Monday, 10 June 2013

Τιραμισού


Ξεχωριστή μέρα για μένα σήμερα, μιας και είναι τα γενέθλιά μου, ξεχωριστό ήθελα να είναι και το γλυκάκι που θα σας κεράσω!!
Τιραμισού!! Αγαπημένο γλυκό!!
Υπέροχο άρωμα καφέ!! Σκέτη γλύκα, η κρέμα με το τυρί μασκαρπόνε!!
Τα μπισκότα σαβαγιάρντι (lady's fingers), αφράτα και αρωματισμένα!
Το πασπάλισμα με κακάο στην κορυφή του είναι η ιδιαίτερη πινελιά, που πραγματικά απογειώνει αυτή την απαράμιλλη λιχουδιά!!!
Ένα σχετικά σύγχρονο γλυκό, που πολύ γρήγορα όμως κατέκτησε όλον τον κόσμο. Και δικαίως!!
Παραλλαγές της παραδοσιακής συνταγής βρίσκουμε πολλές πλέον, σε βιβλία ζαχαροπλαστικής και το ίντερνετ.
Δύο ακόμη προτάσεις μας για τιραμισού, θα βρείτε εδώ και εδώ. Με αυγά και χωρίς.
Η σημερινή συνταγή περιέχει τους κρόκους των αυγών όπως στην κλασσική συνταγή, αλλά αυτοί παστεριώνονται, μέσα σε μια κρέμα ζαχαροπλαστικής με απαλή υφή, που φτιάχνουμε αρχικά.
Το να παστεριώσω τα αυγά ήταν κάτι απαραίτητο κατά την γνώμη μου, γι' αυτό και κατέληξα σε αυτήν την εκδοχή.
Το αποτέλεσμα είναι ένα αφράτο τιραμισού, που πραγματικά τέρπει τον ουρανίσκο!!!!!
Κερασμένο με πολλή αγάπη σε όλους τους φίλους μας!!
(Η συνταγή είναι προσαρμογή από το allrecipes.com.)

Τα υλικά μας:
750 γρ. τυρί μασκαρπόνε
300 γρ. μπισκότα σαβαγιάρντι (lady's fingers)
6 κρόκους μεγάλων αυγών
200 ml. φρέσκο γάλα
150 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι κορν φλάουρ
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Για να βρέξουμε τα μπισκότα:
1 1/4 φλιτζάνι δυνατό καφέ (εσπρέσο, φίλτρου ή νεσκαφέ)
4 κουταλιές ρούμι ή λικέρ καφέ
Για το πασπάλισμα:
σκόνη κακάο
Το φτιάχνουμε:
Σε κατσαρολίτσα βάζουμε το γάλα, να χλιάνει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το κορν-φλάουρ, και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα των αυγών.
Με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό γάλα, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρολίτσα και την βάζουμε επάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς, πάλι με το σύρμα των αυγών ή κουτάλα ξύλινη, για να μην μας κολλήσει.
Όταν η κρέμα μας δέσει, αποκτώντας μια απαλή υφή, κατεβάζουμε από την φωτιά.
Αφήνουμε για πέντε λεπτά να χλιάνει.

Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη, τοποθετώντας την έτσι ώστε, να εφάπτεται με αυτήν. Την βάζουμε στο ψυγείο για μια-μιάμιση ώρα να κρυώσει.
Φτιάχνουμε ένα φλιτζάνι δυνατό καφέ, εσπρέσο ή φίλτρου ή νες καφέ. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Μεταφέρουμε την κρύα κρέμα σε ένα μπολ. Ρίχνουμε και το μασκαρπόνε καθώς και το άρωμα βανίλιας. Ανακατεύουμε πολύ καλά, ως να επιτύχουμε ένα λείο και ενιαίο μείγμα.
Για να συναρμολογήσουμε το γλυκό μας, θα χρειαστούμε ένα σκεύος, ταψάκι ή πυρέξ, εσωτερικών διαστάσεων 30εκ.Χ 38εκ. περίπου.
Βάζουμε σε μπολάκι τον κρύο καφέ και ρίχνουμε μέσα το ρούμι ή το λικέρ καφέ.
Βουτάμε τα μπισκότα και από τις δύο πλευρές, ίσα ίσα να βραχούν.
Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο, στον πυθμένα του πυρέξ.
Απλώνουμε από πάνω την μισή κρέμα μασκαρπόνε.

