Tuesday, 5 February 2013

Σεσκουλόπιτα

Μεγάλη αγάπη οι σπιτικές πίτες!! Αγάπη που δεν κρύβεται!
Με σπιτικό φύλλο ή με έτοιμο, είναι από τα φαγάκια που αγαπάμε εμείς οι Έλληνες.
Γι΄ αυτό και φτιάχνουμε στην χώρα μας τόσων ειδών πίτες. Με ότι βρίσκει πρόχειρο η Ελληνίδα νοικοκυρά, να σου και σκαρώνει μια πιτούλα.
Τέτοια εποχή βρίσκουμε πολλών ειδών λαχανικά και χορταρικά στην αγορά. Τα σέσκουλα είναι από αυτά που προτιμώ για τις πίτες.
Εφέτος, αυτά που έσπειρα σε μια μεγάλη γλάστρα, μια όμορφη ποικιλία με πλατιά φύλλα, θέριεψαν και έγιναν ωραιότατα. Έκοψα τα μεγαλύτερα τα οποία βγήκαν αρκετά. Άφησα τα εσωτερικά φύλλα να μεγαλώσουν, για να σας φτιάξω ένα άλλο φαγάκι, αργότερα.
Έκοψα και σπανάκι πλατύφυλλο και ιδού τα βασικά υλικά για την σεσκουλόπιτα μας!!
Εσείς βέβαια, που δεν έχετε τα δικά σας χορταράκια, θα βρείτε ωραιότατα στην αγορά.
Προτιμάμε πάντα τα χορταρικά που αγοράζουμε, να είναι φρέσκα και δροσερά. Διατηρούν την θρεπτική αξία και την νοστιμιά τους, που θα κάνουν τα φαγητά μας ωφέλιμα και νόστιμα.
Ας δούμε λοιπόν πως θα φτιάξουμε την πιτούλα μας.
Χρειαζόμαστε
(για ένα ταψάκι ή πυρέξ διαστάσεων 23 Χ 34):
2 μακρόστενα φύλλα σφολιάτας (1 πακέτο)
3/4 κιλού σέσκουλα
1/4 κιλού σπανάκι
3 μέτρια πράσα
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
μισό ματσάκι μυρώνια
10 κλωνάρια άνηθο
2 αυγά
150 γρ. φέτα
1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλάκι ξερό δυόσμο
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
Για το άλειμμα
1 κρόκο αυγού
Πάμε να την φτιάξουμε:
Καθαρίζουμε τα σέσκουλα και το σπανάκι από τις ρίζες και τα κίτρινα φύλλα. Ξεχωρίζουμε τα κοτσάνια από τα φύλλα.
Τα κοτσάνια δεν τα πετάμε, είναι πολύ νόστιμα. Τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βάζουμε σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα.
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα κόβουμε σε ροδέλες και τα βάζουμε στο ίδιο τηγάνι με τα ψιλοκομμένα κοτσάνια.
Προσθέτουμε στο τηγάνι 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά να ροδίσουν.
Επειδή τα κοτσανάκια είναι λίγο πιο σκληρά, συνήθως προσθέτω ένα μέτριο ποτήρι νερό και τα αφήνω να σιγοβράσουν μαζί με τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, ως να εξατμιστεί το νερό. Μαλακώνουν και δεν τα βρίσκουμε άψητα όταν τρώμε την πίτα μας.
Εν τω μεταξύ κόβουμε σε μέτρια κομμάτια τα φύλλα από τα σέσκουλα και τα σπανάκια.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το μυρώνι.
Τρίβουμε την φέτα σε κομμάτια, στο μέγεθος που μας αρέσει. Εγώ τα κόβω λίγο μεγάλα, γιατί μου αρέσει να βρίσκω κομμάτια τυριού στην γέμιση της πίτας.
Αφού εξατμιστεί το νερό στο τηγάνι ή την κατσαρόλα μας, ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα χορταρικά και τα μυρωδικά, να μαραθούν και αυτά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά.
Σε μπολάκι, χτυπάμε λίγο τα αυγά με το μοσχοκάρυδο, την φρυγανιά και τον δυόσμο. Τα ρίχνουμε στα χορταρικά μαζί με την φέτα και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά της γέμισης. Προσθέτουμε πιπέρι και αν χρειάζεται αλάτι.
Αφήνουμε την γέμιση στην άκρη να κρυώσει λίγο, ως να ετοιμάσουμε το ταψάκι.
Λαδώνουμε ή αλείφουμε με βούτυρο ή μαργαρίνη ένα ταψάκι ή πυρέξ διαστάσεων 23. Χ 34 περίπου και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας στη βάση.
Απλώνουμε επάνω την γέμιση, φροντίζοντας να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα, κόβοντας όση δεν χρειάζεται.
Σκεπάζουμε την γέμιση με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
Κόβουμε την περίσσια ζύμη και ενώνουμε τα δύο φύλλα ζύμης έτσι ώστε να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
Με ένα πιρούνι κάνουμε αρκετές τρύπες στο φύλλο, έτσι ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
Αν θέλουμε με τα περισσεύματα της ζύμης και με την βοήθεια κουπ-πατ, φτιάχνουμε σχεδιάκια, καρδούλες, λουλουδάκια κλπ. και τα βάζουμε επάνω στην πίτα μας.
Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό. Αλείφουμε την πίτα μας.
Βάζουμε το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
Η πίτα μας πρέπει να ροδοψηθεί και το φύλλο να είναι καλοψημένο και από την κάτω πλευρά.
Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο και αφήνουμε την σεσκουλόπιτα να κρυώσει λίγο.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
TIP:
Αν δεν τρώνε όλοι στην οικογένειά σας τυρί φέτα, όπως συμβαίνει στην δική μου, μπορείτε να κάνετε το εξής:
Μειώστε την ποσότητα της φέτας στα εκατό γραμμάρια.
Τρίψτε πενήντα γρ. περίπου γκούντα ή όποιο άλλο τυρί θέλετε, στον χονδρό τρίφτη.
Μοιράστε την γέμιση στα δύο και στην μισή προσθέστε την φέτα και στην υπόλοιπη την γκούντα.
Βάλτε στο μισό ταψάκι την γέμιση με την φέτα και στο άλλο μισό την γέμιση με την γκούντα.
Συνεχίστε κανονικά την συνταγή.
Φροντίστε όμως να βάλετε κάποιο σημάδι πάνω στην πίτα, ώστε να ξέρετε που είναι κάθε γέμιση.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

