Thursday, 28 February 2013

Κεφτεδάκια με ρακί


Ξεκινήσατε να φτιάχνετε τα αγαπημένα κεφτεδάκια της οικογένειας και συνειδητοποιήσατε ότι έχετε ξεμείνει από αυγό;
Δεν ξέρετε τι να κάνετε και η οικογένεια θα καταφθάσει σε λίγο πεινασμένη;;
Μην ανησυχείτε!! Για όλα υπάρχουν λύσεις!!
Πριν λίγο καιρό ξεκίνησα να φτιάξω κεφτεδάκια, παραγγελία της οικογένειας από την προηγούμενη ημέρα.
Συνηθίζω να προσθέτω ένα δύο αυγά, ανάλογα την ποσότητα του κιμά. Τα κάνει πιο αφράτα και κατά την γνώμη μου πιο νόστιμα.
Ανοίγοντας λοιπόν το ψυγείο, βλέπω ότι αδίκως έψαχνα να βρω αυγό στην αυγοθήκη. Δεν υπήρχε ούτε ένα!!
Συνήθως και ανάλογα με την συνταγή, αν έχω έλλειψη από ένα αυγό, το αντικαθιστώ με μια κουταλιά ξύδι.
Όμως εκείνη την ημέρα είχα επάνω στον πάγκο της κουζίνας μια φιάλη με ρακί, πεσκέσι καλού μας φίλου από την Κρήτη.
Ξέρω ότι Κρητικές φίλες μας προσθέτουν στο φύλλο για πίτες ρακί, που το κάνει πιο αφράτο. Λέω: δεν το δοκιμάζω και στους κεφτέδες;;
Έχοντας περιέργεια για το αποτέλεσμα και χωρίς να χάσω χρόνο, πρόσθεσα ρακί στην ζύμη του κιμά που φτιάχνω συνήθως.
Έφτιαξα απίθανα κεφτεδάκια, από τα πιο αφράτα και νόστιμα που έχω φτιάξει ως τώρα!! Άναψαν τα πιρούνια εκείνο το μεσημέρι στο τραπέζι!!
Φτιάξτε τα κι εσείς, αλλά φροντίστε να ετοιμάσετε μπόλικα, αλλιώς είναι σίγουρο ότι δεν θα σας φθάσουν!!

Θα χρειαστούμε:
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 φέτα ψωμί πάχους 3 εκ. (3-4 ημερών)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 μέτρια ντομάτα
1 κουταλιά πελτέ
1 κουταλιά μουστάρδα
3 κουταλιές ρακί
μισό κουταλάκι μείγμα για κεμπάπ
λίγο τριμμένο κύμινο
αλάτι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλεύρι για το πανάρισμα των κεφτέδων
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Βάζουμε το ψωμί σε νερό να μουσκέψει, μαζί με την κόρα.
Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στον ψιλό τριφτή ή τα ψιλοκόβουμε.
Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα και αφαιρούμε τους σπόρους. Την τρίβουμε και αυτή στον χονδρό τρίφτη.
Ένας άλλος τρόπος είναι, να καθαρίσουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την ντομάτα και να τα βάλουμε όλα μαζί στο μούλτι. Τα πολτοποιούμε όλα μαζί. Αναμιγνύονται καλύτερα με τον κιμά κομμένα με αυτόν τον τρόπο.
Βάζουμε τον κιμά σε μπολ.
Προσθέτουμε τα κομμένα, κρεμμύδι, σκόρδο και ντομάτα.
Στύβουμε το ψωμί, αφήνοντας λιγάκι νεράκι σε αυτό. Βοηθάει τους κεφτέδες μας να γίνουν πιο αφράτοι. Το προσθέτουμε στον κιμά.
Ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε πολύ καλά. Το καλό ζύμωμα στους κεφτέδες και τα μπιφτέκια, είναι σημαντικό μυστικό στο να γίνουν πιο αφράτα.
Αν δούμε ότι το μείγμα μας είναι σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νερό. Αν αντίθετα είναι κάπως αραιό, προσθέτουμε και άλλο ψωμί ή φρυγανιά τριμμένη.
Βάζουμε το μπολ με το μείγμα του κιμά στο ψυγείο, για μισή ως μια ώρα.
Πλάθουμε τους κεφτέδες μας στο μέγεθος που προτιμάμε και τους πανάρουμε στο αλεύρι.
Τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι, ώστε να μην μένει και μαυρίζει το λάδι στο τηγάνι μας.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε σπορέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Δεν τηγανίζω τους κεφτέδες σε δυνατή φωτιά, γιατί θα ψηθούν γρήγορα από έξω και μέσα θα μείνουν άψητοι. Ιδίως αν είναι μεγαλούτσικοι σε μέγεθος.
Τηγανίζουμε τους κεφτέδες μας γυρίζοντάς τους να ψηθούν και να ροδίσουν καλά και από τις δύο μεριές.
Τους βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα ή πιρούνι και τους τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε όσο είναι ζεστοί ζεστοί και απολαυστικοί!
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