Επάνω από την κρέμα τοποθετούμε άλλη μια σειρά μπισκότων, αφού τα βρέξουμε πρώτα στο μείγμα του καφέ.
Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω από την δεύτερη σειρά μπισκότων και ισιώνουμε με το κουτάλι την επιφάνεια του γλυκού.
Καλύπτουμε το πυρέξ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε για τρεις ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε το τιραμισού, βάζουμε σε ένα μικρό σουρωτηράκι κακάο σκόνη και πασπαλίζουμε το γλυκό.
Κάποιοι προτιμούν να χρησιμοποιούν το περίφημο κρασί Μαρσάλα, είτε στην κρέμα μασκαρπόνε είτε στο μείγμα του καφέ.
Να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!!!
Ειρήνη Ε.

34 comments:

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Το αγαπώ!!!! Τέλειο, βελούδινο κι ελαφρύ, ότι πρέπει για το καλοκαίρι μας!

grEAT said...

χρονια σου πολλα και ευτυχισμενη.
γλυκακι θα παρω μια και το αγαπω πολυ αυτο!

ειρηνη

mm_skg said...

Χρονια Πολλα Ειρηνη!
Πολυχρονη και παντα δημιουργικη!
Ωραιος τροπος για την παστεριωση των κροκων! Θα κεραστω κι εγω καθως το τιραμισου ειναι απο τα πολυ αγαπημενα μου!
Φιλια!

Tante Kiki said...

Χρόνια πολλά Ειρήνη... με υγεία,χαρά και δημιουργικότητα να τα χιλιάσεις!! Υπέροχο το τιραμισού που μας κερνάς και μου αρέσει που συμφωνούμε όσον αφορά στα αυγά... θα υιοθετήσω τη νοστιμότατη συνταγή σου!!!!
Και του χρόνου!!!!

Foteini Thes said...

Ολόψυχα χρόνια πολλά και όσο το δυνατό πιο ευτυχισμένα Ειρήνη!!!
Το υπέροχο κέρασμα σου με χαρά θα το δεχτώ ,γιατί το τυραμισού είναι από τα πιο -πρόσφατα-αγαπημένα μου γλυκά!!Βέβαια πάντα είχα μία επιφύλαξη στην βρώση των ωμών αυγών,αλλά όπως σωστά? μία Ιταλίδα φίλη μου είπε..αν υπήρχε πρόβλημα,εκατομμύρια Ιταλοί θα πάθαιναν σαλμονέλα καθημερινώς!
Ωστόσο έκανες πολύ σωστά που παστερίωσες τα αυγά..Τα ασπράδια δεν τα χρησιμοποιείς?Συνήθως οι Ιταλοί τα προσθέτουν ως μαρέγκα..αλλά πιθανόν η κρέμα που μεταχειρίστηκες να αντικαθιστά την μαρέγκα.
Πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα η πρότασή σου.Για ένα τόσο νόστιμο και αρκετά συζητημένο,ενίοτε και παρεξηγημένο γλυκό!!!
Καλή σου μέρα!!!Στέλνω πολλά πολλά γιορτινά φιλιά!

Summertime Blues said...

ΕΙΡΉΝΗ ΧΡΟΜΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ!!

SpIrToKoYto said...

Καλημέρααααααααααααα...καλή εβδομάδααααααααα...

Ειρηνάκι μου γλυκό,1000 ευχές από καρδιάς εδώ για τα γενέθλιά σου και το δώρο σου εκεί:

https://www.facebook.com/pages/SpIrto-web-Radio/213871008742854

Για το τιραμισού σου,δεν έχω λόγια,φαίνεται τέλειο,βουτάω το κομμάτι μου και σου στέλνω αμέτρητα φιλιά και αγάπη...-:))))

( υ.γ. μη ξεχάσεις το ταπεράκι αύριο ε...??? )

Εύα Ζαρίφη said...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα...
Πολύχρονη να σε χαίρονται χρυσοχέρα και να τους χαίρεσαι και εσύ όλους...
Και εγώ αυτό θα έλεγα με την προλαλήσασα...θέλω ταπεράκι αύριο...χαχαχαχα
Φαίνεται τέλειο....υπέροχο...και θέλω οπωσδήποτε κομμάτι...
Φιλιά πολύχρονη...και να είσαι πάντα καλά...

