Monday, 10 February 2014

Αλμυρά κεκάκια καρδούλες


Αλμυρές καρδούλες για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου;; Γιατί όχι;;
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνδέσει την γιορτή αυτή με τις γλυκές λιχουδιές.
Εμείς όμως σας προτείνουμε σήμερα μιαν εύκολη συνταγή για κεκάκια, που όχι … δεν είναι γλυκά!
Τυρένια κεκάκια-καρδούλες με ζαμπόν και φυστικοβούτυρο.
Κομματάκια κόκκινης πιπεριάς στην κορυφή τους, δίνουν το κόκκινο χρώμα που κυριαρχεί την ημέρα αυτή.
Σας προτείνω να κρατήσετε αυτή τη συνταγή και για τον οποιονδήποτε γιορτινό μπουφέ που θα ετοιμάσετε στο μέλλον. Καθώς μπορούμε να ψήσουμε τα κεκάκια μας και σε απλό ταψάκι για μαφινάκια, είναι ιδανική πρόταση.
Κάντε λοιπόν την έκπληξη στο αγαπημένο σας ταίρι, προσφέροντάς του αυτή την αλμυρή λιχουδιά σαν ορεκτικό, σε ένα ωραίο δείπνο που θα ετοιμάσετε προς τιμήν του!
Και φυλάξτε τις γλυκές σας λιχουδιές, για το τέλος του δείπνου σας!!

Τα υλικά μας: 
130 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
160 ml. φρέσκο γάλα, χλιαρό
70 ml. καλαμποκέλαιο
70 γρ. τυρί cheddar
30 γρ. γραβιέρα Κρήτης
30 γρ. ζαμπόν
1 μεγάλο αυγό
20 γρ. φυστικοβούτυρο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1/8 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
μισή φρέσκια πιπεριά Φλωρίνης
μισό κουταλάκι ζάχαρη απλή
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Τι κάνουμε: 
Κόβουμε την πιπεριά σε μικρά κομματάκια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ και την πάπρικα.
Τρίβουμε στον τρίφτη των τυριών ή στο μούλτι, τα δύο είδη τυριών.
Ψιλοκόβουμε το ζαμπόν. Εδώ έχω χρησιμοποιήσει, ψητό χοιρινό ζαμπόν. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ζαμπόν της αρεσκείας μας.
Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι με την μία κουταλιά ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, με τα τυριά, το σοταρισμένο κρεμμυδάκι και το ζαμπόν.
Σε ευρύχωρο μπολ, βάζουμε το φρέσκο χλιαρό γάλα, το καλαμποκέλαιο, το φυστικοβούτυρο, την ζάχαρη, το αυγό, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε όλα τα υλικά αυτά μαζί, με τον αυγοδάρτη, 2-3 λεπτά, να αφρατέψουν λίγο και να διαλυθούν το φυστικοβούτυρο και η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού σταδιακά, μέσα στο υγρό μείγμα. Ανακατεύουμε να ενοποιηθούν καλά τα υλικά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι με τις καρδούλες που θα χρησιμοποιήσουμε για να ψήσουμε τα κεκάκια μας. Εδώ έχω χρησιμοποιήσει ταψάκι σιλικόνης και δεν χρειάστηκε βουτύρωμα και αλεύρωμα.
Μοιράζουμε τα κομματάκια της πιπεριάς στις θηκούλες.
Κατόπιν, με ένα κουτάλι, ρίχνουμε το μείγμα ζύμης που ετοιμάσαμε. Φροντίζουμε να το μοιράσουμε σωστά, ώστε η ποσότητα ζύμης να είναι η ίδια σε κάθε θηκούλα. Με το κουτάλι, στρώνουμε την επιφάνεια του μείγματος στις θηκούλες.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στο κέντρο του φούρνου μας, για 25-30 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο μας. Ο δικός μου φούρνος χρειάστηκε 30 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψάκι και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Κατόπιν αναποδογυρίζουμε τις αλμυρές μας καρδούλες σε σχάρα μπισκότων, για να κρυώσουν.
Τρώγονται και χλιαρά, αλλά και κρύα.
Αν μας μείνουν κεκάκια για την επόμενη ημέρα, καλύτερα να τα τυλίξουμε σε πλαστική μεμβράνη ή να τα βάλουμε σε πλαστικό κουτί που κλείνει καλά. Έτσι δεν θα μας στεγνώσουν.
Η δόση αυτή μας δίνει 8 μέτρια κεκάκια καρδούλες και 4 μικρά του ιδίου σχήματος.
Αντί για πιπεριά Φλωρίνης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλης ποικιλίας κόκκινη πιπεριά. Εννοείται γλυκιά πιπεριά, όχι καυτερή.
Αν δεν έχουμε ταψάκι με καρδούλες, χρησιμοποιούμε ταψάκι για μάφινς των δώδεκα θέσεων. Για μεγαλύτερη ευκολία, θα βάλουμε στις υποδοχές χάρτινες θηκούλες για μάφινς. Θα τις λαδώσουμε ελαφρά. Στην περίπτωση αυτή και επειδή θέλουμε τα κομμάτια της πιπεριάς να φαίνονται, θα τα πασπαλίσουμε στην κορυφή της ζύμης. Η δόση αυτή θα μας δώσει 9-10 μάφινς, κλασσικού σχήματος.
Καλή επιτυχία!!


