Tuesday, 4 June 2013

Λικέρ βερίκοκο


Ένας λόγος που αγαπώ αυτήν την εποχή, είναι για τα ωραία της φρούτα.
Με τα φρούτα αυτά φτιάχνω μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τα χρησιμοποιώ σε διάφορα γλυκά μου. Εκτός όμως από όλα αυτά, φτιάχνω και υπέροχα λικεράκια.
Μιας και εμφανίστηκαν τα φετινά βερίκοκα, θα σας πω τι κάνω με τα κουκούτσια που μένουν.
Δεν τα πετώ. Τα βάζω μαζί με κάποιο αλκοόλ μέσα σε μια γυάλα που κλείνει καλά, και τ΄ αφήνω στον ήλιο. Εκείνος κάνει την δουλειά του και μετά από δύο μήνες, έτοιμο το λικεράκι!
Είναι από αυτά που προτιμώ περισσότερο. Κρατώ την ανάμνηση του καλοκαιρινού αυτού φρούτου κλεισμένη σε μια ωραία γυάλινη φιάλη και την χαιρόμαστε όλο τον χρόνο.
Αυτό το λικέρ είναι απολαυστικό, αν το σερβίρετε με πάγο. Ότι πρέπει για ένα καλοκαιρινό βραδάκι στην βεράντα μας.
Φέτος λοιπόν, μην πετάξετε τα κουκούτσια από τα βερίκοκα που θα καταναλώσετε. Αλλά κάντε τα την πρώτη ύλη για ένα υπέροχο λικεράκι.
Πάμε να δούμε πως!

Θα χρειαστούμε:
90-100 κουκούτσια βερίκοκου
1 λίτρο βότκα ή οινόπνευμα ποτοποιίας ή κονιάκ 5*
500 γρ. ζάχαρη
350 γρ. νερό
1 κουταλιά εσάνς βερίκοκο
ένα μεγάλο γυάλινο βάζο που κλείνει πολύ καλά
Πάμε να το φτιάξουμε:
Πλένουμε καλά το γυάλινο βάζο και τοποθετούμε τα κουκούτσια μέσα σ΄ αυτό.
Προσθέτουμε το αλκοόλ της προτίμησής μας και κλείνουμε το βάζο καλά.
Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη το καπάκι του καθώς και τρία-τέσσερα δάκτυλα από το βάζο, βάζοντας τρεις τέσσερις στρώσεις μεμβράνης.
Με ένα λαστιχάκι σταθεροποιούμε την μεμβράνη, ακριβώς κάτω από το καπάκι του βάζου. Με τον τρόπο αυτό, σφραγίζουμε ακόμα καλύτερα το βάζο και εμποδίζουμε την εξάτμιση του αλκοόλ.
Το αφήνουμε σε θέση ηλιόλουστη κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας. Το βάζο μας θα παραμείνει εκεί για δύο μήνες. Πότε πότε το ανακινούμε.
Αν δούμε ότι η πλαστική μεμβράνη αλλοιώνεται με τον καιρό, την αλλάζουμε, στερεώνοντάς την πάλι με λαστιχάκι.
Μετά από δύο μήνες φιλτράρουμε το λικέρ σε καθαρή φιάλη, χρησιμοποιώντας χάρτινο φίλτρο για καφέ.
Υπολογίζουμε ότι στην φιάλη αυτή θα προσθέσουμε και το σιρόπι. Οπότε θα πρέπει να έχει το ανάλογο μέγεθος.
Φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βάζουμε την ζάχαρη και το νερό να βράσουν σε κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά.
Αφού λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει ο βρασμός, μετράμε τρία λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά. Αφαιρούμε τυχόν αφρό που έχει σχηματιστεί.
Σκεπάζουμε την κατσαρολίτσα και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει εντελώς.
Προσθέτουμε στην φιάλη με το αρωματισμένο αλκοόλ, το κρύο σιρόπι.
Κλείνουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη για μία εβδομάδα.
Φιλτράρουμε το λικέρ μας άλλη μια φορά, περνώντας το από χάρτινο φίλτρο του καφέ, τοποθετώντας το τώρα στην φιάλη που θα παραμείνει.
Προσθέτουμε την εσάνς βερίκοκου, ανακινούμε και κλείνουμε καλά.
Το άρωμα του βερίκοκου δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, στο λικέρ αυτό. Γι' αυτό προσθέτω την εσάνς, για να το ενισχύσω.
Φυλάμε το λικέρ μας, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Στο λικέρ μου έχω χρησιμοποιήσει κονιάκ, γι' αυτό έχει πιο έντονο χρώμα. Προτιμώ το κονιάκ 5*, για πιο δυνατό αποτέλεσμα. Γενικά όμως δεν χρειάζεται να βάλουμε κάποιο ακριβό κονιάκ, μιας μεσαίας τιμής κονιάκ είναι μια χαρά!
Αν χρησιμοποιήσουμε βότκα ή οινόπνευμα ποτοποιίας, το χρώμα του θα είναι πιο ανοικτό.
Καλή επιτυχία, καλόπιοτο!!
Ειρήνη Ε.

