Thursday, 27 June 2013

Σάλτσα βερίκοκο


Με τα φρούτα της εποχής, τα βερίκοκα, έφτιαξα μια πολύ ωραία σάλτσα βερίκοκο.
Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε όποιο γλυκάκι μπαίνει μια ανάλογή σος.
Εκτός αυτού, ταιριάζει ιδιαιτέρως σε συνταγές κρεατικών, πουλερικών, σε είδη κρέατος προερχόμενα από κυνήγι, όπου δηλαδή προτείνεται σαν συνοδευτικό μια γλυκιά σάλτσα φρούτων.
Τέτοιες συνταγές συνήθως συναντούμε σε εορταστικές περιόδους.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε σάλτσα από ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα ή άλλα φρούτα αυτού του είδους.
Αν φτιάξουμε την σος με βερίκοκα που δεν έχουν ωριμάσει εντελώς, θα έχει πιο έντονη οξύτητα.
Θεωρώ ότι με την χρήση ώριμων φρούτων, γίνεται πολύ καλύτερη. Το άρωμα του βερίκοκου είναι πιο διακριτό, και αποκτά μια ευχάριστη, γλυκόξινη γεύση.
Να φανταστείτε αυτή που έχω φτιάξει τώρα, την τρώμε αντί για μαρμελάδα στο πρωινό μας αυτήν την εποχή. Δεν διατηρείται όμως όσο η μαρμελάδα, γιατί δεν έχει παρασκευαστεί με την ανάλογη ζάχαρη.
Ας περάσουμε όμως στην παρασκευή της!

Θα χρειαστούμε:
3 κούπες βερίκοκα, κομμένα σε κομματάκια
200 γρ. ζάχαρη απλή
2 κουταλιές κορν φλάουρ
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
3 κουταλιές λικέρ βερίκοκο ή κονιάκ
6 κουταλιές νερό
Στην πράξη:
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάζουμε τα κομματάκια του βερίκοκου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αντικολλητική, αν έχουμε.
Σε μπολάκι, ανακατεύουμε την ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Τα ρίχνουμε επάνω από τα φρούτα.
Ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού, καθώς και με τις έξι κουταλιές νερό.
Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας μας σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και όταν το περιεχόμενο της κατσαρόλας πάρει μια πρώτη βράση, μειώνουμε την ένταση της φωτιάς στο χαμηλό.
Σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συχνά. Αλλιώς το μείγμα μας θα κολλήσει στον πυθμένα της κατσαρόλας.
Σε περίπου είκοσι λεπτά, τόσο χρειάστηκε σε μένα, το μείγμα θα γίνει διαυγές και θα πυκνώσει. Τα κομματάκια του βερίκοκου θα διαλυθούν κατά το βράσιμο.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας.
Αφήνουμε την σάλτσα μας να μισοκρυώσει.
Έχουμε ετοιμάσει ένα καθαρό, γυάλινο βάζο.
Αφού μισοκρυώσει η σάλτσα, προσθέτουμε το λικέρ βερίκοκου ή το κονιάκ. Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρούμι ή βότκα. Η προσθήκη αλκοόλ βοηθά στην συντήρηση της σάλτσας αυτής. Αν όμως διαθέτουμε ήδη λικέρ βερίκοκου, το προτιμούμε. Θα δώσει περισσότερη ένταση και άρωμα στην σάλτσα μας.
Τοποθετούμε την σος στο βάζο και κλείνουμε καλά.
Αφού κρυώσει εντελώς, την βάζουμε στον ψυγείο. Διατηρείται για πάνω από δέκα ημέρες, κοντά στην ψύξη.
Εναλλακτικά, αφού κρυώσει η σος μας, την βάζουμε σε μικρά, πλαστικά δοχεία που κλείνουν καλά και την φυλάμε στον καταψύκτη, όπου θα διατηρηθεί για μερικούς μήνες.
Πολύ καλύτερα θα ήταν να βάλουμε μικρές ποσότητες σε σακουλάκια, για να μην χρειασθεί να ξεπαγώσουμε όλη την σος μαζί, παρά μόνο όση χρειαζόμαστε. Τα σακουλάκια μπορούν να τοποθετηθούν το ένα δίπλα ή πάνω στο άλλο, σε πλαστικό δοχείο που τα χωρά, για να μην πάρουν μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.

Όταν φυλαχτεί στο ψυγείο, πυκνώνει αρκετά. Για να επανέλθει σε ρευστή μορφή, βάζουμε την ποσότητα που θέλουμε σε τηγανάκι, επάνω σε χαμηλή φωτιά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι.
Εγώ πάντως, όταν την βάζω επάνω σε παγωτό, την παίρνω κατευθείαν από το βάζο, χωρίς να την ζεστάνω καθόλου.
Εννοείται ότι αν χρησιμοποιήσουμε σος διατηρημένη στην κατάψυξη, θα πρέπει να ξεπαγώσει εντελώς.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

17 comments:

SpIrToKoYto said...