70 comments:

Ξανθή said...

Καλημέρα Ειρήνη, στις πίτες δε λέω ποτέ όχι.
Εγώ έχω αντικαταστήσει το σπανάκι με σέσκουλα στη χορτόπιτα που κάνω και μας αρέσει πιο πολύ έτσι.

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη!Υπέροχη καί πολύ νόστιμη η πίτα σου!Μαζί μέ τό σπανάκι,πάντα βάζω καί λίγα σέσκουλα από τόν κήπο μου στίς πίτες!!Δίνουν μιά πολύ υπέροχη γεύση!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

Unknown said...

Ειρήνη καλή σου μέρα.
Πράγματι οι πίτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής!Μία πίτα,αποτελεί ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα!
Οι χορτόπιτες είναι οι πίτες που προτιμώ.Είναι πιο ελαφριές και ήταν η μοναδική μέθοδος με την οποία όταν ήταν μικρός ο γυιός μου, κατανάλωνε τα λαχανικά.
Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω εύκολα σέσκουλα και έτσι, περιορίζομαι στα υπέροχα υπόλοιπα λαχανικά.
Η πιτούλα σου έγινε θαυμάσια-και πως να μη γίνει ..χρησιμοποίησες τόσα μυρωδικά και τόση μεγάλη ποικιλία λαχανικών-!
Η πινελιά με τα σχέδια πάνω στο τελευταίο φύλλο..έξυπνη διακοσμητική πρόταση!
Φιλιά πολλά,πολλά.

Notoula said...

Η πίτα σου πρέπει να είναι πολύ νόστιμη.
Θα τρέξω το μεσημέρι να βρω κι εγώ χόρτα & μυρωδικα στο SUPER MARKET. Με ξεσήκωσες
Φιλιά πολλά

Irene said...

δεν εφιαξα ποτε πιτα με σεσκουλα, αλλα πιτα ναναι κι ο,οτι ναναι!!!!
νοστιμοτατη φαινεται.
καλη σου ημερα

Ειρήνη Ε. said...