28 comments:

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Μου αρέσουν κι εμένα τόσο πολύ τα φρούτα αυτής της εποχής. Δεν έχω δοκιμάσει το συγκεκριμένο λικέρ, αλλά μου ακούγεται προκλητικά υπέροχο, μιας και τα βερίκοκα τα λατρεύω!

Anonymous said...

Πολύ καλό!!!!
Οσες συνταγές για λικέρ βερύκοκο ξέρω, σπάνε τα κουκούτσια. Αλλά έτσι παίρνουμε λικέρ πικραμύγδαλο και όχι βερύκοκο.
Εσάνς βερύκοκου που βρίσκουμε??
Εύη

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη!!Καλό μήνα!!!Τρελαίνομαι γιά λικέρ βερύκοκου,αλλά δέν επιχείρησα ποτέ νά φτιάξω!!!Η συνταγή σου φαίνεται εύκολη!!!Ωραίο χρώμα!!!!Θά δοκιμαστεί!!!Καλό καλοκαίρι!!Φιλάκια!!!

Unknown said...

Το αγαπημένο μου λικέρ Ειρήνη!Μας το πρόσφερες σε παλιά κρυστάλλινα ποτηράκια[έχουμε ακριβώς τα ίδια]για να αναδειχτεί καλύτερα το άρωμα και το υπέροχο χρώμα του!΄
Καλή σου μέρα!

Selcouth said...

Με κουκούτσια φτιάχνεται;;;; Ιδέα δεν είχα! Το βερίκοκο το λατρεύω, οπότε σίγουρα θα μου αρέσει και το λικέρ σου Ειρήνη μου! Στην υγειά σου και καλό καλοκαίρι!

SpIrToKoYto said...

Καλημέρα καλονοικοκυράδες μου...

Ειρηνάκι,από τα καλύτερα λικεράκια μας προσφέρεις...Αυτό το ποτηράκι,όλες οι μνήμες...
Εχω αρχίσει ήδη και μαζεύω κουκούτσια...

φιλιά πολλά πολλά σε όλες σας...-:)))

Summertime Blues said...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!!!!!
ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!!!!

eleni said...

Θέλω να φτιάξω κι εγώ ,Ειρήνη!
Αγόρασα πυρήνα βερύκοκου,λλά δεν ξέρω τι να προτιμήσω βότκα ή κονιάκ.
Μ΄αρέσει καλύτερα η βότκα,αλλά μήπως δεν έχει ωραίο χρώμα;
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Eιρηνάκι ξεκίνησα να μαζεύω κουκούτσια, εσάνς βερύκοκου διαθέτω, οπότε αυτό το λικεράκι είναι μέα στο προσεχές πρόγραμμα.

Να πω στην φίλη Εύη παραπάνω, ότι έχουμε δώσει ένα λινκ καταστήματος που πουλάει διάφορες εσάνς, θα το βρει στην συνταγή μας για λικέρ μπανάνας.

Καλό απόγευμα, φιλιά σε όλους!

Ερμιόνη said...

Εντάξει Ειρήνη απλά με έστειλες! :)
Όχι απλά δεν πετάμε τα κουκούτσια λοιπόν, αλλά φτιάχνουμε με αυτά σούπερ λικεράκι!
Εντυπωσιακό πραγματικά!
Φιλιά πολλά!

Νίκη said...

Αγαπημένο μας λικεράκι το βερύκοκο Ειρήνη μου, το φτιάχνω κάθε χρόνο με κονιάκ, δεν έχω δοκιμάσει με άλλο αλκοόλ. Αλλά αυτό που έκανε εντυπωση είναι ότι δεν γράφεις ότι σπας τα κουκούτσια, ολόκληρα τα βάζεις;
Εγώ τα σπάω και βάζω το αμυγδαλάκι που έχουν μέσα.