Vasia b. said...

Ειρήνη μου, χρόνια πολλά,καλά, και ευτυχισμένα!!!!
Να μας εντυπωσιάζεις πάντα με τις υπέροχες συνταγές σου και γενικότερα με όλες τις δημιουργίες σου!!!!
Υπέροχο το τυραμισού σου περιμένουμε κέρασμα αύριο... χαχαχα!!
Καλή εβδομάδα φιλιά!!!!!!

SPYRIDOULA said...

Χρόνια σου πολλά,καλά και ευτυχισμένα!!!Φανταστικό το τυραμισού!!!Φιλάκια πολλά!!!

KANTHAR0S said...

Χρόνια πολλά!

Όσο για το τιραμισού, νομίζω είναι το αγαπημένο μου γλυκό! Μα, τι λέω; Είμαι βέβαιος!

Εννοείται ότι χρησιμοποιούμε σαβουαγιάρ. Εναλλακτικό τιραμισού δεν υπάρχει!

The Dark Chef said...

Χρόνια καλά, δημιουργικά και νόστιμα! Το τιραμισού είναι σίγουρα ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά παγκοσμίου επιπέδου και γι' αυτό έχει και διαφορετικές εκδοχές/παραλλαγές, αλλά το μασκαρπόνε, ο καφές και το κακάο πασπαλισμένο στην κορυφή του είναι που του δίνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και δε γίνεται να αφαιρεθούν!
Μου άρεσε η "τεμπέλικη" εκδοχή της Έλενας αλλά κι αυτό δείχνει καλοφτιαγμένο και είναι σίγουρα πλουσιότατο!
Καλημέρα και καλή βδομάδα!

Selcouth said...

Χρόνια πολλά Ειρήνη μου! Χρόνια καλά και τυχερά. Γεμάτα υγεία, χαρά -και γιατί όχι;- χρήμα!
Θα πάρω ένα κομματάκι για το καλό, να γλυκαθώ πριν φύγω για δουλειά. Φαίνεται υπέροχο, γειά στα χεράκια σου!
Καλή εβδομάδα!

Magda said...

Χρόνια σου πολλά Ειρήνη μου!! Να τα εκατοστήσεις και ό,τι επιθυμείς!! Να είσαι καλά μας μαγειρεύεις νοστιμιές και ωραία γλυκάκια σαν κι αυτό! Λατρεύω τιραμισού!!
Φιλιά πολλά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Nα ζήσεις Ειρηνάκι μας, Χρόνια Πολλά!!
Να σε χαίρονται οι αγαπημένοι σου, να σε χαιρόμαστε κι εμείς!!!
Θα τα πούμε από κοντά και αύριο στον καφέ, μην ακούς τις άλλες τις γαλιάντρες που σε ... απειλούν με κεράσματα, αλλά φέρε το πυρέξ με το τιραμισού μαζί σου καλού κακού χα χα χαα
Φιλάκια!

eleni said...

Να ζήσεις,Ειρήνη μου,χρόνια σου πολλά!
Πραγματικά ξεχωριστό,πεντανόστιμο το κέρασμά σου μμμμμμ...!!!
Φιλιά!

DIMI said...

Χρόνια πολλά καί ευτυχισμένα Ειρήνη μου!!Τό γλυκάκι σου,σούπερ!!!Σέ ευχαριστούμε γιά τό κεράσμα!!!Νά περάσης πολύ όμορφα σήμερα σού εύχομαι!!Φιλάκια!!!

Kate'sCakeBox said...

Καλησπέρα Ειρήνη μου..χρόνια πολλά μέσα απο την καρδιά μου!!μαγευτικό το τιραμισού-φαίνεται απο τα υλικά και τις φωτό ότι είναι άπαιχτο-σε ευχαρισυούμε για τις υπέροχες συνταγές που μας προτείνεις πάντα!!νάσαι καλά πάντα!!!πολλά φιλάκια!!

Ερμιόνη said...

Να τα εκατοστήσεις Ειρηνάκι! Σου εύχομαι ολόψυχα ότι καλύτερο! Να είσαι καλά, γεμάτη από αγάπη και ευτυχία!
Το γλυκάκι σου το λατρεύω! Είναι πραγματικά θεσπέσιο, ελαφρύ και δροσερό!
Εξαιρετική η εκδοχή που μας προτείνεις!
Φιλιά πολλά!
Να περάσεις πανέμορφα σήμερα!

margarita said...