Ξανθή και εμείς το ίδιο. Τα σέσκουλα είναι πολύ νόστιμο χορταρικό. Μου αρέσουν πολύ στις χορτόπιτες, αλλά και σε άλλα φαγητά.
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Dimi, συνδυάζονται πολύ ωραία τα σέσκουλα και το σπανάκι, με πολύ νόστιμο αποτέλεσμα. Όταν είναι και από τον κήπο μας, ακόμα πιο νόστιμο!
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Φωτεινή, τις αγαπάμε εμείς οι Έλληνες τις πιτούλες, για αυτό και φτιάχνουμε τόσες πολλές. Η ελληνική γή, παράγει τόσα νόστιμα λαχανικά και χορταρικά, ήμερα και του βουνού, άριστη πρώτη ύλη για τις πίτες μας. Όταν μπορέσεις να βρεις σέσκουλα, δοκίμασε και την πιτούλα μας!
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Νοτούλα, θα βρεις στο σούπερ μάρκετ, πολλών ειδών χορταρικά και μυριστικά, για να φτιάξεις σούπερ σεσκουλόπιτα!
Καλή επιτυχία.
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Ειρήνη, πιτούλα και πάλι πιτούλα. Με ότι γέμιση μας αρέσει. Πιστεύω ότι θα σου αρέσει η σεσκουλόπιτα, πρέπει να υπάρχουν σέσκουλα στο Μιλάνο. Με φετούλα μέσα στη γέμιση, ή με όποιο άλλο τυράκι μας αρέσει, είναι μια πεντανόστιμη πίτα.
Καλή σου ημέρα.

SPYRIDOULA said...

Φανταστική πιτούλα και πολύ αρωματική!Δεν έχω ξαναφάει σεσκουλάπιτα και φαίνετε τόσο υπέροχη που θα τη δοκιμάσω σίγουρα!Φιλάκια πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Απίστευτη γλύκα δίνουν στις πίτες τα σέσκουλα Ειρήνη μου!
Και τούτη η πίτα η δικιά σου, με ζαρζαβατικά από τις περίφημες γλαστρούλες σου, γεμισμένη με ένα σωρό καλούδια, θα είναι σκέτη νοστιμιά!
Στο δικό μου πιάτο βάλε μεγάλο κομμάτι;-)
Φιλιά!

Betty's Cuisine said...

Μεγάλη αγάπη δεν θα πει τίποτα!!!
Έρωτας και εθισμός! :)
Τέλεια η χορτοπιτούλα, γειά στα χέρια σου! :)

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη μου...τις πίτες δεν τις αρνούμαι ποτέ... όσο για τη δική σου έγινε πράγματι υπέροχη κι εγώ θα προτιμήσω την πλευρά με το τυρί!!!
Γεια στα χέρια σου!

mm_skg said...

Καλημερα Ειρηνη!
Τελεια η πιτουλα, αγαπαμε τις πιτες και αγαπαμε τα σεσκουλα!
Θα ακολουθησω την οδηγια γι'αυτους που δεν αγαπανε το τυρι, καθως αντιμετωπιζω κι εγω αυτο το προβλημα και ολο ψαχνω τροπους να το αναπληρωσω στις συνταγες!
Τσιμπαω ενα κομματακι!
Φιλια!

Giorgos Varvakis said...

Φοβερή γευστική αρωματική υπέροχη η πίτα σου Ειρήνη!!!!!!
Όλη η Λαϊκή σε μια σφολιάτα μέσα :))
Μυρώνια σπανάκι σέσκουλο κρεμμυδάκια πράσα!!
Γεια στα χέρια σου

Μαριλένα said...

τρελλαινόμαστε για πίτα, οικογενειακώς!!
και η δική σου Ειρήνη, ως συνήθως, υπερπαραγωγή!! κι η πίτα κι η παρουσίαση, όλα!!
μπράβο γι' άλλη μια φορά!
καλημέρα :)

Marianthi Moreti said...

Πολύ fan πίτας με διάφορα πράσινα....αλλά σέσκουλο....πολύ πρωτότυπο!!!

Πολύ ωραία συνταγή. Ευχαριστούμε.

Lila Xagorari said...