Η συνταγή αυτή είναι η δική μου συμμετοχή τον διαγωνισμό The Sweet Love project 2014 που οργάνωσε το Spirto Web Radio, και ο οποίος λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα.
Αν σας άρεσε, θα χαρώ πολύ να κάνετε κλικ εδώ και να μου χαρίσετε ένα like στο facebook.
Να σας θυμίσουμε και την "γλυκιά" συμμετοχή της Ελένης μας, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ και να της χαρίσετε αν θέλετε ένα ακόμα like!
Να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!
Ειρήνη Ε.

19 comments:

Helen Gr said...

Καλοφτιαγμένα, νόστιμα και υπέροχα παρουσιασμένα! Μπράβο!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Φιλάκια

mia maria said...

Πολύ όμορφα! Πολύ ωραία ιδέα!
Καλή εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μετά τις τόσο όμορφες γλυκές προτάσεις που βλέπουμε τόσες μέρες, χρειαζόταν και η πεντανόστιμη αλμυρή δική σου πρόταση!
Κεκάκια λαχταριστά που μπορούν να σταθούν άνετα σε οποιονδήποτε μπουφέ αλλά και να τα απολαύσουμε σαν μεζεδάκι οποιαδήποτε ώρα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

Selcouth said...

Ειρήνη μου δεν το συζητώ, είμαι στο στοιχείο μου με τα αλμυρές σου καρδούλες! Πολύ όμορφες και πεντανόστιμες κρίνοντας από τα υλικά! Γεια στα χεράκια σου και καλή επιτυχία στο διαγωνισμό! (μόνο όσοι έχουν fb, μπορούν να ψηφίζουν; )
Καλή και χαρούμενη εβδομάδα να έχεις!

SpIrToKoYto said...

Ειρηνάκι μου,είναι μιά καταπληκτική πρόταση...Πεντανόστιμη και εξαιρετικά εμφανίσιμη...Και το food styling φοβερό...!!!!
Καλή επιτυχία στον αγαπησιάρικο διαγωνισμό,το ίδιο και στην Ελένη μας,που επίσης παρουσίασε ένα υπέροχο γλυκό...!!!

Καλημέρες...Καλή εβδομάδα και φιλιά σε όλες σας...-:))))

Tante Kiki said...

Πολύ ωραία η παρουσίαση Ειρήνη μου και πεντανόστιμα τα κεκάκια που έκανες!!
Καλήμέρα και καλή εβδομάδα!