Καλημέρα καλονοικοκυράδες μου...
Ειρηνάκι μου,και εύκολη η σως σου και νόστιμη και...παντός γλυκού,ειδικά καλοκαιρινού...
Οπότε καταγράφεται δια πάσα χρήση...

Φιλιά πολλά πολλά σε όλες σας...-:))

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!! Εύκολη, νόστιμη και πολύ χρήσιμη η σαλτσούλα αυτή! Βέβαια, εγώ την καταβροχθίζω και με το κουτάλι αλλά και με κρέμα, παγωτό, γιαούρτι, κρέπες, τηγανίτες είναι υπέροχη!
Γεια στα χέρια σου και καλημέρα!

ΕΛΕΝΑ said...

Eιρηνάκι την είχα βάλει την σάλτσα αυτή στο μάτι, από τόε που την είδα να στολίζει προκλητικά το παγωτάκι βερίκοκο που μας είχες φτιάξει.
Επειδή με ξέρεις όμως, πιο πολύ με ενθουσίασε η ιδέα της σάλτσας αυτής πάνω από κρεατικά, λατρεύω αυτούς τους συνδυασμούς γεύσεων.
Πολλά πολλά φιλιά!

Lenia said...

Λατρεύω τα βερίκοκα! Υπέροχη η σαλτσούλα σου!
Φιλάκια πολλά!

DIMI said...

Υπέροχη η σαλτσούλα σου Ειρήνη!!
Τήν φαντάζομαι πάνω από παγωτό ή πάνω από κοτόπουλο καί κρέας!!!Σούπερ συνταγή!!!Καλή σου μέρα!!!Φιλάκια!!!!

Roula Tofea said...

Υπέροχη και πολύ εύκολη!!
Πάνω σε παγωτάκι θα είναι φανταστική.
Φιλάκια.

Eleni said...

Ειρήνη μου υπέροχη φαίνεται η σαλτσούλα σου πωπω τη φαντάζομαι επάνω σε παγωτό ή γλυκό ακόμη και σε κρεατικά, σούπερ!!!
Φιλάκια!

Vasia b. said...

Ειρήνη μου καταπληκτική η σάλτσα βερίκοκου για κάθε χρήση γλυκού ή αλμυρού ......
Φιλιά!!!!

Helen Gr said...

Υπέροχη η σαλτσούλα σου, Ειρήνη μου! Τώρα για τα παγωτά μας είναι ό τι πρέπει! Να είσαι καλά!
Φιλάκια

Ερμιόνη said...

Πραγματικά θέλω να τη φάω με το κουτάλι έτσι όπως τη βλέπω!
Μου αρέσει που είναι πιο λεπτόρρευστη σε σχέση με τη μαρμελάδα!
Φιλιά!

Chrisi said...

Φαντάζομαι το άρωμα της,υπέροχη και θα πηγαίνει μαζί με πολλά,αλλα καιέτσι σκέτη θα είναι πολυ νόστμη θα φτιάξω λίγη τώρα που έχει βερύκοκα,καλοφάγωτη ,φιλιά.

Anonymous said...

μμμμμμ..πάρα πολύ καλή σάλτσα......να σαι καλά

mm_skg said...

Πολυ ωραια σαλτσουλα και ιδιαιτερα ενδιαφερουσα η προταση να συνοδευσει κρεατικα!

Marie-Anne said...

Υπέροχη!!!! Φτιάχνω κι εγώ κάθε χρόνο και την απολαμβάνουμε όλο το καλοκαίρι!
Καλή Κυριακή!!!!!

Mary said...

Γεια σου Ειρηνάκι με τη φρουτένια σάλτσα σου! Θα τη φτιάξω, είναι τέλεια αντί για μαρμελάδα που έχει μπόλικη ζάχαρη.

Φιλάκια πολλά!!!

kiki said...

Ωραία σαλτσούλα!

Maria B. said...

καλημερούδια, καλή βδομάδα!!

μάλλον Ειρηνακι μου θα κάνω και εγώ αυτό που λέει η πιο πάνω η Μαίρη, θα την φτιάξω αντι για μαρμελάδα για να έχει λιγότερη ζάχαρη. Μου έχει κανει κλίκ απο την προηγούμενη φορά που την είδα ήταν πολύ φωτεινή και πολύ ...χαρωπή!!!! γεια στα χεράκια σου !!!!!

σε φιλώ πολύ πολύ πολύ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...