Στις πίτες λέμε πάντα ναι!!!!!!

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Πίτα και πάλι πίτα!
Κάθε μέρα και άλλη...μπορώ;
Σε επίσκεψη είμαι και έχουν ετοιμάσει τα ...υλικά!

Σέσκουλο θα μπει σίγουρα!
Το μοσχοκάρυδο δεν έχω βάλει ποτέ... λες να το δοκιμάσω τώρα;

Φιλιά σε ΟΛΑ τα κορίτσια μου!!!

donkey and the carrot said...

υπέροχη πίτα!

SpIrToKoYto said...

Ειρηνάκι δεν έχω λόγια...Και επειδή ξέρω για τις δικές σου " καλλιέργειες " φαντάζομαι τί άρωμα και νοστιμιά θα έχει η πίτα σου...
( εγώ έχω βάλει σταμναγκάθι,αλλά με βάζεις στα αίματα και για σέσκουλα...λολ )

φιλιά πολλά σε όλες σας...-:))

κορδονέτο said...

Μόλις έφαγα,αλλά δε θα έλεγα όχι στην υπέροχη πιτούλα. Καλό απόγευμα!

Ερμιόνη said...

Σέσκουλα σε συνδυασμό με σπανάκι και πράσα δημιουργούν μια πραγματικά φανταστική πίτα!
Τι ωραία που έφτιαξες τη δική σου Ειρήνη μου! Πολύ αγαπησιάρικη!
Πολλά φιλιά!

cook said...

Γιαμ!περισσοτερα σεσκουλα,λιγοτερο σπανακι,κανω το αντιθετο μα θα το δοκιμασω κι ετσι!

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ said...

Φτιάχνουμε και μεις χορτόπιτες με σπανάχι , με άνιθο , με φέτα ..σέσκουλα δεν ξέρω αν υπάρχουν στην Κύπρο, ή αν τα λέμε αλλιώς εδώ.. Παντως είναι πίτες γεμάτες βιταμίνες οι χορτόπιτες και σε συνδυασμό με τη φέτα μου αρέσουν πολύ

para-kelsoscooks said...

Σπανάκι και λίγα σέσκουλα, ναι το έχω δοκιμάσει.
Σέσκουλα και λίγο σπανάκι, όχι δεν το έχω δοκιμάσει.
Πρέπει όμως να γίνεται νόστιμη και έτσι η πίτα.
Την επόμενη φορά θα ακολουθήσω την δική σου αναλογία.
Φιλιά

Selcouth said...

Πίτα με σέσκουλα δεν έχω δοκιμάσει, όμως ευχαρίστως θα το κάνω! Αντίθετα με κάποιους τη οικογένειά σου, τσακίζω τη φέτα, αλλά δεν μου αρέσει το σπανάκι! Το πολύ πολύ να αυξήσω τη δόση της φέτας. Από παρουσίαση σκίζει η πίτα σου Ειρήνη μου! Πολύ μου άρεσαν οι διακοσμητικές καρδούλες και τα λουλουδάκια!
Πολλά φιλιά! Καλό απόγευμα.

Maria B. said...

Τα σεσκουκα Ειρηνάκι μου δίνουν πολύ ωραία γεύση στις πίτες !!! την γεμιση εγω την προτιμώ με φέτα είναι φοβερή. Οσο για τα σχεδιάκια τι μπορώ να πω !!!!!!!! εισαι απαιχτη !!!! χιχιχι!!!!

φιλια πολλά πολλά πολλά και καλό απογευμα !!

Helen Gr said...

Ποτέ δεν λέω όχι για ένα κομματάκι πίτα, Ειρήνη, ιδιαίτερα αν έχει τόσο εξαιρετική γέμιση και εμφάνιση , σαν τη δική σου! Όλα τα καλά έχει μέσα, υλικά και αρώματα! Μπράβο!
Φιλάκια.

eleni said...

Ειρήνη,ξεχωριστή νοστιμιά αυτές οι χορτόπιτες!
Έφτιαξα χτες με σπανάκι και άγριες παπαρούνε,που αγόρασα-τι να κάνω,δεν μπορώ να μάθω τα χόρτα.
Φύλλο έφτιαξα μόνη,ένα πάνω,ένα κάτω.
Φιλιά!

Taste Advisor said...