Rena said...

Τέλεια και από κουκούτσια βερύκοκου άλλο τίποτα!!!
Φιλάκια!!!

Εφη said...

Ηδη έχω αρχίσει να συγκεντρώνω! Υπέροχο λικέρ και αρωματίζει όμορφα και τα γλυκάκια μας! Φιλιά!

Anonymous said...

πολύ καλή ιδέα και δημιουργία σου....να σαι καλά...

Δημιουργία said...

Στην υγειά σου Ειρήνη μου,καλόπιοτο να είναι!

mia maria said...

Πολύ όμορφο! Τι ωραίο χρώμα! Θα αρχίσω να μαζεύω κουκούτσια τώρα:))

κυκλάμινο said...

Και εγώ το φτιάχνω μας αρέσει πολύ Φιλάκια

Maria B. said...

Ειρηνιώ μου, έχουμε το ίδιο ποτηράκι !!!!!!!! εμένα είναι απο την προίκα της μαμας μου !!! φαίνεται ότι είναι της ιδιας εποχής !!! εχθες το μπουκαλάκι που είχε η Βιβούκα ήταν το ίδιο με αυτό που έχω στο μπουφέ μου και είναι και αυτό προίκα της μητέρας μου !!!!!!

Οσο για το λικεράκι σου, φαίνεται υπέροχο και σε χρώμα αλλά πίστεύω ότι και η γεύση του θα είναι απαιχτη !!!

η αναρτησή σου είναι απλά υπέροχη !!

σε φιλώ πολύ πολύ και του χρόνου να είσαι καλά και να ξαναφτιάξεις !!

Katrina said...

Αγαπημενο λικερακι!!!!Και του χρονου!!!!!

Γιούλα Δημιουργίες χαράς said...

Αγαπώ πολύ τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ. Μου αρέσεις να τα φτιάχνω μόνη μου. Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου. Σ' ευχαριστώ και σε φιλώ.

Eleni said...

Ειρήνη μου τέλειο!!!Εχω αρχίσει ήδη να μαζεύω κουκούτσια!Τέλειο και το χρώμα του, μπράβο!!!
Φιλιά πολλά!

Mary said...

Λέω το βραδάκι να περάσω να κεραστώ, μη γίνω ντίρλα από τώρα!
Δεν πρόκειται να μείνω στο ένα ποτηράκι Ειρήνη μου...χαχαχα!

Φιλάκια!

Vasia b. said...

Ειρήνη μου υπέροχο και αρωματικό το λικεράκι σου!!!!
Θ΄αρχίσω κι εγώ το μάζεμα κουκουτσιών για να το φτιάξω σύντομα!!
Φιλιά!!!!

Unknown said...

Ωραίο το λικέρ σου Ειρήνη μου...
Ωραιότατη παρουσίαση και υποθέτω ωραίο και αρωματικό το λικέρ...

Ειρήνη Ε. said...

Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας σχόλια. Δεν είχα σύνδεση με το ίντερνετ για αρκετές ημέρες. Επανήλθε επιτέλους και μπορούμε να επικοινωνήσουμε και πάλι.
Ελένη, καλύτερα να χρησιμοποιήσεις κονιάκ, όπως και εγώ. Η βότκα δεν θα σου δώσει χρώμα σε αυτό το λικέρ. Αν την χρησιμοποιήσεις, θα πρέπει να προσθέσεις στο τέλος χρώμα ζαχαροπλαστικής, σε απόχρωση ανάλογη με αυτήν του βερύκοκου.
Νίκη, τα κουκούτσια τα βάζω ολόκληρα και πάλι δίνουν ελαφρά το άρωμα του βερύκοκου. Για το λόγο αυτό, προσθέτω και την εσάνς. Χρησιμοποιώντας το αμυγδαλάκι των κουκουτσιών του, νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι πιο κοντά στο λικέρ πικραμύγδαλο.
Καλή μας ημέρα.

eleni said...

Ευχαριστώ πολύ,Ειρήνη!!!

Φιλάκια!

ΕΛΙΤΑ ΒΙΔΑΚΗ said...

εσανς πικραμυγδαλου μπορω να βαλω;

Anonymous said...

Όχι να μην βάλετε διότι θα γίνει σαν λικέρ πικραμυγδάλου. Όπως αναφέρω στα υλικά του λικέρ, θα βάλετε εσανς βερύκοκου. Καλή επιτυχία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...