Εισαι τυχερη που είσαι μακρια μου και γλυτωνεις το κέρασμα!!!!!!
Χρονια σου Πολλα οτι επιθυμεις!!!

rena said...

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα συνονόματη!!!
Νοστιμότατη συνταγή!!!!
Φιλάκια!!!

Silena said...

Χρόνια σου πολλά Ειρήνη, να τα εκατοστήσεις!!!
Καταπληκτικό το κέρασμά σου!!!
Απαραίτητη για μένα η αποστείρωση των αβγών!
Καλό απόγευμα!

ΜΕΤΗ said...

Χρόνια πολλά Ειρηνάκι πάντα με υγεία και χαρά !!!!!
Το γλυκάκι σου όνειρο.......!!!
Φιλάκια πολλα!!!!

Anonymous said...

NA TA EKATOSTISEIS .SHMERA EINAI KAI THS KORHS MOU, GINETAI 9.FOTINI

mia maria said...

Χρόνια σου πολλά Ειρήνη μου! Να είσαι πάντα καλά και ευτυχισμένη!
Το γλυκάκι τέλειο, έμεινε και για μένα;

ΕΛΕΝΗ said...

Ειρήνη μου χρόνια σου πολλά, καλά και ευτυχισμένα γεμάτα υγεία, δημιουργία και αγάπη!!!Να χαίρεσαι την οικογένειά σου!Όσο για το γλυκάκι τι να πω....φοβερό και αγαπημένο, η εκδοχή σου καταπληκτική!!!
Φιλάκια πολλά!

κορδονέτο said...

Να'σαι πολύχρονη και ευτυχισμένη! Από τα ωραιότερα γλυκά η τιραμισού. Καλό βράδυ!

Thalassenia said...

Αυτό το γλυκό με τρελαίνει, μπορώ να φάω μια πιατέλα!

Πολύχρονη, χαρούμενη, γερή και γελαστή να είσαι πάντα:)

homemade said...

κοιτώ και δεν ξέρω τι να κάνω.....
με αυτό το υπέροχο αγαπημένο εξαιρετικό γλυκό σου......να σαι καλά

Maria B. said...

Ειρηνιωώωωω μου ! να σε χαιρομαστε !!! Να εισαι καλά και να καμαρώνεις αυτους που αγαπάς !!! καλή επιτυχια στην κορούλα σου !!!!! πιστευω να κρατας το αναλογο ταπερακι!!!!!!!!!!χαχαχα!!

υπεροχη η συνταγη, γεια στα χεράκια σου !!!!!!!

kiki said...

Μιαμ! Πολυαγαπημένο!

Mary said...

Τις ευχές μου θα σου αφήσω κι εδώ Ειρηνάκι! Να είσαι πολύχρονη, γερή, δημιουργική και χαρούμενη!

Τέλειο το γλυκό σου φαίνεται, μπράβο!

Φιλάκια πολλά, εορταστικά!

Eri said...

Αχ βρε Ειρήνη μου δεν το ήξερα ότι έχεις γενέθλια και ενώ το είδα χθες το φανταστικό τιραμισού, δεν πρόλαβα να έρθω να σου ευχηθώ.
Χρονια σου πολλά Ειρήνη μου να σε χαίρεται η οικογένειά σου, ν ασε χαιρόμαστε και εμείς που σε αγαπάμε και σε παρακολουθούμε.
Να είσαι πάντα καλά να μας χαρίζεις τις πεντανόστιμες συνταγές σου.
Το τιραμισού δεν ειναι γλυκό που αγαπώ αλλά έχει πολλά χρόνια που το αποφεύγω χωρίς ιδιαίτερο λόγο, σχεδόν έχω ξεχάσει την γεύση του οπότε λέω να κάνω την δοκιμή με την συνταγή σου.
φιλιά πολλά!

Ειρήνη Ε. said...

Ευχαριστώ όλους σας, για τις εγκάρδιες ευχές. Εύχομαι με την σειρά μου ότι καλύτερο για εσάς και τις οικογένειές σας.
Καλό βράδυ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...