και γω στις πίτες λέω ναι και σ αυτήν λεω ΝΑΙ

Anonymous said...

κόλαση όλες οι πιτούλες..όπως και αυτή που έφτιαξες....υπέροχη και νοστιμότατη...να σαι καλά

syros2js said...

Είναι δυνατόν να δω πιτούλα κ' να πω "όχι"????
ΠΟΤΕΕΕΕΕ!!!
;-)
Φιλάκια πολλά-πολλά!!!

Roula Tofea said...

Πωπω υπέροχη πιτούλα Ειρήνη μου!!!
Για στείλε κανένα κομματάκι γιατί ξελιγώθηκα μόνο που την είδα. :))

Chrisi said...

Το σέσκουλο το δοκίμασα πρίν λίγα χρόνια και απο τότε έγινε το αγαπημένου μου λαχανικό,πολύ ωραία πίτα μπράβο,οι λεπτομέρεις πανω που έβαλες πολύ όμορφες,καλό βράδυ,φιλιά.

Conna said...

Ενδιαφέρουσα πιτούλα .. μπορώ να έχω μια γωνία ???

Φιλιά

Eleni said...

Ειρήνη μου καταπληκτική!Και τα χορτικά που χρησιμοποίησες ταιριάζουν τέλεια!!!Μοσχομύρισε!
Φιλιά πολλά!

Ειρήνη Ε. said...