Maria B. said...

Πανέμορφη η πρότασή σου Ρηνάκι μου !!! Πρέπει να είναι νοστιμότατα !!!

Ευχαριστούμε πολύ !!!

Εύχομαι καλή επιτυχία!!!!

καλό απόγευμα

- spoonstories- said...

Τι όμορφη παρουσίαση που έκανες? όμορφη και αγαπησιάρικη! Τελικά οι άντρες τα προσέχουν όλα αυτά που κάνουμε ή όχι?Δεν έχω fb για το like Ειρήνη μου! Θα στο έκανα με τη καρδιά μου!

Χρύσα said...

Μου αρέσει αυτή η αλλαγή από τα τόσα γλυκά ενόψει Αγ. Βαλεντίνου! Και ο συνδυασμός των υλικών, πολύ εντυπωσιακός!

simonmad said...

Ψηφίζω αλμυρό! Με την παρουσίαση που έκανες, η επιτυχία είναι σίγουρη!
Ευχαριστούμε για τη συνταγή :-)

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Σκέτη απόλαυση, κορίτσια!!! Μπράβο!

dhmhtra said...

Πολύ καλή και πολύ νόστιμη η ιδέα της αλμυρής καρδούλας!

DIMI said...

Ειρήνη πεντανόστιμες καί πολύ ζουζουνίαρικες,οι αλμηρές καρδούλες σου, γιά τήν ημέρα τού Αγ.Βαλεντίνου!!Πολύ εντυπωσιακές!!Εγώ σέ έχω ψηφίση από τό Σάββατο,μαζί μέ τήν Ελένη μας!!Καλή επιτυχία!!Είναι σίγουρη!!Φιλάκια!!!

DIMI said...

Ειρήνη πεντανόστιμες καί πολύ ζουζουνίαρικες,οι αλμηρές καρδούλες σου, γιά τήν ημέρα τού Αγ.Βαλεντίνου!!Πολύ εντυπωσιακές!!Εγώ σέ έχω ψηφίση από τό Σάββατο,μαζί μέ τήν Ελένη μας!!Καλή επιτυχία!!Είναι σίγουρη!!Φιλάκια!!!

Ερμιόνη said...

Μου αρέσει που πρωτοτυπείς Ειρήνη!
Τα κεκάκια σου είναι ότι καλύτερο για ένα αγαπησιάρικο ξεκίνημα ημέρας!
Με εντυπωσίασε που χρησιμοποίησες και φυστικοβούτυρο, πρωτότυπη και στα υλικά σου λοιπόν!
Φιλιά!

Kate'sCakeBox said...

Καλησπέρα Ειρηνάκι μου γλυκό!πολύ εντυπωσιακή πρόταση για την ημέρα του Α.Βαλεντίνου και όχι μόνο!!εκπληκτική ιδέα και άψογη παρουσίαση!ευχαριστούμε πολύ για την μαγική συνταγούλα!

Anonymous said...

Με τον Αγ.Βαλεντίνο δεν τα έχω καλά όπως και με τα εισαγόμενα γενικώς. Η συνταγή κι η εμφάνιση είναι πολύ όμορφη όμως και υιοθετείται. Τι άλλο να βάλω αντί cheddar, μια που τα εισαγόμενα τα έχουμε κόψει;

Νένα

Mary said...

Πω πω πω εικόνα! Είναι υπέροχα!
Γεια σου Ειρηνάκι με τις ιδέες σου!

Πάρε κι άλλα φιλάκια νόστιμα!

Ειρήνη Ε. said...

Φίλοι μας, σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια και χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή μου.
Ευχαριστώ επίσης, όλες τις φίλες και τους φίλους που με τίμησαν με την ψήφο τους.
Νένα, αντί του τσένταρ μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια γλυκιά γραβιέρα της επιλογής σου. Καλή επιτυχία.
Καλή Κυριακή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...