52 comments:

Summertime Blues said...

μια καλημέρα συνοδευμένη με βροχή. βροχή βροχή βροχή.
ας βάλουμε λοιπόν στα κεφτεδάκια λίγη ρακί μπας και φτιάξει το κέφι!!

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!!Τί νόστιμα τά κεφτεδάκια σου!!Θά έσπασες τήν μύτη στήν γειτονιά όταν τά τηγάνιζες!!Καλό μήνα!!Φιλάκια!!

sundayspoon said...

Τέλεια ιδέα και πολύ χρήσιμη για μένα, που συνήθως ξεμένω από αυγά...
Γεια στα χέρια σου!

Beauty Follower said...

Πολυ καλη λυση, για εμενα που μου εκοψε ο γιατρος το αλκοόλ!

The Dark Chef said...

Με ρακί, πολύ ωραία! Εγώ συνήθως δε βάζω αβγό, με έντονο ζύμωμα και τριμμένη φρυγανιά μια χαρά δένει το μίγμα. Μου άρεσε η ντομάτα και η μουστάρδα επίσης στα συστατικά!
Δοκίμασε άλλη φορά να βάλεις λίγο ούζο, δίνει και εξαιρετικό άρωμα!

Μην ξεχάσω επειδή σε ένα "βιβλίο" με φατσούλες κάτι πήρε το μάτι μου σήμερα, να πω κι από 'δω χρόνια πολλά στην αγαπητή Έλενα από καρδιάς!
Να είστε καλά κορίτσια, την καλημέρα μου και πολλά φιλιά!

FELITSIA said...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ .ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ ΑΛΛΑ ΕΒΑΖΑ ΟΥΖΟ Η ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΖΥΜΩΜΑ .ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ

ΜΕΤΗ said...

Πολύ ωραία καφεδάκια μας έφτιαξες σήμερα Ειρηνάκι!!!!!!
Από τα υλικά που βλέπω σίγουρα θα είναι πολύ νόστιμα και αφράτα!!!!!

Καλημέρα , φιλάκια!!!!!

Matziris Kostas - δάσκαλος said...

Ωραία πρωτοτυπία Έλενα οι κεφτέδες με το ρακί. Μπορείς άνετα να λες στην υγειά μας αντί για καλή όρεξη!!



eleni said...

Μεθυσμένα τα κεφτεδάκια σου,Ειρήνη!
Πολύ καλή ιδέα,φαντάζομαι ότι και το δικό μας τσίπουρο το ίδιο αφράτα θα τα κάνει.
Φιλιά!

Μαριλένα said...

πολύ ωραία ιδέα!! :) :)

Vasia b. said...

Τα κεφτεδάκια είναι από τους αγαπημένους μου μεζέδες!!!
Συνηθίζω να βάζω ούζο στη ζύμη μαζί με το αυγό,φαντάζομαι ότι το ίδιο θα είναι και με την ρακί!!!!
Μπορούμε επίσης να τα συνοδεύσουμε με ρακί σε σφηνάκι!!!!
Φιλιά πολλά!!!

Ξανθή said...