Να είσαι καλά, Μπέτυ. Πράγματι, πολύ μεγάλος έρωτας!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Σπυριδούλα, αν την δοκιμάσεις μια φορά, θα γίνει από τις αγαπημένες σου! Τα σέσκουλα είναι ωραιότατα χορταρικά.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Έλενα, είναι από τις πιο ωραίες πίτες! Ετοιμάζομαι να την ξαναφτιάξω και πάλι με χορταρικά από τις γλάστρες μου. Όσο να είναι, όταν ένα φαγάκι είναι φτιαγμένο με υλικά που οι ίδιοι παράγουμε και ξέρουμε τι είναι, μας φαίνεται και είναι, πιο νόστιμο!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Κική μου και εγώ, ακριβώς την ίδια πλευρά προτιμώ! Είναι σίγουρα πιο νόστιμη από την άλλη.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Μαρίνα, προσπαθώ να τους έχω όλους ευχαριστημένους!! Με ένα σμπαρο, δυο τριγόνια, δεν λένε;;
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Γιώργο Βαρβάκη, όλος ο μπαξές θα έλεγα, σε μια πίτα! Όλα τα αρωματικά και νόστιμα χορταρικά και μυριστικά, που κανουν την πίτα αυτή απίθανη!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Σε ευχαριστούμε, Μαριλένα! Έλα να δοκιμάσεις την σεσκουλόπιτα, και να δώσεις και στο Ραφάκι! Θα την λατρέψει!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Μαριάνθη, τα σέσκουλα τα χρησιμοποιούμε πολύ στις πίτες αλλά και σε φαγάκια. Πρόσθεσέ τα στην χορτόπιτα που θα φτιάξεις την επόμενη φορά. Θα δεις διαφορά στην γεύση, προς το καλύτερο φυσικά.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Λίλα, λέμε ναι, ναι, ναι, στις νόστιμες και καλοφτιαγμένες πίτες!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Αντιγόνη, να δοκιμάσεις το μοσχοκάρυδο. Μου αρέσει να το προσθέτω στις χορτόπιτες. Άλλωστε η ποσότητα είναι πολύ μικρή. Προσθέτει όμως στην γεύση της πίτας.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Απίθανη η πιτούλα, Φοίβη. Δοκίμασέ τη!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Βιβή μου, την ξέρεις την αγάπη μου για την φύση και τις καλλιέργειες. Με τα δικά μου χορταρικά, μου φαίνεται πιο νόστιμη η πίτα! Σταμναγκάθι έχω βρει στην λαϊκή, θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Πως να πεις όχι, σε μια ωραία πιτούλα, φίλη Κορδονέτο; Ξεχνάς ότι έχεις ήδη φάει μεσημεριανό, και τσιμπάς ένα κομματάκι!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Cook, με την αναλογία που χρησιμοποιώ, επειδή έχω και αδυναμία στα σέσκουλα, γίνεται υπέροχη η πιτούλα. Δοκίμασέ την!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Δελφινάκι, από ότι έχω διαβάσει στην Κύπρο τα σέσκουλα τα λένε και λάχανα. Όχι βέβαια τα γνωστά λάχανα που φτιάχνουμε σαλάτα. Είναι πράσινα χορταρικά, πολύ νόστιμα για πίτες και άλλα φαγάκια. Ελπίζω να βοήθησα και να τα βρεις στην αγορά.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Σωσώ, δοκίμασε να φτιάξεις την χορτόπιτά σου την επόμενη φορά, χρησιμοποιώντας την αναλογία σέσκουλο-σπανάκι που δίνω εδώ. Η πίτα γίνεται ακόμα πιο νόστιμη, την εξαφανίσαμε!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Sel, εκτός από την γεύση, θέλουμε και όμορφη παρουσίαση του φαγητού, κάτι που κάνει πιο θελκτικό το πιάτο μας. Συμφωνώ μαζί σου για την φέτα, αλλά όχι όλοι στην οικογένειά μας. Γι' αυτό την χωρίζω στα δύο, να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Μαράκι, είδες τι ωραίες πίτες που κάνουν τα σέσκουλα! Τα σχεδιάκια τα έβαλα για να την ομορφήνω, αλλά και για να ξεχωρίζω που έχω βάλει την φέτα και που την γκούντα. Έγινε πολύ νόστιμη πίτα.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Μπράβο, Ελένη μου! Με δικό μας φύλλο είναι σούπερ, οι χορτόπιτες! Παπαρούνες βάζω και εγώ όταν βρίσκω, στην εξοχή, αλλά την άνοιξη κυρίως. Καμμιά φορά φέρνουν και στην λαϊκή της περιοχής μας. Επίσης πολύ νόστιμο χορταρικό.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη και εγώ δεν λέω όχι στις πιτούλες. Έστω και απλώς για να δοκιμάσω την γεύση τους. Τους έχω αδυναμία, τι να πω!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Taste advisor, ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι από μια ωραία χορτόπιτα;;
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Παναγιώτη, αφήνουμε τέτοιες νοστιμιές χωρίς να τις δοκιμάσουμε; Όχι βέβαια!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Syros2, και εσύ λάτρης της πίτας!! Μαζί με τους περισσότερους Έλληνες, άλλωστε!! Παραδοσιακή νοστιμιά!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ρούλα, όσα κομμάτια θέλεις! Η νοστιμιά της θα σε κερδίσει!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Νέλη, και εμένα με κέρδισε αμέσως η γεύση του! Το χρησιμοποιώ σε πίτες αλλά και σε φαγάκια. Οι λεπτομέρειες της διακόσμησης της πίτας είναι απλές, αλλά την ομορφαίνουν.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Κόνα, σε κερνάμε και γωνία και όποιο κομμάτι θέλεις!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη, τα χορταρικά και τα τυράκια την κάνουν πεντανόστιμη και χορταστική! Δεν πάει κομματάκι χαμένο!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ερμιόνη, γλυκά τα πράσα, γλυκά τα σέσκουλα, μας δίνουν μια πίτα εξαιρετική. Την αγαπήσαμε και είναι από τις πρώτες στην προτίμησή μας!
Καλό βράδυ.

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ said...

Σ ευχαριστώ Ειρήνη, για την εξήγηση..το λάχανο που φτιάχνουμε σαλάτα, ξέρω ότι εσείς στην Ελλάδα το λέτε λάχανο, εμείς στην Κύπρο το λέμε κραμπί :)

Ειρήνη Ε. said...

Δελφινάκι, χαίρομαι που βοήθησα. Ελπίζω τώρα να μπορέσεις να φτιάξεις την σεσκουλόπιτα. Κράμπες λέμε στα Δωδεκάνησσα, τα λάχανα της σαλάτας.
Καλή σου ημέρα.

kiki said...

Τα σέσκλα τα λατρεύουμε. Δεν τα έχω βάλει ποτέ σε πίτα!

Ειρήνη Ε. said...

Κική, δοκίμασέ τα! Είναι νόστιμα και γλυκά. Ταιριάζουν πολύ με τις πίτες.
Καλό Σαββατοκύριακο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...