Χρυσούλα, όλα αυτά τα ωραία υλικά, μας δίνουν ένα υπέροχο κέικ!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Νέλη, πραγματικός σοκολατένιος πειρασμός!!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Εύα, για το Κυριακάτικό σας καφεδάκι, αλλά και το καθημερινό πρωινό, είναι μια πολύ καλή πρόταση. Καλή επιτυχία, αν το φτιάξεις.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη, είναι από αυτά που προτιμάς. Εύκολη και νόστιμη σοκολατολιχουδιά!!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Μία, να είσαι καλά. Ελπίζω να κεράστηκες ένα καλό κομμάτι από το κέικ μας!!!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Ελενάκι, πράγματι, σαν κεικ-τούρτα δείχνει μέσα στην πιατέλα!! Αφράτο και ζουμερό, ως το τελευταίο κομμάτι!!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Νίκη, έχουμε βάλει σκοπό να σας δείχνουμε λαχταριστές συνταγές!! Οπότε...."αγιάζεις" αργότερα!! Χαχαχα!!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Βάσω, θανατηφόρα σοκολατονοστιμιά θα το έλεγα!!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Ροδούλα, εκτός από ωραίες συνταγές για κέικ, έχουμε επίσης ωραιότατατες συνταγές για μπισκότα. Κοίταξε στις κατηγορίες μας και θα βρεις αυτό που θέλεις.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Beauty Follower, ο ένας μήνας περνά πολύ γρήγορα. Μετά θα έχεις ένα σωρό.... μήνες να χαίρεσαι τη σοκολάτα σε συνταγές σαν την σημερινή.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Ines, this is a delicious cake!! Bake this recipe.
Boa semana.

Ειρήνη Ε. said...

Έφη, απίθανο κέικ!! Δοκίμασέ το.
Καλή εβδομάδα.

Δημιουργία said...


Τόσες και τόσες ανακαλύψεις κάνουνε,χάθηκε να βρούνε και κάτι να βάζω το χεράκι μου στην οθόνη και να παίρνω ένα κομματάκι από το κεκάκι σου? Καλή εβδομάδα να έχεις.

Ειρήνη Ε. said...

Δημιουργία, πες τα, πες τα!! Χάθηκε ο κόσμος δηλαδή να μπορούμε να δοκιμάζουμε λίγο από όλες αυτές τις ωραίες συνταγές;;!!!
Καλή εβδομάδα.

Ερμιόνη said...

Ειρήνη μου και μόνο που το κέικ σου έχει μερέντα με ενθουσιάζει! Το δε γιαούρτι μου αρέσει να μπαίνει σε γλυκές ζύμες, δίνει πολύ ωραία υφή και πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα!
Το πολύ ενδιαφέρον όμως στο κέικ σου είναι τα αρώματα που επέλεξες, πολλά εσπεριδοειδή!
Ωραιότατο αποτέλεσμα!
Φιλιά

Selcouth said...

Την μερέντα την τρώω με το κουτάλι! Φαίνεται πάρα πολύ ωραίο κέϊκ! Φαντάζομαι ότι επειδή άργησα, δεν θα έχει μείνει τίποτα! Καλά να πάθω!
Καλή εβδομάδα Ειρήνη!

Ειρήνη Ε. said...

Ερμιόνη, τα εσπεριδοειδή ταιριάζουν πολύ καλά με την φουντουκόπαστα και με το κέικ αυτό. Πράγματι, το γιαούρτι αφρατεύει ζύμες και μείγματα, δίνοντάς τους και την νοστιμιά του.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Selcouth, η φουντουκόπαστα όπου "συμμετέχει", δίνει απίστευτη νοστιμιά. Μπορεί κανείς, να την φάει και με το κουτάλι, σαν εσένα και εμένα. Κέικ υπάρχει μπόλικο, αλλά και όταν το ξαναφτιάξω, θα σε φωνάξω να έρθεις πρώτη-πρώτη!!
Καλή εβδομάδα.

kiki said...

Διαβάζω μερέντα και κάτι παθαίνω :-)

Ειρήνη Ε. said...

Κική, μερέντα και... ξερό ψωμί, δεν λένε;; Μερέντα και... αφράτο κέικ, λέμε εμείς!!!
Καλή εβδομάδα.

Μarion, said...

Eιρήνη εγώ θα χρειασθώ παραπάνω δόση γλάσσου :)
Μυρωδάτο πολύ με αγαπημένες γεύσεις.

Φιλιά

Ειρήνη Ε. said...

Μάριον, το γλάσσο μερέντας είναι απίθανο! Όσο και να βάλεις, θέλεις ακομα περισσότερο!! Είναι ταιριαστό με τα αρώματα και τις γεύσεις του κέικ.
Καλό μεσημέρι.

Anonymous said...

καλημερα οταν εννοειται φουντουκοπαστα ειναι η κρεμα απο τα φουντουκια?η μερεντα η κλασσικη?Ευχαριστω!!

Ειρήνη Ε. said...

Φίλε-η ανώνυμε-η, εννοούμε την φουντοκόπαστα τύπου μερέντα ή νουτέλα, ή κάποια παρεμφερή μάρκα.
Καλή επιτυχία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...