Και αφράτα και αρωματικά!!

Martha said...

Ωραίαααα!Χικ!

ΕΛΕΝΑ said...

Επειδή φτιάχνω συχνά κεφτεδάκια με ούζο, φαντάζομαι πόσο αφράτα έγιναν τα δικά σου Ειρήνη μου!
Θα τα δοκιμάσω σίγουρα και με ρακί!
Είμαι σίγουρη θα γίνονται φοβερά!!!

Σκοτεινούλα σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τις ευχές!

Φιλιά σε όλους!

Δημιουργία said...

Μεθυσμένα κεφτεδακια ζεστά ζεστά και πατατουλες τηγανητές Ειρήνη μου, μάχη θα γίνει στο τραπέζι.

Ερμιόνη said...

Πάντα έχουμε τσικουδιά στο σπίτι οπότε θα δοκιμάσω την πρόταση σου Ειρήνη!
Μου φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη!
Φιλιά πολλά!

Εύα Ζαρίφη said...

Ωχ κεφτεδάκια τα αγαπημένα μου και ρακί...που έχω από Κρήτη...τι καλά θα τα δοκιμάσω Ειρήνη μου...οπωσδήποτε...φιλιά

Eri said...

Αμαν αμαν, στο σημείο "αλεύρι για το πανάρισμα των κεφτέδων" δεν μπορώ να μαζέψω τα σάλια μου!!!
Τέλειο Ειρήνη μου!
Ελενάκι μου και απο εδώ Χρόνια πολλά!

Σμαραγδένια Ρούλα said...

Απο την μια εσύ Ελενη μου με τα κεφτεδακια.....απο την αλλη η Βάσια με τις μηλομπουκίτσες.....εεεεε.... πόσο να αντεξω η γυναικα;;;.. τι μου κανετε....κυρίες μου;;; με τους μεζέδες σας και τα γλυκα σας....δεν θα αντέξω πολύ....χι..χιχ.. φευγω γιατί οι σιελογόνοιμου αρχισαν να δουλευουν...χι..χιχ.. φιλώ σας...

lila georgiou said...

τα κεφτεδακια τα αγπω ετσι κ αλλιως, ποσο μαλλον με τετοια προσθηκη!μιαμ!καλο σου βραδυ!

homemade said...

αυτά είναι κεφτεδάκια...πάρα πολύ ωραία...μπράβο σου...χικ χικ...

Tante Kiki said...

Καλησπέρα Ειρήνη μου... μου άνοιξες την όρεξη με τα νοστιμότατα κεφτεδάκια σου ...κάπως έτσι τα φτιάχνω κι εγώ αλλά με ούζο! Γεια στα χέρια σου...φαντάζομαι τα απολαύσατε!

Neli said...

Ωραία πρόταση,εγω βάζω λιγο ουζο η κρασι κοκινο αλλα βάζω και αυγό δεν ηξερα οτι μπορεις να το αντικαταστησεις,θα το δοκιμασω μιας και δεν τρεφω και ιδιαίτερη συμπαθεια στα αυγά,καλό μηνα.

Notoula said...

Αυτά είναι κεφτεδάκια!
Ότι πρέπει για Σαβ/κο!!!!

ΕΛΕΝΗ said...

Πωπω Ειρήνη μου τι ωραία κεφτεδάκια που είναι αυτά, μοσχοβολιστά και αφράτα!Τέλεια η ιδέα με τη ρακί!!!
Φιλιά!!!

Ειρήνη Ε. said...

Summertime blues, κεφτεδάκια με ρακί και λίγο..ρακί στο ποτηράκι μας, ή έστω κρασάκι, θα μας φτιάξει το κέφι στα σίγουρα!! Κι ας βρέχει έξω όσο θέλει.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Dimi, να δεις εδώ μυρωδιές την ώρα που τα τηγάνιζα!! Καταπληκτικές!!
Καλη εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Sundayspoon, αν έχω έλλειψη από ένα αυγό, το αντικαθιστώ με μια κουταλιά ξύδι. Όχι όμως περισσότερα αυγά. Η ρακί, δίνει ωραία αφράδα στα κεφτεδάκια.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Beauty follower, εφ' όσον δεν πρέπει να πίνεις αλκοόλ, αντικατέστησε την ρακί, με μια κουταλιά ξύδι.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Dark chef, και με το ούζο γίνονται επίσης πολύ αρωματικά.
Σε ευχαριστούμε για τις ευχές σου στην Έλενά μας.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Felitsia, δοκίμασέ τα και με την ρακί, την επόμενη φορά. Αλλά και με το ουζάκι, γίνονται νόστιμα και αρωματικά.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Μέτη μου, πολύ αφράτοι οι κεφτέδες μας. Και πολύ νόστιμοι επίσης. Μεζεδάκι ΑΑΑΑ!!!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Ματζίρη Κώστα, έτσι είναι. Και στην υγειά μας και καλή μας όρεξη.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη, νομίζω ότι με το τσίπουρο θα είναι μια χαρά!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Μαριλένα μου, ωραία και νόστιμη ιδέα.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Βάσια μου και ποιος δεν αγαπάει τους κεφτέδες; Και με σφηνάκι ρακί από δίπλα ή ένα ποτήρι κρασί, πρωταγωνιστούν στους μεζέδες!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Ξανθή, μας άρεσαν πολύ με την ρακί και θα τους ξαναφτιάξω σύντομα.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Μάρθα, όχι ευτυχώς δεν μεθύσαμε!! Φάγαμε καλά όμως!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Ελενάκι μου, θα γίνουν φοβεροί οι κεφτέδες με το ρακί, όπως και με το ούζο. Δοκίμασέ τους και θα δεις!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Κατερίνα, οι κεφτέδες και οι πατατούλες τηγανητές, είναι η χαρά της οικογένειας! Πως να μην γίνει μάχη στο τραπέζι;
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Ερμιόνη, οι καλοί μας φίλοι από την Κρήτη, φροντίζουν να έχουμε πάντα στο σπίτι, ρακί. Εκείνη την ημέρα, μου φάνηκε ιδιαιτέρως χρήσιμο. Και οι κεφτέδες μας έγιναν μούρλια!!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Ευάκι, το ρακί το έχεις! Δοκίμασε τα κεφτεδάκια, άμεσα!!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Έρη, όταν φτάνουμε στο σημείο του παναρίσματος των κεφτέδων, ξέρουμε ότι σύντομα θα τους φάμε κιόλας! Λογικό είναι να μας "τρέχουν τα σάλια"!!
Σε ευχαριστούμε για τα χρόνια πολλά στην Έλενα.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Ρούλα, κεφτέδες, μηλοπιτάκια! Έχουμε όλα τα καλά! Κόπιασε!!!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Λίλα, αυτά τα κεφτεδάκια, τα απολαύσαμε πραγματικά. Αφράτα και νόστιμα!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...
This comment has been removed by the author.
Ειρήνη Ε. said...

Παναγιώτη, ξέρω ότι σου αρέσει ο καλός μεζές! Αυτά τα κεφτεδάκια είναι ότι πρέπει για μεζέ, νόστιμο, καλοφτιαγμένο, αφράτο!!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Κική μου, είναι πραγματικά απολαυστικά!! Με ούζο έχουν πιο έντονο άρωμα, αλλά είναι εξίσου νόστιμα.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Νέλη, εκείνη την ημέρα έτυχε να μην έχω το αυγό που συνηθως βάζω. Το ρακί το αντικατέστησε επάξια!
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Νοτούλα, η νοστιμιά τους είναι το κάτι άλλο. Κόπιασε να σε κεράσουμε.
Καλή εβδομάδα.

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη μου, δεν μπορείς να φανταστείς τι έγινε όταν τους σερβιρα στο τραπέζι!! Τους άρεσαν πολύ και τους θέλουν πάλι. Προβλέπεται επανάληψη δηλαδή και σύντομα μάλιστα.
Καλή εβδομάδα.

Tina Pippo said...

Απίθανη συνταγή!!! Σε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #24 :)
Καλή εβδομάδα!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...